Als je denkt dat het fysiek en mentaal heel zwaar is om Nederlands Commando (Special Forces) te worden, heb je gelijk.

Maar ook terwijl je actief dienend bent, worden continu topprestaties van je verwacht.

En de gevolgen van het hieraan ´voldoen´ of ´niet voldoen´ zijn serieus.

Leven-en-dood-serieus. Serieuzer wordt het niet.

Toch geeft dat juist de ´stok achter de deur´ die velen nodig hebben om in top conditie te zijn en te blijven.

´Bedankt voor je dienst!´

Maar wat doe je dan na je actieve dienst? Ben je blij dat je nu eindelijk kun ´relaxen´ en sport je nooit meer? Of put je uit je innerlijke discipline blijf je trouw aan je motto: ´Always Be Ready´?

Voor mij was dat laatste eigenlijk de enige optie na mijn 5 jarige Commando Avontuur. En dat is alweer bijna 20 jaar geleden.

Toegegeven: er was na het KCT (Korps Commando Troepen) eerst een periode van heel veel BBQ-en en wijn drinken in mijn nieuwe thuisland toen: Spanje. Maar al snel bleek dat 15 kilo te zwaar en een constante waas in je brein toch niet mijn ding was. Dus weer aan het sporten! (en stoppen met alcohol)

Wat doe ik aan sport, nu als 50-jarige?

Ik ga door cycles, maar ik sport elke dag. De ene keer doe ik meer cardio (zoals trail running in de Pyreneeen, waar ik woon) en de andere keer meer kracht. Daarbij reizen we veel, dus consistentie in een bepaalde manier van trainen is wat moeilijk. Maar weinig hotel-gyms hebben serieuze free weights 😉

Maar de peilers die terug blijven komen zijn:

  • Hardlopen, spreekt voor zich maar ik beperk de afstanden nu tot zo´n 10 km, want ik leg meet prioriteit bij krachtsport. Leuke uitstapjes zijn Spartans en andere Obstacle Races.
  • Krachtsport: ik heb een hele tijd ´5×5´ gedaan. Het trainen voor pure kracht met progressief zwaardere gewichten op meerdere spiergroepen. Maar dat is wat lastig te combineren met reizen en ik kreeg wat pijntjes bij zware gewichten. Kan ook mijn houding zijn geweest. Toch kom ik er steeds weer bij terug.
  • Krachtsport met lichaamsgewicht: er waant een mythe rond dat je niet sterk kan worden door lichaamsgewicht oefeningen, maar dat is zeker niet het geval als je Convict Conditioning of Combat Conditioning volgt! Uiteraard mogen kettlebell oefeningen hier niet aan ontbreken!
  • Boksen: er is, naar mijn mening, geen betere HITT training. En heerlijk om ´wat stoom af te blazen´. Goed voor menigeen 😉

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn lijstje, het zijn echt goeie resources. Ben ik fit? Ja. Ben ik sterk? Ja. Ben ik gezond? Ja.

Zijn er mannen van 50 die fitter en sterker zijn? Vast wel 😉

Wat zou ik meer moeten doen? Yoga, hahahah. Maar die blijft blijkbaar op mijn eeuwige ´to do´ lijstje staan.

Lees hier welke supplementen ik dagelijks gebruik.

Groeten van Robin

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen