Je zou het misschien niet verwachten, maar ik ben opgegroeid in een familie van yogi’s. Mijn oma, die nu 76 jaar oud is en nog steeds yogales geeft, is veel flexibeler dan ik op mijn 32e.

En dan is er mijn moeder, die iedere dag om 7 uur op staat om haar dag met yoga te beginnen. Het is dan best verrassend dat ik, ondanks deze achtergrond, eerst ben gaan voetballen en daarna American football ben gaan spelen.

Toch kan yoga ook een uitstekende aanvulling op andere sporten. Zo zijn er veel bekende American football spelers en voetballers die de voordelen van yoga erkennen en integreren in hun trainingsroutine.

Maar wat zijn nu precies de psychologische voordelen van yoga? En hoe kan yoga in combinatie met superfoods je gezondheid verbeteren? In dit artikel ga ik dieper in op deze vragen.

De yoga routine van mijn oma

Voor het schrijven van dit artikeltje heb ik allereerst mijn oma een appje gestuurd. Op 76-jarige leeftijd doet ze niet alleen yoga iedere dag, maar heeft ze ook een iPhone en stuurt ze me gif-jes op Instagram. 

Ik vroeg oma Marga naar haar dagelijkse yoga routine. Volgens haar kun je het beste yoga beoefenen op een lege maag of minstens een uur na het eten. Het is bovendien belangrijk om yoga in een rustige omgeving te doen. Daarnaast maakt oma tijdens haar yogasessies gebruik van een verdamper met essentiële lavendelolie voor extra ontspanning, of eucalyptus als je wat verkouden bent.

Oma benadrukt verder het belang van gezonde voeding. Na haar yogasessies drinkt ze een glas vers geperste sinaasappelsap en eet ze yoghurt of kefir met muesli, noten en fruit. Daarnaast neemt ze supplementen zoals Omega 3, lijnzaadolie, Glucosamine en Chondroitine en Magnesium. Ze adviseert ook om de hele dag door voldoende water te drinken.

Je ademhaling en gezondheid

Yoga en ademhaling gaan natuurlijk hand in hand. Ademhaling speelt een cruciale rol in onze fysieke en mentale gezondheid. Vaak realiseren we ons niet dat de manier waarop we ademhalen direct invloed heeft op ons welzijn.

Volgens het boek van Mukunda Stiles, die oma in haar boekenkast heeft staan, adem je naarmate je ouder wordt steeds minder volledig. En wist je dat oppervlakkige ademhaling kan bijdragen aan een afname van vitaliteit? Je hersenen verbruiken drie keer zoveel zuurstof als andere delen van je lichaam. Wanneer je lichaam niet voldoende zuurstof krijgt, kan dat de functie van je organen negatief beïnvloeden. Interessant is dat als je je ademhaling kunt veranderen, je ook je denken kunt veranderen.

Volgens Stiles biedt Yogasana de mogelijkheid om via je ademhaling toegang te krijgen tot wijsheid, kennis en inzichten. Tijdens yogasana kun je jezelf vragen stellen, zoals: “Waar ben ik gespannen?” Bij het uitademen kun je dat lichaamsgebied vragen de spanning los te laten.

Je ademhaling verandert voortdurend in lijn met je emoties en stemming. Als we ons depressief voelen, kan dat onze ademhaling belemmeren. Omgekeerd kan diepe ademhaling ons opgewekter doen voelen. Je ademhaling en emoties bewegen constant in wisselwerking met elkaar.

Onze emoties spelen dus een cruciale rol in zelfzorg, omdat ze de communicatie tussen lichaam en geest beïnvloeden. Het is belangrijk om al onze gevoelens te erkennen en te accepteren, inclusief de negatieve emoties. Zo bestempelen we emoties als woede, angst en verdriet over het algemeen als negatief, maar ze zijn essentieel voor ons overleven. Woede helpt ons grenzen te stellen, verdriet helpt ons verlies te verwerken, en angst beschermt ons tegen gevaar. Hoe meer we deze emoties onderdrukken, hoe schadelijker ze worden, wat vaak leidt tot explosieve uitbarstingen van opgekropte gevoelens.

Het waarnemen van je emoties is de eerste stap, maar daarmee ben je er nog niet. De volgende stap is het besluit nemen om te veranderen en uit te stippelen waar je aanpassingen kunt aanbrengen in je gedrag (Bron: Yogatherapie voor lichaam en geest, van Mukunda Stiles).

Psychologische voordelen van yoga

Yoga biedt talloze psychologische voordelen die bijdragen aan een verbeterd welzijn. Hier zijn enkele belangrijke manieren waarop yoga je kan helpen emotioneel en mentaal in balans te blijven (bron).

Reguleren van emoties

Yoga helpt je bewust te worden van je emoties en hun effect op je lichaam. Door asana’s (yogahoudingen) en meditatie leer je omgaan met gevoelens, zodat je kalmer wordt en je emoties niet de overhand krijgen.

Stress- en angstvermindering

Yoga staat bekend om zijn vermogen om stress te verlagen en ontspanning te bevorderen. Regelmatige beoefening biedt tools die nuttig zijn in stressvolle omstandigheden, waardoor je beter met uitdagingen kunt omgaan. 

Verbeterde focus

Tijdens yoga helpt de focus op ademhaling en houdingen om de geest te kalmeren en afleidingen te verminderen. Regelmatige beoefening verbetert je concentratie, wat je ook in het dagelijks leven efficiënter maakt bij het omgaan met taken en uitdagingen.

Betere slaap

Goede slaap is cruciaal voor mentale gezondheid, maar stress belemmert vaak een goede nachtrust. Ontspanningsoefeningen en kalmerende houdingen voor het slapengaan kunnen helpen een diepe, herstellende slaap te krijgen.

Zelfacceptatie

Yoga bevordert zelfreflectie en zelfbewustzijn, waardoor je jezelf beter leert begrijpen. Het helpt je luisteren naar je lichaam en het te respecteren. Dit vergroot zelfvertrouwen, wat essentieel is voor mentale gezondheid.

Superfoods om je yoga training te verbeteren

Welzijn is een combinatie van verschillende factoren, en yoga kan dus bijdragen aan een gezonder welzijn. Een gezond leven begint echter met wat je in je lichaam stopt: je dieet. Yoga is een fysieke training die je spieren stimuleert, dus heb je de juiste voeding nodig om optimaal te functioneren.

Superfoods hebben unieke kenmerken die je yogabeoefening kunnen verbeteren. Enkele voorbeelden van zulke superfoods zijn:

Kurkuma: Golden milk, gemaakt van kurkuma, is perfect om te drinken voor je yoga gaat doen. Het werkt ontstekingsremmend en helpt bij het voorkomen van ziektes zoals hart- en vaatziekten. Het is ook gunstig voor mensen met een hoog cholesterolgehalte.

Matcha: Deze groene thee bevat de meeste antioxidanten en wordt al eeuwenlang gedronken. Matcha helpt de geest te kalmeren en bevordert helderheid, wat perfect is voor zowel voor als na yoga.

Cacao: Onderzoek toont aan dat een gezonde hoeveelheid cacao goed is voor je mentale gezondheid. Het kan zelfs symptomen van depressie verminderen en kalmte bevorderen, wat je yogabeoefening ten goede komt.

Probiotica: Essentieel voor een gezonde darmflora, reguleren ze je metabolisme en verbeteren ze je immuunsysteem.

Chiazaad: Rijk aan calcium en fosfor, is chia essentieel voor het verbeteren van botdichtheid en een goed alternatief voor zuivel. Chiazaadjes zijn gemakkelijk toe te voegen aan smoothies en andere gerechten.

Over het algemeen kunnen alle superfoods je yogabeoefening verbeteren als onderdeel van een gebalanceerd dieet.

Conclusie

Yoga biedt tal van psychologische voordelen, van het reguleren van emoties tot het verminderen van stress en angst. Het helpt ook de focus te verbeteren, slaapkwaliteit te verhogen en zelfacceptatie te bevorderen. De tips in dit artikel onderstrepen het belang van een holistische benadering, waarbij ademhaling, mentale gezondheid en voeding centraal staan.

Superfoods zoals kurkuma, matcha, cacao, probiotica en chiazaad kunnen je yogabeoefening versterken door je lichaam van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Door yoga te combineren met een gezond dieet, kun je niet alleen je fysieke gezondheid verbeteren, maar ook je mentale welzijn optimaliseren. Kortom, yoga en superfoods samen vormen een krachtige combinatie voor een gebalanceerd en gezond leven!

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland.
Verder ben ik een sport agent in spe! 

Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden:
IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes,
Ambra

 

 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen