Superfood Chiazaad is de laatste jaren razend populair geworden. En dat is ook niet vreemd, omdat deze kleine chia zaadjes namelijk boordevol voedingsstoffen zitten. Chiazaadjes zijn namelijk rijk aan veel vitamines en mineralen, die een groot scala aan gezonde voordelen met zich meebrengen. Je kan ze bovendien eenvoudig verwerken in gerechten, zoals bij een smoothies, salade of yoghurt. We hebben een top-10 samengesteld van de Chiazaad voordelen. 

Wat is Chiazaad eigenlijk?

Voordat we verder in gaan op de Chiazaad voordelen, leggen we eerst uit wat het superfood chiazaad eigenlijk is. Chia-zaden variëren van wit tot bruin en zwart en absorberen water om een gelachtige substantie te vormen. 

De chia-zaden zijn afkomstig van de woestijnplant Salvia hispanica. Over de hele wereld worden ze gekweekt, maar de plant komt oorspronkelijk uit Mexico en dateren uit 3500 voor Christus. Azteekse en Mayaculturen kenden de opmerkelijke eigenschapen van het chiazaad en gebruikten het als een energiebooster. 

In Maya betekent ‘chia’ dan ook kracht, wat logisch is aangezien chiazaden één van de meest voedzame voedingsmiddelen zijn die er bestaat. Deze kleine zaadjes zijn namelijk een uitstekende bron van eiwitten, omega-3 vetzuren en vezels. 

Top-10 Chia zaad voordelen

Vanwege de hoeveelheid voedingsstoffen is chiazaad één van de meest populaire superfoods. En is dan ook uitgeroepen tot een ‘functioneel voedsel’. Waarom zijn chiazaden zo gezond? We geven je tien redenen waarom je chiazaad zou moeten toevoegen aan je voeding. 

#1 Chiazaad zit vol werkzame stoffen*

Om je een concreet idee te geven, twee eetlepels chiazaden bevatten:

 • 140 calorieën
 • 11 gram vezels
 • 4 gram eiwitten
 • 3 gram koolhydraten
 • 7 gram onverzadigde vetten
 • Vitamine B, C en E
 • Mineralen als calcium, magnesium en fosfor
 • Sporenelementen zoals koper, zink, ijzer en mangaan

#2 Goed voor de spijsvertering*

Chiazaad bevat zo’n 40 procent aan vezels, waardoor dit zaadje één van de ’s werelds beste bron van vezels is. Waarom hebben we vezels nodig in onze voeding? De hoog oplosbare vezels die in chiazaad zitten, kunnen helpen een regelmatige stoelgang te bevorderen. Vezels voeden daarnaast ook de goede bacteriën in je darmen, wat goed is voor het functioneren van de darmflora. 

#3 Boordevol Omega-3 vetzuren*

Ons lichaam heeft Omega-3 vetzuren nodig om de functie van onze hersenen en hart te ondersteunen. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren essentieel voor onze gezondheid, maar worden niet door ons lichaam aangemaakt. Je vindt ze wel terug in bepaalde voedingsmiddelen, zoals in chiazaad en lijnzaad. 

Chiazaad bevatten drie specifieke vetzuren. Namelijk alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Vanwege het hoge gehalte aan Omega-3 vetzuren worden chiazaden ook vaak verwerkt tot chiazaadolie. 

#4 Hoog calcium gehalte*

Calcium is te vinden in chiazaden, een plantaardige bron van het mineraal. Chiazaad bevat zelfs meer calcium dan een glas verse melk. Calcium, fosfor en magnesium zijn stuk voor stuk belangrijk voor de gezondheid van ons hart, tanden en botten. Voor mensen met een lactose-intolerantie of melk allergie kan calcium een moeilijke voedingsstof zijn om voldoende van binnen te krijgen. Daar biedt chiazaad de oplossing voor. Voeg bij je ontbijt twee eetlepels chiazaden toe aan havermout, yoghurt of smoothies. Hierdoor verhoog je de calcium inname zonder zuivelproducten te eten. 

#5 Chiazaad bevat fosfor

Net als calcium en magnesium is fosfor een mineraal dat in iedere cel van je lichaam wordt gevonden. Fosfor is cruciaal voor een ons metabolisme van koolhydraten en vetten. Daarnaast werkt fosfor samen met calcium om botten en tanden sterk en gezond te houden. Bovendien helpen onze nieren om het fosforgehalte in het bloed te reguleren. Een essentieel mineraal voor ons lichaam en wat je weer terugvindt in het superfood chiazaad. 

Chiazaad voor gezonde spieren
Chiazaad voor gezonde spieren

#6 Eiwitten voor gezonde spieren*

Naast vezels bevatten chiazaden ook veel eiwitten, rond de 15%. Dit is beduidend meer als je het vergelijkt met andere planten. Chiazaden hebben tevens een goede balans van essentiële aminozuren, waardoor ze een uitstekende bron van proteïne zijn voor diegene die een plantaardig dieet volgen. Eiwitten zijn een goede voeding om je spieren gezond en fit te houden. Als ook voor je spieropbouw.

Interesse in gezonde eiwitten? Kijk dan ook eens bij Spirulina en haar werking.

#7 Rijke plantaardige koper- en ijzerbron*

Chiazaad is een fantastisch voorbeeld van een rijke plantaardige ijzerbron. Ons lichaam heeft ijzer nodig. Heb je een ijzertekort dan kan je lijden aan bloedarmoede. IJzer is daarnaast een cruciale voedingsstof dat zuurstof uit de longen naar de weefsels brengt. Heb binnenkrijgen van voldoende ijzer is daarom van groot belang. Je kan ijzer tot je nemen door rood vlees en andere dierlijke producten te eten. 

Voor vegetarische mensen is het vaak een uitdaging om voldoende ijzer binnen te krijgen. Chiazaden kunnen hierbij zeer goed helpen om het ijzergehalte op peil te houden. Daarbij zeggende dat chiazaad ook fytinezuur bevat, wat de absorptie van het beschikbare ijzer iets kan verminderen. 

Naast ijzer is koper een voedingsstof om de zuurstof toevoer naar cellen te stimuleren. Ondanks dat je niet veel koper nodig hebt in je voeding, zijn chiazaden een ideale manier om zowel koper als ijzer binnen te krijgen middels één voedselbron. 

#8 Chiazaad reguliert de bloedsuikerspiegel*

De vezels in Chiazaadjes zijn in staat om de transformatie van koolhydraten naar glucose enig zins te vertragen. Hierdoor kun je de bloedsuikerspiegel beter in balans houden.

Chiazaad voor betere slaap
Chiazaad voor betere slaap

#9 Ondersteunt de nachtrust*

Er zijn twee hormonen nodig voor slaap, namelijk serotonine en melatonine. Deze twee hormonen worden in het lichaam aangemaakt door het aminozuur tryptofaan. Chiazaad is rijk aan tryptofaan en kan daardoor ondersteuning bieden aan een betere nachtrust.

Andere Tips voor beter Slapen? Klik dan hier! Ook goed voor betere nachtrust: CBD olie, lees hier meer over de voordelen.

#10 Ondersteunt bij afvallen*

Vanwege het vermogen dat chiazaden hebben om water te absorberen, nemen ze nog meer ruimte in de maag in. Bovendien zijn de vezels niet verteerbaar, waardoor we een voller gevoel hebben. Deze beide eigenschappen helpen vervolgens bij gewichtsverlies.

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Voedingswaarden

Ben je nog niet genoeg overtuigd van de chiazaad gezonde voordelen? Je zal versteld staan van wat de chiazaad voedingswaarde ten opzichte van andere voedingsmiddelen zijn. Zeker weten dat je na het lezen van deze gegevens direct wilt starten met het toevoegen van chiazaden aan je dieet.  

 • 1400% meer magnesium dan broccoli.
 • 800% meer fosfor dan een glas verse melk.
 • 600% meer omega-3 vetten dan een zalm.
 • 500% meer calcium dan verse melk.
 • 400% meer eiwitten dan kidneybonen.
 • 300% meer selenium dan lijnzaad.
 • 300% meer ijzer dan verse spinazie.
 • 100% meer kalium dan bananen.

Chiazaad kopen

Wil je ook profiteren van al deze chiazaad voordelen? Chiazaad kopen kan je eenvoudig en online doen bij Spiruella. Je hebt slechts 2 eetlepels per dag nodig om te genieten van de chiazaad voordelen. 

De biologische Chia zaden van Spiruella zitten boordevol calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, koper, zink en vezels. Heb je nog vragen of wil je meer advies ontvangen over het gebruik van chiazaad? Neem dan gerust contact met Spiruella op. 

Vraag je je af wat beter is: Chiazaad of Lijnzaad? Klik dan hier!

Klik HIER om Biologisch Chiazaad te kopen

Chia zaden biologisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen