Superfood Chiazaad is de laatste jaren razend populair geworden. En dat is ook niet vreemd, omdat deze kleine chia zaadjes namelijk boordevol voedingsstoffen zitten. De chiazaad voordelen zijn dan ook zeer groot en is daarom een echte superfood. Chiazaadjes zijn namelijk rijk aan veel vitamines en mineralen, die een groot scala aan gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Je kan ze bovendien eenvoudig verwerken in gerechten, zoals bij een smoothies, salade of yoghurt. We hebben een top-10 samengesteld van de Superfood Chiazaad voordelen. 

Wat is Chiazaad eigenlijk?

Voordat we verder in gaan op de Chiazaad voordelen, leggen we eerst uit wat het superfood chiazaad eigenlijk is. Chia-zaden variëren van wit tot bruin en zwart en absorberen water om een gelachtige substantie te vormen. 

De chia-zaden zijn afkomstig van de woestijnplant Salvia hispanica. Over de hele wereld worden ze gekweekt, maar de plant komt oorspronkelijk uit Mexico en dateren uit 3500 voor Christus. Azteekse en Mayaculturen kenden de opmerkelijke eigenschapen van het chiazaad en gebruikten het als een energiebooster. 

In Maya betekent ‘chia’ dan ook kracht, wat logisch is aangezien chiazaden één van de meest voedzame voedingsmiddelen zijn die er bestaat. Deze kleine zaadjes zijn namelijk een uitstekende bron van eiwitten, omega-3 vetzuren en antioxidanten. Dit superfood vergroot je kracht, energie-level en uithoudingsvermogen. 

-40%
2,957,95

Top-10 Chia zaad voordelen

Vanwege de hoeveelheid voedingsstoffen is chiazaad één van de meest populaire superfoods. En is dan ook uitgeroepen tot een ‘functioneel voedsel’. Waarom zijn chiazaden zo gezond? We geven je tien krachtige reden waarom je chiazaad zou moeten toevoegen aan je voeding. 

#1 Chiazaad zit vol antioxidanten

Chiazaad is wellicht het antwoord voor een stralende en jeugdige huid. De zaden zijn namelijk zeer rijk zijn aan heilzame antioxidanten. Antioxidanten zijn moleculen die je huid beschermen tegen het schadelijke effect van vrije radicalen en oxidatieve stress, die vrijkomen door allerlei lichaamsprocessen. Zo kan je huid veel makkelijker herstellen en ook weer stralen. 

Daarnaast stimuleren ze de groei van cellen en helpen bepaalde tekenen van veroudering tegen te gaan. Onderzoekers hebben ontdekt dat het hoge gehalte aan antioxidanten van chiazaad tot 70% van de activiteit van vrije radicalen kan voorkomen. Eigenlijk best indrukwekkend voor zo’n klein zaadje. 

Meer weten over antioxidanten, kijk dan ook eens bij de Chlorella Werking  en Kurkuma voordelen.

#2 Zeer goed voor de spijsvertering

Chiazaad bevat zo’n 40 procent aan vezels, waardoor dit zaadje één van de ’s werelds beste bron van vezels is. Waarom hebben we vezels nodig in onze voeding? De hoog oplosbare vezel die in chiazaad zit, helpt een regelmatige stoelgang te bevorderen. Vezels voeden daarnaast ook de goede bacteriën in je darmen, wat cruciaal is voor het goed functioneren van je darmflora. 

Vezels zijn niet verteerbaar, waardoor we een voller gevoel hebben. Vanwege het vermogen dat chiazaden hebben om water te absorberen, nemen ze nog meer ruimte in de maag in. Bovendien zijn de vezels niet verteerbaar, waardoor we een voller gevoel hebben. Deze beide eigenschappen helpen vervolgens bij gewichtsverlies. 

#3 Boordevol Omega-3 vetzuren

Ons lichaam heeft Omega-3 vetzuren nodig om de functie van onze hersenen en hart te ondersteunen. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren essentieel voor onze gezondheid, maar worden niet door ons lichaam aangemaakt. Je vindt ze wel terug in bepaalde voedingsmiddelen, zoals in chiazaad en lijnzaad. 

Omega-3-vetzuren zijn ook het specifieke type onverzadigde vetten waarvan is aangetoond dat ze niet alleen de cardiovasculaire gezondheid verbeteren, maar ook ontstekingen tegengaan. Chiazaad bevatten drie specifieke vetzuren. Namelijk alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Vanwege het hoge gehalte aan Omega-3 vetzuren worden chia zaden ook vaak verwerkt tot chiazaadolie. 

#4 Hoog calcium gehalte

Calcium is te vinden in chiazaden, een plantaardige bron van het mineraal. Chiazaad bevat zelfs meer calcium dan een glas verse melk. Calcium, fosfor en magnesium zijn stuk voor stuk cruciaal voor de gezondheid van ons hart, tanden en botten. Voor mensen met een lactose-intolerantie of melk allergie kan calcium een moeilijke voedingsstof zijn om voldoende van binnen te krijgen. Daar biedt chiazaad de oplossing voor. Voeg bij je ontbijt twee eetlepels chiazaden toe aan havermout, yoghurt of smoothies. Hierdoor verhoog je de calcium inname zonder zuivelproducten te eten. 

#5 Chiazaad bevat fosfor

Net als calcium en magnesium is fosfor een mineraal dat in iedere cel van je lichaam wordt gevonden. Fosfor is cruciaal voor een ons metabolisme van koolhydraten en vetten. Daarnaast werkt fosfor samen met calcium om botten en tanden sterk en gezond te houden. Bovendien helpen onze nieren om het fosforgehalte in het bloed te reguleren. Een essentieel mineraal voor ons lichaam en wat je weer terugvindt in het superfood chiazaad. 

Chiazaad voor gezonde spieren
Chiazaad voor gezonde spieren

#6 Eiwitten voor gezonde spieren

Naast vezels bevatten chiazaden ook veel eiwitten, rond de 15%. Dit is beduidend meer als je het vergelijkt met andere planten. Chiazaden hebben tevens een goede balans van essentiële aminozuren, waardoor ze een uitstekende bron van proteïne zijn voor diegene die een plantaardig dieet volgen. Eiwitten zijn een goede voeding om je spieren gezond en fit te houden. Als ook voor je spieropbouw.

Interesse in gezonde eiwitten? Kijk dan ook eens bij Spirulina en haar werking.

#7 Rijke plantaardige koper- en ijzerbron

Chiazaad is een fantastisch voorbeeld van een rijke plantaardige ijzerbron. Ons lichaam heeft ijzer nodig. Heb je een ijzertekort dan kan je lijden aan bloedarmoede. IJzer is daarnaast een cruciale voedingsstof dat zuurstof uit de longen naar de weefsels brengt. Heb binnenkrijgen van voldoende ijzer is daarom van groot belang. Je kan ijzer tot je nemen door rood vlees en andere dierlijke producten te eten. 

Voor vegetarische mensen is het vaak een uitdaging om voldoende ijzer binnen te krijgen. Chiazaden kunnen hierbij zeer goed helpen om het ijzergehalte op peil te houden. Daarbij zeggende dat chiazaad ook fytinezuur bevat, wat de absorptie van het beschikbare ijzer iets kan verminderen. 

Naast ijzer is koper een voedingsstof om de zuurstof toevoer naar cellen te stimuleren. Ondanks dat je niet veel koper nodig hebt in je voeding, zijn chiazaden een ideale manier om zowel koper als ijzer binnen te krijgen middels één voedselbron. 

#8 Chiazaad houdt bloedspiegel in balans

Chiazaadjes zijn in staat om de transformatie van koolhydraten naar glucose flink te vertragen. Hierdoor kun je de bloedsuikerspiegel beter in balans houden. Dit heeft weer als gevolg dat er minder insuline aangemaakt hoeft te worden om de pieken in de insulinewaarde aan te pakken. Dit is zeer gunstig voor mensen met diabetes type 2. 

Tevens zorgen deze kleine super zaadjes ervoor dat de spijsvertering wordt vertraagd, waardoor de insulinewaarde minder snel stijgt. Uit onderzoeken komt ook naar voren dat de algehele gezondheid van diabetes patiënten verbetert door toevoeging van chia zaad aan het dieet. De ontstekingswaarde in het lichaam kan tot 40% afnemen en chiazaad zou ook bloeddruk verlagend werken. 

Chiazaad voor betere slaap
Chiazaad voor betere slaap

#9 Verbetert de slaap

Er zijn twee hormonen nodig voor slaap, namelijk serotonine en melatonine. Deze twee hormonen worden in het lichaam aangemaakt door het aminozuur tryptofaan. Chiazaad is rijk aan tryptofaan en helpt daardoor voor een goede ontspanning. Je bent daardoor rustiger voordat je naar bed toe gaat. Het zou daarom ook helpen voor een betere nachtrust.

Andere Tips voor beter Slapen? Klik dan hier! Ook goed voor betere nachtrust: CBD olie, lees hier meer over de voordelen.

#10 Vermindert pijn in gewrichten

Het opnemen van chiazaad in je dagelijkse voedingspatroon kan het risico op chronische aandoeningen als artritis en osteoartritis doen dalen. Dit komt omdat chiazaden omega-3 vetzuren én antioxidanten verschaffen. Die verminderen de ontstekingen, waarmee deze problemen gepaard gaan.

-40%
2,957,95

Chia zaad voordelen op een rij

Samengevat zijn dit de belangrijkste chiazaad voordelen:

 • Rijk aan omega 3-vetzuren
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Vezelrijk, is goed voor je darmflora
 • Helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel
 • Geeft een vol gevoel. Helemaal als je de zaadjes even laat weken in water.
 • Behoud van gezonde en fitte spieren. 
 • Hulp bij het afvallen door het verzadigde gevoel
 • Volledig natuurlijke zaden
 • Geeft je meer energie
 • Verbetert de cardiovasculaire gezondheid
 • Glutenvrij
 • Boordevol antioxidanten
 • Verbetert de nachtrust
 • Vermindert gewrichtspijnen

Ben je nog niet genoeg overtuigd van de chiazaad gezondheidsvoordelen? Je zal versteld staan van wat de chiazaad voedingswaarde ten opzichte van andere voedingsmiddelen zijn. Zeker weten dat je na het lezen van deze gegevens direct wilt starten met het toevoegen van chiazaden aan je dieet.  

 • 1400% meer magnesium dan broccoli.
 • 800% meer fosfor dan een glas verse melk.
 • 600% meer omega-3 vetten dan een zalm.
 • 500% meer calcium dan verse melk.
 • 400% meer eiwitten dan kidneybonen.
 • 300% meer selenium dan lijnzaad.
 • 300% meer ijzer dan verse spinazie.
 • 100% meer kalium dan bananen.

Chiazaad kopen

Wil je ook profiteren van al deze chiazaad gezondheidsvoordelen? Chiazaad kopen kan je eenvoudig en online doen bij Spiruella. Dit kleine en heerlijke superfood zal de kwaliteit van je leven verbeteren. Je hebt slechts 2 eetlepels per dag nodig om te genieten van de chiazaad voordelen. 

De biologische Chia zaden van Spiruella zitten boordevol calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, koper, zink en vezels. Heb je nog vragen of wil je meer advies ontvangen over het gebruik van chiazaad? Neem dan gerust contact met Spiruella op. 

Vraag je je af wat beter is: Chiazaad of Lijnzaad? Klik dan hier!

Klik HIER om Biologisch Chiazaad te kopen

Chia zaden biologisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *