Lucuma
Lucuma fruit

Als je wilt afvallen of een gezonde bloedsuikerspiegel wilt behouden kan het soms een uitdaging zijn om natuurlijk zoetstoffen te vinden die weinig tot geen slechte suikers bevatten. Desalniettemin is er een volledig natuurlijke zoetstof die weinig suiker bevat en al duizenden jaren wordt geconsumeerd door de inheemse volkeren van Peru. De naam van deze suikervervanger is Lucuma en wordt gemaakt van de vruchten die aan de subtropische lucuma bomen groeien. 

Is lucuma poeder gezond als suikervervanger? We geven je uitgebreid antwoord op deze prangende vraag.

Wat is lucuma?

Lucuma poeder wordt gewonnen uit de vruchten van de lucuma boom, ook wel Pouteria lucuma genoemd. Dit is een subtropische plant die voornamelijk groeit in de valleien van het Andesgebergte in Peru en Chili. Het vruchtvlees van de vrucht is vrij poederig en droog. Qua structuur heeft het een beetje weg van een hardgekookt ei. Daarom wordt deze vrucht in het Engels vaak ‘egg fruit’ genoemd. 

Omdat lucuma fruit echter smaakt naar een kruising tussen zoete aardappel en ahornsiroop, wordt het al duizenden jaren door de inheemse bevolking geconsumeerd. Dit blijkt ook de talrijke afbeeldingen van lucuma fruit op aardewerk die tijdens opgravingen zijn ontdekt. Zowel vers als gedroogd lucuma poeder is nog altijd erg populair in Midden en Zuid Amerika. De vrucht wordt ook wel “het goud van de Inca’s” genoemd. 

Lucuma vrucht kan je rauw eten, maar wordt veelvuldig gebruikt als gezonde smaakmaker in ingrediënt als jam, snoep, deserts, gebakjes, koeken, en ook om siroop mee te maken. Dit zijn allemaal zeer zoete gerechten, dus lucuma poeder is wat dat betreft echt een goede suikervervanger. We zeggen goede suikervervanger, want lucuma heeft namelijk ook veel gezondheidsvoordelen en behoort daarom ook bij Superfood.

-13%
6,9532,50

Bessen & Vruchtenpoeder

Lucuma Poeder Biologisch

4,9514,95

Gezondheidsvoordelen van lucuma poeder

Waarom is lucuma poeder een gezonde suikervervanger? Dit komt omdat superfood lucuma een volledig natuurlijk product is met zeer hoge voedingswaarden. We benoemen de belangrijkste vitaminen en mineralen en de daarbij behorende gezondheidsvoordelen. 

Caroteen – vitamine A

Lucuma poeder bevat Bèta-caroteen, wat beter bekend staat als pro-vitamine A. Caroteen is een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A en helpt je een goede weerstand op te bouwen. Tevens ondersteunt het een goed gezichtsvermogen, gezonde botten, sterke tanden en stimuleert de groei. Er wordt bovendien gesteld dat Bèta-caroteen kan helpen in de bestrijding van vrije radicalen die schade aan de cellen kunnen veroorzaken. Oftewel het vertraagt het verouderingsproces.

Thiamine – vitamine B1

Thiamine of vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening. Vitamine heb je dan ook nodig om koolhydraten om te zetten naar energie voor je lichaam. Alsmede voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen. Bij een tekort aan thiamine kunne psychische afwijkingen ontstaan, zoals geheugenverlies, depressie en concentratie problemen. Te veel thiamine bestaat niet, want het overschot aan vitamine B plas je weer uit. 

Riboflavine – vitamine B2

Riboflavine is ook bekend als vitamine B2. Ook deze vitamine is net als vitamine B1 onmisbaar voor de energievoorziening van ons lichaam. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie voor je lichaam uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Het ondersteunt een gezonde stofwisseling, helpt bij de opname van specifieke vitamines zoals vitamine B6 en foliumzuur. Ook is het een antioxidant die vrije radicalen in ons lichaam bestrijdt en beschermt tegen chronische ziekten.

Niacine – vitamine B3 

De laatste soort vitamine B is B3, ook wel Niacine genoemd en is een wateroplosbare vitamine. Ons lichaam heeft B3 nodig voor de energie voorziening en speelt verder een belangrijke rol bij de aanmaak van vetzuren in ons lichaam. 

Ascorbinezuur – vitamine C

Vitamine C of Ascorbinezuur is de bekendste vitamine. Al in de 16e eeuw wisten zeelieden dat citrusvruchten en verse groente scheurbuik kon voorkomen. Pas veel later werd bekend dat deze ziekte verband hield met een ernstig tekort aan vitamine C. Ascorbinezuur heeft een antioxidant functie en beschermt daardoor je lichaamscellen tegen schade. Verder heeft je lichaam vitamine C nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van je weerstand.

Meer weten over een natuurlijke bron van Vitamine C? Kijk dan ook eens bij Camu Camu.

Calcium – kalk

Calcium is van belang voor de opbouw en het onderhoud van gezonden botten, tanden, haar en nagels. Als je voldoende calcium binnenkrijgt, heb je op latere leeftijd minder kans op botontkalking of osteoporose. Verder heb je kalk nodig voor een goede werking van zenuwen, spieren, bloedstolling en voor het transport van mineralen in de lichaamscellen. Witte plekjes op je nagels zijn 

Fosfor – fosfaat

Fosfor of fosfaat is een mineraal welke de calcium opname in het lichaam verbetert. Daarnaast versnelt het spierherstel en bevordert het de gezondheid van onze nieren. Te weinig fosfor leidt tot pijn in spieren en botten, gebrek aan eetlust en het ontstaan van niersteentjes.

Lage Glycemische Index

Behalve dat lucuma poeder boordevol nuttige voedingsstoffen zit, heeft het een lage Glycemische Index. GI is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Hierdoor verkleint lucuma de kans op diabetes type 2 en zijn er geen grote schommelingen in de insulinewaarden. Gevolg hiervan is dat lucuma poeder gebruik kan worden als suikervervanger voor personen met een hoge bloedsuikerspiegel of diabetes patiënten.

-13%
6,9532,50

Bessen & Vruchtenpoeder

Lucuma Poeder Biologisch

4,9514,95

Hoe kan je de voedzame suikervervanger toepassen?

Lucuma poeder is een voedzame suikervervanger welke zeer goed oplosbaar is. Daardoor is lucuma powder ideaal om toe te voegen bij smoothies, desserts en ijs. Daarnaast kan je lucuma poeder toevoegen bij rauwe chocolade en gebakjes. Je hebt maar een kleine hoeveelheid lucuma poeder nodig om bijvoorbeeld een heerlijke zoete (!) smoothie te maken. Over het algemeen is 1 theelepel meer dan voldoende om jouw gezonde drankje zoeter te maken. 

Waar lucuma poeder kopen?

Dat lucuma poeder gezond is heb je kunnen lezen bij de gezondheidsvoordelen van deze bijzondere vrucht. Wil je lucuma poeder kopen? Dan kan je terecht bij de online winkel van Spiruella. 

Wij verkopen enkel en alleen hoogwaardige voedingssupplementen. Daarom kan je in de online shop de beste biologische lucuma poeder kopen. Hierbij hoef jij je geen zorgen te maken over de risico’s van eventuele bestrijdingsmiddelen of andere chemische toevoegingen. 

Wil je ook genieten van zoete gerechten en daarnaast je geen zorgen hoeven te maken over de slechte suikers? Voeg voedzame suikervervanger lucuma poeder toe en profiteer van de vele gezondheidsvoordelen! Heb je nog vragen over lucuma kopen? Neem gerust een keer contact met ons op. 

KLIK HIER om Lucuma Poeder te kopen.

-13%
6,9532,50

Bessen & Vruchtenpoeder

Lucuma Poeder Biologisch

4,9514,95

 

Lucuma Poeder Biologisch

Meer weten over gezondheidsvoordelen? Kijk dan ook eens bij CBD Olie voordelen  en Spirulina voordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *