Yacon

Overgewicht, zwaarlijvigheid, het zijn fenomenen die onlosmakelijk verbonden zijn met onze levensstijl. Zelfs kinderen krijgen er in onze maatschappij hoe langer hoe meer mee te maken. Zoetigheden en snoep zijn in dat opzicht twee onbetwiste ‘dikmakers’. Maar Yacon, dat je ook als zoetmiddel kan gebruiken, hoort niet in dit rijtje thuis, integendeel…

Dat is meteen ook de reden waarom er in de afvalindustrie zo veel te doen is over dit zoetmiddel dat naar verluidt zou kunnen helpen bij het afvallen. Toegegeven, je zou voor minder spontaan de wenkbrauwen fronsen. In dit blogartikel onderzoeken we voor jou wat hiervan waar is. Verder ontdek je ook wat Yacon precies is en hoe je het best kan gebruiken.

Dus als je wil weten of Yacon deze ongelooflijke claim kan waarmaken of het inderdaad te mooi is om waar te zijn, lees dan verder om het fijne ervan af te weten.

-11%

Meer superfood die je kunnen helpen met afvallen? <Kijk dan hier!

Wat is Yacon?

Yacon is een plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. Hij gedijt echter uitstekend in verschillende klimatologische en geologische omstandigheden. De eigenschappen en het ruim verspreide culinaire gebruik van de plant verklaren waarom deze plant op relatief korte tijd zo populair is geworden.

Want ook in andere continenten is men ondertussen vertrouwd met het gebruik van Yacon. Elke plant produceert gemiddeld zo’n tien kilo aan wortelen. Die kan je rauw eten en zijn tamelijk zoet van smaak. Wat betreft textuur doen ze nog het meest aan een appel denken.

De naam van de plant is afgeleid van het woord ‘yaku’. In het Quechua, de oorspronkelijke taal van de Andes, betekent dat ‘waterachtig’. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat de wortel van de plant voor meer dan 70% uit water bestaat. De rest van de wortel bevat vooral fructo-oligosacchariden. Het zijn deze bestanddelen die in hoge mate bijdragen tot de gezonde voordelen van de plant.

Yacon kopen? < Klik hier!

Zoethout poeder kopen? < Klik hier!

Hoe werken de stoffen in Yacon precies?

De fructo-oligosacchariden, de bioactieve stoffen in Yacon, behoren tot de categorie van de fructanen.

Deze zouden een positieve invloed hebben op onze hersenen, maar ook bijdragen t.a.v. onze weerstand en immuniteit. Verder zouden fructanen ook de werking van het hongerhormoon greline afremmen, waardoor de eetlust vermindert.

Yacon bevat daarnaast ook nog van nature gezonde alkaloïden als terpeen, chinolon en alkaloïde.

Dit zijn enkele van de redenen waarom Yacon een goed middel zou zijn om je te helpen met afvallen, door de rijke hoeveelheid werkzame stoffen.

ondersteuning spijsverteringsstelsel

Meer weten over het verbeteren van de hersenen? Ontdek het in deze 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen.

-11%

Helpt Yacon echt bij afvallen?

Yacon siroop is perfect om te gebruiken als vervanger van suiker Zo heeft het een glycemische index en weinig calorieën, wat op zich al bijzonder is voor een vloeibare zoetstof. Daarnaast beschikt yacon ook over een grote hoeveelheid FOS (fructooligosaccharides), wat het een krachtig prebioticum maakt.

Dat klinkt natuurlijk allemaal mooi, maar smaakt Yacon dan ook naar suiker? De zoete smaakt van yacon komt door de aanwezigheid van fructooligosaccharides, dit is een type suiker (inuline) die niet door je lichaam kan worden geabsorbeerd, wat uiteraard ideaal is als je wilt afvallen. Een ander mooi gegeven is dat fructooligosaccharidesis ook nog eens  een prebiotica is, die de groei van gezonde bacteriën in de darm voeden.

 

prikkelbare darmsyndroom

 

Meer weten over afvallen met superfoods? Lees dan vooral ook onze blog: Een gezond ontbijt om af te vallen – Onze 7 tips!

 

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Mogelijke bijwerkingen van Yacon

Yacon behoort tot de categorie van de oplosbare voedingsvezels. Als je er teveel van binnenkrijgt, kan dat dus overlast veroorzaken. Zo kan het in de darmen zorgen voor winderigheid maar ook diarree en andere spijsverteringsklachten. Daarom kan je beter kleine dosissen nemen in het begin en zien hoe je lichaam reageert.

Als je al last hebt van diarree of lijdt aan het prikkelbare darmsyndroom, is Yacon absoluut te mijden. Het behoort namelijk tot de klasse van de FODMAP’s, een categorie van koolhydraten waarvan de consumptie bij de ziekte van Crohn voor grote problemen kan zorgen.

Hoe kan je Yacon gebruiken?

Yacon heeft een verrukkelijke zoete smaak en kan je dus op verschillende manieren gebruiken in de keuken. Gepeld, in schijfjes gesneden of als snack. Je kan het ook in salades, sausen of dressings verwerken. En dan heb je naast de wortel natuurlijk ook nog de bladeren die perfect kunnen dienen als stevige basis voor een overheerlijke wrap.

Yacon stroop

Maar daarnaast heb je vooral de Yacon-stroop en het Yacon-poeder. Beide zijn geconcentreerd en zijn meer geschikte keuzes als je wil genieten van het fenomenale potentieel van de plant.

-11%

Op zoek naar een andere natuurlijke zoetstof? Kijk dan ook eens bij Acerola en Stevia. Of uiteraard Lucuma.

********************************

Wil je meer weten over superfoods die je kunnen helpen om je gewicht beter te beheersen, lees dan zeker onze Top 10 superfoods om af te vallen!

of neem een kijkje bij: Spirulina en afvallen – een match made in heaven

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen