gezond ontbijt om af te vallen

Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je hoort het vaak genoeg maar klopt het ook? Of kunnen we deze uitspraak beter met een korreltje zout nemen? Er bestaan heel wat mythes en misverstanden over wat een gezond ontbijt om af te vallen precies inhoudt. In dit blogartikel bekijken we die van naderbij en geven we een aantal tips om een gezond ontbijt te maken dat niet alleen lekker is maar je ook kan helpen om die extra kilo’s op verantwoorde wijze kwijt te raken.

Lees hieronder onze 7 tips om op verantwoorde wijze af te vallen, en hoe een lekker en gezond ontbijt daaraan kan bijdragen!

Waarom de behoefte aan een gezond ontbijt om af te vallen

Om gelijk het grootste misverstand de kop in te drukken, nee, je ontbijt is niet de belangrijkste maaltijd. Alle maaltijden zijn even belangrijk, zeker als je wil afvallen. Mensen die hun ontbijt ’s morgens overslaan neigen er sneller toe later tijdens de dag naar allerlei – vaak ongezonde – snacks te grijpen. Als je doordacht aan intermittent fasting doet, geldt dit natuurlijk niet voor jou en kan je ook zonder ontbijt toch afvallen.

Doe je dat niet, dan is een gezond ontbijt om af te vallen wel belangrijk omdat je je metabolisme onmiddellijk activeert in de ochtend waardoor ons lichaam gelijk kan beginnen met vet te verbranden.

7 tips voor een gezond ontbijt om af te vallen

1. Drink ’s morgens twee glazen water voor je ontbijt

Er bestaat geen betere manier om aan je dag te beginnen dan ’s morgens op een nuchtere maag twee glazen water te drinken. Water werkt erg ondersteunend bij het afvallen, want het helpt vet en calorieën verbranden, waardoor je op een perfecte manier aan je dag begint.

water bij het ontbijt

Je lichaam is ’s nachts vooral bezig met herstellen en water helpt om de afvalstoffen die je ‘s nachts nog niet hebt uitgezweet uit te scheiden. Je verliest tijdens je nachtrust  heel wat vocht dus ook om die reden is het belangrijk ’s morgens genoeg water te drinken.

Tip: voeg een klein schepje superfoods of superfood capsule toe aan je glas water, voor een nog beter begin van de dag! Welke superfood het beste bij jou past, lees je hier: Top 15 superfoods!

2. Doe iets van fysieke activiteit voor je aan je ontbijt begint

“De ochtendstond heeft goud in de mond,” zegt een oude Nederlandse zegswijze. Helaas zijn we niet allemaal vroege vogels maar er zijn heel wat wetenschappelijke studies die wijzen op de voordelen van intense fysieke activiteit in de ochtend. Naast o.a. een betere slaap zorgt fysieke activiteit in de ochtend ook voor meer vetverbranding. Mensen die ’s morgens een intense fysieke activiteit doen, verbranden meer vetreserves voor hun energiehuishouding dan mensen die hun work-out op een ander moment tijdens de dag doen.

Wat je precies doet, maakt niet zoveel uit. Of het nu gewichtstraining is, cardio of een intense yoga sessie of zelfs een wandeling, als je maar in beweging bent om die calorieën te verbranden.

fysieke activiteit

Heb je een te kort aan energie, waardoor het verrichten van lichamelijke inspanning een belemmering is? Lees dan onze: 10 Tips voor meer Energie

3. Neem je ontbijt op een regelmatig tijdstip

Als je je houdt aan een regelmatig maaltijdpatroon, inclusief het ontbijt, dan helpt dat tegen het overeten, het helpt stress verminderen en verbetert het circadiaanse ritme. Dit ritme regelt onder meer je slaap-waakritme, maar doet ook meer dan dat. Het regelt bijvoorbeeld onze lichaamstemperatuur, hormoonafgifte en ons hartritme.

4. Tref vooraf de nodige voorbereidingen voor een gezond ontbijt om af te vallen

De meeste mensen die hun ontbijt overslaan, doen dat omdat ze te weinig tijd hebben of maken om een gezond ontbijt te bereiden. Dat kan je gemakkelijk opvangen door ’s avonds al je ontbijt klaar te maken, bijvoorbeeld, zoals met de ‘Overnight Oats’ of gewoon de yoghurt en het fruit al klaar te zetten. Hoe minder keuzestress en tijd je ’s ochtends hebt, hoe beter! Neem voor een snel en gezond ontbijt ook eens een kijkje bij onze blog met overheerlijke smoothie recepten!

5. Neem de tijd om te ontbijten

Sommige mensen zijn een willoos slachtoffer van de snooze-functie van hun alarm. Zij blijven langer liggen dan nodig waardoor ze vlak voor ze de deur uitgaan nog maar even de tijd hebben om snel iets achter hun kiezen te steken. Bewust eten leidt ertoe dat we beter en langer kauwen en daardoor een betere spijsvertering krijgen. Zo krijgen we ook meer energie tijdens de rest van de dag en voelen we ons fitter.

tijd om te ontbijten

6. Beperk je inname van koolhydraten

In een gezond ontbijt om af te vallen nemen koolhydraten slechts een beperkte plaats in. Als je bijvoorbeeld buikvet wil verbranden is het belangrijk om geen ontbijt te eten waarbij je lichaam achteraf vooral suikers zal moeten verbranden. Helaas is dat bij koolhydraten die ons lichaam moet afbreken tot glucose wel het geval.

We weten dat we hier misschien ingaan tegen de populaire overtuiging dat je veel koolhydraten moet eten. Maar feit is dat als je ‘s morgens niet te veel koolhydraten eet, je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Daardoor blijft je energie ook stabiel en heb je minder trek in allerlei snacks. Als je koolhydraten bij je ontbijt eet, kies dan zeker voor gezonde volle granen als haver, quinoa en boekweit.

7. Eet gezonde vetten en eiwitten bij je ontbijt

Proteïnen en gezonde vetten vormen een essentieel onderdeel van een gezond ontbijt om af te vallen. Het eten van eiwitten als noten, pitten en zaden kan je energie boosten zonder dat je last krijgt van de gevreesde energiedip(s). Je bloedsuikerspiegel is minder aan schommelingen onderhevig dus je hebt ook minder trek tussen je maaltijden door.

Bovendien heb je met eiwitten ook een groter gevoel van verzadiging na je maaltijd zodat je minder eet tijdens je dag. Je krijgt trouwens hetzelfde effect door gezonde vetten aan je ontbijt toe te voegen. Die zitten in noten en zaden maar ook in eieren, avocado of olijfolie.

gezonde vetten

Een gezond ontbijt is dus een prima mogelijkheid om je lichaam te voorzien van de nodige vitaminen, mineralen, vezels, gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten. Als je geen ontbijt neemt, begin je dus al met een valse start.

Tips voor een gezond ontbijt met superfoods? Lees dan ook deze 5 heerlijke en gezonde Chlorella recepten, boordevol eiwitten en voedingsstoffen!!

Een alternatief of een aanvulling voor een gezond ontbijt om af te vallen?

Laat je door niemand iets wijs maken, een echt alternatief voor een gezond ontbijt volstaat niet. Geen enkel supplement kan een vervanging zijn voor een volwaardige en evenwichtige voeding. Wel kan je ervoor kiezen om een supplement te nemen dat je in heel wat nutritionele basisbehoeften voorziet.

Kenzi Greens is zo’n product. Het is ideaal voor mensen die ’s morgens weinig tijd hebben voor een ontbijt omdat je met één schepje een groot deel van je dagelijks aanbevolen voedingsstoffen binnenkrijgt. Verder zit het boordevol werkzame stoffen en bevordert het een goede spijsvertering door de aanwezigheid van probiotica en een gepatenteerd enzymcomplex.

Maar ook voor mensen die er wel tijd voor hebben, kunnen de Kenzi Greens een verrijkende aanvulling zijn op het ontbijt. Het activeert namelijk onze natuurlijke energie en helpt vermoeidheid tijdens de dag tegen te gaan.

Kenzi Super Greens (superfood groentepoeder)

********************************************

Wil je meer weten afvallen op gezonde wijze, lees dan ook zeker onze Top 10 Superfoods Om Af Te Vallen.

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen