stress verminderen met superfoods

Een leven zonder stress is ondenkbaar. Het hoort erbij zoals een koekje bij de koffie. Je kinderen die zich in een ruzie verliezen, een stevig oponthoud door een file. Als er iets is waaraan we nooit een gebrek zullen hebben, is het wel stress. Gelukkig is er ook goed nieuws want je kan met superfoods gevoelend van stress relatief eenvoudig reduceren.

In dit blogartikel verneem je wat stress precies is want daar bestaan ook heel misverstanden over. Verder ontdek je wat de gevolgen van stress kunnen zijn. En tot slot krijg je een overzicht van de belangrijkste superfoods om beter met stress om te gaan.

Wat is stress?

Bondig samengevat, stress is een gevoel van emotionele of fysieke spanning. Het is een chemische reactie van het lichaam op een uitdaging waarmee je je geconfronteerd ziet. Vaak gaat dat gepaard met het gevoel van geen vat of controle te hebben op de situatie.

In tegenstelling tot wat velen denken, kan stress ook een positieve impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan de deadline voor een belangrijk project dat je moet afwerken.

Het probleem ontstaat echter wanneer we lange tijd onder stress gebukt gaan. Dan spreken we namelijk van chronische, in plaats van, acute stress.

De desastreuze effecten van stress

Stress kan op lange termijn een aanslag vormen op je gezondheid. Lichamelijk kan zich dat uiten in het ontstaan van ontstekingen en allerlei chronische aandoeningen. Geestelijk kan het leiden tot prikkelbaarheid en het ontstaan van angsten en depressie.

angst

Eén van de meest desastreuze effecten van stress heeft te maken met de verstoorde productie van de hormonen adrenaline en cortisol. Dit kan een schadelijke impact hebben op onze spijsvertering en ons geheugen. Bovendien kan het ook onze immuniteit onderdrukken waardoor we makkelijker vatbaar zijn voor ziekte. Zoals je ziet is stress zoveel meer dan een beetje spanning!

Stress verminderen met superfoods

Stress kan je dus zoals gezegd nooit volledig uitschakelen. Het gaat er dus eigenlijk om er op een betere en zinvollere manier mee om te gaan. Dat doe je vooral door je weerstand tegen stress op te bouwen. Zodoende kan je lichaam beter een natuurlijk evenwicht creëren én aanhouden tussen spanning en ontspanning.

Stress verminderen met superfoods komt dus eigenlijk op het volgende neer: je helpt je lichaam om de balans van je zenuwstelsel te ondersteunen. Hieronder vind je een overzicht van 7 belangrijke superfoods die je hierbij kunnen helpen. Meer vind je er hier bij Adaptogenen: van Stress naar Balans!

1. Kurkuma*

Curcumine, de bioactieve stof in kurkuma, heeft heel wat gezonde voordelen. Zo staat het ook bekend als een ‘feel good’ supplement. Het zou de dopamine en serotonine productie positief beïnvloeden. Daardoor kan je het toepassen als ondersteuning bij stress.

Ontdek hier alles over kurkuma en waar het gezond voor is.

Kurkuma kopen? <Klik hier!

kurkuma wortel

2. Groene Thee*

Er vond een grootschalige studie 1 plaats in Japan over het verband tussen de consumptie van groene thee en het niveau van stress. Deelnemers die minimaal 5 kopjes groene thee per dag dronken, hadden zo bleek maar liefst 20% minder last van psychische stress.

3. Matcha poeder*

Matcha is een Japanse groene thee die vermalen is tot poeder. De smaak is tamelijk bitter maar de gezonde voordelen zijn best spectaculair.

matcha groene thee

Het is rijk aan L-theanine, een uniek aminozuur dat een ontspannend effect heeft op lichaam en geest. Dit vind je ook in zwarte thee en paddenstoelen en het kan effectief zijn bij stress.

Lees hier hoe Matcha werkt en wat de voordelen zijn.

Hoge kwaliteit Matcha kopen? < Klik hier!

4. Acerolapoeder*

Deskundigen brengen vitamine C tekort wel eens in verband met stressgerelateerde aandoeningen. Er moet weliswaar nog meer onderzoek gebeuren om hier definitief uitsluitsel over te kunnen geven, maar ascorbinezuur (vitamine C) zou de stemming kunnen verbeteren en ondersteuning bieden bij depressie.

Acerola is één van de meest rijke bronnen aan vitamine C. Naar schatting ligt het gehalte vitamine C in Acerola 30x hoger dan in sinaasappelen. Het enige probleem is dat Acerola bessen redelijk snel bederven maar gelukkig kan je het poeder van de Acerola bes in de meeste reform winkels vinden. Bovendien kan je het ook nog eens makkelijk toevoegen aan je favoriete drank of je ontbijt.

Ontdek hier meer specifiek wat acerola is en wat de top-7 voordelen zijn.

Acerola kopen? <Klik hier!

5. Omega 3 -vetzuren*

Vette vissen zoals zalm, makreel en sardienen zitten boordevol Omega 3-vetzuren. Ze staan vooral bekend voor het positieve effect dat ze op de gezondheid van onze hersenen hebben.

Klik hier en verneem wat de spectaculaire gezondheidsvoordelen zijn van omega 3-vetzuren.

De beste Omega 3 Krill olie kopen? < Klik hier!

6. Ashwagandha*

Ashwagandha is een vaste waarde in de categorie van de superfoods die we adaptogenen noemen. Deze zijn enorm waardevol omdat ze de stressrespons van het lichaam helpen reguleren. Ashwagandha heeft trouwens ook een cumulatief effect. Dat betekent dat hoe langer we dit Ayurvedische kruid gebruiken, des te sterker het effect voelbaar wordt.

ashwagandha

Ontdek hier wat ashwagandha is, wat het doet en de top-7 voordelen.

Ashwagandha kopen? < Klik hier.

7. Probiotica*

Het laatste superfood in het rijtje, mag misschien een vreemde eend in de bijt lijken, maar het verdient hier vast en zeker zijn plaats. We hebben het over probiotica, de zogenaamde gezonde bacteriën die onze darmwerking reguleren.

probiotica

Er verscheen enkele jaren terug een publicatie in University Health News dat een verband aantoonde tussen een gezonde darmwerking en een optimale immuniteit en gezonde spijsvertering. Het bleek dat darmbacteriën een positieve invloed uitoefenden op moleculen die onze stemming bepalen. Meer specifiek gaat het om serotonine en GABA (gamma-aminoboterzuur).

Lees hier meer over probiotica en hoe zij de sleutel zijn tot een betere spijsvertering en meer welzijn.

Probiotica kopen? < Klik hier!

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Conclusie:

Je kan dus stress aanpakken met superfoods maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om hetzelfde doel te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan yoga, meditatie, sportbeoefening of aromatherapie. Natuurlijk, het is niet altijd makkelijk om één van bovenstaande alternatieven in je levensstijl in te passen. Kom je er zelf niet uit, raadpleeg dan altijd een arts of specialist!

Superfoods tegen stress kopen < Klik dan hier!

*************************************

Wil je meer weten over adaptogenen? Ontdek dan hoe adaptogenen je kunnen helpen komaf maken met stress en meer balans te creëren. – Of kom alles aan de weet over Rhodiola, een plant die ondersteuning kan bieden in allerlei stresserende situaties en de stessverlagende kwaliteiten van CBD olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen