medicinale-paddenstoelen

Als we ons onderdompelen in de wonderlijke wereld van de paddenstoelen, kunnen we niet anders dan uitkomen bij een vleugje folklore. Ongeacht waar je in de wereld naartoe gaat, er is onveranderlijk een zweem van magie die deze bijzondere organismen omgeeft. Verhalen over de wonderlijke eigenschappen van medicinale paddenstoelen zijn diep ingebed in ons cultureel erfgoed. Padden, toverdrankjes, heksen, verhalen en andere voor de hand liggende associaties zijn dan ook nooit ver weg.

We hebben het in een ander blogartikel al eens gehad over een aantal geneeskrachtige paddenstoelen. Hier willen we vanuit een andere invalshoek kaderen wat medicinale paddenstoelen precies zijn. We verdiepen ons ook in de boeiende en rijke geschiedenis van medicinale paddenstoelen. We bespreken verder kort de voordelen van het gebruik van deze paddenstoelen en geven tot slot een beknopt overzicht van de zeven meest populaire medicinale paddenstoelen. Furiabeachbcn.com

Wat zijn medicinale paddenstoelen?

Om te verduidelijken wat medicinale paddenstoelen zijn, moeten we eerst definiëren wat paddenstoelen zijn. Paddenstoelen vormen het zichtbare gedeelte van een schim of zwam die grotendeels onder de grond zit.

In tegenstelling tot wat je zou denken, gaat het om heel intelligente levensvormen. De cordyceps bijvoorbeeld heeft een uitermate vernuftige manier om zich voort te planten. Het start zijn levenscyclus als een spoor en hecht zich vast aan een insect. Deze gebruikt het vervolgens als gastheer om uit te groeien tot een volwaardige paddenstoel.

geneeskrachtige paddenstoelen

Medicinale paddenstoelen zijn dan paddenstoelen die gebruikt worden wegens hun diepe en krachtige werking op ons lichaam in plaats van als voeding. Eén van de grootste verschillen met gewone paddenstoelen bestaat erin dat ze erg rijk zijn aan polysachariden. Daardoor bezitten ze eigenschappen die bij regelmatig gebruik een aantal concrete voordelen opleveren voor onze gezondheid.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van medicinale paddenstoelen?

Het spreekt voor zich dat elke medicinale paddenstoel een unieke werking heeft. Toch zijn er een aantal belangrijke voordelen die we vaak zien terugkomen bij een regelmatig gebruik van medicinale paddenstoelen:

Geschiedenis van het gebruik van medicinale paddenstoelen

Gebruik van medicinale paddenstoelen gaat vele duizenden jaren terug en was wijd verspreid over de hele wereld. Zowel bij de oude Egyptenaren als in de Chinese geneeskunde en sjamanistische tradities was men vertrouwd met de geneeskrachtige werking van paddenstoelen en schimmels.

sjamaan

Maar ook in het Westen was bij vele Griekse en Romeinse auteurs de krachtige werking van medicinale paddenstoelen niet onbekend. Zo staken onder andere Seneca en Plinius de loftrompet over de gezondheidsondersteunende eigenschappen van deze unieke organismen.

In de moderne tijd kwam het kantelmoment in het begin van de twintigste eeuw toen Alexander Fleming penicilline ontdekte. Vanaf toen begon men systematisch onderzoek te doen naar o.a. de antivirale, antibacteriële en antiparasitaire werking van paddenstoelen. Dit mondde uit in de ontwikkeling van het eerste echte commerciële antibioticum in de jaren ’40, op basis van de ‘fungus penicillium’.

Wat zijn de top 8 medicinale paddenstoelen?

1. Elfenbankje

De coriolus of elfenbankje is een minder bekende paddenstoel maar staat bij kenners wel hoog in aanzien. Dit ligt vooral aan de  immuunversterkende werking en zijn ondersteunende functie voor ons hormoonstelsel en een aantal vitale lichaamsorganen.

Ontdek hier meer over de werking van het elfenbankje.

2. Lion’s mane

Net zoals heel wat andere paddenstoelen uit dit rijtje stimuleert de Lion’s mane of de pruikzwam ons immuunsysteem. Daarnaast heeft deze medicinale paddenstoel ook een gunstige werking op o.a. ons zenuwstelsel en onze spijsvertering.

Lees hier meer over de werking van de pruikzwam. 

pruikzwam

3. Reishi

De reishi paddenstoel is een zwam die niet alleen onze immuniteit maar ook ons libido een boost kan geven. Verder verbetert hij onze bloedsomloop en stelt hij ons ook in staat effectiever met stress om te gaan.

Ontdek hier meer over reishi, de mythische paddenstoel van de onsterfelijkheid.

-14%
11,9534,95

Paddenstoelenpoeder

Reishi Elixir (Four Sigmatic)

29,95

4. Maitake

Deze paddenstoel uit het Oosten heeft vele voordelen. Naast de immuunversterkende eigenschappen, is het ook een beproefd middel om je energie een boost te geven. Niet verwonderlijk als je weet dat maitake boordevol vitamines, mineralen en aminozuren zit.

Lees hier meer over Maitake.

12,9524,95

5. Chaga

Chaga is zonder meer een buitenbeentje in dit overzicht. Het is een schimmel die erg rijk is aan antioxidanten en vele gezondheidsvoordelen biedt. Zo kan je hem o.a. inzetten bij de behandeling van ontstekingen en zelfs kanker.

Ontdek hier meer over de wonderbaarlijke eigenschappen van chaga. 

-17%
15,5052,50

chaga

 

6. Shiitake

Shiitake is een medicinale paddenstoel die bijzonder rijk is aan o.a. vezels, vitamine B en koper. Gebruik van shiitake kan helpen bij afvallen en de werking van de hersenen, bloedvaten en het hart ondersteunen.

Ontdek hier extra voordelen van de Shiitake paddenstoel. 

-30%

AANBIEDINGEN

Shiitake poeder

6,9519,95

7. Cordyceps

Cordyceps heeft een heel brede werking. Het is één van de meest waardevolle medicinale paddenstoelen die je o.a. kan gebruiken bij aandoeningen aan de luchtwegen. Verder ondersteunt hij ook de werking van de nieren, het hart en de lever.

Lees welke andere gezondheidsvoordelen de cordyceps nog te bieden heeft.

14,9549,95

***************************************

We hebben nog één medicinale paddenstoel als bonus voor jou in petto. Ontdek hier de top 7 voordelen van een magische paddenstoel. – Of wil je meer weten over superfoods die je kunnen helpen afvallen? Lees dan nu ook:Top 10 Superfoods Om Af Te Vallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *