Er zijn veel soorten krachtige paddenstoelen die elk hun eigen gezonde voordelen hebben. De meest bekende zijn wel de Lion’s Mane, Maitake, Reishi, Chaga, Cordyceps en Shiitake. In dit blog zet ik ze graag nog even voor je op een rij en wat ze kunnen betekenen voor je gezondheid.

 

1. Lion’s Mane*

Lion’s Mane paddenstoelen zijn grote, witte, ruige paddenstoelen die op leeuwenmanen lijken. Een andere naam is pruikzwam. In Aziatische landen zoals China, India, Japan en Korea gebruikt men ze als culinaire toepassing. Maar men gebruikt ze ook als krachtige paddenstoelen. Lion’s Mane paddenstoelen kunnen rauw, gekookt, gedroogd of als thee worden gedronken. Ze bevatten bioactieve stoffen die mogelijk gunstige effecten kunnen hebben op het lichaam, met name de hersenen*.

Mogelijke Gezonde voordelen van Lion’s Mane Extract *

Onderzoek toont aan dat Hericium Erinaceus veel gezondheid bevorderende ingrediënten bevat die verschillende Hericium Erinaceus voordelen opleveren. Hericium Erinaceus wordt van oudsher gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, maar ook zou het goed zijn voor de hersenen*, het leervermogen* ondersteunen en bijdragen aan de concentratie*.

Deze zogenaamde voordelen komen voort uit de neuropeptiden in Hericium Erinaceus. Neuropeptiden zijn verantwoordelijk voor de groei, behoud en proliferatie van neuronen en myeline in onze hersenen*. Dit gespecialiseerde eiwit is bovendien nodig voor de groei van de sensorische neuronen in onze hersenen.

Tot nu toe is het onderzoek naar de specifieke gezonde effecten van deze leeuwenmanen paddenstoel vrij beperkt. Uit bevindingen van dieronderzoek, reageerbuisstudies en kleine klinische onderzoeken blijkt echter dat pruikzwam bepaalde voordelen kunnen bieden, waaronder ondersteuning voor de neuronale gezondheid.

Lion’s mane extract wordt vooral geprezen om zijn positieve effecten op het brein.

– Verbetert het geheugen*
– Zorgt voor betere gemoedstoestand en focus*

Meer lezen over Lion’s Mane? Klik hier.

Lions Mane kopen?

Focus, geheugen, brein (Nootropics)

Lion’s Mane (Hericium) Poeder Biologisch

18,9557,50

 

2. Maitake*

Maitake wordt al duizenden jaren medicinaal gebruikt in China en Japan. Hij staat bekend als de ‘dansende paddenstoel’ vanwege de vreugde die het mensen heeft gegeven door de indrukwekkende reeks gezondheidsvoordelen. Het is een populaire gastronomische paddenstoel die veel wordt gebruikt bij het koken. Maitake behoort ook tot de geneeskrachtige paddenstoelen vanwege een voedingsprofiel dat rijk is aan antioxidanten. Bovendien is het rijker aan bètaglucanen – immunologisch actieve paddenstoel-polysacchariden – dan welke andere paddenstoel dan ook.

Mogelijke gezonde voordelen van Maitake*

In de Traditionele Chinese Geneeskunde staat Maitake bekend om het versterken van de nieren en lever, het afvoeren van overtollig vocht en het kalmeren van de geest. Oude medische geschriften uit het oosten noemen het een krachtig middel om de longen en lever te beschermen. Én om de “qi” of levenskracht te stimuleren. Traditionele Chinese geneeskunde gebruikt deze paddenstoel als adaptogeen. Dit is een tonicum dat het hele lichaam in balans brengt en de stressbestendigheid verbetert. Maar in de moderne geneeskunde gebruiken mensen Maitake voornamelijk om het immuunsysteem te verbeteren, diabetes te bestrijden en de behandeling van kanker te ondersteunen.

Gezondheidsvoordelen op een rij:

  • Stimuleert de immuun respons
  • Verbetert de metabolische gezondheid
  • Kan kankercellen afremmen
  • Kan ovulatie veroorzaken
  • Vermindert oxidatieve stress

Meer weten over Maitake? Klik hier.

15,9547,50

 

3. Reishi*

Heb jij al gehoord van Reishi? Deze exotisch klinkende paddenstoel is tegenwoordig dé must have in de wereld van superfoods. Het is misschien een nieuwkomer in onze westerse wereld, maar de oosterse geneeskunde zweert er al eeuwenlang bij. Dankzij een hoge concentratie aan natuurlijke vitamines (waaronder B1, B2 en B3), mineralen (ijzer, magnesium, calcium, zink, koper, mangaan, germanium etc.) en adaptogenen heeft deze Japanse Lakzwam diverse gezonde voordelen. Hierdoor behoort hij met recht tot de krachtige paddenstoelen.

Mogelijke Gezonde voordelen van Reishi*

De werking Reishi is groot en kent dan ook vele voordelen voor onze gezondheid. Dat reishi gezond is, blijkt wel uit de vele studies en wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn naar deze geneeskrachtige paddenstoelen. Naast de studies liegen de reishi paddestoel ervaringen er ook niet om.

Reishi is goed ter ondersteuning van de weerstand, stress, nachtrust, libido en bloedcirculatie*.

Meer weten over Reishi werking? Klik hier.

4. Chaga*

Chaga mushroom is eigenlijk de parasiet van de berkenboom, de berkenweerschijnzwam. Wanneer je de Koning van de kruiden ziet, zal de zwam je waarschijnlijk niet eens opvallen. Het is een zwarte zwam op boom, ook wel berkenzwam genoemd. Zodra je de Chaga-paddestoel openmaakt heeft het een helder oranje binnenkant en zit boordevol met belangrijke voedende stoffen.

Berkenweerschijnzwam bevat een zeer groot aantal actieve componenten die een antitumorale en een antivirale werking hebben. De Chaga-superfood helpt je met name om je lichaam in balans te brengen en te houden. Het is dan ook een chaga-tonic. Het wordt ook wel de ‘paddenstoel van onsterfelijkheid’ genoemd, vanwege de heilzame werking op ons lichaam.

Mogelijke gezonde voordelen van Chaga poeder*

Chaga bevat een overvloed aan essentiële voedingsstoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft. Zo is het rijk aan vitamine B-complex, D, Kalium, Cesium, Rubidium, vezels, aminozuren, selenium koper, ijzer, zink, mangaan en calcium. Ook bevat de Chaga paddenstoel een groot scala aan goede en actieve ingrediënten. De belangrijkste zijn polysachariden, betulinezuur, melanine en fytosterolen. Verder bevat Chaga – de berkenweerschijnzwam – plantaardige steroïden, zoals lanosterol en inotodiol.

Chaga is een bijzondere en krachtige paddenstoel. Het heeft een adaptogene werking. Dat wil zeggen dat de chaga-mushroom helpt om je lichaam in balans te houden, waardoor je beter beschermt bent tegen invloeden van buitenaf.

Een greep uit de bekendste gezondheid voordelen Chaga zijn:

– Boost van de weerstand;
– Goed voor het hart- en vaatstelsel;
– Verbetert de vitaliteit en versterkt het algehele lichaam;
– Goed voor het ontgiften van het lichaam.

Meer weten over de voordelen van Chaga? Klik hier.

Chaga kopen?

15,5049,95

5. Cordyceps*

 

Cordyceps wordt al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en is in Nederland en België verkrijgbaar als voedingssupplement.

Cordyceps kan de weerstand verbeteren door cellen en specifieke chemicaliën in het lichaam te stimuleren. Mensen gebruiken cordyceps meestal voor atletische prestaties, diverse aandoeningen en seksuele problemen, maar is er ook voldoende wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen voor 100% te ondersteunen? We gaan verder in op de werking van cordyceps-sinensi en waar is cordyceps goed voor.

Mogelijke gezonde voordelen van Cordyceps*

Cordyceps wordt vaak de rupsschimmel genoemd vanwege zijn dunne, buizige vorm. Cordyceps in Chinese geneeskunde heet ‘dong chong xia ca’. Verwar deze kruid niet met eekhoorntjesbrood (Boletus edulis), die voor culinaire doeleinden worden gebruikt.

Cordyceps sinensi werking is groot en kent een aantal specifieke gezonde voordelen. De cordyceps paddenstoel is geclassificeerd als een adaptogene kruid wat betekent dat het ondersteuning kan bieden bij een verstoorde hormoonbalans. Daarnaast kan het ook ondersteuning bieden in het geval van een verlaagd libido, de weerstand, stress en vermoeidheid. 

Cordyceps werking informatie? Klik hier.

Cordyceps kopen?

 

6. Shiitake*

In China eet men de Shiitake paddenstoelen, ook wel de “keizer onder de paddenstoelen” al bijna 6000 jaar. Shiitake paddenstoelen kregen bekendheid tijdens de Ming-dynastie (1368-1644). Ze werden beschouwd als “levenselixer” en alleen voorbehouden aan de keizer en zijn familie om van te genieten.

Mogelijke gezonde voordelen van Shiitake*

Shiitake is rijk aan vitamine als B1, B2, B12, C, D en bevat veel eiwitten, waardoor het een goede vleesvervanger is. Een Shiitake recept bevat daarom vaak geen vlees. Een ideale voedingssupplement dus voor mensen die weinig tot geen vlees eten.

Shitiake bevat naast vitaminen en eiwitten ook veel mineralen, waaronder foliumzuur, magnesium, fosfor, selenium en veel kalium. Alsmede ook de half vitamine choline, ook wel vitamine B4 genoemd. De hoge dosering kalium heeft mogelijk een gunstige invloed op een te hoog cholesterol en de bloeddruk.

De paddenstoel Shiitake bevat zoals hierboven vermeld ook belangrijke vitamines B, wat onze energie-gevers zijn (waaronder vitamine B12). Er wordt ook wel gezegd dat B12 alleen in dierlijke voedingsbronnen zit, maar de shiitake pilze schimmel bevat ook vitamine B12.

Deze krachtige paddenstoelen kent een aantal mooie, gezonde voordelen.

Zo is Shiitake…:

  • goed voor het cholesterol*
  • ondersteunend voor de bloedsuikerspiegel*
  • goed voor de bloeddruk*
  • goed voor de immuniteit*
  • ondersteunend voor de weerstand*

Meer weten over Shiitake? Klik hier.

9,9525,95

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Het is altijd belangrijk om bij twijfel, ziekte, medicijngebruik, zwangerschap en borstvoeding een deskundige, arts of apotheker te raadplegen voordat je geneeskrachtige paddenstoelen gaat gebruiken! Uiteraard kun je ook altijd bij mij terecht met al je vragen. Maar ik hoop met dit blog veel van jullie vragen te hebben beantwoord. En dat je met een goed gevoel kunt beginnen met het gebruik van deze bijzondere medicinale paddenstoelen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen