Cordyceps

Cordyceps wordt al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en is in Nederland en België verkrijgbaar als voedingssupplement.

Cordyceps kan de weerstand verbeteren door cellen en specifieke chemicaliën in het lichaam te stimuleren. Mensen gebruiken cordyceps meestal voor atletische prestaties, diverse aandoeningen en seksuele problemen, maar is er ook voldoende wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen voor 100% te ondersteunen? We gaan verder in op de werking van cordyceps-sinensi en waar is cordyceps goed voor. 

Cordyceps sinensis werking*

Cordyceps wordt vaak de rupsschimmel genoemd vanwege zijn dunne, buizige vorm. Cordyceps in Chinese geneeskunde heet ‘dong chong xia ca’. Verwar deze kruid niet met eekhoorntjesbrood (Boletus edulis), die voor culinaire doeleinden worden gebruikt.

Cordyceps sinensi werking is groot en kent een aantal specifieke gezonde voordelen. De cordyceps paddenstoel is geclassificeerd als een adaptogene kruid wat betekent dat het ondersteuning kan bieden bij een verstoorde hormoonbalans. Daarnaast kan het ook ondersteuning bieden in het geval van een verlaagd libido, de weerstand, stress en vermoeidheid. 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Waar groeit cordyceps sinensis?

Cordyceps is een schimmel die groeit op 3.000 tot 5.000 meter hoogte in het Himalaya hooggebergte en andere bergketens in Tibet en China. Vanwege de zeldzaamheid en de moeilijk bereikbare hoogte wordt deze kruid ook wel de keizerlijke paddenstoel Cordyceps. De prijs van cordyceps is bizar hoog. In China kost een kilogram vaak meer dan $ 20.000. 

Daarom zijn de meeste supplementen van tegenwoordig gemaakt van een kunstmatige schimmelcultuur die de biologische kenmerken van cordycept-sinesis heeft. Daardoor is een cordyceps supplement in Europa betaalbaar. 

Er zijn wel 400 soorten cordyceps, waarvan de meeste afkomstig zijn uit Bhutan, China, Korea, Nepal, Thailand en Vietnam. De meest bekende medicinale soort is cordyceps-militaris en cordyceps-sinensis. Laatstgenoemde is officieel bekend als Ophiocordyceps sinensis. 

Cordyceps-paddenstoel wordt ook wel een rupszwam genoemd. Het is een parasiet in de natuur omdat het op een soort rups groeit en dan zijn eigen gastheer opeet. De paddenstoel heeft een lang, vingerachtig lichaam en is meestal bruinig van kleur.

Is cordyceps gevaarlijk?

Is cordyceps gevaarlijk? Nee, het is niet gevaarlijk. Cordyceps wordt beschouwd als veilig bij kortstondig gebruik. Sommige gebruikers ervaren milde cordyceps-sinensis bijwerkingen waaronder buikpijn, misselijkheid, diarree of een droge mond. 

Symptomen verdwijnen meestal zodra de behandeling is gestopt. Anderen hebben een aanhoudende metaalsmaak gemeld na gebruik van een cordyceps-product, wat langer kan duren om op te lossen.

Er is weinig bekend over de veiligheid op lange termijn van het gebruik van cordyceps. Hoewel wordt aangenomen dat het cordyceps-supplement veilig is, blijven er zorgen over de algemene veiligheid van geïmporteerde traditionele Chinese middelen.

Vanwege het gebrek aan onderzoek mogen cordyceps-producten van welke aard dan ook niet worden gebruikt bij kinderen, zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven.

Cordyceps bijwerkingen

De cordyceps bijwerkingen zijn mild, zoals diarree, misselijkheid of buikpuin. Echter wordt de cordyceps werking geregeld slecht begrepen, waardoor dit bij bepaalde gebruikers problemen veroorzaakt. Indien je allergisch bent voor schimmel of gisten, ben je waarschijnlijk allergisch voor cordyceps schimmel en is het verstandig om ervan af te blijven. 

Mensen die diabetes medicatie gebruiken, moeten cordyceps ook vermijden. Een combinatie van medicijnen kan leiden tot een extreme daling van de bloedsuikerspiegel (hypoglykemie).

Mensen die bloedverdunners of anti-stolling medicijnen gebruiken moeten cordyceps-poeder ook vermijden. Door ze samen te gebruiken, kan het risico op bloedingen toenemen en je loopt gemakkelijker blauwe plekken op als jij je stoot. 

Dit geldt ook als je een operatie moet ondergaan. Je moet tenminste twee weken van tevoren stoppen met het gebruik van cordyceps-sinensis om overmatig bloeden te voorkomen.

“Medicinale” paddenstoelen

Al sinds jaar en dag zijn paddenstoelen populair. Ze werden in de oudheid al gebruikt om ziekten te voorkomen en te behandelen. Van meer dan 270 erkende soorten “medicinale” paddenstoelen is bekend dat zij versterkende eigenschappen hebben voor onze weerstand. Van cordyceps-sinensis, cordyceps-fungus, pruikzwam, reishi cordyceps, maitake, shiitake tot kalkoenstaart, dit zijn allemaal soorten waarvan gezegd wordt dat zij onze weerstand bevorderen. 

Cordyceps kopen

De beste cordyceps koop je natuurlijk vers in China. Maar dat is erg kostbaar. In Nederland en België kan je cordyceps bestellen in de vorm van poeder of pillen. Online shop Spiruella heeft een breed assortiment aan natuurlijke voedingssupplementen, zoals cordyceps. 

Uiteraard kan je erop vertrouwen dat al onze producten van zeer hoge kwaliteit zijn. Wij verkopen namelijk enkel en alleen de beste voedingssupplementen, oliën en crèmes. Ook geven wij advies en informatie over het gebruik van onze voedingssupplementen. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je uiteraard altijd contact met ons opnemen. 

Interesse in meer heilzame paddenstoelen? Kijk dan bij Lions Mane voordelen , Shiitake, Chaga , Maitake, Reishi en beschikbare paddenstoelen.

Chaga kopen? <Klik hier!

Lions Mane kopen? <Klik hier!

Klik hier om Cordyceps Poeder of Cordyceps capsules te kopen!

 

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen