Cordyceps

Cordyceps is een soort medicinale paddenstoel waarvan wordt gezegd dat deze antioxiderende en ontstekingsremmende voordelen biedt. Cordyceps wordt al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en is in Nederland en België verkrijgbaar als voedingssupplement.

Cordyceps kan de immuniteit verbeteren door cellen en specifieke chemicaliën in het immuunsysteem te stimuleren. Het kan ook helpen kankercellen te bestrijden en de tumorgrootte te verkleinen. Vooral bij long- of huidkanker. 

Mensen gebruiken cordyceps meestal voor atletische prestaties, nieraandoeningen, leverproblemen en seksuele problemen, maar er is voldoende wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen voor 100% te ondersteunen? De cordyceps-ervaringen liegen er niet om. We gaan verder in op de werking van cordyceps-sinensi en waar is cordyceps goed voor. 

Cordyceps sinensis werking

Cordyceps sinensi werking is groot en kent een aantal specifieke gezonde voordelen. De cordyceps paddenstoel is geclassificeerd als een adaptogene kruid wat betekent dat het een verstoorde hormoonbalans terug in evenwicht brengt. 

Cordyceps wordt vaak de rupsschimmel genoemd vanwege zijn dunne, buizige vorm. Cordyceps in Chinese geneeskunde heet ‘dong chong xia ca’. Verwar deze kruid niet met eekhoorntjesbrood (Boletus edulis), die voor culinaire doeleinden worden gebruikt.

De werking cordyceps is groot, zoals remming van het verouderingsproces, verbetering bij zwak immuunsysteem, hypertensie, diabetes mellitus, vermoeidheid, chronische stress, afgenomen libido, neerslachtigheid, hart- en vaatziekten, nierziekten, herstel na ziekte en chemotherapie of bestraling.

14,9549,95

Waar is cordyceps goed voor? 

De vraag waar is cordyceps goed voor, is te beantwoorden met meerdere werkingen. Ten eerste heeft deze paddenstoel een versterkende en opwekkende werking op lichaam en geest. Het is een effectief tonicum. 

Daarnaast bevordert het de cellulaire energieproductie, de zuurstof utilisatie, stimuleert de bloedsomloop en de doorbloeding van alle orgaansystemen. Dit verklaart mede dat deze kruid het prestatie vermogen en de geestelijke helderheid vergroot. 

Bovendien ondersteunt cordyceps-producten het neuro-endocrine systeem en ons immuunsysteem. Mogelijk heeft deze paddenstoel ook een anti depressieve werking. In China geniet cordyceps ook grote faam als afrodisiacum of potentie verhogend middel.

Waar groeit cordyceps sinensis?

Cordyceps is een schimmel die groeit op 3.000 tot 5.000 meter hoogte in het Himalaya hooggebergte en andere bergketens in Tibet en China. Vanwege de zeldzaamheid en de moeilijk bereikbare hoogte wordt deze kruid ook wel de keizerlijke paddenstoel Cordyceps. De prijs van cordyceps is bizar hoog. In China kost een kilogram vaak meer dan $ 20.000. 

Daarom zijn de meeste supplementen van tegenwoordig gemaakt van een kunstmatige schimmelcultuur die de biologische kenmerken van cordycept-sinesis heeft. Daardoor is een cordyceps supplement in Europa betaalbaar. 

Er zijn wel 400 soorten cordyceps, waarvan de meeste afkomstig zijn uit Bhutan, China, Korea, Nepal, Thailand en Vietnam. De meest bekende medicinale soort is cordyceps-militaris en cordyceps-sinensis. Laatstgenoemde is officieel bekend als Ophiocordyceps sinensis. 

Cordyceps-paddenstoel wordt ook wel een rupszwam genoemd. Het is een parasiet in de natuur omdat het op een soort rups groeit en dan zijn eigen gastheer opeet. De paddenstoel heeft een lang, vingerachtig lichaam en is meestal bruinig van kleur.

Voordelen cordyceps paddenstoel

In de alternatieve geneeskunde wordt de cordyceps paddenstoel vaak aangeprezen als een natuurlijke energiebooster. Voorstanders beweren ook dat de cordyceps-paddenstoel bescherming biedt bij gezondheid problemen zoals astma, depressie, diabetes, vermoeidheid, hoog cholesterol en infecties van de bovenste luchtwegen.

Sommige kruidkundigen zijn ook van mening dat de cordyceps libido verhoogt, het verouderingsproces vertraagt en bescherming biedt tegen kanker. Helaas is hier nog geen wetenschappelijk bewijs van. 

Verbeterd uithoudingsvermogen

Bovendien zou deze paddenstoel ook de atletische prestaties verbeteren. In 1993 haalde dit zelfs de krantenkoppen toen Chinese atleten meerdere wereld records verbrijzelden. De prestatie werd door hun coach toegeschreven aan het cordyceps-sinensis supplement.

Ondertussen toonde een onderzoek uit 2016 van de Universiteit van North Carolina aan dat dagelijkse suppletie met cordyceps de maximale zuurstofopname (VO2 max) bij jonge volwassenen na drie weken geleidelijk verhoogde. Wat het niet veranderde, was de tijd tot uitputting of het stadium van inspanning waarin de ademhaling moeizamer wordt.

Meer help met uithoudingsvermogen? Kijk dan ook een bij Ashwagandha werking.

14,9549,95

Diabetes

Cordyceps wordt al lang gebruikt als een traditionele behandeling voor diabetes in China. Hoewel er weinig kwaliteitsstudies zijn die deze effecten bij mensen onderzoeken, zijn er verschillende dierstudies uitgevoerd, meestal met teleurstellende of niet-overtuigende resultaten.

Bloeddruk verlaging

Er wordt aangenomen dat Cordyceps krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende effecten heeft, die beide kunnen helpen een hoge bloeddruk (hypertensie) te voorkomen of te behandelen. 

Veel van deze voordelen zijn toegeschreven aan een verbinding die bekend staat als cordycepin, die qua moleculaire samenstelling vergelijkbaar is met adenosine. Net als adenosine lijkt cordycepin de bloedvaten te kunnen ontspannen, de bloedsomloop te verbeteren en de bloeddruk te verlagen.

Is cordyceps gevaarlijk?

Is cordyceps gevaarlijk? Nee, het is niet gevaarlijk. Cordyceps wordt beschouwd als veilig bij kortstondig gebruik. Sommige gebruikers ervaren milde cordyceps-sinensis bijwerkingen waaronder buikpijn, misselijkheid, diarree of een droge mond. 

Symptomen verdwijnen meestal zodra de behandeling is gestopt. Anderen hebben een aanhoudende metaalsmaak gemeld na gebruik van een cordyceps-product, wat langer kan duren om op te lossen.

Er is weinig bekend over de veiligheid op lange termijn van het gebruik van cordyceps. Hoewel wordt aangenomen dat het cordyceps-supplement veilig is, blijven er zorgen over de algemene veiligheid van geïmporteerde traditionele Chinese medicijnen.

Vanwege het gebrek aan onderzoek mogen cordyceps-producten van welke aard dan ook niet worden gebruikt bij kinderen, zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven.

Cordyceps bijwerkingen

De cordyceps bijwerkingen zijn mild, zoals diarree, misselijkheid of buikpuin. Echter wordt de cordyceps werking geregeld slecht begrepen, waardoor dit bij bepaalde gebruikers problemen veroorzaakt. Indien je allergisch bent voor schimmel of gisten, ben je waarschijnlijk allergisch voor cordyceps schimmel en is het verstandig om ervan af te blijven. 

Mensen die diabetes medicatie gebruiken, moeten cordyceps ook vermijden. Een combinatie van medicijnen kan leiden tot een extreme daling van de bloedsuikerspiegel (hypoglykemie).

Mensen die bloedverdunners of anti-stolling medicijnen gebruiken moeten cordyceps-poeder ook vermijden. Door ze samen te gebruiken, kan het risico op bloedingen toenemen en je loopt gemakkelijker blauwe plekken op als jij je stoot. 

Dit geldt ook als je een operatie moet ondergaan. Je moet tenminste twee weken van tevoren stoppen met het gebruik van cordyceps-sinensis om overmatig bloeden te voorkomen.

Medicinale paddenstoelen

Al sinds jaar en dag zijn medicinale paddenstoelen populair. Ze werden in de oudheid al gebruikt om infecties en ziekten te voorkomen en te behandelen. Veel soorten medicinale paddenstoelen zijn bestudeerd op hun immuun versterkende werking. 

Van meer dan 270 erkende soorten medicinale paddenstoelen is bekend dat zij versterkende eigenschappen hebben voor ons immuunsysteem. Van cordyceps-sinensis, cordyceps-fungus, pruikzwam, reishi cordyceps, maitake, shiitake tot kalkoenstaart, dit zijn allemaal soorten waarvan is aangetoond dat het de gezondheid van ons immuun systeem bevordert. 

Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat het toevoegen met specifieke soorten medicinale paddenstoelen de gezondheid van het immuunsysteem op verschillende manieren verbetert. Waarbij het de symptomen van bepaalde aandoeningen, waaronder astma en longinfecties, kan verminderen.

Kalkoenstaart is een andere medicinale paddenstoel die krachtige effecten heeft op de gezondheid van ons immuunsysteem. Onderzoek wijst uit dat het de immuunrespons kan versterken. Vooral bij bepaalde vormen van kanker. Medicinale paddenstoel producten zijn te verkrijgbaar in de vorm van tincturen, als thee en als voedingssupplement. 

Cordyceps kopen

De beste cordyceps koop je natuurlijk vers in China. Maar dat is erg kostbaar. In Nederland en België kan je cordyceps bestellen in de vorm van poeder of pillen. Online shop Spiruella heeft een breed assortiment aan natuurlijke voedingssupplementen, zoals cordyceps. 

Uiteraard kan je erop vertrouwen dat al onze producten van zeer hoge kwaliteit zijn. Wij verkopen namelijk enkel en alleen de beste voedingssupplementen, oliën en crèmes. Ook geven wij advies en informatie over het gebruik van onze voedingssupplementen. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je uiteraard altijd contact met ons opnemen. 

Interesse in meer heilzame paddenstoelen? Kijk dan bij Lions Mane voordelen , Shiitake, Chaga , Maitake, Reishi en beschikbare paddenstoelen.

Klik hier om Cordyceps Poeder of Cordyceps capsules te kopen!

 

14,9549,95

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.