Fenegriek (Fenugreek)

Fenegriek is een inheems kruid, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, Zuid-Europa en West-Azië. De zaden worden gebruikt bij het koken, in de geneeskunde maar ook om de smaak van andere medicijnen te verbergen. Fenegriekzaden ruiken en smaken vergelijkbaar met ahornsiroop. Fenegriekbladeren worden overigens in India als groente gegeten.

Het kruid wordt via de mond ingenomen via fenegriekpillen, fenegriekolie of via voeding. In voedingsmiddelen is fenegriek opgenomen als ingrediënt in kruidenmengsels, maar wordt het ook gebruikt als smaakstof in imitatie-ahornsiroop, voedingsmiddelen, dranken en tabak. Bij de productie worden fenegriekextracten gebruikt in zepen en cosmetica. 

Wat is fenegriek poeder

fenegriek

Wat is fenegriek poeder eigenlijk? Fenegriek is een interessante kruid met diverse toepassingen en veel potentiële voordelen. Het is een plant die ongeveer 60-90 cm hoog is. Het heeft groene balderen, kleine witte bloemen en peulen welke een kleine goudbruine zaden bevatten. 

De Fenegriekplant staat ook bekend als foenegriek, bokshoornklaver, Griekse hooi, Griekse klaver, Alholva, Chandrika, Fenogreco, Foenugraeci Semen, Hu Lu Ba, Medhika, Methi, Sénégrain, Trigonella en Woo Lu Bar. 

Fenegriekpoeder wordt al duizenden jaren gebruikt in de alternatieve en Chinese Ayurvedische geneeskunde om talloze aandoeningen te behandelen. Onlangs is het echter ook een algemeen huishoudelijk kruid en verdikkingsmiddel geworden. Zo is vandaag de dag Fenegriek ook te vinden in producten, zoals zeep en shampoo.

Fenegriekzaden en fenegriek-poeder worden ook in veel Indiase gerechten gebruikt vanwege hun voedingsprofiel en lichtzoete, nootachtige smaak. Welke vergelijkbaar is met bijvoorbeeld selderij, esdoornsiroop en brande suiker. De geur is subtiel en doet denken aan vers gemaaid hooi.

Waar is fenegriek goed voor?*

Fenegriek-kruiden wordt niet voor niets al jaar en dag in de alternatieve geneeskunde gebruikt als een mogelijk effectief hulpmiddel bij diverse aandoeningen. De moderne wetenschap begint echter net de voordelen van fenegriek te ontdekken. Gebaseerd op het beschikbare bewijs kan het gebruik van fenegriek gunstig zijn voor:

 • Behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*
 • Ondersteunt de weerstand en immuniteit*
 • Gezonde eetlust*
 • Ondersteunt de melkproductie bij borstvoeding*
 • Libido verhogende werking (lees hier meer over libido versterkende superfoods)*

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

natuurlijke pijnstillen - pijnvrij

Hoe fenegriek gebruiken?

Hoe fenegriek gebruiken is niet helemaal een standaard antwoord op te geven. Fenegriek kan namelijk in verscheidene concentraties en vormen worden ingenomen. Een specifieke aanbevolen hoeveelheid is daarom niet vastgesteld. Bovendien kan de hoeveel fenegriek per dag verschillen, afhankelijk van wat je wilt bereiken. 

In de meeste onderzoeken naar testosteron wordt ongeveer 500 mg fenegriekextract aanbevolen, terwijl studies op andere gebieden het hebben over een gebruik van rond de 1000-2000 mg. Als je het hele zaad gebruikt, lijkt de effectieve dosis rond de 2 tot 5 gram te liggen, maar het varieert wel van studie tot studie. 

Als je fenegriekpoeder als voedingssupplement wilt innemen, kan je het beste starten met 500 mg. Indien je geen bijwerkingen ervaart kan je het langzaam in 2 tot 3 weken verhogen naar 1000 mg. Het kan vóór of tijdens een maaltijd worden ingenomen. Het is raadzaam om het in te nemen bij de maaltijd met de meeste koolhydraten op die dag.

Is fenegriek gezond?

Fenegriek wordt in de alternatieve geneeskunde gebruikt voor het behandelen van een lange lijst van aandoeningen. Veel van deze gebruiksmogelijkheden zijn echter niet goed genoeg onderzocht om harde conclusies te mogen trekken. 

Wat echter wel een feit is, is dat de Fenegriekplant rijk is aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. De voedingswaarden van 100 gram fenegriek zijn als volgt:  

 • Kilocalorieën: 323
 • Koolhydraten: 58,4 gram
 • Eiwitten: 23 gram
 • Vezels: 24,6 gram
 • Vet: 6,4 gram

Vitamines:

 • Vitamine A : 0,18 mg
 • Vitamine B1: 0,3 mg
 • Vitamine B2: 0,4 mg
 • Vitamine B6: 0,6 mg
 • Vitamine C: 3 mg

Mineralen:

 • Calcium: 176 mg
 • Fosfor: 296 mg
 • Kalium: 770 mg
 • Koper: 1,1 mg 
 • Magnesium: 191 mg
 • IJzer: 33,5 mg
 • Zink: 2,5 mg
 • Zout: 67 mg

 

Ook van deze voordelen genieten? Fenegriek kopen? Klik dan hier!

(zolang de voorraad strekt)

Is fenegriek gevaarlijk?

Of fenegriek gevaarlijk is, ligt aan de bijwerkingen die je ervaart. Ieder lichaam reageert anders op een plant. Voor veilig gebruik zijn er een aantal bijwerkingen bekend. Bij een gevoelig maagdarmstelsel of hoge inname kan fenegriek gasvorming, diarree en een opgeblazen gevoel creëren. 

Ook kan een zalf die fenegriek bevat de huid irriteren, in plaats van verzachten. Voordat je fenegriek-crème op je lichaam smeert is het aan te raden om eerst een klein beetje op de huid te smeren. Wacht vervolgens 24 uur en bekijk of je jeuk, uitslag of irritatie ondervindt. 

Het gebruik van fenegriekpoeder of fenegriek capsules bij mensen met bloed problemen, gebruik van bloed verdunnende medicijnen of open wonden wordt afgeraden. Overleg eerst met je arts voordat je fenegriek toevoegt aan je huidige medicatie. 

Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk deze stof nauwelijks tot niet te nuttigen. 

Fenegriek kopen

Wil je fenegriek kopen? Dat is mogelijk bij de online shop van Spiruella. Wij verkopen alleen de hoogste kwaliteit voedingssupplementen en -producten. Wij willen dat onze klanten tevreden zijn over de werking fenegriek en profijt hebben van de vele fenegriek-voordelen. 

Fenegriekzaad kopen als kruiden supplement. Er zijn geen gereguleerde productienormen voor veel kruidenverbindingen waardoor sommige op de markt gebrachte supplementen zijn besmet met giftige metalen of andere medicijnen. 

Kruiden en gezondheid supplementen moeten daarom altijd bij een betrouwbare bron worden gekocht, zoals bij Spiruella. Bij ons kan je veilige en betrouwbare fenegriek kopen. Deze kruid behoort tot dezelfde plantenfamilie als pinda’s en kikkererwten. 

Heb je een allergie voor een van deze voedingsmiddelen dan kan er bij het gebruik een allergische reactie ontstaan. Krijg je na het gebruik van fenegriekpoeder of fenegriekcapsules symptomen als uitslag, kortademigheid, verstopte neus, zwellingen en/of ademhalingsproblemen, neem dan contact op met een arts.  

Wil je meer weten over wat is fenegriek, fenegriek olie, hoe je fenegriek thee maakt, waar fenegriek kopen of heb je andere vragen over de fenegriek plant? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer over het gebruik en werking fenegriek kruiden. 

Fenegriek kopen? Klik dan hier!

Fenegriek Poeder Biologisch

 

Een reactie op “Fenegriek Poeder – Werking – Waar is het goed voor? – Gezond of Gevaarlijk? – Voedingswaarde en meer…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen