Fenegriek (Fenugreek)

Fenegriek is een kruid met indrukwekkende gezondheid voordelen. De kruid lijkt op een klaver. Het is inheems en komt uit het Middellandse Zeegebied, Zuid-Europa en West-Azië. De zaden worden gebruikt bij het koken, in de geneeskunde en om de smaak van andere medicijnen te verbergen. Fenegriekzaden ruiken en smaken vergelijkbaar met ahornsiroop. Fenegriekbladeren worden overigens in India als groente gegeten.

Het kruid wordt via de mond ingenomen via fenegriek-pillen, voeding of fenegriek-olie tegen bijvoorbeeld diabetes, menstruatiekrampen, hoog cholesterol en vele andere aandoeningen. In voedingsmiddelen is fenegriek opgenomen als ingrediënt in kruidenmengsels. Het wordt ook gebruikt als smaakstof in imitatie-ahornsiroop, voedingsmiddelen, dranken en tabak. Bij de productie worden fenegriekextracten gebruikt in zepen en cosmetica. We vertellen je alles wat je moet weten over dit fantastische wonderlijke kruid. 

Wat is fenegriek poeder

Wat is fenegriek poeder eigenlijk? Fenegriek is een interessante kruid met diverse toepassingen en veel potentiele gezondheid voordelen. Het is een plant die ongeveer 60-90 cm hoog is. Het heeft groene balderen, kleine witte bloemen en peulen welke een kleine goudbruine zaden bevatten. 

Fenegriekplant is ook bekend als foenegriek, bokshoornklaver, Griekse hooi, Griekse klaver, Alholva, Chandrika, Fenogreco, Foenugraeci Semen, Hu Lu Ba, Medhika, Methi, Sénégrain, Trigonella en Woo Lu Bar. Fenegriek Engels is het Fenugreek Nederlands. 

Fenegriekpoeder wordt al duizenden jaren gebruikt in de alternatieve en Chinese geneeskunde om huidaandoeningen en vele andere ziekten te behandelen. Onlangs is het een algemeen huishoudelijk kruid en verdikkingsmiddel geworden. Het is ook te vinden in producten, zoals zeep en shampoo.

Fenegriekzaden en fenegriek-poeder wordt ook in veel Indiase gerechten gebruikt vanwege hun voedingsprofiel en lichtzoete, nootachtige smaak. Welke vergelijkbaar is met bijvoorbeeld selderij, esdoornsiroop en brande suiker. De geur is subtiel en doet denken aan vers gemaaid hooi.

AANBIEDINGEN

Fenegriek poeder

5,9514,95

Waar is fenegriek goed voor?

Fenegriek-kruiden worden al jaar en dag in de alternatieve geneeskunde gebruikt als een mogelijk effectief hulpmiddel bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd bij mensen met diabetes type 1 of 2. Alsmede voor de behandeling van: 

 • brandend maagzuur
 • hoog cholesterolgehalte
 • gewichtsverlies
 • maagklachten
 • constipatie
 • verharding van de slagaders (atherosclerose)
 • jicht
 • verhoging van libido (lees hier meer over libido versterkende superfoods)
 • koorts
 • kaalheid, en
 • om de productie van moedermelk te verhogen. 

Deze toepassingen zijn echter nog niet met wetenschappelijk onderzoek bewezen. Het is niet zeker of fenegriek effectief is bij de behandeling van een medische aandoening. Medicinaal gebruik van dit product moet nog verder onderzocht worden. Fenegriekzaden mogen niet worden gebruikt in plaats van medicijnen die een arts aan je heeft voorgeschreven. 

natuurlijke pijnstillen - pijnvrij

Wat doet fenegriek?

Wat doet fenegriek met je lichaam? Fenegriekpoeder lijkt de opname van suikers in de maag te vertragen en insuline te stimuleren. Beide effecten verlagen de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes. Fenegriek wordt vaak in poedervorm verkocht en voor allerlei doeleinden ingezet in de kruiden geneeskunde. 

De moderne wetenschap begint echter net de echte voordelen van fenegriek werking ervan te ontdekken. Gebaseerd op het beschikbare bewijs kan het gebruik van fenegriek gunstig zijn om het bloedsuikergehalte te verlagen, de testosteronproductie te stimuleren en de melkproductie bij borstvoeding te verhogen. 

Het zou ook goed kunnen dienen om bij het verlagen van het cholesterol niveau, bij het tegengaan van ontstekingen en bij het remmen van de eetlust. Het wordt dan ook vaak ingezet om af te vallen, maar op genoemde gebieden is verder onderzoek nodig. Fenegriek werking is veelomvattend. 

Hoe fenegriek gebruiken?

Hoe fenegriek gebruiken is niet helemaal een standaard antwoord op te geven. Fenegriek kan namelijk in verscheidene concentraties en vormen worden ingenomen. Een specifieke aanbevolen hoeveelheid is daarom niet vastgesteld. Bovendien kan de hoeveel fenegriek per dag verschillen, afhankelijk van wat je wilt bereiken. 

In het meeste onderzoek naar testosteron wordt ongeveer 500 mg fenegriekextract aanbevolen, terwijl studies op andere gebieden het hebben over een gebruik van rond de 1000-2000 mg. Als je het hele zaad gebruikt, lijkt de effectieve dosis rond de 2 tot 5 gram te liggen, maar het varieert wel van studie tot studie. 

Als je fenegriekpoeder als voedingssupplement wilt innemen, kan je het beste starten met 500 mg. Indien je geen bijwerkingen ervaart kan je het langzaam in 2 tot 3 weken verhogen naar 1000 mg. Het kan vóór of tijdens een maaltijd worden ingenomen. Aangezien het helpt bij het beheersen van je bloedsuiker niveau, is het raadzaam om het in te nemen bij de maaltijd met de meeste koolhydraten op die dag.

Is fenegriek gezond?

De vraag ‘is fenegriek gezond’ beantwoorden wij met een volmondige Ja. De grote gezondheid voordelen die die medicinale voedingssupplement heeft is wonderbaarlijk. Naast dat het helpt om je bloedsuiker gehalte op peil te houden zijn er nog meer gezonde effecten. 

Fenegriek wordt in de alternatieve geneeskunde gebruikt voor het behandelen van een lange lijst van ziektes en aandoeningen. Veel van deze gebruiksmogelijkheden zijn echter niet goed genoeg onderzocht om harde conclusies te mogen trekken. Toch zijn de ervaringen van de mensen die fenegriekpoeder gebruiken zeer positief. 

Fenegriek plant is rijk aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. De voedingswaarden van 100 gram zijn als volgt. 

100 gr fenegriek bevat:

 • Kilocalorieën: 323
 • Koolhydraten: 58,4 gram
 • Eiwitten: 23 gram
 • Vezels: 24,6 gram
 • Vet: 6,4 gram

Vitamines:

 • Vitamine A : 0,18 mg
 • Vitamine B1: 0,3 mg
 • Vitamine B2: 0,4 mg
 • Vitamine B6: 0,6 mg
 • Vitamine C: 3 mg

Mineralen:

 • Calcium: 176 mg
 • Fosfor: 296 mg
 • Kalium: 770 mg
 • Koper: 1,1 mg 
 • Magnesium: 191 mg
 • IJzer: 33,5 mg
 • Zink: 2,5 mg
 • Zout: 67 mg
Slapen als een baby - wie wil dat nou niet!
Fenegriek voor bevorderen borstvoeding

Top-9 Fenegriek voordelen

Fenegriek voordelen zijn groot. Fenegriekpoeder draag bij aan belangrijke voedingsstoffen voor een gezond dieet en gezond lichaam. Welke positieve effecten heeft fenegriek op ons lichaam? 

Voorlopig onderzoek wijst uit dat fenegriek bij de onderstaande zaken kan helpen. We hebben een Top-9 fenegriek voordelen

 1. Helpt aderproblemen voorkomen:
  Door de hoeveelheid koper is fenegriekpoeder van invloed op de gezondheid van onze aderen. Het voorkomt aderverkalking en verstopping. 
 2. Antimicrobieel en anti-parasitair:
  Verhoogde aanmaak van antilichamen. 
 3. Antioxidant:
  Dankzij de hoge concentratie antioxidanten vermindert het ontstekingen aan ons weefsel en gewrichten. 
 4. Anti tumoraal:
  Beschermt tegen de werking van vrije radicalen die we in de vervuilde lucht inademen, die we binnen krijgen door ongezond eten en door blootstelling aan zon en stress. 
 5. Verbetering van bloedsuikerspiegel en diabetes:
  Verlaagt de bloedsuikerspiegel en bevordert de aanmaak van insuline. Ook vertraagt het de opname van suikers vanuit de maag. 
 6. Gezond gewicht:
  Mensen die niet op een gezond kunnen komen, wordt fenegriek aanbevolen om op een juiste manier aan te komen. Het bevordert namelijk de eetlust. Daarentegen helpt het ook bij gewichtsverlies door de verbeterde stofwisseling.
 7. Verbetert maag- darmproblemen:
  Helpt bij bescherming tegen zweren en ontstekingen aan de darm- of maagwand. Helpt ook tegen maagzuur, constipatie en winderigheid.
 8. Verbetering mannelijk lichaamsfuncties:
  De hoeveelheid zink verhoogt mogelijk het libido bij mannen. Ook vermindert het klachten als kaalheid, verhoogt het energie niveau en uithoudingsvermogen. Meer lezen over libido verhogende natuurlijke hulpmiddelen? Kijk dan bij ShilajitNeem , Horny Goat, Tribulus, en Mucuna Pruriens. Hier vind je een totaal overzicht van libido verhogende superfoods!
 9. Bevordert borstvoeding:
  De fenegriekplant genereert lactogeen, wat betekent dat de melkafgifte bij borst voedende vrouwen bevordert. Let wel, je mag fenegriekpoeder niet tijdens de zwangerschap gebruiken. 

Een echt superfood dus!

Ook van deze voordelen genieten? Fenegriek kopen? Klik dan hier!

(zolang de voorraad strekt)

hoeveel Chlorella
Fenegriek voor een gezonder gewicht

Is fenegriek gevaarlijk?

Of fenegriek gevaarlijk is, ligt aan de bijwerkingen die je ervaart. Ieder lichaam reageert anders op een medicinale plant. Voor veilig gebruik zijn er een aantal bijwerkingen bekend. Bij een gevoelig maagdarmstelsel of hoge inname kan fenegriek gasvorming, diarree en een opgeblazen gevoel creëren. 

Ook kan een zalf die fenegriek bevat de huid irriteren, in plaats van verzachten. Voordat je fenegriek-crème op je lichaam smeert is het aan te raden om eerst een klein beetje op de huid te smeren. Wacht vervolgens 24 uur en bekijk of je jeuk, uitslag of irritatie ondervindt. 

Het gebruik van fenegriekpoeder of fenegriek capsules bij mensen met bloed problemen, gebruik van bloed verdunnende medicijnen of open wonden wordt afgeraden. Overleg eerst met je arts voordat je fenegriek toevoegt aan je huidige medicatie. 

Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk deze stof nauwelijks tot niet te nuttigen. Dit kan namelijk leiden tot ernstige aandoeningen bij de ongeboren baby. Om fenegriek borstvoeding te stimuleren kan je het wel veilig gebruiken.

Fenegriek is een veilig kruid om in te nemen als je de aanbevolen hoeveelheid blijft volgen. 

Fenegriek afvallen

Met fenegriek afvallen is zeker mogelijk, omdat het de spijsvertering ondersteunt. Het verbetert ook het metabolisme. Fenegriek zaden zijn rijk aan vezels en mineralen, waaronder ijzer, magnesium en mangaan. Daarom is dit een prettig kruid om aan je dieet toe te voegen wanneer je probeert af te vallen.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het innemen van fenegriek-pillen of fenegriekpoeder leidt tot minder vetinname en een verbeterde spijsvertering. Indien je dus problemen hebt om je eetlust onder controle te krijgen kan dit bijzondere kruid je helpen. 

Je kan met fenegriek afvallen, maar ook juist aankomen. Als je kampt met een ondergewicht kan dit voedingssupplement je helpen om jouw eetlust te stimuleren. Dat is het bijzondere van deze fenegriekplant. 

Fenegriek kopen

Wil je fenegriek kopen? Dat is mogelijk bij de online shop van Spiruella. Wij verkopen alleen de hoogste kwaliteit voedingssupplementen en -producten. Wij willen dat onze klanten tevreden zijn over de werking fenegriek en profijt hebben van de vele fenegriek-voordelen. 

Fenegriekzaad kopen als kruiden supplement. Er zijn geen gereguleerde productienormen voor veel kruidenverbindingen waardoor sommige op de markt gebrachte supplementen zijn besmet met giftige metalen of andere medicijnen. 

Kruiden en gezondheid supplementen moeten daarom altijd bij een betrouwbare bron worden gekocht, zoals bij Spiruella. Bij ons kan je veilige en betrouwbare fenegriek kopen. Deze kruid behoort tot dezelfde plantenfamilie als pinda’s en kikkererwten. 

Heb je een allergie voor een van deze voedingsmiddelen dan kan er bij het gebruik een allergische reactie ontstaan. Krijg je na het gebruik van fenegriekpoeder of fenegriekcapsules symptomen als uitslag, kortademigheid, verstopte neus, zwellingen en/of ademhalingsproblemen, neem dan contact op met een arts.  

Wil je meer weten over wat is fenegriek, fenegriek olie, hoe je fenegriek thee maakt, waar fenegriek kopen of heb je andere vragen over de fenegriek plant? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer over het gebruik en werking fenegriek kruiden. 

Fenegriek kopen? Klik dan hier!

AANBIEDINGEN

Fenegriek poeder

5,9514,95

Fenegriek poeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

>