Fenegriek poeder

De laatste jaren is de belangstelling voor natuurlijke remedies explosief toegenomen. Steeds meer mensen zien in dat voeding de bouwstof van het lichaam zijn, en dat bij de juiste voeding de lichamelijke gesteldheid aanzienlijk kan verbeteren. Resultaat: functionele voedingsmiddelen, zoals superfoods zijn erg in trek! Een van deze superfoods is fenegriek, een klaverachtig kruid met gele bloemen en peulen uit de vlinderbloemenfamilie. Naast het feit dat Fenegriek een smaakmaker in de lekkerste Curry’s is, kunnen enkele grammetjes fenegriek per dag ook diverse gezondheid en welzijn voordelen opleveren. Welke? Ontdek hieronder de 6 krachtigste gezondheidsvoordelen van fenegriek volgens wetenschappers en voedingsdeskundigen!

Wat is Fenegriek?

Voor dat ik overga tot de gezondheidsvoordelen die Fenegriek te bieden heeft zal ik eerst een nadere toelichting geven op wat Fenegriek precies is. Veel mensen hebben immers nog nooit gehoord van deze wonderlijke plant. Plant? Ja, Fenegriek is een eenjarige plant, behorend tot de erwtenfamilie, met kleine witte bloemen en lichtgroene bladeren. Haar Latijnse benaming, trigonella foenum-graecum, betekent ‘Grieks hooi’. Fenegriek is inheems in Zuid-Europa, West-Azië en het Middellands Zeegebied. Het wordt in vele landen, vanwege de aromatische zaden, verbouwd voor veevoer, maar ook gebruikt om te koken, voedsel op smaak te brengen en te genezen.

De Fenegriek plant bevat als deze volgroeid is tien tot twintig zaden. Deze zaden worden veelal vermalen tot poeder zodat ze eenvoudig te gebruiken zijn als smaakmaker van diverse gerechten, maar ook voor het maken van medicijnen. De smaak van fenegriek is kruidig en bitter, waardoor deze uitstekend past in de Indische, Arabische en Pakistaanse keuken. Fenegriek wordt dan ook vooral gebruikt in curry gerechten, maar goed ook goed samen met salades, groenteschotels, brood, vlees en kaas.

Het mooie aan Fenegriek is, dat het naast een heerlijke smaakmaker ook vele gezondheidsvoordelen biedt. Zo is Fenegriek rijk aan eiwitten, vezels, mineralen (ijzer, natrium en koper). Fenegriek bevat echter ook saponine (antibacteriële en antimycotische werking) en coumarinen. Allemaal voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheidsvoordelen van Fenegriek:

AANBIEDINGEN

Fenegriek poeder

5,9514,95

De 6 krachtigste Gezondheidsvoordelen van Fenegriek

1.     Evenwichtige bloedsuikerspiegel

Fenegriek wordt vaak gebruikt als supplement om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, en voornamelijk dan om diabetes te voorkomen of te behandelen. De zaden zouden een positief effect hebben op de stofwisseling van je bloedsuiker in je lichaam.

Talrijke voorbereidende studies bij mensen tonen aan dat fenegriek kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Consumptie van fenegriekzaden (5 tot 50 gram) een à twee keer per dag bij je eten, zou de bloedsuikerspiegel na de maaltijd kunnen verlagen bij mensen met type II diabetes.

Je kunt fenegriek op verschillende manieren consumeren. Gebruik je fenegriek om de bloedsuikerspiegel te controleren, dan wordt vaak de  capsulevorm en poedervorm (toegevoegd aan voedsel) gebruikt, of wordt het verwerkt in thee. De aanbevolen dosering ligt tussen de 2,5 en 15 gram per dag. De hoeveelheid die je neemt varieert is onder meer afhankelijk van je gewicht, eventuele andere medicatie die je neemt, en andere persoonlijke factoren.

Voor mensen met diabetes kan het dus de moeite waard zijn om enkele grammen fenegriek aan de dagelijkse routine toe te voegen. Vervang echter nooit je diabetesmedicijnen door een supplement zonder je arts te raadplegen! Om de dosering te bepalen en rekening te houden met je persoonlijke situatie, overleg je best eerst met je arts alvorens je start met fenegriek in te nemen.

2.     Verhoogde melkproductie bij borstvoeding

Overal ter wereld wordt fenegriek geconsumeerd als poedervormige zaden of gedronken als thee om de productie van moedermelk te verhogen en de melktoevoer te vergemakkelijken. Consumptie van deze superfood zou namelijk de zweetproductie stimuleren, en melkklieren zijn eigenlijk gewoon zweetklieren die veranderd zijn door hormonale stimulatie van de zwangerschap!

Vooral in de eerste dagen na de bevalling zou fenegriek een mild effect hebben om de melkproductie te bevorderen. Het is aangeraden om meteen na de bevalling dagelijks zo’n 3 kopjes fenegriekthee te drinken.

3.     Hoger libido en betere bedprestaties

Een van de oeroude toepassingen van fenegriek is het verhogen van het libido. Mediterrane en Aziatische culturen hebben het kruid duizenden jaren lang in hun dieet opgenomen om het seksueel verlangen te verhogen. Vandaag is het stimuleren van seksuele verlangens nog steeds een van de meest populaire toepassingen van fenegriek. Studies tonen aan dat inname van fenegriek de interesse in seks kan verhogen. Bij zowel gezonde jonge vrouwen als mannen met een lage seksdrive. Bovendien kan deze superfood ook de geslachtsdrift en prestaties verbeteren van oudere mannen die hun interesse in seks beginnen te verliezen of erectieproblemen ondervinden. Fenegriekzaadoliedruppels zouden bovendien kunnen zorgen voor een verbeterde zaadcelkwaliteit bij mannen.

Fenegriek kan worden ingenomen als capsule of de zaden kunnen vermalen worden tot poeder. Een dagelijkse dosis van 500 tot 600 mg fenegriekcapsules wordt aanbevolen om het libido te stimuleren.

Meer lezen over libido verhogende natuurlijke hulpmiddelen? Kijk dan bij ShilajitNeem , Horny Goat, en Mucuna Pruriens.

Voor een complete lijst kijk je bij: Libido verhogende Superfoods Lijst.

4.     Het haar versterken en zachtheid toevoegen

Fenegriek is ook een fantastisch kruid om te gebruiken als je je wilt dat je haar zijde zacht en sterker worden. Fenegriek wordt ook vaak aanbevolen in gevallen van (ernstig) haarverlies/uitval.

5.     Menstruatiepijn en -krampen

Fenegriekzaadpoeder kan menstruatiepijn en -krampen verlichten, dankzij haar bewezen anti-koorts, pijnstillende, en ontstekingsremmende eigenschappen. Ook bevat het diosgenine en isoflavonen die een oestrogene werking nabootsen. Wat helpt bij o.a. stemmingswisselingen, menstruatiekrampen en maagklachten.

Voor een snelle verbetering van je klachten, neem je het poeder bij voorkeur tweetal keer per dag in bij je maaltijd, in een dosis van 1800 tot 2700 mg gedurende de eerste drie dagen van een menstruatie. In volgende twee dagen bouw je deze hoeveelheid af. Je kan ook enkele dagen voor je menstruatie een kopje warme fenegriekthee, beter bekend als methithee, drinken.

6.     Kalmeert huidontstekingen en wonden

Fenegriekpoeder wordt ook gecombineerd met andere verzachtende kruiden om kompressen te maken en huidontstekingen en verwondingen te behandelen. Een recente studie heeft aangetoond dat fenegriek ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft. Daarnaast werd ontdekt dat waterextracten en flavonoïden (antioxidanten die natuurlijk aanwezig zijn in de plant) van fenegriekzaad inderdaad ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen hebben.

Om ontstoken huid te verzachten, malen mensen vaak gedroogde kruiden. Ook koken ze verse kruiden in water en maken er een mengsel van. Je zou fenegriekpoeder kunnen combineren met andere huidkalmerende kruiden, zoals lijnzaad, chlorella, moringa of spirulina. Als je alle kruiden hebt samengevoegd, smeer je het mengsel op een steriel gaasje of verband en breng je het aan op de huid. Dit kompres laat je maximum 24 uur zitten en verwijder je als de huid beter aanvoelt.

Meer weten over Chlorella en Spirulina, lees dan ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter?

Toepassing en aanbevolen dosering

Fenegriek is dus een superfood die culinair gebruikt wordt in de Indiase en Mediterrane keuken, maar ook als kruidengeneesmiddel dat helpt tegen allerlei gezondheidsklachten. Let wel op! Als je een onderliggende aandoening hebt of bepaalde medicatie neemt, is het steeds aangeraden om even je arts te raadplegen als je deze superfood wilt gaan gebruiken. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Fenegriekpoeder kun je heel eenvoudig toevoegen aan een glas water, yoghurt, smoothie of vruchtensapje, maar het lekkerste is natuurlijk bij een gerecht als curry, salade, groenteschotel, brood, vlees of kaas. De aanbevolen dosering Fenegriekpoeder is 2 tot 6 gram per dag. Overschrijdt nimmer de dagelijkse aanbevolen dosering, tenzij door een medici anders voorgeschreven.

Fenegriek kopen? Klik dan hier!

AANBIEDINGEN

Fenegriek poeder

5,9514,95

***************************************

Meer weten over de verschillende Superfoods? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

>