Fenegriek poeder

De laatste jaren is de belangstelling voor natuurlijke remedies explosief toegenomen. Steeds meer mensen zien in dat voeding de bouwstof van het lichaam zijn, en dat bij de juiste voeding de lichamelijke gesteldheid aanzienlijk kan verbeteren. Resultaat: functionele voedingsmiddelen, zoals superfoods zijn erg in trek! Een van deze superfoods is fenegriek, een klaverachtig kruid met gele bloemen en peulen uit de vlinderbloemenfamilie. Naast het feit dat Fenegriek een smaakmaker in de lekkerste Curry’s is, kunnen enkele grammetjes fenegriek per dag ook diverse gezonde voordelen opleveren. Welke? Ontdek hieronder de 6 krachtigste voordelen van fenegriek volgens wetenschappers en voedingsdeskundigen!

Wat is Fenegriek?

Voor dat ik overga tot de gezondheidsvoordelen die Fenegriek te bieden heeft zal ik eerst een nadere toelichting geven op wat Fenegriek precies is. Veel mensen hebben immers nog nooit gehoord van deze wonderlijke plant. Plant? Ja, Fenegriek is een eenjarige plant, behorend tot de erwtenfamilie, met kleine witte bloemen en lichtgroene bladeren. Haar Latijnse benaming, trigonella foenum-graecum, betekent ‘Grieks hooi’. Fenegriek is inheems in Zuid-Europa, West-Azië en het Middellands Zeegebied. Het wordt in vele landen, vanwege de aromatische zaden, verbouwd voor veevoer, maar ook gebruikt om te koken en voedsel op smaak te brengen.

De Fenegriek plant bevat als deze volgroeid is tien tot twintig zaden. Deze zaden worden veelal vermalen tot poeder zodat ze eenvoudig te gebruiken zijn als smaakmaker van diverse gerechten. De smaak van fenegriek is kruidig en bitter, waardoor deze uitstekend past in de Indische, Arabische en Pakistaanse keuken. Fenegriek wordt dan ook vooral gebruikt in curry gerechten, maar goed ook goed samen met salades, groenteschotels, brood, vlees en kaas.

Het mooie aan Fenegriek is, dat het naast een heerlijke smaakmaker ook vele andere voordelen biedt. Zo is Fenegriek rijk aan eiwitten, vezels en mineralen (ijzer, natrium en koper). Fenegriek bevat echter ook saponine en coumarinen. Allemaal voedingsstoffen die bijdragen aan de gezonde voordelen van Fenegriek:

De 6 krachtigste voordelen van Fenegriek

1.     Evenwichtige bloedsuikerspiegel*

Fenegriek wordt vaak gebruikt als supplement om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Zo zouden de zaden een positief effect hebben op de stofwisseling van het bloedsuiker in je lichaam.

Je kunt fenegriek op verschillende manieren consumeren. Gebruik je fenegriek om de bloedsuikerspiegel te controleren, dan wordt vaak de  capsulevorm en poedervorm (toegevoegd aan voedsel) gebruikt, of wordt het verwerkt in thee. De aanbevolen dosering ligt tussen de 2,5 en 15 gram per dag. De hoeveelheid die je neemt varieert is onder meer afhankelijk van je gewicht, eventuele andere medicatie die je neemt, en andere persoonlijke factoren.

2.     Ondersteunt de melkproductie bij borstvoeding*

Overal ter wereld wordt fenegriek geconsumeerd als poedervormige zaden of gedronken als thee om de productie van moedermelk te ondersteunen. Consumptie van deze superfood zou namelijk de zweetproductie stimuleren, en melkklieren zijn eigenlijk gewoon zweetklieren die veranderd zijn door hormonale stimulatie van de zwangerschap! Vooral in de eerste dagen na de bevalling zou fenegriek een mild effect hebben om de melkproductie te bevorderen. LET WEL: Raadpleeg altijd eerst je arts of verloskundige, alvorens je fenegriek gaat gebruiken!

3.     Ondersteuning van het libido*

Een van de oeroude toepassingen van fenegriek is het ondersteunen van het libido. Mediterrane en Aziatische culturen hebben het kruid duizenden jaren lang in hun dieet opgenomen om het seksueel verlangen te stimuleren. Vandaag is het stimuleren van seksuele verlangens nog steeds een van de meest populaire toepassingen van fenegriek.

Fenegriek kan worden ingenomen als capsule of de zaden kunnen vermalen worden tot poeder. Een dagelijkse dosis van 500 tot 600 mg fenegriekcapsules wordt aanbevolen om het libido te stimuleren.

Meer lezen over libido verhogende natuurlijke hulpmiddelen? Kijk dan bij ShilajitNeem , Horny Goat, en Mucuna Pruriens.

Voor een complete lijst kijk je bij: Libido verhogende Superfoods Lijst.

4.     Goed voor het haar*

Fenegriek is volgens de oude culturen ook een fantastisch kruid om te gebruiken als haarverzorgingsproduct. Voeg dus een klein beetje fenegriek toe aan je shampoo!

Andere voordelen van Fenegriek zijn:

  • Ondersteunt de weerstand en immuniteit*
  • Ondersteunt een gezonde eetlust*

 

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

Toepassing en aanbevolen dosering

Fenegriek is dus een superfood die culinair gebruikt wordt in de Indiase en Mediterrane keuken, maar ook als kruidengeneesmiddel dat helpt tegen allerlei gezondheidsklachten. Let wel op! Als je een onderliggende aandoening hebt of bepaalde medicatie neemt, is het steeds aangeraden om even je arts te raadplegen als je deze superfood wilt gaan gebruiken. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Fenegriekpoeder kun je heel eenvoudig toevoegen aan een glas water, yoghurt, smoothie of vruchtensapje, maar het lekkerste is natuurlijk bij een gerecht als curry, salade, groenteschotel, brood, vlees of kaas. De aanbevolen dosering Fenegriekpoeder is 2 tot 6 gram per dag. Overschrijdt nimmer de dagelijkse aanbevolen dosering, tenzij door een medici anders voorgeschreven.

Fenegriek kopen? Klik dan hier!

***************************************

Meer weten over de verschillende Superfoods? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen