Misschien heb je de catchy naam, ‘moringa’, die eerder klinkt als een latindans dan als een superfood, al eens voorbij zien komen als ingrediënt in smoothies, sappen en booster shots in natuurvoedingswinkels. Moringa oleifera is een boom die oorspronkelijk afkomstig is van het Himalayagebergte, in het noorden van India. Letterlijk betekent Moringa oleifera “wonderboom”.  Moringa oleifera wordt echter ook wel ‘peperwortelboom’ genoemd, dit heeft echter te maken met de scherpe, bittere smaak van de wortels. In de volksgeneeskunde worden de bladeren, bloemen, zaden en wortels van de moringa al eeuwenlang gebruikt en geprezen om een hele resem therapeutische eigenschappen.

De voordelen van deze superfood gaan van natuurlijk schoonheidsmiddel, tot het behandelen van diverse aandoeningen. Benieuwd naar wat deze superfood jou kan bieden? Lees dan snel verder!

Moringa kopen? <Klik hier!

Wat is Moringa Oleifera?

Voordelen van Moringa bladpoeder

Alvorens ik overga tot de voordelen van Moringa ga ik eerst nog iets dieper in op wat Moringa precies is. Zodat je ook echt begrijpt waar de gezondheidsclaims vandaan komen. Zoals gezegd is Moringa Oleifera een boom welke voornamelijk geteeld wordt in India, op droge zandgrond. De naam wonderboom is ontstaan doordat bijna alle onderdelen, van de wortels tot aan de bladeren van de boom, eetbaar zijn, maar bovenal door de ontzettende hoge voedingswaarden. In veel landen wordt Moringa Oleifera gebruikt als een micronutriënt poeder, maar de zaden kunnen ook voor tal van andere zaken worden ingezet. Zo worden de zaden ook gebruikt om water te zuiveren, bio diesel te maken en door haar enorme voedingswaarde ook om ondervoeding te bestrijden in ontwikkelingslanden. Je kunt dus heel simpel stellen dat  Moringa Oleifera een multifunctionele superfood is voor mens, dier en milieu.

De vele gezondheidsclaims komen echter door de enorme hoeveelheid voedingsstoffen die Moringa bevat. Zo is Moringa rijk aan mineralen als calcium, chloride, chroom, koper, fluor, ijzer, mangaan, magnesium, molybdeen, fosfor, kalium, seleen, zwavel en zink, maar ook aan vitamines: vitamine A, B-complex (B1, B2, B3, B5, B6 en B11) vitamine C, D , E en K.

De top 5 voordelen van Moringa*

Voordelen van Moringa

Moringa heeft dus, naast een exotische naam en dankzij de grote hoeveelheid essentiële voedingsstoffen, tal van wetenschappelijk aangetoonde gezondheidsvoordelen. De 6 beste voordelen van Moringa heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

1. Energie-, libido-, en stemmingsbooster*

Heb je het gevoel dat je hersenen wel een oppepper kunnen gebruiken? Misschien ben je moe, ongelukkig, vergeetachtig, traag, of gewoon overwerkt. Gelukkig zijn er manieren om je brein natuurlijk te boosten!

Moringa is rijk aan werkzame stoffen en vitamine E en C. Natuurlijke bestandsdelen die neurodegeneratie tegengaan en de werking van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine verbeteren, ook wel bekend als ‘gelukshormonen’.

En wat is over het algemeen het resultaat van verbeterde ‘gelukshormonen’? Juist, minder stress en een verbeterde gemoedstoestand. Factoren die zeker bijdragen als je je energielever, libido of stemmingsbooster wilt verbeteren!

Lees hier meer voor een complete lijst van libido verhogers.

2. Schoonheid: huid, haar en nagels*

Het is geen geheim dat de werkzame stoffen in Moringa en omega-3 vetzuren een positieve werking hebben op de huid. De werkzame stoffen beschermen huidcellen tegen beschadiging, waardoor het verouderingsproces van de huid op de lange termijn wordt vertraagd. Bovendien helpen de werkzame stoffen om oxidatieve stress en de effecten van vrije radicalen tegen te gaan. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die collageen beschadigen waardoor de huid droog wordt, je fijne lijntjes en rimpels krijgt en de huid vroegtijdig veroudert. Enkele grammetjes per dag toevoegen aan je dieet kan dan ook zeer succesvol zijn als je last hebt van een droge huid.

voordelen van moringa - beauty

 

Meer weten over ondersteuning van de schoonheid? Kijk dan ook eens bij Neem en Ashwagandha.

3. Rijk aan Omega-3*

Deze groene bladgroente is tevens een bron van omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren staan erom bekend dat zij een positief effect hebben op o.a.:

– het hart
– de bloedvaten
– de hersenen

De bovengenoemde gezondheidseffecten zijn uitgebreid onderzocht en zelfs officieel goedgekeurd door de Europese Unie. Dit geldt bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.

4. Behouden van een gezonde spijsvertering* 

Moringa bestaat voor 30% uit vezels. Het is dus het is geen verrassing dat deze superfood vaak wordt geconsumeerd ter ondersteuning van een gezond spijsverteringsstelsel. Een vezelrijk dieet kan ook nuttig zijn als je bezig bent met je gewicht of als je enkele kilo’s wilt afvallen. Ze zorgen er namelijk voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt na een maaltijd en bevorderen het metabolisme.

 

 

5. Ondersteunt het afweersysteem*

Een van de andere voordelen van Moringa is dat de vele voedingsstoffen in Moringa het lichaam beschermen tegen bacteriële  indringers en het immuunsysteem ondersteunen.

Zo zie je maar, moringa’s bijnaam als ‘Wonderboom’ komt niet uit de lucht gevallen! Deze superfood is een krachtpatser van werkzame stoffen, vitaminen, mineralen en proteïnen. Moringa biedt niet alleen indrukwekkende voordelen, het levert ook nog eens een heleboel schoonheids- en welzijnsvoordelen – van een stralende huid tot een beter emotioneel welbevinden. Het rijke ijzergehalte van moringapoeder maakt de superfood trouwens ook ideaal voor veganisten en vegetariërs!

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Toepassing en aanbevolen dosering

Moringa is verkrijgbaar in capsules en poeder. Ga je voor de capsules dan raden wij aan 1 tot maximaal 4 capsules per dag in te nemen met water. Overschrijdt nimmer de dagelijkse aanbevolen dosering.

Ga je liever voor de Moringa Oleifera poeder? In dit geval raden wij aan dagelijks 5 tot 10 gram te consumeren. Meng deze door een heerlijke smoothie, shake, yoghurt of kwark. Ook kun je de poeder, als een gezonde en natuurlijke smaakversterker, perfect mengen met gerechten als bouillon, soepen en sauzen, maar ook met talloze wokgerechten.

Let wel: Moringa Oleifera is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor Moringa Oleifera. Raadpleeg bij twijfel, ziekte, medicijngebruik, lactatie, zwangerschap en borstvoeding altijd een deskundige, arts en/of apotheker alvorens je Moringa gebruikt.

**************************************

Meer weten over de verschillende Superfoods? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

Moringa Oleifera Poeder Biologisch

Moringa Oleifera capsules (bio, 100 stuks)

 

6 reacties op “Moringa Oleifera: Ontdek de 5 Gezonde voordelen! Wat is het en wat is de werking?

  1. Jannie Verhaaf zegt:

    Ik gebruik al 1,5jaar Moringa en heb mij nog nooit zo goed gevoeld als sinds ik Moringa gebruik. Heb reuma, maar op advies van de reumatologe blijf ik Moringa gebruiken daar mijn gewrichten soepel blijven. Mijn toekomst zou dialyse zijn en dit is nu van de baan omdat mijn nieren veel beter zijn gaan werken, tevens werken mijn lever en alvleesklier beter dit is gemeten in mijn bloedwaardes. Zelfs mijn vitD wat altijd rond de 50 zat is verhoogd naar 72. Loop dagelijks minimaal 10.000stappen en eerst maar 1.000 op 1 dag. Ik kan mij niet voorstellen geen Moringa meer te gebruiken

    • robinxl zegt:

      Hallo Sonia, Ja, Moringa bevat kalium. Kalium is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor het goed functioneren van het lichaam. Het is betrokken bij vele lichaamsprocessen, zoals het reguleren van de bloeddruk, de werking van de zenuwen en spieren en het handhaven van de juiste vochtbalans in het lichaam.

      Moringa is een goede bron van kalium. De hoeveelheid kalium in Moringa varieert afhankelijk van de bron en de vorm waarin het wordt geconsumeerd. Over het algemeen bevatten de bladeren van Moringa ongeveer 300 tot 400 mg kalium per 100 gram droog gewicht, wat relatief hoog is in vergelijking met veel andere voedingsmiddelen.

      Als je specifieke vragen hebt over de hoeveelheid kalium in Moringa en hoe het past in jouw dieet, is het raadzaam om dit te bespreken met een zorgverlener of diëtist. Ik ben geen dokter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen