pruikzwam

De pruikzwam staat bekend om de veelzijdige en brede gezonde voordelen die het te bieden heeft. Het uiterlijk doet denken aan de manen van een leeuw. Het is niet voor niets dat de pruikzwam als bijnaam “de koning van de paddenstoelen” heeft,

In deze blog verneem je wat de pruikzwam precies is alsook de top 5 gezonde voordelen van deze paddenstoel. Daarnaast vertellen we je ook hoe je hem precies kan gebruiken en wat de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties zijn. Als je dus het fijne wil weten over deze unieke paddenstoel, lees dan verder en ontdek hoe hij jou kan helpen je gezondheid op meerdere vlakken een boost te geven.

Lions Mane (Pruikzwam) kopen? Kijk dan snel hier!

Wat is de pruikzwam?

De pruikzwam is een paddenstoel met een rijke geschiedenis in landen als China, India, Korea en Japan. Maar ook in de oosterse keuken heeft de pruikzwam zijn plaats wegens zijn lekkere smaak, die een beetje aan krab doet denken. Je kan hem zowel rauw, gekookt als gedroogd eten maar hier bij ons is hij vooral populair als extract in gezondheidssupplementen.

 

Lion's mane

Hij staat ook bekend als Hericium Erinaceus of Lion’s Mane, en zo komen we gelijk uit bij zijn heel karakteristieke voorkomen waaraan hij deze naam ontleent. Hij heeft witgeel gekleurde lange stekelige uiteinden die aan de manen van een leeuw doen denken. De pruikzwam groeit in onze contreien ook in het wild en is een parasitaire schimmel. Hij heeft vooral zijn waarde wegens het unieke potentieel dat het gebruik van deze plant voor onze gezondheid biedt.

Wat zijn de voedingswaarden?

100 gram pruikzwam paddenstoelen bevatten ongeveer 43 calorieën, 2,5 g eiwit, 7,6 g koolhydraten en 0,3 g vet. De vitaminen bevatten kleine hoeveelheden thiamine, niacine, vitamine B-6, biotine en folaat. Mineralen in de paddenstoel omvatten kleine hoeveelheden calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper, mangaan en selenium.

Dé gezonde voordelen van de pruikzwam

immuunsysteem versterken

Met wortels in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is de Lions Mane ook bekend als Hericium Erinaceus, Yamabushitake, egelzwam, pruikzwam, Affenkopfpilz, Bearded Hedgehog mushroom en Pom Pom blanc.

Onderzoek toont aan dat Lions Mane veel gezondheid bevorderende ingrediënten bevat die verschillende Lions Mane voordelen opleveren. Lion’s Mane wordt van oudsher gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, maar ook zou het goed zijn voor de hersenen*, het leervermogen* ondersteunen en bijdragen aan de concentratie*.

Deze zogenaamde voordelen komen voort uit de neuropeptiden in Lion’s mane. Neuropeptiden zijn verantwoordelijk voor de groei, behoud en proliferatie van neuronen en myeline in onze hersenen*. Dit gespecialiseerde eiwit is bovendien nodig voor de groei van de sensorische neuronen in onze hersenen.

Ondersteunt de gezondheid van de hersenen*

Lion’s Mane is één van de weinige adaptogene paddestoelen. Het heeft als adaptogeen een regulerende werking bij en na een stressrespons voor de hersenen*. Daarnaast ondersteunt Lion’s mane de lichaamseigen groei functie NGF (nerve gbs-growth factor) en de en Brain-derived neurotrophic factor (BDNF).

NGF en BDNF zijn eiwitten die de aanmaak van nieuwe cellen stimuleren en bestaande cellen versterken. NGF speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van myeline, het omhulsel rond zenuwcellen dat de hersencellen helpt hun werk te doen. BDNF verhoogt de hersenplasticiteit, wat je hersencellen helpt veerkrachtig te blijven bij stress of veroudering.

Meer lezen over hersenondersteuning? <Klik dan hier!

NGF*

NGF is een neurotrofine, een stofje die nodig is om zenuwcellen te laten overleven. Sommige neurotrofines zijn alleen nodig tijdens de ontwikkeling van de hersenen, maar NGF is ook daarna onmisbaar. Het probleem is echter dat N.G.F. (nerve gbs-growth factor) erg slecht opgenomen kan worden door onze hersenen. Dit komt doordat het de bloed-hersenbarrière niet goed kan passeren. Om deze reden is het dus momenteel nog niet mogelijk om een supplement te ontwikkelen die direct NGF naar de hersenen kan sturen. Hier schiet echter Lion’s Mane te hulp! Lion’s Mane heeft de bijzondere eigenschap dat het d.m.v. van Ericenones en Ericacines, in staat is om de lichaamseigen productie van NGF te stimuleren en zo het gewenste effect te kunnen veroorzaken.

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Mogelijke contra-indicaties en bijwerkingen

Er zijn tot nu toe zo goed als geen schadelijke bijwerkingen bekend van de pruikzwam. Zelfs in hoge dosissen blijkt het gebruik van Lion’s Mane volstrekt veilig te zijn. Natuurlijk is het raadzaam voorzichtig te zijn als je allergisch bent aan bepaalde paddenstoelen. De weinige bijwerkingen waarvan men melding maakt, zoals moeilijkheden bij het ademhalen en huiduitslag, zijn waarschijnlijk hier aan te wijten.

Wat betreft de contra-indicaties raadt men bij zwangerschap en borstvoeding af om de pruikzwam te gebruiken. Verder kan je het gebruik best vermijden als je bloedverdunners neemt, omdat de pruikzwam het proces van bloedstolling kan vertragen. Dat is ook één van de redenen waarom je bij operaties vooraf best de inname van het extract tijdelijk kan stopzetten. Wij raden aan om bij twijfel over de inname in pruikzwam altijd eerst je arts of specialist te raadplegen!

Conclusie: 

Pruikzwam - de kracht van een leeuw!
Pruikzwam – de kracht van een leeuw!

De pruikzwam is een kanjer van een supplement dat je algemene gezondheid de benodigde ondersteuning kan geven!

Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welke superfoods dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon en voldoende beweging. Zorgt er daarnaast voor dat je je, voor een optimale werking, ook altijd houdt aan de aanbevolen dosering.

Als je na het lezen van dit blogartikel overtuigd bent en wil weten waar je de pruikzwam kan bestellen, zoek dan niet verder. Je kan bij Spiruella zowel terecht voor biologisch Lion’s Mane poeder als voor capsules van pruikzwamextract van hoogwaardige kwaliteit.

 *********************************************

Wil je meer weten over andere krachtige paddenstoelen die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Deze krachtige paddenstoelen moet je zeker kennen.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

2 reacties op “Pruikzwam – Ontdek de voordelen van deze paddenstoel

 1. Lode zegt:

  Beste,
  Ik gebruik sinds kort dit product om mijn geheugen te stimuleren maar voor resultaat is het nog wat vroeg. Ik had ook last van snelle plasbeurten wat erg vervelend begon te worden maar sinds ik dit product gebruik is alles terug normaal.
  Ik wilde dit toch even melden voor mensen die met hetzelfde probleem te kampen hebben. Ik ben alleszins fan van jullie product en vaste klant.
  Lode

  • robinxl zegt:

   Geachte Lode, Bedankt voor het delen van uw ervaringen. Ik gebruik zelf ook Lion´s Mane en heb echt het idee dat het bijdraagt aan ´sneller denken´. Is natuurlijk geen medische term, maar ik ben er wel erg enthousiast over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen