Shiitake poeder

Shiitake paddenstoelen zijn in de Aziatische landen een superfood en traditionele remedie. Shiitake poeder wordt dan ook veelvuldig gebruikt voor de immuniteit en algehele gezondheid ..

Shiitake is afkomstig uit China en Japan. In Nederland kan je ook shiitake kopen, vaak in shiitake poeder vorm of gedroogd. Er zijn een aantal kwekerijen waardoor de paddenstoel ook vers verkrijgbaar is. In het Oosten staat de shiitake mushroom al eeuwen bekend om de krachtige werking.

Wat is Shiitake?

Shiitake is een paddenstoel die van oorsprong afkomstig is uit China en Japan. Shiitake is de Japanse benaming, in het Latijns heet deze krachtige paddenstoel Lentinula Edodes. Dankzij de groeiende populariteit in ons eigen land, kan je de paddenstoelen gelukkig ook vers kopen. De bijnaam van Shiitake is ‘paddenstoel van de eeuwige jeugd’.

Met de karakteristieke smaak die de  shiitake paddenstoel heeft wordt het veel gebruikt als ingrediënt in de Oosterse keuken. Zoals Japanse shiitake soep, voor shiitake wok en shiitake curry gerechten. Maar ook als risotto met shiitake en natuurlijk als shiitaki sushi. Toepassing in sauzen, gebonden shiitake soep en rijst is heel normaal, even als bijgerecht bij vlees- en visgerechten.

Shiitake rijk aan vitamine en mineralen

Shiitake is rijk aan vitamine als B1, B2, B12, C, D en bevat veel eiwitten, waardoor het een goede vleesvervanger is. Een Shiitake recept bevat daarom vaak geen vlees. Een ideale voedingssupplement dus voor mensen die weinig tot geen vlees eten. 

Shitiake bevat naast vitaminen en eiwitten ook veel mineralen, waaronder foliumzuur, magnesium, fosfor, selenium en veel kalium. Alsmede ook de half vitamine choline, ook wel vitamine B4 genoemd. De hoge dosering kalium heeft mogelijk een gunstige invloed op een te hoog cholesterol en de bloeddruk. 

De paddenstoel Shiitake bevat zoals hierboven vermeld ook belangrijke vitamines B, wat onze energie-gevers zijn (waaronder vitamine B12). Er wordt ook wel gezegd dat B12 alleen in dierlijke voedingsbronnen zit, maar de shiitake pilze schimmel bevat ook vitamine B12. 

Zie hier meer Heilzame Paddenstoelen.

Is Shiitake gezond?

Dat Shiitake goed is, blijkt wel uit de rijke hoeveelheid aan vitaminen en mineralen. Maar de Shiitake paddenstoelen bevatten ook veel prebiotische vezels. Vaak wordt roggebrood geprezen om de vezelrijkheid, maar 100 gram verse shiitake bevat maar liefst de dubbele hoeveelheid voedingsvezels. 

Alleen al wat vitamines, mineralen en vezels betreft, is shiitake dus zeer gezond en voedzaam. Je kan Shiitake kopen als verse paddenstoel, maar is ook verkrijgbaar als shiitake supplement in de vorm van poeder en Shiitake extract capsules.

Shiitake werking

Deze krachtige paddenstoelen kent een aantal mooie, gezonde voordelen.

Zo is Shiitake…:

  • goed voor het cholesterol*
  • ondersteunend voor de bloedsuikerspiegel*
  • goed voor de bloeddruk*
  • goed voor de immuniteit*
  • ondersteunend voor de weerstand*

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Is Shiitake giftig?

De vraag of shiitake giftig is, kunnen wij beantwoorden met nee. Shiitake poeder kan in allerlei gerechten worden verwerkt, waaronder soepen en groente schotels. Je kan er ook voor kiezen shiitake capsules te nemen.  

Indien Shiitake extract in grote hoeveelheden wordt genomen, kan het een laxerende werking hebben. Componenten van shiitake-paddenstoelen kunnen een immuunversterkend effect hebben en zo de effectiviteit van corticosteroïden en andere immunosuppressiva verminderen. Om deze reden mogen mensen met auto-immuunziekten het niet gebruiken voordat ze hun arts hebben geraadpleegd. Ook kinderen en zwangere vrouwen moeten het gebruik van shiitake supplementen vermijden voordat ze hun arts hebben geraadpleegd om het gebruik. 

Shiitake kopen

Ben je nieuwgierig geworden naar de werking van deze oesterzwammen en wil je Shiitake kopen? Dit kan in de online winkel van Spiruella. Wij verkopen alleen de beste supplementen van hoge kwaliteit en zuiverheid. Bij ons kan je dan ook terecht voor shiitake poeder kopen. 

Heb je vragen over onze producten of het gebruik hiervan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren je graag over onze natuurlijke supplementen. 

Meer weten over Paddenstoelen met voordelen? Kijk dan ook eens bij Cordyceps werking en voordelenLions Mane, Reishi, Maitake en Chaga.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

2 reacties op “Wat is Shiitake? Alles over Shiitake Poeder: Werking en Voordelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen