giloy

Als je de mythologie van een willekeurige beschaving onder de loep neemt, kom je al snel tot verrassende vaststellingen. Zo zien we bijvoorbeeld dat er vaak een sterke verwevenheid bestaat tussen de namen van bepaalde planten en de mythische kwaliteiten die men eraan toeschrijft. Zo is het ook het geval bij de Ayurvedische plant giloy:

Het woord ‘giloy’ komt uit het Sanskriet en verwijst in de Hindoe-mythologie naar een “levenselixir dat hemelse wezens eeuwig jong houdt.” Een andere veel voorkomende naam voor de plant is ‘amrita’ die taalkundig dan weer verwijst naar de “nectar der onsterfelijkheid”. Rechtuit als we zijn, komen we er gelijk voor uit dat we allerminst valse verwachtingen willen scheppen. Er bestaat voor zover wij weten geen magische drank, plant of poeder die het eeuwige leven geeft of kan geven! Was dat maar;-)!

In dit blogartikel gaan we dieper in op wat giloy precies is, de verbazingwekkende kwaliteiten van de plant en hoe je de plant kan gebruiken. We laten ook mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties aan bod komen zodat je een haarfijn beeld krijgt van wat deze plant voor jou kan betekenen ter ondersteuning van je gezondheid.

18,95
Bekijk product

Wat is giloy?

Giloy is een klimplant die van oorsprong voorkomt in India en die ook wel bekend staat als gudischi of amrita. Vandaag de dag kom je de plant echter ook al in andere delen van de wereld tegen, vooral in China en bepaalde delen van Australië en Afrika. Giloy (Gudischi) is een vaste waarde in de Ayurvedische geneeskunde wegens zijn brede en krachtige werking, en zijn hoge voedingswaarde.

blad giloy

Het is een prachtige plant met groengele bladeren tijdens de zomer en die tijdens de bloei roodgekleurde vruchten geeft. Vooral de bladeren, in de vorm van een hart, zijn wondermooi. Het is echter de stam van de Giloy die de meeste voedingsstoffen bevat en als basis voor de Ayurvedische bereidingen dienst doet. Naast de stam gebruikt men ook de wortels, de schors, bladeren en de vruchten van de plant.

Top 6 voordelen van Giloy

In Guduchi treffen we stoffen aan als diterpenen, polyfenolen en polysachariden. De Tinospora cordifolia wordt als een adaptogeen beschouwd. De actieve stoffen zijn daarnaast tinosporine, tinosporide, cardifolide, cordifol en heptacosanol. Zo’n lijst me voedingsstoffen klinkt uiteraard prachtig, maar wat doet het nou eigenlijk?  Lees het hieronder:

1. Giloy kan ondersteuning bieden bij spijsverteringsproblemen*

De voedingsstoffen in Giloy versterken en stimuleren de spijsvertering en brengen tegelijkertijd de darmflora in balans. Giloy stimuleert bovendien de slijmproductie in de maag en de dunne darm. Daardoor zijn deze vitale organen beter beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

ondersteuning spijsverteringsstelsel

2. Giloy ondersteunt de werking van de immuniteit*

Gudischi zit zoals gezegd tjokvol voedingsstoffen en werkzame stoffen die het lichaam ondersteunen. Hierdoor kan het helpen allerlei toxines uit het lichaam te zuiveren of af te vloeien.

Meer weten over het verbeteren van de weerstand? Lees dan ook onze blog: Winter-weerstand verhogen? 9 Tips!

3. Giloy boost je geheugen en cognitieve vermogens

De voedingsstoffen in Giloy hebben de reputatie je scherp en energiek te maken terwijl je innerlijk rustig blijft. Tegelijkertijd is het een veelgebruikt natuurlijk middel dat men succesvol inzet ter ondersteuning bij slaapproblemen. Deze bijzondere combinatie van toepassingen lijkt op het eerste gezicht wat apart maar heeft te maken met de manier waarop de voedingsstoffen in Giloy op ons brein inwerken.

verbeterde hersenfunctie

Meer weten over het verbeteren van de cognitieve functies? Lees dan ook: 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen en Nootropics.

4. Giloy is een beproefd middel in de huidverzorging

De plant heeft ook een sterk effect op onze huid. Zo helpen de voedingsstoffen in Giloy bij regelmatig gebruik dat de huid gezond blijft. Meer weten over een mooie huid? Lees Superfoods voor mooiere huid.

gezonde huid

 

 

Waar is Giloy nog meer goed voor…

Bovenstaande voordelen zijn de voornaamste maar daar stopt het niet bij. Het heeft ook nog de volgende eigenschappen:

5. Giloy is goed voor de luchtwegen*

6. Giloy draagt bij aan de instandhouding van een normale leverfunctie*

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

18,95
Bekijk product

Hoe kan je giloy (Guduchi) best gebruiken?

Je kan giloy innemen in de vorm van capsules, tabletten, poedervorm of sap, maar je kan natuurlijk ook de verse stam of de wortel eten. Bij ons zal je giloy enkel als supplement vinden op de markt, regelmatig ook in combinatie met andere kruiden. Elke producent hanteert voor zijn supplementen een verschillende samenstelling dus daarom is het super belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking te volgen.

Contra-indicaties en mogelijke bijwerkingen van giloy

Experts zijn het erover eens dat er geen noemenswaardige bijwerkingen bestaan ten gevolge van het gebruik van giloy. Wel is gebleken dat te hoge dosissen van de plant kunnen leiden tot constipatie. Er zijn wel een aantal contra-indicaties waarvoor je willen waarschuwen. Als één van de volgende gevallen op jou van toepassing is, kan je best het gebruik van giloy vermijden.

1. auto-immuunziekten

Giloy stimuleert ons immuunstelsel. Als je dus lijdt aan auto-immuunziekten als lupus, reumatoïde artritis, e.d. is het daarom afgeraden om gudischi als supplement te nemen, tenzij onder begeleiding van een arts. In de Ayurveda gebruikt men giloy trouwens wel bij de behandeling van auto-immuunaandoeningen, maar dan in combinatie met andere kruiden.

2. borstvoeding en zwangerschap

Er is te weinig onderzoek gebeurd naar de effecten van de plant op vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Neem dus het zekere voor het onzekere en vermijd onnodige risico’s door op zoek te gaan naar een ander supplement.

3. inname van medicatie bij diabetes om de bloedsuikerspiegel te verlagen

Als je al bepaalde medicatie gebruikt om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, kan giloy ertoe bijdragen dat deze te laag wordt en je een hypoglycemische reactie krijgt.

4. Bij twijfel raadpleeg altijd eerst je arts op specialist!!!!

Conclusie

Giloy neemt een unieke plaats in onder de Ayurvedische geneesmiddelen omdat het een enorm veelzijdige werking heeft. We hebben eigenlijk nog maar net het topje van de ijsberg laten zien wat dat betreft. Als je dus wil genieten van de vele voordelen die deze plant als wonderbaarlijke aanvulling op onze gezondheid biedt, zorg er dan voor dat je kiest voor een supplement van onberispelijke kwaliteit. De giloy-capsules van Spiruella zijn 100% biologisch en voldoen aan alle vereisten voor een product van premium kwaliteit.

Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat geen enkel supplement een wondermiddel is! Je zal naast het innemen van Giloy ook je “normale” eetgewoontes moeten aanpassen en uiteraard ook blijven bewegen. Giloy is simpelweg een aanvulling voor je lichaam. Je moet echter wel bereid zijn om ook enige concessies te doen in je huidige levensstijl!

18,95
Bekijk product

 

*********************************

Als je meer wil weten over de geneeskrachtige werking van een aantal Ayurvedische kruiden, lees dan zeker Onze Top 14 van Ayurvedische kruiden , zoals Shilajit, Ashwagandha en Turmeric. Of ontdek de haast ‘magische’ effecten van een andere topper uit de Ayurvedische geneeskunde: Wat zijn de voordelen en nadelen van ashwagandha?

Interesse in libido-verhogende superfoods? <Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen