giloy

Als je de mythologie van een willekeurige beschaving onder de loep neemt, kom je al snel tot verrassende vaststellingen. Zo zien we bijvoorbeeld dat er vaak een sterke verwevenheid bestaat tussen de namen van bepaalde planten en de mythische kwaliteiten die men eraan toeschrijft. Bij de Ayurvedische plant giloy is dit misschien zelfs meer dan bij om het even welke andere plant het geval.

Het woord ‘giloy’ komt uit het Sanskriet en verwijst in de Hindoe-mythologie naar een levenselixir dat hemelse wezens eeuwig jong houdt. Een andere veel voorkomende naam voor de plant is ‘amrita’ die taalkundig dan weer verwijst naar de ‘nectar der onsterfelijkheid’.

Rechtuit als we zijn, komen we er gelijk voor uit dat we allerminst valse verwachtingen willen scheppen. Er bestaat voor zover we weten geen magische drank die het eeuwig leven geeft, maar als hij had bestaan, was giloy gegarandeerd een goede kandidaat geweest.

In dit blogartikel gaan we dieper in op wat giloy precies is, de verbazingwekkende kwaliteiten van de plant en hoe je de plant kan gebruiken. We laten ook mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties aan bod komen zodat je een haarfijn beeld krijgt van wat deze plant voor jou kan betekenen ter ondersteuning van je gezondheid.

Wat is giloy?

Giloy is een klimplant die van nature voorkomt in India en die ook bekend staat als gudischi en amrita. Ondertussen kom je de plant ook al in andere delen van de wereld tegen, vooral in China en bepaalde delen van Australië en Afrika. Gudischi is een vaste waarde in de Ayurvedische geneeskunde wegens zijn brede en krachtige werking, en zijn hoge voedingswaarde.

blad giloy

Het is een prachtige plant met groengele bloemen tijdens de zomer die tijdens de bloei roodgekleurde vruchten geeft. Vooral de bladeren, in de vorm van een hart, zijn wondermooi. Het is de stam die de meeste voedingsstoffen bevat en als basis voor de Ayurvedische bereidingen dienst doet. Naast de stam gebruikt men echter ook de wortels, de schors, bladeren en de vruchten van de plant.

Top 6 voordelen van Giloy

De API uit India en de FDA uit de V.S., overheidsinstanties die over de erkenning van medicijnen waken, hebben de voordelen van giloy officieel bekrachtigd. Meer is er niet nodig om de uitzonderlijke werking ervan als natuurlijk supplement in de verf te zetten. Gudischi heeft dan ook heel wat gezondheidsvoordelen voor allerlei organen en essentiële lichaamsfuncties. Het ondersteunt het lichaam op de volgende manieren:

1. Giloy kan helpen bij spijsverteringsproblemen

Giloy kan de spijsvertering verbeteren en helpen bij spijsverteringsgerelateerde klachten als diarree, darmontsteling, winderigheid, boeren, constipatie, enz. Het versterkt en stimuleert de spijsvertering en brengt tegelijkertijd de darmflora in balans. Giloy stimuleert bovendien de slijmproductie in de maag en de dunne darm. Daardoor zijn deze vitale organen beter beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

ondersteuning spijsverteringsstelsel

2. Giloy ondersteunt de werking van het immuunsysteem

Gudischi zit om te beginnen tjokvol antioxidanten, die je lichaam helpen zich te verdedigen tegen vrije radicalen. Niet alleen dat, het kan je ook helpen allerlei toxines uit je lichaam te zuiveren. Op die manier beschermt het je om te beginnen tegen allerlei ziektes en klachten zoals verkoudheid, hoesten en koorts. Daarnaast verzacht het nog eens de symptomen eens schadelijke virussen of bacteriën in je lichaam de overhand hebben genomen.

Meer weten over het verbeteren van de weerstand? Lees dan ook onze blog: Winter-weerstand verhogen? 9 Tips!

3. Giloy boost je geheugen en cognitieve vermogens

Giloy heeft de reputatie je scherp en energiek te maken terwijl je innerlijk rustig blijft. Tegelijkertijd is het een veelgebruikt natuurlijk middel dat men succesvol inzet bij angst en slapeloosheid. Deze bijzondere combinatie van toepassingen lijkt op het eerste gezicht wat apart maar heeft te maken met de manier waarop giloy op ons brein inwerkt. Giloy staat er namelijk voor bekend het zenuwstelsel te helpen verjongen door beschadigde hersencellen te herstellen.

verbeterde hersenfunctie

Meer weten over het verbeteren van de cognitieve functies? Lees dan ook: 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen en Nootropics.

4. Gudischi kan helpen bij de behandeling van diabetes

Giloy bezit een aantal unieke eigenschappen die je kunnen helpen je bloedsuikerspiegel beter te reguleren. De plant bezit een grote verscheidenheid aan fytochemicaliën die de natuurlijke insulineproductie stimuleren. Uit een studie kwam ook naar voren dat het in grote mate oxidatieve stress tegenging, meer bepaald in de lever.

In de Ayurveda omschrijft men gudischi dan ook als ‘Madhunashini’, wat de ‘vernietiger van suiker’ betekent. Bovendien is de plant erg rijk aan vezels. Een hogere inname van vezels betekent een tragere spijsvertering. Daardoor krijgt ons lichaam meer tijd om koolhydraten te verteren. Op deze manier zijn diabetici in staat hun bloedsuikerspiegels nog meer onder controle te houden.

5. Gudischi kan de symptomen van astma helpen verzachten

Gudischi heeft sterk ontstekingsremmende eigenschappen. Ademhalingsproblemen wegens astma zijn in grote mate terug te voeren tot ontsteking ter hoogte van de luchtwegen. Dit leidt tot klachten als kortademigheid, hoesten en benauwdheid. De krachtige anti-inflammatoire eigenschappen van giloy zorgen ervoor dat je weer vrijer kan ademen. Daarnaast vertoont de plant ook een soortgelijk effect bij andere ziekten aan de luchtwegen zoals verkoudheid en keelontsteking.

6. Giloy is een beproefd middel in de huidverzorging

De plant heeft ook een sterk verjongend effect op onze huid. Zo helpt regelmatig gebruik bij het voorkomen en verwijderen van rimpels, fijne lijnen en puistjes op onze huid. Gudischi houdt onze huid met andere woorden mooi en stralend. Meer weten over een mooie huis? Lees Superfoods voor mooiere huid.

gezonde huid

Bovendien kan je de plant ook gebruiken voor allerlei huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem. De huidherstellende kwaliteiten van giloy zijn werkelijk fenomenaal. De plant heeft dan ook een vaste plaats in de huisapotheek van menig gezin als doeltreffende remedie bij huidwonden of sneden.

Hoe kan je giloy (Guduchi) best gebruiken?

Je kan giloy innemen in de vorm van capsules, tabletten, poedervorm of sap, maar je kan natuurlijk ook de verse stam of de wortel eten. Bij ons zal je giloy enkel als supplement vinden op de markt, regelmatig ook in combinatie met andere kruiden. Elke producent hanteert voor zijn supplementen een verschillende samenstelling dus daarom is het super belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking te volgen.

Contra-indicaties en mogelijke bijwerkingen van giloy

Experts zijn het erover eens dat er geen noemenswaardige bijwerkingen bestaan ten gevolge van het gebruik van giloy. Wel is gebleken dat te hoge dosissen van de plant kunnen leiden tot constipatie. Er zijn wel een aantal contra-indicaties waarvoor je willen waarschuwen. Als één van de volgende gevallen op jou van toepassing is, kan je best het gebruik van giloy vermijden.

1. auto-immuunziekten

Giloy stimuleert ons immuunstelsel. Als je dus lijdt aan auto-immuunziekten als lupus, reumatoïde artritis, e.d. is het daarom afgeraden om gudischi als supplement te nemen, tenzij onder begeleiding van een arts. In de Ayurveda gebruikt men giloy trouwens wel bij de behandeling van auto-immuunaandoeningen, maar dan in combinatie met andere kruiden.

2. borstvoeding en zwangerschap

Er is te weinig onderzoek gebeurd naar de effecten van de plant op vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Neem dus het zekere voor het onzekere en vermijd onnodige risico’s door op zoek te gaan naar een ander supplement.

3. inname van medicatie bij diabetes om de bloedsuikerspiegel te verlagen

Als je al bepaalde medicatie gebruikt om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, kan giloy ertoe bijdragen dat deze te laag wordt en je een hypoglycemische reactie krijgt.

Conclusie

Giloy neemt een unieke plaats in onder de Ayurvedische geneesmiddelen omdat het een enorm veelzijdige werking heeft. We hebben eigenlijk nog maar net het topje van de ijsberg laten zien wat dat betreft. Ook als afrodisiacum en natuurlijk middel bij klachten aan onder andere de urinewegen, ogen en gewrichten heeft het als natuurlijk middel zijn degelijkheid bewezen.

Als je dus wil genieten van de vele voordelen die deze plant als wonderbaarlijke aanvulling op onze gezondheid biedt, zorg er dan voor dat je kiest voor een supplement van onberispelijke kwaliteit. De giloy-capsules van Spiruella zijn 100% biologisch en voldoen aan alle vereisten voor een product van premium kwaliteit.

 

*********************************

Als je meer wil weten over de geneeskrachtige werking van een aantal Ayurvedische kruiden, lees dan zeker Onze Top 11 van Ayurvedische kruiden , zoals Shilajit, Ashwagandha en Turmeric. Of ontdek de haast magische gezondheidseffecten van een andere topper uit de Ayurvedische geneeskunde: Wat zijn de voordelen en nadelen van ashwagandha?

Interesse in libido-verhogende superfoods? <Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *