agaricus blazei

In de natuurlijke sector zijn er weinig superfoods die zoveel naam en faam genieten als de paddenstoelen. Superfood paddenstoel staan er stuk voor stuk om bekend dat zij ondersteuning bieden en goed zijn voor de weerstand en immuniteit. De meest krachtige, als het aankomt op de weerstand zou zo maar eens de agaricus blazei kunnen zijn.

Het gegeven alleen al, dat hij bij oude stammen en folklore, die hem al eeuwenlang gebruiken, traditioneel bekend staat als de ‘paddenstoel van de zon’ spreekt boekdelen. Het geeft aan dat ze bijzondere kwaliteiten toeschrijven aan de agaricus blazei. In dit blogartikel onderzoeken we wat daarvan waar is en wat de voordelen zijn. We hebben het ook over de contra-indicaties en mogelijke bijwerkingen zodat je zelf kan ontdekken of deze paddenstoel met zijn enorm potentieel jou kan ondersteunen in je gezondheid.

Wat is de agaricus blazei?

De agaricus blazei is een paddenstoel uit het Amazonewoud die hoe langer hoe meer naam en faam maakt. De overlevering gaat dat ongeveer een halve eeuw geleden twee onderzoekers op expeditie in Brazilië in contact kwamen met deze paddenstoel. De inheemse stammen daar dichtten deze paddenstoel opmerkelijke kwaliteiten toe en noemden het zelfs ‘de paddenstoel van God’ of ‘de paddenstoel van het leven’. De onderzoekers waren echter vooral verbaasd over de goede gezondheid van de bewoners, ondanks dat de leefomstandigheden als sober konden worden aangeduid. Ook het feit dat de stammen weinig tot geen last kregen van kwalen, zelfs niet op hoge leeftijd, wekte hun oprechte interesse. Kwam dit echt door een paddenstoel?

amandelpaddenstoel

Agaricus blazei is een eetbare paddenstoel met een zoete, amandelachtige smaak die van nature voorkomt in Brazilië, maar ondertussen ook in het Oosten wordt geteeld. Hij staat ook bekend als de agaricus brasiliensis, de amandelpaddenstoel en de bladhoopchampignon.

 

Top 3 voordelen van de agaricus blazei*

De meest actieve bestandsdelen van Agaricus zijn de ‘beta-glucaan’ polysaccharide proteïne complexen. Specifiek de beta-1,6-D glucaan en de beta-1,3-D glucaan binden zich aan de ‘glucanen receptor’ aan het oppervlak van de zeer belangrijke ‘macrofagen’ immuuncellen. De Agaricus paddenstoel is de rijkste natuurlijke bron van beta-1,6-D glucaan en beta-1,3-D glucaan.

Al deze stoffen bieden vervolgens ondersteuning aan het menselijk lichaam, waarbij de ondersteuning aan de immuunsysteemfuncties de meest genoemde is. Over de voordelen lees je hieronder meer:

1. De agaricus blazei ondersteunt de immuniteit*

Zoals gezegd is de voornaamste werking van de paddenstoel dat deze de werking van de immuunsysteemfuncties ondersteunt. De verklaring hiervoor ligt in de hoge concentratie van polysachariden, meer bepaald betaglucanen. Deze hebben een sterk modulerend effect op onze immuunrespons waardoor ze effectieve bescherming bieden.

Ook zou de agaricus brasiliensis de productie van antilichamen via ons aangeboren afweersysteem stimuleren. Een gegeven dat blijkt uit een toename in het bloed van o.a. het aantal macrofagen en de zogenaamde ‘killer cells’ die schadelijke indringers in ons lichaam ‘opruimen’.

Meer weten over het verbeteren van de weerstand? Lees dan ook onze blog: Winter-weerstand verhogen? 9 Tips!

4. Agaricus brasiliensis kan preventief werken bij cardiovasculaire ziekten*

Een ander mooi gegeven is dat de voedingstoffen die rijkelijk aanwezig zijn in de agaricus blazei erom bekend staan dat de de gezondheid van ons hart en bloedvatstelsel ondersteunen door de cholesterol te helpen verlagen.

hyperlipidemie

 

3. Agaricus blazei kan ondersteuning bieden bij stress*

De paddenstoel bezit ook sterke adaptogene eigenschappen. Zo werkt hij in op de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as en helpt hij het lichaam om de stressrespons beter te reguleren.

Meer weten over Superfoods en van Stress? Lees dan ook: Adaptogenen – Van Stress Naar Balans

Stress

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties van de agaricus blazei

Bijwerkingen van het gebruik van de Braziliaanse paddenstoel zijn zeldzaam en eerder mild van aard. Gebruikers van het supplement kunnen uitzonderlijk last krijgen van jeuk, allergische reacties, misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij twijfel, voor of af na inname van Agaricus, neem altijd contact op met je arts of specialist.

Er zijn wel een aantal contra-indicaties waarbij je de nodige voorzichtigheid aan de dag moet leggen. In het bijzonder gaat het om

1. gebruik bij borstvoeding en zwangerschap

Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de mogelijke implicaties voor embryo’s en baby’s. Daarom is het dan ook raadzaam geen onnodige risico’s te nemen en het gebruik van de paddenstoel in deze gevallen te vermijden.

2. gebruik door diabeteci

Als je al bepaalde medicijnen gebruikt, kan dit altijd tot ongewenste interacties leiden. De bloedsuikerspiegel kan namelijk onder een bepaalde kritische waarde duiken, met alle gevaren vandien.

3. bij een zwakke lever

Een aantal onderzoekers hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat de paddenstoel in sommige gevallen leverschade zou kunnen veroorzaken of verergeren. Neem dus geen extract of gebruik de paddenstoel niet als je aan een leverziekte lijdt.

4. bij gebruik voor een operatie

Zorg dat je ten minste twee weken voor je een operatie hebt ingepland, stopt met het gebruik van de agricus blazei.

*******************************************

Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat geen enkel supplement een wondermiddel is! Je zal naast het innemen van Agaricus Blazei ook je “normale” eetgewoontes moeten aanpassen en uiteraard ook blijven bewegen. Agaricus is simpelweg een aanvulling voor je lichaam. Je moet echter wel bereid zijn om ook enige concessies te doen in je huidige levensstijl!

 

Meer weten over een andere krachtige paddenstoel? Lees dan Elfenbankje – De top 7 voordelen van deze krachtige paddenstoel.

Wil je meer weten over andere krachtige paddenstoelen die je kunnen helpen met het ondersteunen van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Krachtige paddenstoelen – deze moet je zeker kennen,   zoals Lions Mane, Reishi, en  Cordyceps .

Cordyceps kopen? <Klik hier!

Lions mane kopen? < Klik hier!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen