superfood smoothies

Naarmate onze voeding sinds de opkomst van de industriële landbouw steeds armer is geworden, is het bewustzijn gegroeid dat het ook anders kan en moet. De meeste mensen beseffen ondertussen gelukkig dat het nodig is om ook via andere wegen voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Superfoods passen perfect in dit plaatje maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat die niet altijd even genietbaar zijn voor de fijnproevers onder ons. Maar gelukkig is er een oplossing: de superfood smoothies.

Superfood smoothies komen in alle kleuren, smaken en texturen. Ze bieden een kant-en-klaar antwoord op een probleem waar velen mee worstelen. Je wil namelijk gezonder leven, maar je hebt niet altijd de tijd om een evenwichtige maaltijd te bereiden. Superfood smoothies zijn in die zin perfect omdat ze gemakkelijk te bereiden zijn, en zitten bovendien boordevol vitaminen en mineralen! Tenminste, als je weet hoe je de smoothie moet klaarmaken;-)!

In deze blog bespreken we dan ook vijf voordelen van het drinken van smoothies. Verder krijg je ook een aantal belangrijke tips voor het bereiden van smoothies en tot slot geven we je een aantal suggesties mee voor superfoods die je als ingrediënt kan gebruiken in je smoothies.

5 voordelen van het drinken van superfood smoothies

1. Superfood smoothies zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten

Superfood smoothies zijn een snelle en gemakkelijke manier om je lichaam van een evenwichtige voeding te voorzien. Dat geldt des te meer wanneer we een dieet volgen of met regelmaat ongezond eten, dan bestaat er altijd een risico dat we bepaalde tekorten opbouwen. Superfood smoothies zijn dus ideaal om je lichaam een aanvulling te geven van diverse voedingsstoffen.

smoothies met superfoods

2. Superfood smoothies zijn makkelijk verteerbaar

Smoothies zijn veel sneller metaboliseerbaar dan andere voeding. Hierdoor kan ons lichaam beter de voedingsstoffen opnemen die het nodig heeft en gaat er niets verloren door een inefficiënte spijsvertering.

3. Verse en rauwe voeding vs. gekookte voeding

Smoothies bevatten over het algemeen nog alle voedingsstoffen uit de verse en onbewerkte ingrediënten die in onze blender belanden. Voedsel koken daarentegen leidt tot veranderingen in de chemische samenstelling van het voedsel. De hitte die bij deze bereidingswijze vrijkomt, vernietigt namelijk veel waardevolle nutriënten. Bovendien gaan door het gebruik van hitte bij de bereiding van voeding ook heel wat enzymen verloren. Deze zijn essentieel voor een goede werking van onze spijsvertering.

4. Superfood smoothies zijn ideaal om te ontgiften en voor zuiveringskuren

Superfoods hebben vaak een alkaliserend effect en vormen zo een tegengewicht tegen de verzuring in ons bloed veroorzaakt door bewerkte voeding. Bovendien heb je ook nog eens heel wat superfoods die je specifiek kan gebruiken wegens hun sterk detoxende karakter.

5. Superfood smoothies bieden ondersteuning bij het afvallen

Vaak herleidt men het succes van een dieet om af te vallen tot een simpel rekensommetje. Het gaat erom meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt. Wie hier zelf ervaring mee heeft, weet als geen ander dat de realiteit complexer is. Het loopt vaak ook mis met de zogenaamde ‘cravings’ of het hunkeren naar bepaalde voedingsmiddelen. Een dieet waarin superfood smoothies een belangrijke plaats innemen, maakt dat je lichaam een evenwichtige voeding binnenkrijgt. Daardoor heb je geen tekorten die je trek doen krijgen in ongezonde snacks of tussendoortjes.

afvallen

5 tips voor het gebruik van superfoods voor smoothies

1. Kijk eerst wat je al in huis hebt

Als je je keukenkast of koelkast opendoet, zal je waarschijnlijk versteld staan van hetgeen je al in huis hebt. Er is een hele waslijst aan makkelijk te verkrijgen groenten en vruchten waarop je kan terugvallen als basis voor je smoothies. Denk bijvoorbeeld aan lekkere groeten als spinazie, avocado of komkommer. En met vruchten heb je pas echt overvloed aan keuze. Mango, ananas, banaan, bessen, het is slechts een losse greep uit wat er allemaal voorhanden is.

2. Ga na wat je noden en mogelijkheden zijn

Kijk kritisch naar je eigen situatie en levensstijl. Streef je misschien één of meerdere doelen na wat betreft je gezondheid of je fitnessniveau? Of heb je tekorten aan essentiële voedingsstoffen die je kan wegwerken met het gebruik van superfoods? Heb je last van bepaalde klachten? En last but not least, wat is je budget? Het zijn slechts enkele van de mogelijke vragen maar het antwoord hierop zal bepalen welke superfoods voor smoothies je in aanmerking kan nemen.

goji bessen

3. Overdrijf niet met rauwe en groene groenten

De interesse in smoothies is de laatste jaren haast exponentieel gestegen, maar zoals alles is het belangrijk met mate te consumeren. Dit geldt in het bijzonder voor bepaalde superfoods als cacao, de meeste bessen maar ook spinazie. Ze bevatten oxalaten die zich in ons lichaam aan mineralen binden en zo onze nieren kunnen belasten. Dit geldt ook voor rauwe groenten die goitrogenen bevatten en bij overconsumptie de werking van je schildklier kunnen verstoren.

Let wel, op zich is er niets mis met deze groenten en voedingsmiddelen, het is enkel bij hoge concentraties aan deze voedingsstoffen in je smoothies dat deze problemen zich kunnen voordoen.

4. Zorg voor extra proteïnen en vezels

Als je extra eiwitten en vezels toevoegt aan je smoothie, vertraag je je spijsvertering en worden de suikers uit de vruchten dus trager opgenomen. Niet onbelangrijk want zo heb je meer controle over je hongergevoel. Een makkelijke manier om dit te doen is door middel van de toevoeging van hennep-, chia- of lijnzaad. Gewoon een eetlepel zaad erbij op het einde en mengen maar…

5. Kies voor het gemak van diepvriesfruit of gevriesdroogd fruit

Vers fruit is ideaal maar het rijpen ervan is niet altijd makkelijk te timen en bovendien kan het snel bederven. Gevriesdroogd fruit daarentegen behoudt zijn volle smaak en blijft bovendien nog eens langer goed. Daarnaast, als je een diepvries hebt, loont het altijd de moeite om wat diepvriesfruit achter de hand te houden. Fruitsoorten die hier uitermate geschikt voor zijn, zijn banaan, bessen, mango, ananas en druiven.

Camu Camu smoothie

Welke superfoods kan je gebruiken in je superfood smoothies?

Je kan heel wat superfoods gebruiken om van je volgende superfood smoothie een voltreffer te maken, maar we houden het bij wijze van beknoptheid opnieuw op 5 concrete tips.

*********************************************

Heb je interesse in superfoods die je kunnen helpen om op andere vlakken te ondersteunen? Lees dan hier mee over de Top 10 superfoods om af te vallen. Lees meer over Libido-verhogende Superfoods (natuurlijk) hier!

Meer zin in een Green Juice? Probeer dan:

Kenzi Super Greens (superfood groentepoeder)

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen