Kurkuma, een ingrediënt dat voorkomt in de meeste mosterd en curry’s, is meer dan alleen maar een lekkere specerij. Kurkuma Turmeric wordt namelijk al eeuwenlang in Azië gebruikt om zijn indrukwekkende lijst van gezonde voordelen, maar ook het westen heeft de plant de afgelopen decennia omarmd. Ook al heb je kurkuma nog nooit geprobeerd, dan heb je het waarschijnlijk wel eens, bewust of onbewust, op de kruidenafdeling van je supermarkt zien liggen. De dieporanje kleur valt namelijk direct, en wellicht heb je je zelfs weleens afgevraagd waar je het voor kunt gebruiken! Zoals gezegd wordt Kurkuma voornamelijk gebruikt als smaakmaker in mosterd en curry’s en geeft ook nog eens een prachtige kleur aan het eten. Kurkuma kent echter, dankzij de vele voedingsstoffen, ook vele gezonde voordelen.

Tijd dus om uitgebreid kennis te maken met deze levendige en veelzijdige “wortel”. Lees dus snel verder en ontdek alles wat je moet weten over Kurkuma Turmeric!

Kijk hier voor meer Kruiden uit de Ayurveda.

Wat is Kurkuma Turmeric?

Kurkuma Turmeric - wortel

De kurkumaplant (Curcuma longa) is een kruid dat nauw verwant is aan gember. Hij wordt in tropische klimaten in Azië gekweekt voor zijn wortelstokken, waaraan kurkuma zijn smaak en pigment te danken heeft. Je leest het goed, ‘wortelstok’: het is geen echte wortel, maar ook niet echt een stengel.

Kurkuma Turmeric is een veelgebruikt ingrediënt in de Zuid-Aziatische keuken om zijn aardse smaak. Daarnaast is kurkuma ook beroemd om zijn vele werkzame stoffen en eigenschappen. In de Indiase Ayurvedische en Chinese geneeskunde wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt om wonden te behandelen, maar ook voor huidproblemen. In de Hindoe-traditie wordt kurkuma (haldi in Hindi) gebruikt in sommige religieuze ceremonies. Zo smeren familieleden het op het gezicht van de bruid voor de bruiloft om de huid te reinigen.

Net zoals verse gember verschilt van gedroogde gember, is dat bij verse kurkuma ook het geval. De Kurkuma Turmeric wortelstokken groeien ondergronds en kunnen tot een pasta worden vermalen. Gedroogde kurkuma wordt gemaakt door de wortelstokken te schillen, te koken, te drogen en te malen. Hierbij gaat een deel van de essentiële oliën en pit verloren gaat, maar het geeft kurkuma wel zijn warme kleur. Kurkumapoeder wordt dan ook vaak bewaard in de kruidenkast en tevoorschijn gehaald wanneer curry’s om een kenmerkende gele kleur vragen.

Hoe smaakt Kurkuma Turmeric?

Kurkuma Turmeric

In tegenstelling tot meer populaire specerijen zoals kaneel of zwarte peper, heeft kurkuma een aardse warme smaak zonder veel zoetheid of kruidigheid. Kurkuma heeft een doordringende, aardachtige geur. De smaak van kurkuma kan je beschrijven als ietwat bitter, een beetje peperig zoals mosterd of mierikswortel, en een zachte gember smaak. Kurkuma Turmeric wordt meer gebruikt voor zijn kleur dan voor zijn smaak. Als je het kruid weglaat uit een recept, merk je misschien niet veel verandering qua smaak, maar je gerecht zal er niet zo goudkleurig uitzien.

Werking van Kurkuma Turmeric

Naast het gebruik als specerij in voedsel om een heerlijke curry te maken, kan kurkumapoeder ook als kruidensupplement worden gebruikt. Het bevat namelijk belangrijke bestanddelen die ons lichaam op verschillende manieren helpen.

Kurkuma wordt ook wel curcumine genoemd, wat verwijst naar het actieve bestanddeel in de specerij. Curcumine is een van de natuurlijke fytochemicaliën in kurkuma en veruit de meest bestudeerde. De krachtige of biologische werking die kurkuma op de mens heeft, komt wellicht voort uit een soort polyfenol. Ook sommige natuurlijke aromatische oliën van kurkuma lijken voordelen te bieden.

Voedingsstoffen en voedingswaarden in Kurkuma Turmeric

Een eetlepel (ongeveer 7 gram) gemalen kurkuma poeder bevat bij benadering:

 • 23,9 calorieën
 • 4,4 g koolhydraten
 • 0,5 g eiwit
 • 0,7 g vet
 • 1,4 g vezels
 • 0,5 mg mangaan (26% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH))
 • 2,8 mg ijzer (16% ADH)
 • 0,1 mg vitamine B6 (6% ADH)
 • 170 mg kalium (5% ADV)
 • 1,7 mg vitamine C (3% ADH)
 • 13 mg magnesium (3% ADH)

Kurkuma bevat meer dan 300 natuurlijk voorkomende bestanddelen, waaronder betacaroteen, ascorbinezuur (vitamine C), ijzer, calcium, flavonoïden, vezels, niacine, kalium, zink en andere voedingsstoffen. Kurkuma kan dus een goede aanvulling zijn op elk dieet dat geen voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan voornoemde essentiële mineralen.

Als je een dieet volgt dat vitale mineralen zoals mangaan, fosfor en kalium mist, kan een enkele eetlepel kurkuma een boost geven aan je mineralenniveaus.

Top 6 voordelen van Kurkuma Turmeric

Veel mensen zijn op zoek naar meer natuurlijke remedies voor veel voorkomende kwalen. Hiervoor biedt voor sommigen de aanwezigheid van Curcumine in Kurkuma uitkomst:

Curcumine is een pigment in kurkuma dat niet alleen zorgt de karakteristieke oranje tint, maar ook een hele resem aan andere voordelen. Onthoud echter dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Hieronder vind je de top 6 voordelen van kurkuma, voordelen die je meteen ook een perfect excuus geven om een heerlijke curry te maken!

 1.  Kurkuma draagt bij aan de normale werking van de gewrichten*
 2. Kurkuma draagt bij aan een normaal cholesterolgehalte*
 3. Kurkuma draagt bij aan de normale werking van de leverfunctie*
 4. Kurkuma draagt bij aan de normale werking van hart en bloedvaten*
 5. Kurkuma draagt bij aan de normale werking van de spijsvertering*
 6. Kurkuma biedt ondersteuning aan de algehele weerstand*

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Dosering en Toepassing van Kurkuma Turmeric

Kurkuma Turmeric - dosering

Wat is de beste manier om kurkuma in te nemen? Dat is een vraag die we vaak horen!

Kurkuma is ten eerste een belangrijk ingrediënt dat in veel gerechten wordt gebruikt, vooral in de Zuid-Aziatische en Midden-Oosterse keuken. Als je de gouden specerij niet in je maaltijden wilt verwerken, zijn er ook kurkuma-supplementen verkrijgbaar, die kurkuma-extract bevatten. Vanwege de vele voordelen wordt kurkuma steeds populairder als voedingssupplement. We vinden het vandaag in van alles, van tabletten en thee tot lattes en zelfs popcorn. Maar wat is de beste manier om kurkuma in te nemen zodat je kan profiteren van zoveel mogelijk voordelen en wat is de optimale kurkumadosering?

We vergelijken verschillende manieren waarop je kurkuma kunt innemen, evenals de vormen waarin de specerij vaak te koop is.

–    Aanbevolen Dosering 

Een van de meest indrukwekkende aspecten van kurkuma is de concentratie curcuminoïden (curcumine) die het bevat. Over het algemeen bestaat kurkumapoeder voor ongeveer 3% uit curcumine en voor ongeveer 95% uit extracten. Hoewel de meeste klinische onderzoeken naar kurkuma-extracten kijken, kan het consumeren van ½ theelepel tot 1 theelepel of ongeveer 1 tot 2 gram kurkumapoeder per dag al voordelen opleveren. Maar ook kleinere hoeveelheden kunnen al enig soelaas bieden.

–    De verschillende Toepassingen voor Turmeric Kurkuma

Curry gerecht

Kurkumapoeder en capsules kunnen veilig geconsumeerd worden. Deze zijn met hitte behandeld waardoor eventuele gifstoffen in de wortel uitgeschakeld zijn. Let Op: Rauwe kurkuma wortel kan giftig zijn en is daarom niet verstandig om rauw te eten. Hieronder vindt je enkele toepassingen hoe je Kurkuma veilig kunt consumeren:

 • Kurkuma in voedsel

Een van de meest gebruikelijke manieren om de inname van kurkuma te verhogen is door meer voedsel te eten die het ingrediënt bevatten. Curry’s zoals Rendang bevatten kurkuma in hun traditionele recepten. Ook meer moderne voedingsmiddelen kunnen kurkuma bevatten – zoals chips en popcorn. Je kunt ook gewoon wat kurkumapoeder toevoegen aan je favoriete recept!

Het voordeel van kurkuma als onderdeel van een maaltijd of snack is dat het een gemakkelijke manier én lekkere manier is om een gezonde dosis kurkuma binnen te krijgen (½ theelepel tot 1 theelepel / 1 tot 2 gram kurkumapoeder). Vooral als je geen tabletten kunt slikken of er niet van houdt, kan deze manier een alternatief zijn om toch een dosis kurkuma aan je dagelijkse voeding toe te voegen.

Tip: Je haalt de meeste gezondheidsvoordelen uit kurkuma door het kruid ook op de juiste manier te gebruiken. Zo kan de combinatie van kurkuma met zwarte peper de absorptie van curcumine met maar liefst 2000% verhogen. Studies wijzen daarnaast aan dat ook de combinatie met vetten, zoals olijf- of zaadolie, de opname van curcumine ook kan verhogen. Bij de capsules van Spiruella hebben we de zwarte peper al toegevoegd.

 • Kurkuma in vloeistof (thee, water, smoothie, latte…)

De meest effectieve manier om kurkuma in te nemen is met een vloeistof, zoals in vloeibare shots vorm of zelfs gemengd in een drankje of smoothie. Waarom? Wel, wanneer je een vitamine of supplement in vaste vorm neemt (zoals in een tablet) moet je lichaam eerst de vaste stof afbreken alvorens de eigenschappen van de actieve ingrediënten worden geabsorbeerd. Als je je supplement in vloeibare vorm inneemt, door bijvoorbeeld kurkumapoeder (½ theelepel tot 1 theelepel / 1 tot 2 gram kurkumapoeder) te mixen met een vloeistof, hoeft je lichaam geen vaste stoffen af te breken, en kan je lichaam dus meer van de voedingsstoffen sneller en effectiever opnemen.

Drankjes zoals smoothies, lattes en theeën met kurkumapoeder worden steeds populairder en zijn vandaag de dag zelfs te vinden in  restaurants in het hele land.

 • Kurkuma capsules

kurkuma_capsules

Kurkuma capsules zijn verkrijgbaar in de gespecialiseerde superfoodshops, maar kunnen aanzienlijk variëren in prijs en kwaliteit. Hoewel het moeilijk kan zijn om de juiste tablet of capsule te vinden tussen de ontelbare keuzes, kan je met een tablet of capsule gemakkelijk je dosering controleren (1 tot 2 maal daags 1-2 kurkuma capsules van 450 mg). Tabletten en capsules zijn dus een zeer eenvoudige manier om kurkuma aan je dieet toe te voegen en we hebben de zwarte peper bij de Spiruella capsules al toegevoegd.

 • Kurkuma in etherische of essentiële oliën

Kurkuma kan ook gevonden worden in essentiële en aromatherapeutische oliën. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs voorhanden dat het gebruik van aromatherapeutische oliën ondersteunt.

Als je echter thuis een ontspannen sfeer wilt creëren, dan kun je de essentiële olie van de biologische kurkuma combineren met gember, citroen en nootmuskaatoliën. Deze combinatie geeft een frisse geur aan je huis. Je kan kurkuma olie ook mengen met lavendel, ylang-ylang of jasmijn voor een meer ontspannende geur.

Als alternatief kunnen enkele drupjes van de kurkuma essentiële oliën worden toegevoegd aan dranken zoals thee en koffie.

Allergenen en voorbehouden

Voor de meesten onder ons is kurkuma een veilige optie, maar er zijn bepaalde omstandigheden waarin voorzichtigheid geboden is.

 • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, moet je gebruik van kurkuma vermijden, omdat curcumine de niveaus van het hormoon oestrogeen kan veranderen. Raadpleeg daarom altijd eerst je arts of verloskundige alvorens je Kurkuma gaat gebruiken!
 • Als je lijdt aan bloedarmoede door ijzertekort, neem je bij voorkeur geen grote hoeveelheden kurkuma in. Verbindingen in kurkuma binden zich aan ijzer in de darm, waardoor je lichaam het ijzer niet kan opnemen. Raadpleeg daarom altijd eerst je arts alvorens je Kurkuma gaat gebruiken!
 • Kurkuma verhoogt de galafscheiding. Bij galstenen, een verstopping van de galwegen, of bij leveraandoeningen, kan het innemen van grote hoeveelheden kurkuma je symptomen nog verergeren. Raadpleeg daarom altijd eerst je arts alvorens je Kurkuma gaat gebruiken!

Ook als je medicijnen gebruikt, moet je advies inwinnen bij je huisarts of apotheker, vooraleer je dit middel begint te gebruiken. Dit is zeker het geval als je bloedverdunners, diabetesmedicijnen of maagzuurremmers neemt.

Luister naar je lichaam: hoewel het risico op bijwerkingen laag is en interacties met medicijnen onwaarschijnlijk zijn, moet je direct stoppen met het innemen van kurkuma als je nadelige effecten opmerkt. Als je twijfelt raadpleeg je best eerst je huisarts of diëtist om er zeker van te zijn dat je je gezondheid niet schaadt.

Conclusie: Kurkuma Turmeric: Alles over dit Superfood

Het is duidelijk dat deze superfood enorm veel kan betekenen voor je lichaam en geest! Een ander mooie bijkomstigheid aan Kurkuma is dat het ook nog eens eenvoudig gemixt kan worden met een overheerlijk en gezond currygerecht. Zo sla je met een ½ theelepel tot 1 theelepel Kurkuma dus 2 vliegen in 1 klap! Vergeet echter nooit dat Kurkuma Turmeric slechts een voedingssupplement is die dient ter aanvulling op een gezond eetpatroon. Voor het beste resultaat combineer je Kurkuma Turmeric met voldoende lichaamsbeweging en gezond eten.

Bij Spiruella koopt u Turmeric Kurkuma poeder met de volledige voordelen van zowel Turmeric als Kurkuma.

 

*********************************************

Meer weten over Superfoods? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

Of

Ontdek het geheim van de Wonderalgen Spirulina en Chlorella: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter?

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen