Kurkuma, een ingrediënt dat voorkomt in de meeste mosterd en curry’s, is meer dan alleen maar een lekkere specerij. Kurkuma Turmeric wordt namelijk al eeuwenlang in Azië gebruikt om zijn indrukwekkende lijst van gezondheidsvoordelen, maar ook het westen heeft de plant de afgelopen decennia omarmd. Ook al heb je kurkuma nog nooit geprobeerd, dan heb je het waarschijnlijk wel eens, bewust of onbewust, op de kruidenafdeling van je supermarkt zien liggen. De dieporanje kleur valt namelijk direct, en wellicht heb je je zelfs weleens afgevraagd waar je het voor kunt gebruiken! Zoals gezegd wordt Kurkuma voornamelijk gebruikt als smaakmaker in mosterd en curry’s en geeft ook nog eens een prachtige kleur aan het eten. Kurkuma kent echter, dankzij de antibacteriële, antimicrobiële, ontstekingsremmende en antioxiderende voedingsstoffen, ook vele gezondheidsvoordelen.

Tijd dus om uitgebreid kennis te maken met deze levendige en veelzijdige wortel en om, naast zijn aardse warme smaak, ook te genieten van zijn eindeloze gezondheidsvoordelen! Lees dus snel verder en ontdek alles wat je moet weten over Kurkuma Turmeric!

Kijk hier voor meer Kruiden uit de Ayurveda.

-7%
7,5024,95

Wat is Kurkuma Turmeric?

Kurkuma Turmeric - wortel

De kurkumaplant (Curcuma longa) is een kruid dat nauw verwant is aan gember. Hij wordt in tropische klimaten in Azië gekweekt voor zijn wortelstokken, waaraan kurkuma zijn smaak en pigment te danken heeft. Je leest het goed, ‘wortelstok’: het is geen echte wortel, maar ook niet echt een stengel.

Kurkuma Turmeric is een veelgebruikt ingrediënt in de Zuid-Aziatische keuken om zijn aardse smaak. Daarnaast is kurkuma beroemd om zijn krachtige ontstekingsremmende, antioxiderende en antibacteriële eigenschappen. In de Indiase Ayurvedische en Chinese geneeskunde wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt om wonden te genezen, huidaandoeningen, ontstekingen en infecties te behandelen. In de Hindoe-traditie wordt kurkuma (haldi in Hindi) gebruikt in sommige religieuze ceremonies. Zo smeren familieleden het op het gezicht van de bruid voor de bruiloft. Het wordt ook gebruikt om de huid te reinigen en te verfraaien.

Net zoals verse gember verschilt van gedroogde gember, is dat bij verse kurkuma ook het geval. De Kurkuma Turmeric wortelstokken groeien ondergronds en kunnen tot een pasta worden vermalen. Gedroogde kurkuma wordt gemaakt door de wortelstokken te schillen, te koken, te drogen en te malen. Hierbij gaat een deel van de essentiële oliën en pit verloren gaat, maar het geeft kurkuma wel zijn warme kleur. Kurkumapoeder wordt dan ook vaak bewaard in de kruidenkast en tevoorschijn gehaald wanneer curry’s om een kenmerkende gele kleur vragen.

-7%
7,5024,95

Hoe smaakt Kurkuma Turmeric?

Kurkuma Turmeric

In tegenstelling tot meer populaire specerijen zoals kaneel of zwarte peper, heeft kurkuma een aardse warme smaak zonder veel zoetheid of kruidigheid. Kurkuma heeft een doordringende, aardachtige geur. De smaak van kurkuma kan je beschrijven als ietwat bitter, een beetje peperig zoals mosterd of mierikswortel, en een zachte gember smaak. Kurkuma Turmeric wordt meer gebruikt voor zijn kleur dan voor zijn smaak. Als je het kruid weglaat uit een recept, merk je misschien niet veel verandering qua smaak, maar je gerecht zal er niet zo goudkleurig uitzien.

Werking van Kurkuma Turmeric

Naast het gebruik als specerij in voedsel om een heerlijke curry te maken, kan kurkumapoeder ook als kruidensupplement worden gebruikt. Het bevat namelijk belangrijke bestanddelen die ons lichaam op verschillende manieren helpen, van het verminderen van ontstekingen tot het verhogen van de antioxidanten in ons lichaam.

Kurkuma wordt ook wel curcumine genoemd, wat verwijst naar het actieve bestanddeel in de specerij. Kurkuma Turmeric heeft quasi al zijn gezondheidseffecten aan deze stof te danken. Curcumine is een van de natuurlijke fytochemicaliën in kurkuma en veruit de meest bestudeerde. De geneeskrachtige of biologische werking die kurkuma op de mens heeft, komt wellicht voort uit een soort polyfenol. Ook sommige natuurlijke aromatische oliën van kurkuma lijken voordelen te bieden.

Voedingsstoffen en voedingswaarden in Kurkuma Turmeric

Een eetlepel (ongeveer 7 gram) gemalen kurkuma poeder bevat bij benadering:

 • 23,9 calorieën
 • 4,4 g koolhydraten
 • 0,5 g eiwit
 • 0,7 g vet
 • 1,4 g vezels
 • 0,5 mg mangaan (26% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH))
 • 2,8 mg ijzer (16% ADH)
 • 0,1 mg vitamine B6 (6% ADH)
 • 170 mg kalium (5% ADV)
 • 1,7 mg vitamine C (3% ADH)
 • 13 mg magnesium (3% ADH)

Kurkuma bevat meer dan 300 natuurlijk voorkomende bestanddelen, waaronder betacaroteen, ascorbinezuur (vitamine C), ijzer, calcium, flavonoïden, vezels, niacine, kalium, zink en andere voedingsstoffen. Kurkuma kan dus een goede aanvulling zijn op elk dieet dat geen voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan voornoemde essentiële mineralen.

Als je een dieet volgt dat vitale mineralen zoals mangaan, fosfor en kalium mist, kan een enkele eetlepel kurkuma een merkbare boost geven aan je mineralenniveaus.

Top 7 voordelen van Kurkuma Turmeric

Veel mensen zijn op zoek naar meer natuurlijke remedies voor veel voorkomende kwalen in plaats van direct de toevlucht te nemen tot echte medicijnen. Ontstekingen zijn een belangrijke oorzaak voor talloze medische aandoeningen, en veel mensen lijden er dagelijks aan. Hiervoor biedt echter de aanwezigheid van Curcumine in Kurkuma uitkomst:

Curcumine is een pigment in kurkuma dat niet alleen zorgt de karakteristieke oranje tint, maar ook een hele resem gezondheidsvoordelen biedt. Deze omvatten antibacteriële, antimicrobiële, ontstekingsremmende en antioxiderende effecten. Vanwege deze veelzijdige functies is kurkuma bestudeerd in verband met artritis, oogaandoeningen, kanker, hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer en nog veel meer. Hieronder heb ik dan ook een top 7 gezondheidsvoordelen van kurkuma gemaakt, voordelen die je meteen ook een perfect excuus geven om een heerlijke curry te maken!

1. Natuurlijke ontstekingsremmer

Kurkuma - ontstekingen

Ontsteking is een belangrijk symptoom voor talloze medische aandoeningen. Veel mensen lijden er dagelijks aan. Zoals gezegd bevat Kurkuma Turmeric een stof genaamd curcumine, wat een natuurlijke ontstekingsremmer is.

Ontstekingen zijn een noodzakelijk proces in het lichaam. Je lichaam vecht zo tegen schadelijke indringers zoals bacteriën en virussen en maakt op deze manier antistoffen aan. Langdurige ontstekingen komen echter voor bij de meeste chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen en kanker. Hier kunnen ontstekingsremmende stoffen een rol spelen omdat je lichaam het niet alleen aan kan. De curcumine in Kurkuma Turmeric heeft bewezen, sterke ontstekingsremmende eigenschappen te bezitten die de werking van ontstekingsmoleculen in het lichaam blokkeren. Studies tonen de positieve effecten van curcumine aan bij mensen die lijden aan aandoeningen zoals reumatoïde artritis (reuma) en inflammatoire darmziekten.

Als je aan artritis lijdt, kan het dus een goed idee zijn om een beetje kurkuma toe te voegen aan je dieet. Het is een geweldige manier om ontstekingen op natuurlijke wijze te bestrijden zonder volledig op medicijnen terug te vallen.

Op zoek naar een andere ontstekingsremmer? Kijk dan ook eens bij Chlorella.

2. Krachtige antioxidant

Curcumine kan vrije radicalen (chemisch actieve moleculen die schade aan de lichaamscellen veroorzaken), op een krachtige manier neutraliseren. Schade door vrije radicalen is, samen met ontstekingen, is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Curcumine kan dus helpen bij het voorkomen en beheersen van hartaandoeningen. Kurkuma kan hierdoor ook cholesterol en bloeddruk verlagend werken.

Op zoek naar een andere antioxidant? Kijk dan ook eens bij Ashwagandha.

3. Brainfood

alzheimer - Kurkuma Turmeric

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat curcumine de bloed-hersenbarrière (BBB) kan passeren. Dit is een soort ingebouwd beveiligingssysteem in de hersenen dat bestaat uit een bloedvatennetwerk die belangrijke voedingsstoffen doorlaten, en schadelijke stoffen tegenhouden. Doordat curcumine doorgelaten wordt, kan deze stof bescherming bieden tegen de ziekte van Alzheimer. Kurkuma Turmeric werkt daarom ontstekingsremmend en vermindert de opbouw van eiwitklonters in de hersenen (‘plaques’) die kenmerkend zijn voor alzheimerpatiënten.

De curcumine in kurkuma verhoogt ook het niveau van de ‘brain-derived neurotrophic factor’ (BDNF), een groeihormoon in de hersenen dat het geheugen verbetert, degeneratieve neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer bestrijdt en de snelheid van hersenfuncties verhoogt. Hogere BDNF-niveaus kunnen ook helpen om de symptomen te verlichten van depressie en stemmingsstoornissen, zoals een angst- of paniekstoornis. Als een psychiatrische behandeling voor jou niet effectief is of niet zo effectief als je zou willen, kan je wat kurkuma aan je dieet toevoegen om je symptomen op natuurlijke wijze te verzachten.

Op zoek naar meer ondersteuning van je brein? Kijk dan ook eens bij Lions Mane.

-7%
7,5024,95

4. Antikanker eigenschappen

Kanker wordt veroorzaakt door een ongecontroleerde celgroei, en kan een dodelijk afloop kennen. De curcumine in kurkuma zou een afremmende werking hebben op de vorming, groei en ontwikkeling van kankercellen. Curcumine kan tevens angiogenese bemoeilijken, het proces waarbij tumoren meer bloedvaten aanleggen waardoor ze sneller kunnen groeien. Tevens is Kurkuma Turmeric in staat om de negatieve bijwerkingen van chemotherapie te verminderen.

Buitenissige beweringen zoals ‘Kurkuma kan kanker genezen’ moeten uiteraard met een grote korrel zout worden genomen. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Hoewel nog veel aanvullend onderzoek nodig is om de kracht van curcumine als kankerbestrijdingsmiddel vast te stellen, heeft het wel een preventieve waarde en kan het de weerstand tegen verschillende soorten kanker verhogen.

5. Darmaandoeningen

Hoewel we Kurkuma Turmeric vaak associëren met pittig eten zoals curry, wordt de specerij ook gebruikt om inflammatoire darmziekten, zoals het prikkelbare darm syndroom en colitis ulcerosa (ontsteking van de dikke darm), te behandelen.

Extra tip – Verwerk kurkuma eens in een soep met organische kippenbouillon als basis. Kurkuma is toevallig ook een laag-FODMAP voedsel, dus het is veilig te gebruiken als je een laag FODMAP dieet volgt. Kurkuma gaat goed samen met kabocha of pompoen, die ook laag in FODMAP zijn. FODMAPs zijn koolhydraten die niet of slecht worden opgenomen door de dunne darm. Dit soort dieet wordt vaak gevolgd door mensen die lijden aan het prikkelbare darm syndroom.

6. Stralende jeugdige huid

Kurkuma en stralende huid

Kurkuma’s ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen zijn effectief gebleken bij de behandeling van meerdere huidaandoeningen. Kurkuma Turmeric zou onder andere de glans en de vochtbalans van de huid verbeteren, wondgenezing versnellen, de poriën kalmeren, acne en littekens verminderen, en psoriasis opflakkeringen onder controle kunnen houden.

Extra tip – Probeer een kurkuma gezichtsmasker voor een stralende huid! Combineer kurkumapoeder met appelciderazijn, yoghurt of melk (kies voor een volvette versie om de hydraterende effecten van het masker te verhogen), honing en citroen olie of sap. Meng alle ingrediënten tot een pasta en breng het aan op een gereinigde huid. Laat het minstens 15 minuten zitten en hello, glowing skin!

Vermijd allergische reacties en doe eerst een patch test door een druppeltje kurkuma op je onderarm aan te brengen, voordat je het op je gezicht smeert. Wacht vervolgens een dag en kijk of er een reactie is opgetreden. Geen reactie? Dan kan je veilig een kurkuma gezichtsmasker aanbrengen.

Interesse in meer natuurlijke hulpmiddelen voor een mooie huid? Kijk dan ook eens bij Neem Voordelen en Werking.

7. Preventie van hartziekten

Hartziekten zijn nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld, ook in Nederland. Kurkuma bezit eigenschappen die het risico op het ontwikkelen van hartziekten kan verlagen. De curcumine in Kurkuma Turmeric versterkt het endotheel in de bekleding van de bloedvaten van het hart. Endotheelcellen zijn betrokken bij essentiële functies in ons lichaam, waaronder het reguleren van de bloeddruk en bloedstolling, de vorming van nieuwe bloedvaten, de regulatie van ons immuunsysteem en een goede doorbloeding van organen. Een verstoorde endotheelfunctie is een belangrijke drijvende kracht achter hartziekten. De antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine helpen ook bij gezondere hartfuncties.

Onthoud echter dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon.

-7%
7,5024,95

Dosering en Toepassing van Kurkuma Turmeric

Kurkuma Turmeric - dosering

Wat is de beste manier om kurkuma in te nemen? Dat is een vraag die we vaak horen!

Kurkuma is ten eerste een belangrijk ingrediënt dat in veel gerechten wordt gebruikt, vooral in de Zuid-Aziatische en Midden-Oosterse keuken. Als je de gouden specerij niet in je maaltijden wilt verwerken, zijn er ook kurkuma-supplementen verkrijgbaar, die kurkuma-extract bevatten. Vanwege de vele voordelen wordt kurkuma steeds populairder als voedingssupplement. We vinden het vandaag in van alles, van tabletten en thee tot lattes en zelfs popcorn. Maar wat is de beste manier om kurkuma in te nemen zodat je kan profiteren van zoveel mogelijk voordelen en wat is de optimale kurkumadosering?

We vergelijken verschillende manieren waarop je kurkuma kunt innemen, evenals de vormen waarin de specerij vaak te koop is.

–    Aanbevolen Dosering 

Een van de meest indrukwekkende aspecten van kurkuma is de concentratie curcuminoïden (curcumine) die het bevat. Over het algemeen bestaat kurkumapoeder voor ongeveer 3% uit curcumine en voor ongeveer 95% uit extracten. Hoewel de meeste klinische onderzoeken naar kurkuma-extracten kijken, kan het consumeren van ½ theelepel tot 1 theelepel of ongeveer 1 tot 2 gram kurkumapoeder per dag gezondheidsvoordelen opleveren. Maar ook kleinere hoeveelheden kunnen al enig soelaas bieden.

–    De verschillende Toepassingen voor Turmeric Kurkuma

Curry gerecht

Kurkumapoeder en capsules kunnen veilig geconsumeerd worden. Deze zijn met hitte behandeld waardoor eventuele gifstoffen in de wortel uitgeschakeld zijn. Let Op: Rauwe kurkuma wortel kan giftig zijn en is daarom niet verstandig om rauw te eten. Hieronder vindt je enkele toepassingen hoe je Kurkuma veilig kunt consumeren:

 • Kurkuma in voedsel

Een van de meest gebruikelijke manieren om je inname van kurkuma te verhogen is door meer voedsel te eten die het ingrediënt bevatten. Curry’s zoals Rendang bevatten kurkuma in hun traditionele recepten. Ook meer moderne voedingsmiddelen kunnen kurkuma bevatten – zoals chips en popcorn. Je kunt ook gewoon wat kurkumapoeder toevoegen aan je favoriete recept!

Het voordeel van kurkuma als onderdeel van een maaltijd of snack is dat het een gemakkelijke manier is om een gezonde dosis kurkuma binnen te krijgen (½ theelepel tot 1 theelepel / 1 tot 2 gram kurkumapoeder). Vooral als je geen tabletten kunt slikken of er niet van houdt, kan deze manier een alternatief zijn om toch een dosis kurkuma aan je dagelijkse voeding toe te voegen.

Tip: Je haalt de meeste gezondheidsvoordelen uit kurkuma door het kruid ook op de juiste manier te gebruiken. Zo kan de combinatie van kurkuma met zwarte peper de absorptie van curcumine met maar liefst 2000% verhogen. Studies wijzen daarnaast aan dat ook de combinatie met vetten, zoals olijf- of zaadolie, de opname van curcumine ook kan verhogen. Bij de capsules van Spiruella hebben we de zwarte peper al toegevoegd.

 • Kurkuma in vloeistof (thee, water, smoothie, latte…)

De meest effectieve manier om kurkuma in te nemen is met een vloeistof, zoals in vloeibare shots vorm of zelfs gemengd in een drankje of smoothie. Waarom? Wel, wanneer je een vitamine of supplement in vaste vorm neemt (zoals in een tablet) moet je lichaam eerst de vaste stof afbreken alvorens de eigenschappen van de actieve ingrediënten worden geabsorbeerd. Als je je supplement in vloeibare vorm inneemt, door bijvoorbeeld kurkumapoeder (½ theelepel tot 1 theelepel / 1 tot 2 gram kurkumapoeder) te mixen met een vloeistof, hoeft je lichaam geen vaste stoffen af te breken, en kan je lichaam dus meer van de voedingsstoffen sneller en effectiever opnemen.

Drankjes zoals smoothies, lattes en theeën met kurkumapoeder worden steeds populairder en zijn vandaag de dag zelfs te vinden in  restaurants in het hele land.

 • Kurkuma capsules

kurkuma_capsules

Kurkuma capsules zijn verkrijgbaar in de gespecialiseerde superfoodshops, maar kunnen aanzienlijk variëren in prijs en kwaliteit. Hoewel het moeilijk kan zijn om de juiste tablet of capsule te vinden tussen de ontelbare keuzes, kan je met een tablet of capsule gemakkelijk je dosering controleren (1 tot 2 maal daags 1-2 kurkuma capsules van 450 mg). Tabletten en capsules zijn dus een zeer eenvoudige manier om kurkuma aan je dieet toe te voegen en we hebben de zwarte peper bij de Spiruella capsules al toegevoegd.

 • Kurkuma in etherische of essentiële oliën

Kurkuma kan ook gevonden worden in essentiële en aromatherapeutische oliën. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs voorhanden dat het gebruik van aromatherapeutische oliën ondersteunt.

Als je echter thuis een ontspannen sfeer wilt creëren, dan kun je de essentiële olie van de biologische kurkuma combineren met gember, citroen en nootmuskaatoliën. Deze combinatie geeft een frisse geur aan je huis. Je kan kurkuma olie ook mengen met lavendel, ylang-ylang of jasmijn voor een meer ontspannende geur.

Als alternatief kunnen enkele drupjes van de kurkuma essentiële oliën worden toegevoegd aan dranken zoals thee en koffie.

Allergenen en voorbehouden

Voor de meesten onder ons is kurkuma een veilige optie, maar er zijn bepaalde omstandigheden waarin voorzichtigheid geboden is.

 • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, moet je medicinaal gebruik van kurkuma vermijden, omdat curcumine de niveaus van het hormoon oestrogeen kan veranderen. Tijdens de zwangerschap kan het niettemin heilzaam zijn om van de specerij in kleine hoeveelheden te genieten, bijvoorbeeld in een maaltijd of drankje.
 • Als je lijdt aan bloedarmoede door ijzertekort, neem je best geen grote hoeveelheden kurkuma in. Verbindingen in kurkuma binden zich aan ijzer in de darm, waardoor je lichaam het ijzer niet kan opnemen.
 • Kurkuma verhoogt de galafscheiding. Bij galstenen, een verstopping van de galwegen, of bij leveraandoeningen, kan het innemen van grote hoeveelheden kurkuma je symptomen nog verergeren.

Als je medicijnen gebruikt, moet je advies inwinnen bij je huisarts of apotheker, vooraleer je dit middel begint te gebruiken. Dit is zeker het geval als je bloedverdunners, diabetesmedicijnen of maagzuurremmers neemt.

Luister naar je lichaam: hoewel het risico op bijwerkingen laag is en interacties met medicijnen onwaarschijnlijk zijn, moet je direct stoppen met het innemen van kurkuma als je nadelige effecten opmerkt. Als je twijfelt raadpleeg je best eerst je huisarts of diëtist om er zeker van te zijn dat je je gezondheid niet schaadt.

Conclusie: Kurkuma Turmeric: Alles over dit Superfood

Het is duidelijk dat deze superfood enorm veel kan betekenen voor je gezondheid! Helemaal als je last hebt van ontstekingswaardes dan kan de rijkelijke aanwezigheid van curcumine uitkomst bieden. Een ander mooie bijkomstigheid aan Kurkuma is dat het ook nog eens eenvoudig gemixt kan worden met een overheerlijk en gezond currygerecht. Zo sla je met een ½ theelepel tot 1 theelepel Kurkuma dus 2 vliegen in 1 klap! Vergeet echter nooit dat Kurkuma Turmeric slechts een voedingssupplement is die dient ter aanvulling op een gezond eetpatroon. Voor het beste resultaat combineer je Kurkuma Turmeric met voldoende lichaamsbeweging en gezond eten.

Bij Spiruella koopt u Turmeric Kurkuma poeder met de volledige voordelen van zowel Turmeric als Kurkuma.

-7%
7,5024,95

 

*********************************************

Meer weten over Superfoods? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

Of

Ontdek het geheim van de Wonderalgen Spirulina en Chlorella: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.