bijwerkingen van kurkuma

Kurkuma is een specerij dat enorm populair is in de Oosterse en Arabische keuken. Het is afkomstig van de wortel van de Curcuma longa. Bij ons is het vooral bekend als de specerij uit de kerriemix. Het heeft een heel typerende gele kleur en wordt daarom ook gebruikt als basis voor een kleurstof. Los van de toepassingen als specerij en kleurstof heeft het ook een lijst van gezonde voordelen. Maar zijn er ook nadelen? In deze blog behandelen we daarom de bijwerkingen van kurkuma waarvan we op de hoogte moeten zijn!

De voordelen van kurkuma

 

kurkuma wortel

Veel mensen zijn op zoek naar meer natuurlijke remedies voor veel voorkomende kwalen. Hiervoor biedt voor sommigen de aanwezigheid van Curcumine in Kurkuma uitkomst:

Curcumine is een pigment in kurkuma dat niet alleen zorgt de karakteristieke oranje tint, maar ook een hele resem aan andere voordelen. Onthoud echter dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon. Hieronder vind je de top 6 voordelen van kurkuma, voordelen die je meteen ook een perfect excuus geven om een heerlijke curry te maken!

  1. Kurkuma draagt bij aan de normale werking van de gewrichten*
  2. Kurkuma draagt bij aan een normaal cholesterolgehalte*
  3. Kurkuma draagt bij aan de normale werking van de leverfunctie*
  4. Kurkuma draagt bij aan de normale werking van hart en bloedvaten*
  5. Kurkuma draagt bij aan de normale werking van de spijsvertering*
  6. Kurkuma biedt ondersteuning aan de algehele weerstand*

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Als je meer wil weten over de werking van kurkuma, lees dan meer over de vele voordelen en werking van kurkuma.

Zijn er bijwerkingen van kurkuma?

Het gebruik van kurkuma is algemeen genomen veilig voor de meeste mensen. Er kunnen wel een aantal bijwerkingen optreden maar deze hebben hoofdzakelijk met de dosering en de zuiverheid van het supplement te maken:

De bijwerkingen van kurkuma op basis van de kwaliteit van het product

Helaas zijn er bepaalde producenten die er bij hun productieproces onvoldoende voorzorgsmaatregelen nemen waardoor er restanten van gluten in het eindproduct terecht kunnen komen. Of erger nog, kleine hoeveelheden bloem mengen met de kurkuma. Let er dus op dat je kurkuma van een betrouwbare producent of merk aanschaft, zeker wanneer je glutenintolerant ben of aan coeliakie lijdt.

Daarnaast kan er wegens dezelfde reden ook contaminatie plaats hebben gevonden met een zwaar metaal als lood of de kleurstof metanilgeel. Dit zijn stoffen die heel schadelijk kunnen zijn en voor een hele reeks problemen kunnen zorgen. Daarom moet je kurkuma enkel gebruiken als je 100% zeker bent van de kwaliteit van het product.

De bijwerkingen van kurkuma op basis van de dosering

Er bestaan geen officiële richtlijnen voor de maximale hoeveelheid curcumine of kurkuma die je kan innemen. We moeten natuurlijk wel een onderscheid maken tussen kurkuma en curcumine, de bioactieve stof uit kurkuma.

Het is niet eenvoudig om hier sluitende richtlijnen te geven omdat het percentage curcumine in kurkuma kan variëren, van 2 tot 12 %, afhankelijk van de producent. Daarom lopen ook de aanbevelingen voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid curcumine sterk uiteen.

curcumine capsules

Sommige experts bevelen een halve tot max. 2 gram aan, met een absoluut maximum van 8 gram per dag. Zulke hoge dosissen zijn echter ons inziens op lang termijn geen goed idee. Bovendien kunnen hoge dosissen aanleiding geven tot klachten als diarree, misselijkheid, duizeligheid en maagklachten.

Wanneer je een curcuminesupplement neemt, gelden er natuurlijk andere aanbevelingen. Zij kunnen namelijk tot wel 95% curcumine bevatten maar als je de gebruiksvoorschriften volgt, hoef je normaliter geen bijwerkingen te vrezen. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts alvorens je kurkuma gaat gebruiken.

Wie beter geen kurkuma kan gebruiken

1. Mensen die wel eens last hebben of kunnen krijgen van nierstenen

Curcumine bevat relatief veel oxalaten. Oxalaten staan erom bekend het risico op nierstenen te verhogen. Als je dus gevoelig bent voor het ontstaan van nierstenen, is het gebruik van een curcucminesupplementen geen verstandige keuze. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts alvorens je kurkuma gaat gebruiken.

2. Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken

Curcumine heeft een bloedverdunnend effect. Daarom is het gebruik van curcumine niet raadzaam voor zij die al conventionele bloedverdunners gebruiken als warfarin of aspirine.

medicijnen

Kurkuma kan verder van invloed zijn op verlaging van de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk . Daarom kan het de effecten van bv. klassieke bloeddrukverlagende medicijnen onbedoeld versterken. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts alvorens je kurkuma gaat gebruiken.

3. Mensen die problemen hebben met de galblaas of de lever

Het gebruik van een kurkumasupplement kan leiden tot een toename van de galproductie. Als je dus last hebt van galstenen of een galblaasontsteking, is het gebruik dus absoluut te mijden. Ook als je een leverziekte hebt, is het niet raadzaam om kurkuma te nemen. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts alvorens je kurkuma gaat gebruiken.

4. Mannen met een actieve kinderwens

Kurkuma zou naar verluidt de testosteronproductie enig zins kunnen afremmen, en ook de beweeglijkheid van het sperma. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts alvorens je kurkuma gaat gebruiken.

5. Mensen die last hebben van gastro-oesafogeale refluxziekte (GORD)

Bij deze aandoening komt de zure maaginhoud opnieuw in je slokdarm terecht. Dat geeft aanleiding tot het ontstaan van typische klachten als brandend maagzuur en zure oprispingen. Volgens sommige onderzoekers zou curcumine deze klachten kunnen verergeren. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts alvorens je kurkuma gaat gebruiken.

brandend maagzuur

 

Conclusie:

Kurkuma en curcumine bezitten een breed scala aan gezonde voordelen. Hoewel er gevallen zijn waarin een aantal bijwerkingen van kurkuma zijn gedocumenteerd, is het gebruik over het algemeen veilig en effectief. Er is dus geen enkele reden waarom je enkel van kurkuma als specerij zou genieten want ook als supplement heeft het zijn plaats in het rijtje van krachtige superfoods.

Let wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welke superfoods dan ook, dit altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon en voldoende beweging. Zorgt er daarnaast voor dat je je, voor een optimale werking, ook altijd houdt aan de aanbevolen dosering.

*********************************

Benieuwd geworden naar Kurkuma en wat deze geweldige superfood voor jou kan betekenen? Lees dan nu ook: Kurkuma Turmeric: Alles over dit Superfood. Meer weten over Ayurvedische kruiden in het algemeen, lees dan zeker Onze Top 11 van Ayurvedische kruiden, zoals Shilajit.

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen