astaxanthine

Als je je verdiept in de wondere wereld van de superfoods, is het niet altijd makkelijk te onderscheiden waar de feiten eindigen en de hype begint. Deze vaststelling geldt zeker voor astaxanthine, een krachtige superfood die de laatste decennia steeds meer in de kijker is komen te staan.

In deze blog onderzoeken we waarom dit zo is, maar ook wat astaxanthine precies is en waar je het in kan terugvinden. We bespreken ook de unieke manier waarop het in ons lichaam werkzaam is en waarvoor je het kan gebruiken. Tot slot bekijken we ook eventuele bijwerkingen en contra-indicaties.

Als je met andere woorden wil kunnen inschatten of deze superfood voor jou interessant is, vind je hieronder alle antwoorden die je nodig hebt.

Wat is astaxanthine?

Astaxanthine is een stof die natuurlijk voorkomt in bepaalde planten en dieren. Het is een carotenoïde die plankton en algen spontaan aanmaken als verdediging tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Via die weg komt het in onze voedselketen terecht. Het heeft een kenmerkende rood-roze kleur die we als pigment terugvinden in dieren die zich met deze voedselbronnen voeden. Denk hierbij aan zalm, garnalen, kreeft, krab, en dergelijke.

roze zalm

 

Hoe werkt astaxanthine?

Astaxanthine heeft een veel krachtigere werking dan andere stoffen zoals beta-caroteen en vitamine E. Eens het in ons bloedstelsel terechtkomt, wordt het bijna volledig opgenomen in onze organen en cellen van ons weefsel. Uit onderzoek blijkt dat astaxanthine actief de membranen van onze cellen en mitochondriën ondersteunt. Lipiden en andere stoffen zijn daardoor minder onderhevig aan oxidatie, een natuurlijk lichaamsproces dat leidt tot het ontstaan van allerlei ziekten. Astaxanthine is in deze uniek omdat het bio-beschikbaar is door vrijwel het hele lichaam. De huid, spieren, banden, pezen, ogen, maar ook het cardiovasculaire- en zenuwstelsel zijn allemaal astaxanthine receptief, wat wil zeggen dat opgenomen kan worden.

Wat zijn natuurlijke bronnen van astaxanthine?

De rijkste bron aan astaxanthine is een groene microalg die luistert naar de exotische naam Haematococcus pluvialis. Maar er zijn gelukkig ook meer gekende bronnen waar je relatief gemakkelijk aan kan raken:

  • zalm
  • regenboogforel
  • garnalen
  • kreeft
  • krab

Top 3 voordelen van het gebruik van astaxanthine

1. Het helpt onze huid jong en gezond houden*

Een studie uit 2012 liet zien dat een combinatie van zowel oraal als plaatselijk gebruik een positief effect vertoonde op de huid. Zo kon men zien dat het de verrimpelde huid weer gladder maakte en leidde tot een betere hydratatie van de huid. Astaxanthine neutraliseert namelijk de schadelijke invloed van vrije radicalen op onze huid.

2. Ondersteunt het hart*

Ook dit gezonde voordeel hangt samen met het remmend effect dat astaxanthine heeft op de schade die oxidatieve stress in ons lichaam aanricht. Daarnaast heeft astaxanthine ook een positieve invloed op de reguliering van de bloeddruk.

Meer weten over hoe je de bloeddruk kunt verlagen? Lees dan nu ook: tips voor het Verlagen van de Bloeddruk (zonder medicijnen!)

3. Astaxanthine ondersteunt de werking van onze hersenen*

Astaxanthine heeft de bijzondere eigenschap dat het door de bloed-hersenbarrière kan dringen en zo ondersteuning zou kunnen bieden bij de behandeling van allerlei neurodegeneratieve ziekten. Hier moet echter nog geen onderzoek naar gedaan worden!

gezonde hersenen

Meer tips om de hersenfuncties t te verbeteren? Lees dan ook onze Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen.

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van astaxanthine?

Dankzij de meer dan 1000 onderzoeken naar deze bijzondere superfood kunnen we met grote graad van zekerheid de mogelijke contra-indicaties benoemen.

Je krijgt het advies om astaxanthine niet te nemen in de volgende gevallen:

  • bij een allergie aan soortgelijke carotenoïden of de natuurlijke bronnen die er rijk aan zijn
  • bij auto-immuunziekten en gebruik van immuunonderdrukkende medicijnen (astaxanthine kan namelijk het immuunsysteem activeren)
  • als je zogenaamde 5-alpha-reductaseremmers gebruikt (zoals bijvoorbeeld finasteride)
  • bij lage bloeddruk, calciumtekorten, osteoporose en bepaalde hormoonproblemen

Er zijn ook enkele bijwerkingen die gemeld zijn naar aanleiding van het gebruik van astaxanthine. Deze hebben te maken met de interactie met de werking van 5-alpha-reductase, een enzym dat o.a. invloed heeft op het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Daarom zou het gebruik ervan in verband kunnen staan met een lager libido, borstgroei bij mannen en erectieproblemen. De weinige studies hierover zijn echter niet eenduidig en er is dus meer onderzoek nodig om definitief uitsluitsel te krijgen over deze vermeende bijwerkingen.

 

Als je een betrouwbaar en kwalitatief supplement wil nemen om te genieten van de vele voordelen die astaxanthine biedt, ben je hier aan het juiste adres. We kunnen je in dat geval Beneganic Deep Red aanbevelen, een hoogwaardige krillolie, die naast astaxanthine ook rijk is aan omega-3 vetzuren en choline.

*********************************************

Meer weten over een andere superfood die soortgelijke voordelen biedt? Lees dan nu ook: Camu Camu Poeder: Vitamine-C-Bom én Top 6 Voordelen! of wil je liever enkele goede tips voor het verbeteren van je nachtrust? Lees dan onze 8 Tips voor Beter Slapen en Goede Nachtrust!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Een reactie op “Astaxanthine – de alleskunner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen