Kurkuma/Turmeric latte (golden milk)

Zin in een lekker, gezond en verwarmend (of verkoelend!) drankje, doordrenkt met de smaak van kurkuma en andere specerijen? Golden milk (Kurkuma Latte) is een eeuwenoude elixer, die niet alleen een heerlijke ervaring voor de smaakpapillen biedt, maar ook een schat aan gezondheidsvoordelen. 

Wat is Golden Milk?

Golden milk, ook bekend als ‘kurkuma latte’ of ‘turmeric latte’, is een verwarmend drankje dat zijn naam dankt aan de prachtige goudgele kleur die het krijgt door de kurkuma (linkje blog?). Het is een drankje dat al eeuwenlang in India wordt genoten en wordt gekoesterd vanwege zijn heilzame eigenschappen. In India heeft het de ietwat ingewikkeldere naam ‘haldi ka doodh’, wat trouwens gewoon ‘kurkuma melk’ betekent.

Het drankje wordt bereid door melk – of plantaardige melk – te verwarmen en vervolgens te combineren met een variatie aan specerijen. Het hoofdingrediënt van golden milk is kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, dat niet alleen de kenmerkende kleur van het drankje levert, maar ook wordt gewaardeerd vanwege zijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. 

Naast kurkuma worden er vaak andere specerijen toegevoegd, zoals gember, kaneel, kardemom en een vleugje zwarte peper, die samen een rijke, kruidige smaak creëren. Het toevoegen van een scheutje honing of ahornsiroop kan de smaak van golden milk verder verfijnen.

Gezondheidsvoordelen

Golden milk wordt geprezen om zijn mogelijke gezondheidsvoordelen, die diep geworteld zijn in de eeuwenoude Ayurvedische geneeskunde. Kurkuma wordt beschouwd als een natuurlijk antibioticum en heeft bloedzuiverende eigenschappen, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan ieders dieet.

Volgens Ayurvedische overlevering kan het regelmatig drinken van golden milk helpen bij het voorkomen van aandoeningen zoals griep en verkoudheid, vanwege de vermeende ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma. Bovendien wordt gezegd dat het gunstig kan zijn voor hart- en vaatziekten, de spijsvertering kan ondersteunen en zelfs een rol kan spelen in de preventie van bepaalde vormen van kanker.

De antibacteriële eigenschappen van kurkuma kunnen helpen bij het reinigen van het bloed en het ondersteunen van een gezonde leverfunctie. Dit kan gunstig zijn voor mensen met chronische aandoeningen, zoals artritis, spijsverteringsstoornissen en bloedsuikerproblemen. Daarnaast wordt kurkuma vaak gebruikt bij huidziekten, menstruatieproblemen en bloedarmoede.

Hoewel de gezondheidsvoordelen van golden milk diep verankerd zijn in de Ayurvedische traditie, wordt er momenteel ook actief wetenschappelijk onderzoek naar gedaan om deze claims verder te onderbouwen. 

Het toevoegen van dit smakelijke en voedzame drankje aan je dagelijkse routine kan een eenvoudige manier zijn om de voordelen van kurkuma te benutten en je algehele welzijn te ondersteunen.

Recept golden milk

Ingrediënten (voor 1 kop kurkuma latte)

200 ml melk

0,5 tl kurkuma

Een snufje zwarte peper

1 cm gember in dunne plakjes of kleine stukjes

1 kaneelstokje

2 kardemompeulen gekneusd

Honing/ahornsiroop naar smaak

Bereiding

Het recept voor golden milk is een eenvoudige manier om te genieten van de weldadige krachten van kurkuma en andere specerijen. 

Om deze verwarmende drank te bereiden, doe je simpelweg de melk met kurkuma, zwarte peper, verse gember, een kaneelstokje, de gekneusde kardemompeulen en een vleugje honing voor zoetheid in een pannetje en zet je deze op het vuur. 

Laat het geheel zo’n 10 minuten rustig pruttelen, maar zorg dat het mengsel niet kookt. Wacht tot het goed verwarmd is, zeef het mengsel en schenk het in een mok.

Variaties golden milk

Hoewel golden milk in zijn traditionele vorm al heerlijk is, zijn er diverse variaties en receptideeën om er je eigen draai te geven.

Iced kurkuma latte

Vind je het te warm voor een warme kop golden milk? Maak in plaats daarvan een iced kurkuma latte! Het proces is hetzelfde, alleen laat je het verwarmde mengsel afkoelen, gooi je er ijsblokjes bij en shake je het geheel eventueel in een cocktailshaker.

Spicy ginger

Houd je wel van die pittige gembersmaak? Dan kun je gerust wat extra gember toevoegen aan je golden milk en/of ervoor kiezen de gember niet te zeven.

Golden coconut milk

Als je de smaak van kokosnoot waardeert, kun je kokosmelk gebruiken voor een romige textuur en een subtiele, tropische hint. En voor degenen die van zoetigheid houden, kan een scheutje ahornsiroop of een snufje kaneel het drankje nog verder verfijnen.

Bovendien zul je zien dat hoe langer je de melk verwarmt, hoe intenser de smaken worden. 

Heb jij nog een andere variant van golden milk die je graag met ons wil delen? We horen het graag van je!

Nawoord

Hoe je het ook bereid, het maken van golden milk is een eenvoudig proces dat je kunt aanpassen aan je eigen smaakvoorkeuren en behoeften. Een drankje om van te genieten, op elk moment van de dag. Maar zoals met alles, raden we je aan om kurkuma latte met mate te gebruiken. Heb je geen kurkuma poeder? Bekijk hier ons kurkuma assortiment en haal het meteen in huis! PS: Geen tijd? Wellicht is onze Golden Sun Milk of Golden Moon Milk dan iets voor jou!

 

Golden Moon Milk (Anima Mundi) 142 gram

Golden Sun Milk (Anima Mundi) 113 Gram

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen