Ayurveda, Ayurvedische leefstijl, Ayurvedische kruiden, Ayurvedische geneeskunde. We hebben allemaal de termen weleens gehoord. Maar wat betekent het ook alweer precies? In deze blog leg ik het graag aan je uit. Ayurveda is om te beginnen een traditionele Indiase levenswijze en geneeswijze. Het wordt gezien als één van de oudste geneeswijzen ter wereld. Ayus betekent ‘leven’ en veda betekent ‘kennis’. Ayurveda betekent dus letterlijk ‘kennis van het leven’. Het is de kennis van een lang, gelukkig en gezond leven. De Ayurvedische leer is door de WHO (World Health Organization) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde. De Ayurvedische geneeskunde gaat uit van holistische principes en de helende werking van natuurlijke kruiden. Welke kruiden dit precies zijn, en wat de werking is, ontdek je in onze onderstaande Top 14 van Ayurvedische kruiden!

Holistisch principe

Ayurvedische kruiden - yin yang

De Ayurvedische geneeskunst gaat uit van het holistische principe. Dat wil zeggen dat de mens wordt gezien als één geheel. Onze lichamelijke, psychologische, sociale en spirituele facetten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kijkt dus niet naar één specifieke klacht, maar naar het geheel. De Ayurvedische leer gaat er dus van uit dat ziektes ontstaan wanneer het evenwicht is verstoord door bijvoorbeeld verkeerde voeding of verkeerde levenswijzen. Als alles in balans is, dan ben je in harmonie en stroomt de energie vrij door je lichaam. Je hebt dan geen lichamelijke of geestelijke klachten. Met behulp van de juiste voeding, meditatie, aanpassingen in je levensstijl en Ayurvedische kruiden kun je zorgen voor een optimale balans.

Ayurvedische kruiden

Het belangrijkste doel van de Ayurveda is het bevorderen, stimuleren en behouden van de gezondheid. Ayurvedische kruiden kunnen hierbij ondersteuning bieden. Ze worden zowel gebruikt voor het behandelen van klachten als het voorkomen van klachten.  Daarnaast kunnen ze het lichaam helpen de spijsvertering te bevorderen, mentale helderheid te ondersteunen en zijn ze goed voor de algehele weerstand.

De Ayurvedische geneeswijze wordt steeds populairder. Steeds meer mensen ontdekken dan ook de kruiden die een positieve invloed hebben op hun lichaam en welzijn. Deze volgende 14 Ayurvedische kruiden worden al duizenden jaren gebruikt om de gezondheid te ondersteunen.

14 Ayurvedische kruiden*

Ayurvedische kruiden - eten

1. Amla Amalaki

Amla Amalki, ook wel bekend als Amla of de Indiase kruisbes, is een echte Ayurvedische superfood. Het grootste deel van de bes (het blad, de wortel en zaad) bevatten Ayurvedische geneeskundige eigenschappen, maar de vrucht zelf is het belangrijkste bestandsdeel. De vrucht zelf zit namelijk boordevol belangrijke voedingsstoffen als vitamine A (bètacaroteen), B en C, mineralen (calcium, kalium, ijzer) en werkzame stoffen als tannines, emblicanines, punigluconines, pectine, flavonoïden en polyfenolen. 

Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat het kan bijdragen aan tal van gezondheidsvoordelen! Zo stimuleert het je immuniteit en weerstand en is het goed voor je spijsverteringsstelsel.

Meer informatie over Amla, lees je hier

2. Ashwagandha

ashwagandha

Ashwagandha betekent vrij vertaald “Kracht van een paard”. Het wordt in India al duizenden jaren gebruikt vanwege de gunstige werking op lichaam en geest. Het poeder staat ook wel bekend als Withania somnifera, Indiase ginseng of Winterkers. Het eeuwenoude kruid valt onder de adaptogene kruiden, ofwel rustgevende kruiden. Adaptogenen worden al eeuwenlang gebruikt in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde om energie op te wekken, de gemoedstoestand te ondersteunen en in gevallen van stress 

Ashwagandha kopen? < Klik dan hier!

 Meer informatie over Ashwagandha, lees je hier! Meer weten over het tegengaan van slaapproblemen? Lees dan ook: 8 Tips voor Beter Slapen en Goede Nachtrust

3. Kurkuma Turmeric

Kurkuma, ook wel heilig poeder, geelwortel of Koenjit genoemd, wordt al eeuwen gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde voor het voorkomen van ziektes en om de gezondheid te ondersteunen. Dit komt doordat Kurkuma veel vitaminen en mineralen, maar met name vitamine B6, vitamine C, ijzer, magnesium en kalium bevat. De belangrijkste stof in Kukuma is echter curcumine. De aanwezigheid van deze stoffen maakt dat Kurkuma kan helpen tegen o.a. spijsverteringsproblemen en het hart kunnen ondersteunen.

Meer weten over Kurkuma Turmeric? Lees dan ook: Kurkuma Turmeric: Alles over dit Superfood (Geelwortel/Koenjit)

 

4. Astragalus (Gele leider of Huang Qi)

Astragalus membranaceus, ook wel gele leider of Huang Qi genoemd, is een van de meest krachtige adaptogeen kruiden uit China. Al meer dan 2000 jaar ondersteunt het bij mensen de weerstand en immuniteit. Ook wordt het veel ingezet in de Ayurvedische geneeskunde als ondersteuner bij stress, bloeddruk problemen en het hart.

Astragalus uitproberen? Neem dan een kijkje in onze shop: Biologische Astragalus poeder

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Astragalus poeder biologisch

9,9526,95

5. Gember (Ginger) 

De botanische naam voor Gember is Zingember officinale. Gember wordt al meer dan 3000 jaar gekweekt, in onder anderen Centraal-Afrika, Guatemala, China, Japan, India en Jamaica. Velen kennen Gember als bestandsdeel van gemberkoekjes, maar in China en India wordt gember al eeuwen gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Dit komt omdat gember maar liefst 17 werkende stoffen bezit: magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6, gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen, shogaol. Al deze stoffen maken dat Gember volgens de Ayurvedische geneeskunde een geweldige ondersteuner bij talloze geestelijke- en lichamelijke klachten, maar ook om de libido te ondersteunen. 

Lees hier meer over Libido verhogende Superfoods!

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Gember (Ginger) poeder biologisch

9,5016,50

6. Koreaanse Panax Ginseng 

Ayurvedische kruiden - Ginseng

Koreaanse Panax Ginseng is afgeleid van het Griekse woord ‘panacea’, wat letterlijk ‘geneest alles’ betekent. De Koreaanse Panax Ginseng struiken groeien op de bergen van Oost-Azië, voornamelijk in Zuid-Korea, China en Japan. De wortel van de Ginsengplant wordt gebruikt om supplementen van te maken en wordt ingezet bij veel uiteenlopende soorten klachten. Zo is het een krachtige adaptogeen welke het aanpassingsvermogen stimuleert bij psychisch en fysiek belastende omstandigheden. Om deze reden wordt Koreaanse Ginseng ook veel gebruikt door sporters. Het ondersteunt het lichamelijk en geestelijk welzijn, het energielevel en de vitaliteit. 

Meer weten over Koreaanse Panax Ginseng kopen? Lees dan hier verder: Koreaanse Panax Ginseng werking en voordelen

Ginseng kopen? Klik hier!

7. Triphala Churna 

Triphala is de Ayurvedische benaming voor een traditionele mix van drie vruchten: Amalaki, Bibhitaki en Haritaki. Precies deze combinatie zou helende eigenschappen bevatten, zoals het detoxen van ons darmstelsel. Eén van de Ayurvedische principes is dat een ziekte zich vooral kan ontwikkelen als de spijsvertering niet goed functioneert. Triphala helpt om de spijsvertering gezond te houden en een verstoorde darmwerking te herstellen.

Triphala staat er in de Ayurvedische geneeskunde ook om bekend dat zij een optimale ondersteuning biedt aan de weerstand en ook de darmflora op sublieme wijze ondersteunt. 

Hier lees je meer over Triphala Churna en werking.

Triphala kopen? <Klik hier!

Uitverkocht

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Triphala Churna poeder biologisch

8,9519,95

8. Shatavari 

Shatavari, ook wel Asparagus racemosus genoemd, is een soort van asperge die groeit in rotsachtige bodems in India en de Himalaya. Het is een belangrijk Ayurvedisch kruid voor vrouwen. Zo zou het helpen om het lichaam van de vrouw in balans te houden. 

Meer over Shatavari lees je hier.

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Shatavari Poeder Biologisch Kopen

8,9524,95

9. Rehmannia (Chinees Vingerhoedskruid) 

Rehmannia glutinosa, ook wel Chinese vingerhoedskruid genoemd, is een ayurvedisch kruid die voorkomt in centraal China. Volgens de traditionele visie ligt de harmonie van tegengestelde, maar complementaire krachten – yin en yang – ten grondslag aan een goede gezondheid. Men denkt dat Rehmannia helpt bij onevenwichtigheden in yin-energie. Traditioneel wordt Regmannia echter gebruikt bij vermoeidheid en stress, maar ook bij een verscheidenheid aan klachten die gepaard gaan met de algehele weerstand.

Meer informatie over dit Ayurvedische kruid lees je hier: 8 gezondheidsvoordelen Rehmannia, Chinees Vingerhoedskruid

Uitverkocht

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Rehmannia Chinees Vingerhoedskruid Poeder Premium

8,5012,95

 

10. Schisandra

voordelen van Schisandra

De schisandra, is afkomstig uit wilde, weelderige en bergachtige gebieden in China. Al meer dan 2000 jaar worden deze lignan-rijke schisandrabessen gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Deze duurzaam geoogste schisandrabessen staan bekend om hun werking, maar ook dat zij de voorouderlijke plantkundige praktijken, rijke ecosystemen en panda’s in stand houden! De schisandra plant wordt ook wel de Magnolia Wijnstok of ‘Vrucht met Vijf Smaken’ genoemd. Deze naam heeft het te danken aan de 5 verschillende smaken van de bes die overeenkomen met de 5 elementen die centraal staan in de traditionele Chinese kruidengeneeskunde: Zuur (Hout), Bitter (Vuur), Zoet (Aarde), Zuur (Metaal) en Zout (Water).

De Chinese kruidengeneeskunde schrijft voor dat het bezitten van deze 5 smaken maakt dat het kruid alle vijf yin organen ten goede kan komen: de lever, longen, hart, nieren en milt. Daarnaast zou Schisandra echter ook nog goed zijn voor de energie en het ondersteunen van de spijsvertering en huid.

Meer weten over de voordelen van Schisandra? Lees dan hier verder: Waarom Schisandra? Ontdek de 6 Voordelen en werking van Schisandra

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Schisandra Poeder Biologisch

12,95

11. Shilajit 

Shilajit is een mineraalrijke organische verbinding die op grote hoogte als kleverige, teerachtige substantie sijpelt tussen krochten van de rotsen in het Himalayagebergte. Het is bijzonder voedselrijk en efficiënt supplement dat vooral veel mineralen en fulvinezuur bevat. Mineralen zijn voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om überhaupt goed te laten functioneren.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt Shilajit om haar rijke hoeveelheid mineralen en fulvinezuur dan ook al eeuwen gebruikt als alternatief middel tegen allerlei kwalen, maar ook om het libido te verhogen, de weerstand te stimuleren en bij stress.

Ontdek hier alles wat je moet weten over Shilajit: 6 Voordelen van Shilajit – Ontdek De Kracht van Shilajit Shilajit kopen? <Klik hier!

12. Neem

Neem (Azadirachta indica) is een populair middel dat onder andere heel erg nuttig is om muggen en andere insecten weg te houden. Natuurlijk kent deze boom die van nature in tropische gebieden in India groeit ook andere toepassingen.

Zo helpt hij onder meer op de volgende manieren onze gezondheid ondersteunen:

Neem is goed voor het gebit

– Ondersteunt het spijsverteringsstelsel 

– Ondersteunt de immuniteit 

– Helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Let op: Er is heel wat interesse voor de werking van dit Ayurvedische kruid maar er is nog geen verder sluitend bewijs om de werking ervan op andere vlakken te onderbouwen.

Lees hier meer over de voordelen van de one-stop apotheekboom die Neem (Niem) eigenlijk is.

13. Karela

 

bittere meloen

Bittere meloen of Karela is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden een komkommerplant die in de Aziatische keuken regelmatig gebruikt wordt. Het is best een pittige plant met een heel scherpe smaak. De voordelen die het gebruik van Karela biedt, zijn heel breed en divers. Dat heeft te maken met de rijkelijke aanwezigheid van polyfenolen. Daarnaast bevat Karela ook saponinen en terpenoiden. Deze spelen een rol in het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Als je meer wil weten over bittere meloen, lees dan alles over Karela, de krachtige heler uit de subtropen.

14. Boswellia

Boswellia, of Boswellia Serrata, is een plant die zowel in Afrika, Azië als op het Arabische schiereiland voorkomt. Een veel voorkomend gebruik ervan is als bestanddeel in cosmetica en als wierook. Maar daarnaast is Boswellia in de Ayurveda ook een populair middel ter ondersteuning van onze gezondheid. Het zijn de Boswelliazuren uit de plant die verantwoordelijk zijn voor de vele  positieve effecten.

Als je meer wil weten over de werking van Boswellia, lees dan zeker onze blog over Boswellia en zijn vele voordelen.

********************************

Geïnteresseerd in nog meer superfoods met een wel heel bijzondere en positieve werking voor je lichaam en geest? Ontdek dan ook de wereld van de superalgen genaamd Chlorella en Spirulina: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter?

 

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen