Superfoods, als Spirulina en Chlorella, maar ook noten, zaden, groene groentes en zelfs pure chocolade, worden een steeds groter begrip. Spinazie, algenpoeder, amandelen, pompoenpitten, chiazaaden en zelfs onze ouderwetse boerenkool wordt ineens overal ter wereld door smoothies gegooid en iedereen lijkt kilo’s quinoa te willen eten. De lijst van superfoods is eindeloos, dus ik begrijp dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat moet je nu wel eten en wat niet? En waar is het allemaal eigenlijk goed voor. In deze blog ga ik je alles vertellen over een van de beste en meeste compacte superfoods, genaamd Chlorella. Een eeuwenoude groene superalg boordevol voedingstoffen en eindeloos veel voordelen. En ga ik antwoord geven op de vraag: “Chlorella: wat zit er in en wat is de werking?” Lees dus snel verder en ontdek hoe Chlorella op hele simpele wijze jouw leven van verrijken!

De oorsprong van Chlorella

Chlorella, wat zit er in en wat is de werking

In Azië wordt het “wondermiddel” Chlorella al decennialang gebruikt en dat is niet voor niets! Wat is dat nu eigenlijk, dat Chlorella? Chlorella is een eencellige, groene alg die groeit in zoet water, en voor het eerst gevonden werd in Oost-Azië. Eencellige algen als Chlorella zijn al 2,5 miljard jaar op aarde en hiermee een van de oudste vormen van leven op aarde! Dit komt doordat zij super goed kunnen aanpassen aan allerlei extreme omstandigheden. Om je een idee te geven; de Homo Sapiens lopen hier, na schatting, “nog maar” 200.000 á 300.000 jaar rond.

Mocht je dus in de veronderstelling zijn dat Chlorella iets nieuw is, dan zit je er goed naast. Naast het feit dat Chlorella al miljarden jaren bestaat, kwamen honderd jaar geleden wetenschappers als achter de vele voordelen van deze groene alg. Er werd toen zelfs gedacht, wegens de rijke voedingsstoffen en snelle groei van Chlorella, dat Chlorella een einde zou maken aan alle honger in de wereld. De hoeveelheid Chlorella kan zich binnen tien uur verdubbelen!

Helaas bleek uit nader onderzoek dat onze spijsvertering het alg niet zomaar verteren en de voedingstoffen dus niet in ons lichaam opgenomen kon worden. Hier moest dus eerst een oplossing voor komen! Deze oplossing kwam uiteindelijk in 1975, toen er in Japan een manier werd gevonden om Chlorella beschikbaar te maken voor de menselijke consumptie. Het enorme verwerkingsproces wat hier aan vooraf gaat bleek echter vervolgens te kostbaar te zijn om Chlorella als betaalbare proteïne bron massaal onder de bevolking te verspreiden en zo de wereldhonger uit te roeien. Men besloot daaropvolgend om Chlorella op grote schaal, in de vorm van poeder en tabletten, te gebruiken als voedingssupplement. Een gemiste kans, wellicht!

Hoe werkt Chlorella

Chlorella, wat zit er in en wat is de werking
Chlorella voor mens, plant en dier!

Al sinds 1940 wordt het gebruik van Chlorella aantoonbaar door wetenschappers onderzocht. Gedurende deze onderzoeken kwam met er achter dat er verschillende soorten van deze super alg bestaan. De vandaag de dag meest gebruikte, door de rijke hoeveelheden aan voedingssupplementen, zijn de Chlorella Vulgaris en de Chlorella Pyrenoidosa. Uit de eindeloze onderzoeken bleek daarnaast dat de o.a. vele mineralen, eiwitten, aminozuren en vitaminen in Chlorella een positief effect hadden op het immuunsysteem en zorgden voor een natuurlijke ontgifting van het lichaam.

Maar hoe komt het nou dat Chlorella zo’n goede werking heeft op ons lichaam? Zoals al eerder gezegd is Chlorella een superalg welke groeit in zoetwater. In de meren en rivieren waar Chlorella groeit neemt het een belangrijke functie in. Zo fungeert het als fundament van het water en produceert het zuurstof door middel van de zon en koolstofdioxide. Dit zuurstof gebruiken andere planten en dieren vervolgens weer, want die hebben net als wij zuurstof nodig om te leven en groeien. En eigenlijk is dit ook wat Chlorella in ons lijf kan doen!

Zo kan Chlorella de rol aannemen in ons lichaam die het ook aanneemt in de meren en rivieren. Je lichaam krijgt namelijk, door het innemen van Chlorella, extra aminozuren, eiwitten, Omega-3, vitaminen, enzymen, mineralen, voedingsvezels en chlorofyl binnen en dit heeft een heleboel gezondheidsvoordelen. Naast dat je lichaam de kans krijgt om op natuurlijke wijze te ontgiften, kan ook je weerstand en immuunsysteem een aanzienlijke boost krijgen. We gaan daarom hieronder nog wat dieper in op de gezondheidsvoordelen van Chlorella.

Waarom Chlorella?

Chlorella, wat zit er in en wat is de werking
Lichaam en geest in perfect balans!

Vaak hoor ik mensen al zuchten als ik het heb over de rijke aanwezigheid van voedingssupplementen in Chlorella en ben ik ze helemaal kwijt als ik termen gebruik als aminozuren, eiwitten, Omega-3, vitaminen, enzymen, mineralen, voedingsvezels en chlorofyl. De reactie is dan ook vaak: “Prachtig, maar wat heb ik eraan? Waarom zou ik dit allemaal extra in mijn lichaam willen hebben?” of “Dit zit toch zeker ook in mijn dagelijkse kostje, waarom heb ik dan nog meer nodig?”

Laten we vooropstellen dat je om te beginnen helemaal niets moet! Maar je wel moet realiseren dat met het voedsel van vandaag de dag, waarbij veel producten geconserveerd zijn en ook nog eens voor de smaak boordevol ongezonde suikers, vetten en koolhydraten zitten, het steeds moeilijker wordt om echt alles binnen te krijgen wat goed is voor het lichaam. Helemaal als je niet het type bent die alle ingrediënten op verpakkingen wil nalezen en deze wil optellen om te zien wat je dagelijks binnenkrijgt. Dit is immers ook bijna een dagtaak! Hier biedt Chlorella echter de uitkomst!

De vele voedingstoffen in Chlorella zijn een simpele aanvulling op je dagelijkse voeding, en helpen je op eenvoudig wijze, met 2 theelepels of 3-5 tabletjes per dag, om de meeste essentiële voedingstoffen binnen te krijgen. Het is geen rocket science als ik zeg dat een lichaam dat alles binnen krijgt wat het nodig heeft, automatisch ook beter zal functioneren! Begrijp me niet verkeerd, want Chlorella is beslist geen wondermiddel die alle kwalen doet verdwijnen. Je moet naast Chlorella ook gewoon gezond eten en bewegen. Het is echter wel een perfecte aanvulling om je lichaam in balans te krijgen en, bij de juiste toepassing, kan helpen om datgene wat uit balans is geraakt te herstellen.

De gemiddelde voedingswaarden in Chlorella per 100g

Chlorella, wat zit er in en wat is de werking

 

Energie                       1455 kJ / 344 kcal

Vet                              1,8 g

waarvan verzadigd     0,5 g

Koolhydraten              10,7 g

Suikers                        0,7 g

Vezels                         13,7 g

Eiwitten                       64,5 g

Zout                             0,2 g

Vitamine B2                0,3 mg

Vitamine B12              58,0 μg

Fosfor                         1100.0 mg

IJzer                            75,5 mg

Mangaan                    5,7 mg

Zink                             2,6

 

7 voordelen van Chlorella

Nu spreek ik hierboven natuurlijk veel van over de algemene werking, supplementen en de gezondheidsvoordelen. Maar wat voor gezondheidsvoordelen zijn er dan eigenlijk? Ondanks dat dit er velen zijn, heb ik hieronder de 7 meest bekende voor je op een rijtje gezet.

1. Chlorella reinigt het lichaam

Meerdere onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat Chlorella gifstoffen kan absorberen en deze kan afvoeren. Dagelijks krijgt het menselijk lichaam gemerkt en ongemerkt veel giftige stoffen binnen, je kunt hierbij denken aan nicotine, kwik en/of toxine. De lucht die je ademt, maar ook het voedsel wat je eet of het water dat je drinkt of een frisse duik in neemt; overal heb je kans op giftige stoffen. Chlorella helpt je lichaam om te detoxen en deze giftige stoffen af te breken. Nog meer ontgiften? Lees dan ook eens over Neem!

2. Chlorella: gezond en voedzaam

Chlorella, wat zit er in en wat is de werking

Chlorella zit bomvol belangrijke voedingsstoffen, het wordt natuurlijk niet voor niets een superfood genoemd. Zo heeft het lichaam eiwitten nodig en laat Chlorella daar voor meer dan de helft uit bestaan. Ook zit Chlorella vol vitamines B, C en E, en zijn mineralen als ijzer, zink, magnesium, natrium en kalium volop aanwezig. En vind je het lastig om voldoende Omega-3 binnen te krijgen? Ook dit haal je uit dit super alg.

3. Chlorella biedt ondersteuning bij chronische aandoeningen

Bètacaroteen, vitamine C, Luteïne en Chlorofyl; allemaal stofjes die zijn te vinden in Chlorella. Allemaal componenten die het risico verlagen op chronische ziekten. De grote hoeveelheid DNA en RNA in Chlorella kan daarnaast ook ervoor zorgen dat jouw nucleïnezuren op peil blijven. Deze nemen namelijk af naarmate je ouder wordt, waardoor de eiwitproductie ook afneemt.

4. Chlorella kan helpen om cholesterol op peil te houden

We weten allemaal dat een (te) hoog cholesterol niet gezond is. Hart- en vaatziektes komen vaker voor bij mensen met een hoog cholesterol, net als aderverkalking. In 2017 werd na een uitgebreid onderzoek aangetoond dat Chlorella kan zorgen voor een aanmerkelijke cholesterolverlaging, mits je deze combineert met gezonde voeding en bewegen. Nog een voordeel van deze super alg dus!

5. Chlorella kan bijdragen aan een goede bloeddruk

Een te hoge bloeddruk kan ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat je deze op peil houdt. Ook hier kan Chlorella aan bij dragen. Meerdere onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat de dagelijkse consumptie van Chlorella kan bijdragen om de bloeddruk op een gezonder niveau te houden! Ook hier geldt uiteraard, dat ook gezonde voeding en voldoende beweging, hier een belangrijk rol in speelt!

6. Chlorella kan helpen bij gewichtsverlies

Chlorella, wat zit er in en wat is de werking (1)

Ben je iets te zwaar? Of zou je gewoon een aantal kilo’s kwijt willen? Wellicht is het dan goed om te weten dat je vetpercentage sneller kan verminderen door het gebruik van Chlorella. Hoe? De hoge concentratie chlorofyl in Chlorella maakt dat je minder snel honger krijgt en je stofwisseling harder werkt.

7. Chlorella ondersteunt de weerstand

Dat een goede weerstand belangrijk is hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Je bent minder vatbaar voor ziektes en je lichaam kan ze een stuk beter bestrijden. Dankzij de vele werkzame stoffen in Chlorella, kan Chlorella ondersteuning bieden aan je weerstand.

Meer weten over de voordelen van Chlorella? Lees dan ook: Chlorella: Wat is het en wat doet het – Ontdek ook de Top 10 Effecten van Chlorella en Chlorella Voordelen

Hoe kan je Chlorella gebruiken?

Chlorella, wat zit er in en wat is de werking

Goed, we weten nu heel veel van Chlorella, maar hoe gebruik je Chlorella nu eigenlijk precies? We bespraken namelijk al eerder dat ons lichaam het niet zomaar opneemt. Tegenwoordig is dit niet meer het geval en is Chlorella zowel in poeder– als tablet vorm verkrijgbaar. De poeder meng je gemakkelijk door een glas water, smoothie of maaltijd, terwijl je de tabletten met een glas water het beste 30 minuten voor het ontbijt, lunch en/of diner kunt kan innemen. De werking is hetzelfde, dus het is vooral belangrijk dat je kiest voor wat jij het makkelijkst vindt.  Let wel dat je ervoor zorgt dat je gedurende de dag voldoende water drinkt!

Let wel dat aangezien Chlorella inwerken op het immuunsysteem het gebruik nadelig kan zijn voor mensen met een immuundeficiëntie en ook kan het een wisselwerking hebben in combinatie met andere medicijnen. Daarnaast is Chlorella niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor jodium, plankton, algen, Chlorella of Spirulina. Ook wordt Chlorella verpakt in een ruimte waar noten worden verwerkt. Raadpleeg bij twijfel, ziekte, medicijngebruik, zwangerschap en borstvoeding altijd een deskundige, arts of apotheker alvorens je Chlorella gebruikt!

Chlorella Dosering:

Chlorella Tabletten: 1 tot 3 maal daags; 5 tot 10 tabletten van 500mg per dag

Chlorella poeder: 1 tot 2 maal daags een theelepel Spirulina (max 4 gram per dag)

Begin je voor het eerst met Chlorella dan is het belangrijk om de dosering langzaam op te bouwen, met max. 1 theelepel of 1-2 tabletten per dag. Zo kun je door het vrijkomen van de gifstoffen in je lichaam de eerste dagen last krijgen van buikpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Reageert je lichaam goed dan kun je dit langzaam gaan uitbouwen naar de aanbevolen hoeveelheid.

Let op: Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden. Raadpleeg daarom altijd de aanbevolen hoeveel die op de verpakking staat, of raadpleeg bij twijfel een arts of apotheken alvorens je gaat starten met Chlorella.

Conclusie: Chlorella: Wat zit er in en wat is de werking?

Chlorella, wat zit er in en wat is de werking

Ben je er dus klaar voor om je leven om te gooien en een gezondere leefstijl aan te nemen? Of zoek je juist de perfecte aanvulling van voedingsstoffen op je vegan-lifestyle? Wil je minder vlees eten, maar zijn de voedingstoffen in vlees nog altijd het perfecte excuus om het toch niet te doen? In deze gevallen biedt Chlorella de uitkomst!

Dagelijks enkele tabletten of theelepeltjes Chlorella kunnen al een verschil maken en zijn dan ook zeker een eerste stap in de goede richting! Vergeet echter nooit dat Chlorella dient als een extra stimulans om je lichaam gezonder te krijgen, maar dat voor een echte gezonde levensstijl je naast Chlorella ook moet zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en gezond eten! Chlorella is geen vervanging van voedsel en ook zeker niet een wondermiddeltje dat uitkomst voor al je problemen waarbij onderliggende ziektes als sneeuw voor de zon verdwijnen en je nooit meer ziek wordt.

Wat is Chlorella dan wel? Chlorella is een echte superfood, boordevol essentiële voedingstoffen die je lichaam nodig heeft!

**************************************************

Meer weten over Superfoods of het kopen van chlorella bij Spiruella.nl? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods! en over Lion´s Mane Geneeskrachtige Paddentoel.

Benieuwd naar de verschillen tussen Spirulina en Chlorella? Lees dan het artikel ´Wat is het verschil tussen Spirulina en Chlorella´

Meer lezen over Chlorella? Waar is Chlorella goed voor?

 

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen