Mariadistel voordelen en werking

Mariadistel: Voordelen en Werking

Mariadistel (ook wel Milk Thistle) is een bloeiend kruid dat verwant is aan de familie madeliefjes en ambrosia. Het is inheems in mediterrane landen. Sommige kennen deze wonderkruid ook onder de naam heilige distel of distel dame. De Mariadistel behoort tot de familie Asteraceae en staat al duizenden jaren bekend als hét kruid bij uitstek. 

Van oudsher gebruikten mensen Maria distel voor diverse kwaaltjes. Het belangrijkste actieve ingrediënt van deze kruid is Silymarine. Dit is een werkzame stof die wordt gewonnen uit mariadistelzaden. Het wordt dan ook gebruikt als natuurlijk behandeling bij verschillende aandoeningen.

We gaan hieronder verder in op de werking, voordelen en bijwerkingen van de Mariadistel.

Wat is Mariadistel?

Maria distel, Silybum Marianum, is een kruid dat oorspronkelijk uit Europa komt en werd door vroege kolonisten in Noord-Amerika geïntroduceerd. Mariadistel is daarom vandaag de dag veel te vinden in de oostelijke delen van de Verenigde Staten, Californië, Zuid Amerika, evenals in Afrika, Australië en Azië. De volwassen plant kan wel tot 10 meter hoog groeien. De plant heeft grote, helder paarse bloemen en stevige stekels.

Het woord Silybum verwijst naar alle eetbare distels. Marianum verwijst naar de witte aderen op de puntige groene bladeren van de plant, die bekend zijn omdat ze de melk van de Heilige Maagd Maria zouden dragen. Daarom wordt Maria distel ook wel Melkdistel of Heilige distel genoemd.

6,9517,95

Is Mariadistel goed voor de lever?

Er is tegenstrijdig onderzoek naar de voordelen van Maria distel voor de gezondheid van de lever. Er zijn aanwijzingen dat mariadistel cirrose en chronische hepatitis kan behandelen, die kunnen worden veroorzaakt door bv. alcoholmisbruik, auto-immuunziekte of virussen. Maar experts zeggen dat het bewijs niet volledig overtuigend is.

Sommige onderzoeken tonen ook aan dat Maria distel mensen kan helpen wiens lever is beschadigd door industriële toxines, zoals tolueen en xyleen. Ook in dit geval zijn er zijn er echter onvoldoende wetenschappelijke gegevens om te zeggen of de Maria distel daadwerkelijk goed is voor de lever.  

Is Mariadistel goed voor het hart?

Maria distel wordt vaak aangeraden voor het gezond houden van je hart. Door het ‘slechte’  cholesterolgehalte te verlagen, zouden de werkbare stoffen in de Mariadistel het hart ondersteuning kunnen bieden. 

Wat is nog meer goed voor je hart? Lees hier over Chlorella en Spirulina.

Aanbevolen dosering van Mariadistel

De juiste dosering om een aandoening te behandelen door inname van Maria distel is moeilijk aan te geven. De kwaliteit en actieve ingrediënten in supplementen verschillen vaak van maker tot maker. Dit maakt het erg moeilijk om een standaard dosering vast te stellen. Overleg daarom altijd met je arts, als je Maria distel als supplement wilt innemen. 

Als supplement wordt Mariadistel in poedervorm aangeboden. De aanbevolen dosering in poedervorm ligt op 1 tot 3 keer daags een theelepel. Meng het poeder met water, smoothie, sapje of door een proteïne shake. 

Kan je Maria distel op een natuurlijk wijze uit voedsel halen? Er zijn mensen die soms de stengels en bladeren van deze kruid door salades mengen. De bladeren kan je ook stomen en daarna opeten. Let wel op dat je de doornen eerst verwijderd. Er zijn verder geen andere voedselbronnen van dit bijzondere kruid. 

Bijwerkingen Mariadistel

Maria Distel heeft weinig bekende bijwerkingen. Zelfs als het meerdere jaren wordt ingenomen. Sommige mensen ervaren misselijkheid, diarree, jeuk en een opgeblazen gevoel. Mariadistel kan allergische reacties veroorzaken. Mensen die allergisch zijn voor artisjokken, kiwi, ambrosia, madeliefjes, goudsbloemen en chrysanten lopen een groter risico. 

Bij personen met diabetes of endometriose is het raadzaam om voor gebruik een arts te raadplegen. Hoewel mariadistel traditioneel wordt gebruikt bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is de veiligheid ervan onbekend. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg dan je arts voordat je deze kruid gebruikt. Voor kinderen wordt mariadistel niet aanbevolen. 

Bij het gebruik van supplementen in combinatie met medicijnen is het altijd aan te raden dit eerste met je behandelende arts te overleggen. Het kan namelijk een wisselwerking hebben met je medicijnen, waaronder medicatie voor een te hoog cholesterolgehalte, infecties, slapeloosheid en bloeddruk. 

Maria distel kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Mensen met diabetes moeten daarom altijd eerst hun arts raadplegen voordat ze het kruid innemen. 

Mariadistelzaad is in poedervorm te bestellen in de online shop van Spiruella.

6,9517,95

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen