Chlorella wat is het en wat doet het

Chlorella, een kleine superalg van slechts één cel groot én bijna net zo oud als de aarde, wordt als decennia lang in Azië, dankzij zijn vele gezondheidsvoordelen, gezien als “wondermiddel”. Pas recentelijk vindt het echter ook zijn weg binnen de Verenigde Staten en Europa. Maar wat is Chlorella nu eigenlijk precies en wellicht nog belangrijker: Wat maakt het nou eigenlijk zo bijzonder?

In deze blog ga ik je wegwijs maken in de wereld van Chlorella en alle prangende vragen beantwoorden als: ‘Wat is Chlorella? Wat doet het? Is het gezond? Wat zijn de voordelen? Waar kan ik het kopen? Hoeveel moet ik er van innemen?’ En om het echt helemaal duidelijk te maken heb ik ook nog een Top 10 toegevoegd van alle positieve effecten!

Wil je dus alles weten over Chlorella, maar ook wat het voor jou kan betekenen, lees dan vooral verder en ontdek “de magie” van Chlorella!

Wat is Chlorella precies?

Chlorella wat is het en wat doet het - Algen

Chlorella is een eencellige felgroene zoetwateralg, behorend tot de algenfamilie van de Eukaryoten, en heeft water, warmte en veel zonlicht nodig heeft om te kunnen groeien. Eencellige algen behoren tot de oudste vormen van plantaardig leven op aarde welke zich bijzonder goed kunnen aanpassen aan extreme omstandigheden. Zo bevinden ze zich al ruim 2,5 miljard jaar op onze aarde. Oorspronkelijk werd dit minuscuul kleine algje met een diameter variërend van 2 tot 10 micrometer, zonder wortels, bladeren of stengels, aangetroffen in rivieren en meren in Oost-Azië. Vandaag de dag, nu de helende werking van Chlorella steeds meer faam krijgt, zijn er echter over de hele wereld kweekvijvers te vinden waarin dit superalgje wordt gekweekt.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is erg veel wetenschappelijk onderzoek naar Chlorella verricht, waaruit is gebleken dat er verschillende soorten bestaan. De meest gebruikte typen, die in voedingssupplementen worden gebruikt, zijn echter de Chlorella Vulgaris en de Chlorella Pyrenoidosa. (Lees meer over de verschillende soorten Chlorella zoals pyrenoidosa hier) Deze Chlorella’s zitten boordenvol essentiële aminozuren, eiwitten, vetzuren (Omega-3), vitaminen, enzymen, mineralen, voedingsvezels en chlorofyl. Je kunt hiermee dus stellen dat het de perfecte superfood is, maar kun je deze kleine superalg dan zomaar opeten? Nee!

Chlorella voor menselijke consumptie

Chlorella voor menselijke consumptie - Smoothie

Honderd jaar geleden kwamen wetenschappers er al achter dat Chlorella een ongelooflijk rijke bron van voedingsstoffen was. Het was zelfs zo dat men dacht dat dit het antwoord was op het voedsel en proteïne te kort in onze hard groeiende wereldbevolking. Dit bleek echter niet zo makkelijk, en betaalbaar, te zijn als aanvankelijk gedacht!  Het superalgje bleek namelijk niet verteerbaar te zijn voor ons spijsverteringsstelsel, waardoor alle rijkelijk aanwezige voedingsstoffen niet door ons lichaam werden opgenomen. In 1975 werd dit probleem in Japan opgelost, waardoor het wonderalgje beschikbaar kwam voor menselijke consumptie, maar het enorme verwerkingsproces wat hier aan vooraf gaat bleek te kostbaar te zijn om dit massaal onder de bevolking te verspreiden.

Zo moet men om voedingsstoffen uit Chlorella op te kunnen nemen eerst de taaie celwand kapot te maken. Om Chlorella vervolgens geschikt te maken als voedingssupplement moet het daarna worden gedroogd tot een soort van pasta, waarna het verkruimeld kan worden tot een fijn poeder. Dit is een uiterst kostbaar proces wat er voor zorgde dat het toch niet geschikt bleek voor de massaproductie als betaalbare proteïne bron. Men besloot toen dat Chlorella wel op grote schaal, in de vorm van poeder, capsules en tabletten, gebruikt kon worden als voedingssupplement. En laten we eerlijk zijn, dit is een stuk aangenamer, in een smakelijke smoothie, dan het drinken van een glas water rechtstreeks afkomstig uit een kweekvijver.

Waarom Chlorella?

Waarom Chlorella - Detoxen

We weten nu dat Chlorella een miljarden jaar oude superalg is, en dat het in de vorm van capsules en tabletten beschikbaar is voor menselijke consumptie. Maar wat doet het nu eigenlijk precies en waarom zou je het moeten innemen? Hiervoor moeten we terug na de basis. Zoals uitgelegd is Chlorella een zoetwateralg. Het is echter ook de hoeksteen van de voedselketen in het water waarin het groeit. Zo maakt het gebruik van zonlicht en koolstofdioxide om zo veel zuurstof te produceren welke andere planten en dieren laat groeien. Dit is eigenlijk een soortgelijk proces als wat Chlorella doet voor het menselijk lichaam.

Net als bij het onderwaterleven kan Chlorella (, wat zit erin) ook ondersteuning bieden aan het menselijk lichaam. Zo zorgen de rijke voedingstoffen ervoor dat je lichaam de essentiële aminozuren, eiwitten, vetzuren (Omega-3), vitaminen, enzymen, mineralen, voedingsvezels en chlorofyl binnenkrijgt. Allemaal voedingstoffen die zorgen dat je weerstand verbetert en je lichaam op natuurlijke wijze ontgift. Al deze eigenschappen bieden vervolgens weer ondersteuning bij talloze ziekte beelden.

Ik krijg toch zo ook wel alle voedingsstoffen binnen?

Alle voedingstoffen... Ja, toch?

We weten nu wat Chlorella doet voor het menselijk lichaam en waarom het gezond is om te consumeren, maar waarom moet je het eigenlijk innemen? Krijg je immers niet alle essentiële voedingsstoffen al binnen door “normaal” te eten? Het antwoord hierop is in veel gevallen helaas nee! Laat me je hieronder uitleggen waarom dit zo is:

Zoals aangegeven is Chlorella dus een rijke bron van essentiële voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft. Deze essentiële voedingsstoffen kunnen we uiteraard ook uit ander voeding halen, maar laat hier nu juist het probleem zitten. Onze huidige leefwijze zorgt er in veel gevallen voor dat gezond eten “te veel tijd” kost. We vluchten al snel naar die makkelijke maaltijd, kant en klare hap en zien daarbij over het hoofd dat veel producten die we eten dusdanig geconserveerd zijn waardoor veel goede voedingstoffen uit de producten zijn verminderd of zelfs compleet verdwenen.

Hierdoor lopen we vaak onbewust veel essentiële voedingsstoffen mis. We merken dit vervolgens doordat we eerder vermoeid worden of aankomen in gewicht. Of terwijl de eerste schreeuw van ons lichaam dat we iets verkeerd doen. Onze leefwijze aanpassen en ons voedingspatroon over een compleet andere boeg gooien is helaas niet voor iedereen weggelegd. Ook vindt niet iedereen het even leuk om uren te kokerellen of winkeltjes af te struinen op zoek naar een ultieme combinatie van superfoods om de essentiële voedingstoffen binnen te krijgen. Hier biedt Chlorella dus uitkomst, maar uiteraard ook als je je “gezonde” lichaam gewoon lekker een extra boost wilt geven!

Wat maakt Chlorella zo bijzonder?

"<yoastmark

Vaak als ik met mensen het gesprek aanga over Chlorella krijg ik als eerste de reactie: “Dat klinkt te mooi om waar te zijn”! Deze twijfel is echter snel weg zodra men meer hoort over de werking en wat het nou precies is dat dit wonderalgje zo bijzonder maakt. Het is immers eenvoudig om te zeggen dat het goed is voor je lichaam en geest, maar wat is de wetenschappelijke onderbouwing hiervan dat dit ook echt zo is:

  • Essentiële Voedingstoffen

Zoals aangeven is Chlorella rijk aan talloze essentiële voedingsstoffen (aminozuren, eiwitten, vetzuren als Omega-3, vitaminen, enzymen, mineralen, voedingsvezels en chlorofyl) voor ons lichaam. Het is voor iedereen natuurlijk duidelijk dat essentiële voedingsstoffen cruciaal zijn voor het functioneren van het mensenlijklichaam. Een gezond lichaam heeft minder kans op ziekte, depressie en overwicht.

  • DNA en RNA

Chlorella bevat ook grote hoeveelheden DNA en RNA, of terwijl nucleïnezuren die belangrijke informatie bevatten over de bouw en functie van je lichaamscellen. Nucleïnezuren nemen echter af naarmate je ouder wordt en hiervan is wetenschappelijk uitgewezen dat deze afname veelal in verband staat met ziekten.

  • Chlorella Groei Factor

Chlorella bevat een unieke stof, de Chlorella Groei Factor (CGF), die zoals de naam al zegt puur en alleen in Chlorella wordt gevonden. Dit is het stofje welke ervoor zorgt dat het algje zich in een razendsnel tempo kan vermenigvuldigen. In het menselijk lichaam heeft dit stofje echter een geheel andere bijdrage. Komt het stofje in het menselijk lichaam dan draagt het bij aan een snel herstel van onze lichaamscellen en -weefsels.

  • Chlorofyl

Van alle voedingsproducten die op de markt zijn bevat Chlorella de grootste hoeveelheid chlorofyl. Maar waar is dat Chlorofyl nou precies goed voor? Chlorofyl zit in alle groene grassen, bloemen, planten, struiken, bladeren van bomen en algen en staat erom bekend dat zij ondersteuning biedt aan o.a. de bloedspiegel, spijsverteringsorganen (darmen), de lever en nieren.

  • Detoxen

Tot slot is uit talloze onderzoeken gebleken dat Chlorella, dankzij haar mogelijkheden om giftige stoffen (lood, kwik, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, niet-natuurlijke cosmetica) uit ons lichaam te halen of in te kapselen, ook perfect is om je lichaam compleet te ontgiften. Normaal gesproken worden deze giftige stoffen in het vet opgeslagen en kunnen daar zelfs je hele leven lang zitten.

Chlorella een superfood

Chlorella is een echte superfood en ik kan het niet maak genoeg zeggen, maar van alle superfoods beschikt Chlorella over de meeste essentiële voedingstoffen! Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat er geen betere superfood te vinden is. Maar wat houdt dit nou eigenlijk precies in en zijn de verhoudingen die Chlorella een echte superfood maken nou echt zo bijzonder? Nu is het natuurlijk makkelijk om hier heel simpel op te reageren met een “Ja, het is echt bijzonder”. Maar ik heb besloten dat het beter is om het je te laten zien met duidelijke cijfers, zodat je zelf een conclusie kunt trekken!

Meer weten over Superfoods? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

Wil je meer weten over hoe Chlorella te gebruiken? Kijk dan hier voor Chlorella recepten! en Hoe kun je Chlorella gebruiken?

Voedingswaarden in Chlorella

Laat me in deze beginnen door de zeggen dat de “echte” voedingswaarde van Chlorella sterk afhankelijk is van een aantal factoren.  Zo is het belangrijk om te weten op welke manier de Chlorella geteeld of geoogst, waarop deze bewerkt is en in hoeverre deze gedroogd is. Ook kan hier per merk verschil in zitten! Ter indicatie: gedroogde Chlorella kan (afhankelijk van telen, oogsten, drogen en bewerking) ergens tussen de 7% en 88% eiwitten bevatten, tussen 6% tot 28% koolhydraten en tussen 7% tot 75% vet. Dat zijn zoals je ziet significante verschillen die zeker van invloed zijn op de kwaliteit en hoeveelheden die je moet innemen! Lees dan ook altijd goed de voedingswaarde op de verpakking!

Goed, hierboven zijn natuurlijk wel enorme extremen en om je een eerlijk beeld te geven van de voedingstoffen zal ik dan ook niet uitgaan van de voedingswaarden van het allerbeste product, maar van de gemiddelde voedingswaarde van de meest gangbare Chlorella merken:

Voedingswaarden

Per 100 gram
Energie 380 kcal
Vet 12 gram
Waarvan verzadigd vet
Koolhydraten 14 gram
Waarvan suikers
Waarvan voedingsvezels 12 gram
Eiwitten 16 gram

Vetten 

Vet klinkt over het algemeen negatief, maar in het geval van Chlorella is dit zeker niet het geval. Chlorella bevat namelijk hoofdzakelijk het essentiële omega 3 vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA). Omega-3-vetzuren zijn gezonde onverzadigde vetten die kunnen helpen bij ontstekingen, chronische gezondheidsproblemen en de cholesterol kunnen verlagen. Andere bekende ALA bronnen zijn o.a. lijnzaad, walnoten en chiazaad.

Eiwitten 

Chlorella is samengesteld uit maximaal 60% eiwitten en de meeste Chlorella-extracten bevatten zo’n  16 g eiwitten per 100 gram. Ter indicatie: dat is maar liefst drie keer zoveel als rundvlees. Chlorella bevat daarnaast ook alle 19 essentiële aminozuren: Tryptofaan, Threonine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Cystine, Fenylalanine, Tyrosine, Valine, Arginine, Histidine, Alanine, Asparaginezuur, Glutaminezuur, Glycine, Proline, Serine, Hydroxyproline. Dit maakt Chlorella ook als eiwitbron bijzonder geschikt voor vegetariërs, veganisten en iedereen die graag iets wil minderen met vlees.

Vitamines 

Uiteraard is Chlorella ook rijk aan vitamines. Het bevat zelfs 1000% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid Vitamine A per 100 gram. Chlorella is uiteraard ook een geweldige bron van verschillende B-vitamines, waaronder vitamine B6 en 9. Vitamine B6 hebben we voornamelijk nodig voor vele metabole functies en de versterking van ons immuunsysteem. Vitamine B9 (ofwel foliumzuur) speelt een belangrijke rol bij de DNA-vorming en celdeling gedurende de groei en ontwikkeling. Maar zoals je ziet zijn eigenlijk alle vitamines rijkelijk aanwezig:

Per 100 gram
Vitamine A 51300 IU
Vitamine C 10,4 mg
Vitamine E 1,5 mg
Thiamine (vitamine B1) 1,7 mg
Riboflavine (vitamine B2) 4,3 mg
Niacine (vitamine B3) 23,8 mcg
Pantotheenzuur (vitamine B5) 1,1 mcg
Folaat (vitamine B11) 94 mcg
Vitamine B12 0,1 mcg

Mineralen

Tot slot zijn ook de mineralen rijkelijk aanwezig. Mineralen zijn erg belangrijk voor je botten maar ook je bloedspiegel en darmflora. Chlorella is met name erg rijk aan ijzer en zink, maar ook de andere mineralen zijn rijkelijk aanwezig.

 

Per 100 gram
Calcium 221 mg
IJzer 130 mg
Magnesium 315 mg
Fosfor 895 mg
Zink 71,0 mg
Jodium 1,2 mg
Mangaan 3,84 mg
Kalium 1,12 gram

Lees hier meer over de houdbaarheid van Chlorella

Lees meer in: Wat zit er in Chlorella?

De 10 positieve effecten 

We hebben dus nu eigenlijk kunnen zien dat Chlorella een echte superfood is! Zo heb je namelijk met eigen ogen kunnen zien dat alle essentiële voedingstoffen rijkelijk aanwezig zijn in Chlorella! Maar wat zijn nu echt de positieve effecten van Chlorella? Om het makkelijk en overzichtelijk voor je te maken heb ik hieronder een top 10 van de meest bekende Chlorella effecten voor je op een rijtje gezet!

1. Chlorella ondersteunt de Weerstand*

2. Chlorella ondersteunt de bloedsuikerspiegel*

3. Chlorella reinigt het lichaam*

4. Goed voor de huidbeautyfood*

5. stimuleert gewichtsverlies*

6. Chlorella reguleert de darmactiviteit en spijsvertering*

7. Chlorella heeft een revitaliserende & stimulerende werking*

8. Chlorella ondersteunt in gevallen van stress*

9. Helpt de bloeddruk op peil te houden*

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Waar is Chlorella nog meer goed voor? Lees het hier!

Zijn er ook ongezonde aspecten?

Sommige mensen kunnen bij het gebruiken van Chlorella last krijgen van bijwerkingen als misselijkheid,  vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn. Dit zijn echter klachten die regelmatig voorkomen bij mensen die net beginnen met Chlorella en in veel gevallen te verklaren door het vrijkomen van gifstoffen. Dit is echter nog niet wetenschappelijk bewezen. Het is daarom aan te raden, als je begint met Chlorella, om te starten met een zeer lage dosis om te kijken hoe je lichaam reageert. Gaat het goed, dan breidt je de dosering langzaam uit.

Chlorella is door het Centrum voor voedselveiligheid geclassificeerd als voedselbronnen en toegepaste voeding en wordt “algemeen beschouwd als veilig”. Deze classificatie betekent dat, hoewel er negatieve bijwerkingen kunnen zijn in het geval van (te) hoge doseringen, gezonde mensen geen negatieve gevolgen ondervinden in aanbevolen doseringen. Let wel dat aangezien Chlorella inwerkt op het immuunsysteem het gebruik van Chlorella mogelijk nadelig kan zijn voor mensen met een immuundeficiëntie en ook kan het een wisselwerking hebben in combinatie met andere medicijnen. Raadpleeg bij twijfel dan ook altijd je arts of apotheken!

Lees ook: Is Chlorella gezond of slecht voor je?

Chlorella tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat Chlorella tijdens de zwangerschap en borstvoeding veilig te gebruiken is. Zo heeft onderzoek aangetoond dat het tijdens de zwangerschap juist het risico op bloedarmoede en oedeem verlaagt en de dioxine in moedermelk verminderd, wat weer een gunstig effect zou hebben op de IgA niveaus in het moedermelk. Toch raden wij altijd aan om altijd eerst contact op te nemen met je arts of apotheker, alvorens je Chlorella gaat gebruiken tijdens de zwangerschap!

De aanbevolen frequentie en dosering

Chlorella is verkrijgbaar in twee varianten: poeder en tabletten. Het is dus allereerst belangrijk om voor de juiste frequentie en dosering hierin een duidelijk onderscheid te maken. Een ander belangrijk punt voor de juiste frequentie en dosering is het type (merk) Chlorella dat je koopt. Zo kan de frequentie en dosering per merk verschillen en per merk de concentratie van werkzame voedingsstoffen verschillen. Juist doordat de verwerking zo sterk varieert, betekent dit ook dat er geen eenvoudige dosering is die standaard wordt aanbevolen. Volg de richtlijnen van de leverancier of neem contact op met je arts of apotheker als je hulp nodig hebt bij het bepalen van de voor jouw juiste dosering.

Let op: door de FDA wordt een hoeveelheid van 3,6 gram per dag voor normaal gebruik als veilig bevonden. In het geval van medische toepassingen wordt 12 gram per dag als veilig aangemerkt.

Lees hier meer over de dosering van Chlorella.

Chlorella in poedervorm

Het grote voordeel aan de poedervorm is dat het eenvoudig door een glas water, yoghurt, smoothie, shake of sapje geroerd kan worden, maar ook kon toevoegen aan een warme of koude maaltijd. In veel gevallen wordt geadviseerd om dit 1 tot maximaal 2 maal per dag te doen, maar dan niet meer dan 1 theelepel á +/-2 gram per keer.  Controleer de juiste hoeveelheid echter altijd even op de bijsluiter van de leverancier en overschrijdt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid NIET.

Chlorella poeder kopen? Klik dan hier voor meer informatie!

Chlorella in tabletvorm

Ga je liever voor tabletten? Geen probleem! Wij raden echter wel aan om de hoeveelheid rustig op te bouwen en de tabletten, bij voorkeur, een half uur voor de maaltijd in te nemen. Ook hier geldt dat de dosering per merk heel erg verschilt. Het is dus noodzakelijk om altijd de bijsluiter van de leverancier te raadplegen. Richtlijnen zijn echter: 1 tot 3 maal daags 2-4 tabletten van 500 mg.

Chlorella tabletten kopen? Klik dan hier voor meer informatie! Wil je Chlorella in combinatie met Spirulina gebruiken: kijk dan hier voor Spiruella!

Conclusie:

Chlorella is een echte superfood, boordevol essentiële voedingstoffen. Let echter wel dat het niet de uitkomst is voor al je problemen, noch is het een wondermiddel waardoor je nooit meer ziek wordt of onderliggende ziektes zomaar verdwijnen. Het is een extra stimulans en boost om je lichaam gezonder te krijgen. Voor een 100% gezonde levensstijl moet je naast Chlorella ook zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en gezond eten!

 

*****************************************

Meer weten over Superfoods? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods!

Wil je het Verschil weten tussen Spirulina en Chlorella? Kijk dan hier!

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen