De kleine “wonderalg” Chlorella is een voedingssupplement die bij steeds meer mensen in de kast komt te staan. De opkomende populariteit is niet geheel onlogisch als je je bedenkt dat gezond eten steeds belangrijk wordt en Chlorella alle nodige voedingsstoffen bevat. Iets wat vandaag de dag in veel van onze dagelijkse boodschappen nogal eens ontbreekt. Deze kantelende cultuur zorgt ook dat steeds meer mensen zich gaan verdiepen in superfoods. Waar het veelal begint met groene groentes, noten en exotische gerechten, ontdekt men al snel dat deze kleine alg een veel makkelijkere uitkomst biedt. Zo heb je maar een kleine dosering nodig per dag, waarvoor je bovendien geen uren hoeft te kokerrelen! Gezond en simpel dus!

Maar hoeveel Chlorella moet je nou eigenlijk echt innemen per dag, en zit er verschil in de poeder en tabletten? Deze vragen ga ik hieronder zo goed als mogelijk beantwoorden!

Meer weten over superfoods in het algemeen? Check dan: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? TOP 15 Lijst met Superfoods!

Chlorella goed voor iedereen: met de juiste dosering!

Mensen beginnen met het innemen van Chlorella om verschillende redenen. Het is lang niet altijd zo dat alleen maar mensen met een veganistisch dieet of mensen met “gezondheidsklachten” Chlorella innemen. Sommige mensen voelen zich gezond en willen zich gezond blijven voelen. En sommigen willen hun sportprestatie nog verder verbeteren! Eigenlijk allemaal goede redenen om deze alg in te nemen. Je zou dus heel simpel kunnen stellen dat Chlorella eigenlijk goed is voor iedereen! Het enige wat hier wel eens in kan verschillen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die men in neemt!

Zo is de standaard dosering voor volwassen vastgesteld op 2,5 tot 4 gram Chlorella per dag. Dit komt neer op 10 tot 16 tabletten of  1 tot 2 theelepels. Deze hoeveelheden zorgen ervoor dat je naast je reguliere gezonde voeding alle essentiële voedingsstoffen dagelijks binnenkrijgt. Het is zeer belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden.

De frequentie en dosering kan echter per merk verschillen en per merk kan ook de concentratie van werkzame voedingsstoffen verschillen. Juist doordat de verwerking zo sterk varieert, betekent dit ook dat er geen eenvoudige dosering is die standaard wordt aanbevolen. Volg daarom de richtlijnen van de leverancier of neem contact op met je arts of apotheker als je hulp nodig hebt bij het bepalen van de voor jouw juiste dosering.

7,9539,95
Uitverkocht
1,952,90
Uitverkocht
15,0025,00

Uitzonderingen op de aanbevolen dosering

Er is naast de reguliere doelgroep ook een doelgroep die Chlorella gebruikt op therapeutische basis, echt om specifieke gezondheidsklachten te verminderen. Deze krijgen vaak, tijdelijk, een hogere dosering voorgeschreven door een therapeut, om op snelle wijze afvalstoffen op te ruimen. Een hogere of dubbele dosis Chlorella kan hier dan bij helpen. Let wel dat je nooit zelf, zonder doktersadvies, de aanbevolen dosering moet overschrijven!

Een andere doelgroep die vaak een hogere dosering gebruikt zijn professioneel sporters. Ook voor veel sporters is Chlorella, dankzij de rijke hoeveelheid BCAA’s aminozuren,  een onderdeel van het dagelijkse dieet. Chlorella staat er namelijk ook om bekend dat zij de aanmaak van rode bloedcellen stimuleer en de spieren verdicht. Daarnaast helpt het ook nog eens tegen vermoeidheid en verbetert het, het uithoudingsvermogen bij duursporten. Ook hier geldt echter dat een verhoging van de aanbevolen dosis altijd plaats vindt op doktersadvies!

Let op: door de FDA wordt een hoeveelheid van 3,6 gram per dag voor normaal gebruik als veilig bevonden. In het geval van medische toepassingen wordt 12 gram per dag als veilig aangemerkt.

Dosering per leeftijd en geslacht

Hoeveel Chlorella

De dosering van Chlorella poeder en tabletten kun je grofweg verdelen in 3 verschillende leeftijdsgroepen en geslacht. Zo mag een wat grotere man een hogere dosering gebruiken dan een kleine vrouw. Kinderen mogen ook Chlorella gebruiken, maar de dosering voor kinderen is natuurlijk lager dan die van volwassen.  Hieronder zie je de verschillende dosering per leeftijd:

Kinderen tot 6 jaar:

  • 1-2 tabletten per dag
  • 0,5-1,25 gram poeder per dag

Kinderen van 6 tot 18 jaar:

  • 2-4 tabletten per dag
  • 1,25-2,5 gram poeder per dag

Volwassenen:

  • 4-6 tabletten per dag
  • 2,5-4 gram poeder per dag

Opbouw van de dosering

Okay, je weet nu hoeveel tabletten of poeder je per dag mag innemen. Maar hoe kun je nou het best het gebruik van Chlorella tabletten of poeder opbouwen? Als je meteen begint met de bovenstaande aanbevolen dosering, dan kun je last krijgen van bijwerkingen als misselijkheid, hoofdpijn, diarree en obstipatie. Deze bijwerkingen zijn meestal vrij onschuldig en toe te wijzen aan de reactie van het lichaam op het ontgiften. Het is daarom echter wel beter om te beginnen met een opbouwende dosering Chlorella. Het beste is om te beginnen met 1/3 van de normale aanbevolen dosering.

Wil je meer weten over de houdbaarheid van Chlorella? Klik dan hier!

Opbouw Chlorella tabletten

Als je conform het bovenstaande overstaande 6 tabletten per dag mag slikken, begin dan op de eerste dag met 1 á 2 tabletten. Verspreid de tabletten bij voorkeur over drie dagdelen: ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Doe dit de eerste drie dagen en kijk hoe je lichaam hier op reageert.

Krijg je geen last van bijwerkingen en gaat het nemen van de begindosering goed? Dan kun je op dag 4 verder met 2/3 van de aanbevolen dosis, dus 2 á 4 tabletten. Doe dit weer drie dagen en kijk of je lichaam hier nog steeds goed op reageert. Als je wat bijwerkingen krijgt, verlaag dan je dosis weer en bouw het nog langzamer op.

Heb je geen last van bijwerkingen? Mooi, dan kun je op dag 7 al je aanbevolen dosis Chlorella innemen!

Opbouw Chlorella poeder

De opbouw van Chlorella poeder is ongeveer gelijk aan die van de tabletten, alleen nu heb je te maken met poeder i.p.v. tabletten. Is de voor jou aanbevolen maximum dosering 4 gram poeder per dag (2 theelepels), begin dan de eerste dag met een klein theelepeltje (1,5 gram) Chlorella en kijk hoe je lichaam hier op reageert.

Krijg je geen last van bijwerkingen en gaat het nemen van de begindosering goed, dan kun je op dag 4 verder met 1,5 theelepeltje (+/- 2,5 gram). Doe dit weer drie dagen en kijk of je lichaam hier nog steeds goed op reageert. Als je wat bijwerkingen krijgt, verlaag dan je dosis weer en bouw het nog langzamer op.

Heb je geen last van bijwerkingen? Mooi, dan kun je op dag 7 al je aanbevolen dosis Chlorella innemen!

Hoe Chlorella in te nemen?

Ga je voor de Chlorella tabletten dan neem je deze bij voorkeur drie maal daags, ongeveer een half uur voor de maaltijd, in met een glas water. Probeer ook gedurende de hele dag, voor het optimale resultaat, voldoende water te drinken.

Kies je voor de poeder variant dan kun je deze eenvoudig toevoegen aan je eten. Zo kun je het gebruiken als aanvullend supplement voor smoothies, yoghurt, koekjes, cakejes of er zelfs heerlijke pesto meemaken. Neem vooral een kijkje bij mijn Top 5 Chlorella recepten!

Wil je meer weten over het innemen van Chlorella? Lees dan ook: Hoe kun je Chlorella Poeder gebruiken?

Wat doe je als je bijwerkingen ervaart?

Als je net begonnen bent met het innemen van Chlorella tabletten of poeder, kun je last krijgen van bijwerkingen. Dit komt omdat Chlorella al je afvalstoffen wil opruimen en dit kan gevoelige reacties opleveren. Het is juist goed dat je deze bijwerkingen voelt, zo weet je dat je lichaam druk bezig is met het afvoeren van afvalstoffen en dat je lichaam wordt gezuiverd. Het voelen van deze bijwerkingen is uiteraard niet altijd prettig en daarom is het verstandig om je dosering iets te verlagen als je bijwerkingen ervaart. Houd de dosering laag tot het moment dat je geen bijwerkingen meer voelt en dan kun je weer wat toevoegen aan je dagelijkse dosis.

Chlorella is door het Centrum voor voedselveiligheid geclassificeerd als voedselbronnen en toegepaste voeding en wordt “algemeen beschouwd als veilig”. Deze classificatie betekent dat, hoewel er negatieve bijwerkingen kunnen zijn in het geval van (te) hoge doseringen, gezonde mensen geen negatieve gevolgen ondervinden in aanbevolen doseringen. Let wel dat aangezien Chlorella inwerkt op het immuunsysteem het gebruik van Chlorella mogelijk nadelig kan zijn voor mensen met een immuundeficiëntie en ook kan het een wisselwerking hebben in combinatie met andere medicijnen. Raadpleeg bij twijfel dan ook altijd je arts of apotheker alvorens je start met Chlorella! Ook in geval van zwangerschap of borstvoeding, raden wij aan altijd eerst een arts te raadplegen!

Conclusie Chlorella:

Hoeveel Chlorella? Vindt de perfecte balans voor lichaam en geest

Chlorella is natuurlijk geen tovermiddel die alle ziekte over overtollige kilo’s in een klap doet verdwijnen! Wat Chlorella wel is, is een perfect supplement om extra aanvulling te geven op je dagelijkse gezonde voedingspatroon. Chlorella helpt het lichaam én de geest om in perfecte harmonie te komen! Als je Chlorella gebruikt, naast je reguliere gezonde maaltijden, weet je zeker dat je alles binnen krijgt wat je lichaam nodig heeft! Ga je dus niet volstoppen met junkfood en twee theelepels Chlorella en dan wachten tot je afvalt of je Cholesterol verbeterd!  Als je echt je lichamelijke en geestelijke gesteldheid wilt verbeteren moet je ook de rest van je voedingspatroon in de gaten te houden en natuurlijk voldoende te bewegen.

Chlorella kan simpelweg aan veel facetten van de gezondheid een extra boost geven. Belangrijk is wel om hierbij de minimale en maximale dosering te respecteren. Net als bij alles geldt ook hier dat alles met “te” ervoor niet goed is! Ben jij er dus klaar voor om je lichaam en geest nieuw leven in te blazen, dan kan ik Chlorella van harte aanbevelen!

Meer weten over Chlorella? Lees dan: Chlorella: Wat is het en wat doet het – Ontdek de Top 10 Effecten  En ontdek ook de Chlorella voordelen!

7,9539,95
Uitverkocht
1,952,90
Uitverkocht
15,0025,00

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *