”Eencellige algen zoals chlorella en Spirulina bestaan al meer dan 2,5 miljard jaren. Ze hebben klimaatveranderingen en natuurrampen overleefd en maken deel uit van de eerste levensvormen op aarde. Chlorella werd in 1890 ontdekt door de bioloog M.W. Beijerinck en in de westerse wetenschap geïntroduceerd”

Vanuit voedingsoogpunt is het een ware krachtpatser. 60% eiwitten, chlorofyl, vitamines, mineralen en Fytonutriënten zorgen ervoor dat dit 1 van de meest efficiënte voedingsbronnen is voor mens en dier.

De wetenschappelijke wereld onderscheidt meer dan 100 soorten chlorella. Om de soorten van elkaar te onderscheiden, bestudeert men verschillende kenmerken, zoals de ultrastructuur en chemische samenstelling van de celwand, de ultrastructuur van de pyrenoïden, de fysiologie, de morfologie, de moleculaire biologie, enz. Er bestaat echter nog veel onzekerheid over de classificatie van de verschillende soorten.

Chlorella wordt vaak in 2 varianten aangeboden: Vulgaris en Pyrenoidosa.

Volgens deze bron is het verschil als volgt:

Chlorella vulgaris of pyrenoidosa: Wat is het verschil?

Heel wat studies zijn dieper ingegaan op chlorella pyrenoidosa en hebben aangetoond dat het zich onderscheidt van chlorella vulgaris.

Chick (1903) beschreef chlorella pyrenoidosa voor het eerst en onderscheidde het van chlorella vulgaris op basis van de duidelijke aanwezigheid van een pyrenoïde in de chloroplast.

Deze onderzoeken geven aan dat chlorella pyrenoidosa krachtiger is omdat het de volgende kenmerken vertoont:

  • een hogere concentratie aan vitaminen (meer bepaald B12) en aminozuren, zoals choline
  • een hoger eiwitgehalte
  • een hogere concentratie aan groeifactor (CGF)

Chlorella pyrenoidosa of sorokiniana?

Sommigen beweren dat chlorella pyrenoidosa niet bestaat. Dit is in feite het logische gevolg van de fouten en het gebrek aan samenhang in bepaalde oudere wetenschappelijke studies.

Stammen die historisch werden toegewezen aan chlorella pyrenoidosa, werden waarschijnlijk verkeerd geïdentificeerd. De meeste van de stammen die voorheen als dusdanig werden aangeduid, werden hernoemd tot chlorella vulgaris, chlorella sorokiniana of chlorella fusca; deze laatste werd overgebracht naar het Scenedesmus-geslacht (Huss et al., 1999; Ullmann, 2006; Roshon, comm. pers.). Het herclassificeringswerk is echter niet voltooid.

In de wetenschap is men het er nu over eens dat veel van de in het verleden bestudeerde chlorella pyrenoidosa-culturen eigenlijk betrekking hebben op wat nu de chlorella sorokiniana-soort wordt genoemd. Meer weten over Chlorella, klik dan hier! Chlorella, wat zit erin?

Wat de belangrijkste chlorella-producenten betreft, kon men dankzij analyses en certificaties duidelijk aantonen welke de gecultiveerde stammen waren. Wordt dit principe toegepast, dan wordt de benaming pyrenoidosa geleidelijk aan vervangen door sorokiniana.  

De soort chlorella sorokiniana werd genoemd naar Dr. Constantine Sorokin, de persoon die haar isoleerde en gedetailleerde informatie publiceerde over deze chlorella-soort (zoals chlorella pyrenoidosa Chick, stam 7-1 1-05). De soort werd geïsoleerd op basis van een staal dat werd genomen op 10 juni 1951 op de campus van de Universiteit van Texas in Austin. Ze lijkt, omwille van haar snelle groei, nauw aan te leunen bij de sterk groeiende chlorella regularis. Maar haar vermogen om snel te groeien bij hoge temperaturen rechtvaardigt haar status als soort.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Een reactie op “Chlorella Pyrenoidosa, Vulgaris & Sorokiniana. Wat is het verschil?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen