kurkuma wortel

Wat is Kurkuma?

Kurkuma ook bekend als geelwortel, curcuma, koejit, koenir, haldi, turmeric en palilo, en is familie van de gember. Het is een kruid met een bittere peperige smaak en is herkenbaar aan haar authenthieke okergele kleur. Dit kruid bepaalt onder andere de kleur van de Oosterse kerrie en wordt ontzettend veel toegepast in de Indiase keuken. Naast een smaakmaker in duizenden gerechten heeft dit kruid ook een gezonde werking, zo wordt de geelwortel al eeuwen ingezet in de oosterse wereld tegen diverse kwalen. In de westerse wereld heeft dit tot vele onderzoeken geleid met de vraag waarom en hoe dit dan werkt:

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711318301454?via%3Dihub 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30268652

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23873854

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/7/908?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=Nutrients_TrendMD_0

 

Wat is de de werkzame stof in Kurkuma?

Naast het gebruik als specerij in voedsel om een heerlijke curry te maken, kan kurkumapoeder ook als kruidensupplement worden gebruikt. Het bevat namelijk belangrijke bestanddelen die ons lichaam op verschillende manieren helpen.

Kurkuma wordt ook wel curcumine genoemd, wat verwijst naar het actieve bestanddeel in de specerij. Curcumine is een van de natuurlijke fytochemicaliën in kurkuma en veruit de meest bestudeerde. De krachtige of biologische werking die kurkuma op de mens heeft, komt wellicht voort uit een soort polyfenol. Ook sommige natuurlijke aromatische oliën van kurkuma lijken voordelen te bieden.

Een eetlepel (ongeveer 7 gram) gemalen kurkuma poeder bevat bij benadering:

 • 23,9 calorieën
 • 4,4 g koolhydraten
 • 0,5 g eiwit
 • 0,7 g vet
 • 1,4 g vezels
 • 0,5 mg mangaan (26% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH))
 • 2,8 mg ijzer (16% ADH)
 • 0,1 mg vitamine B6 (6% ADH)
 • 170 mg kalium (5% ADV)
 • 1,7 mg vitamine C (3% ADH)
 • 13 mg magnesium (3% ADH)

Kurkuma bevat meer dan 300 natuurlijk voorkomende bestanddelen, waaronder betacaroteen, ascorbinezuur (vitamine C), ijzer, calcium, flavonoïden, vezels, niacine, kalium, zink en andere voedingsstoffen. Kurkuma kan dus een goede aanvulling zijn op elk dieet dat geen voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan voornoemde essentiële mineralen.

Als je een dieet volgt dat vitale mineralen zoals mangaan, fosfor en kalium mist, kan een enkele eetlepel kurkuma een boost geven aan je mineralenniveaus.

Kan kurkuma giftig zijn?

Rauwe Kurkuma wortel kan giftig zijn. Kurkuma kun je het beste in een droge poedervorm consumeren De poeder is met hitte behandeld waardoor de gifstoffen in het kruid teniet gedaan worden, ook via een tinctuur of thee is het veilig te consumeren.

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen