karela

Dit Indiase subcontinent kunnen we met recht en reden beschouwen als de kraamkamer van allerlei geneeskrachtige kruidenpreparaten. Velen daarvan zijn bij ons ondertussen bekend geworden door de Ayurveda. Ook Karela, een bijzonder bittere plant met een best pittig potentieel, kunnen we bij deze categorie van natuurlijke gezondheidsmiddelen rekenen.

In dit verhelderende blogartikel verneem je wat Karela precies is en waarom het zo’n unieke waarde heeft als voedingsmiddel. Daarnaast kom je ook aan de weet wat de top 4 voordelen van deze plant, en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

Wil je dus meer weten over deze stille heler uit de tropen en de subtropen, lees dan verder en ontdek wat hij voor jou kan betekenen.

Uitverkocht
19,95

 

Wat is Karela?

Momordica Charantia, Karela, balsempeer, bittere meloen, het zijn maar enkele namen die men aan deze bittere vrucht heeft gegeven. De t’sub)ropische plant groeit zowel in Azië, Afrika als Zuid-Amerika en behoort tot de familie van de komkommerachtigen.

Het is een klimplant die tot wel 5 meter lang kan worden en langwerpige vruchten voortbrengt met een knobbelig oppervlak.

bittere meloen

Ondanks zijn bittere smaak is het een populair ingrediënt in de tropische keuken. Gebakken, gestoomde of gevulde Karela, de culinaire mogelijkheden zijn haast eindeloos. Maar het spreekt voor zich dat de focus hier ligt op het medicinale potentieel van deze plant. Dat trouwens enorm is, maar daarover dadelijk meer.

Welke voedingsstoffen bevat Karela?

Het is een verbazingwekkend voedzame plant die bomvol nutriënten zit. Zo bevat hij een overvloed aan vitamines (vitamine, A, C, E en verschillende B-vitamines). Maar hij is ook rijk aan mineralen waaronder calcium, magnesium, ijzer, kalium, fosfor en zink.

Niet alleen dat, de plant bevat ook een hoge concentratie aan antioxidanten, zoals fenolen, flavanoïden, e.d.. Deze zijn verantwoordelijk voor een uitermate belangrijk voordeel dat het gebruik van Karela oplevert. Daar verneem je meteen meer over.

Top 4 gezondheidsvoordelen van Karela

1. Kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

De rol die de plant kan vervullen bij diabetici is heel goed gedocumenteerd. Er vonden dan ook recentelijk heel wat studies plaats om dit verband te onderzoeken. Het bleek dat de bloedsuikerspiegelwaarden daalden bij deelnemers aan deze onderzoeken 1.

controle bloedsuikerspiegel

Karela bevat polypetide-p of p-insuline, dat helpt de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier beter in balans te houden. Niet alleen dat, men gaat er ook van uit dat je lichaam door het gebruik van de bittere meloen op een effectievere manier suiker in je weefsels gebruikt.

Meer weten over het verlagen van de bloeddruk? Lees dan ook onze 10 tips voor het Verlagen van de Bloeddruk (zonder medicijnen!)

2. Karela kan nuttig zijn bij de behandeling en preventie van kanker

Onderzoek wees uit dat het plantenextract kankercellen kan vernietigen. En dit bij meerdere soorten kanker, zoals long-, maag-, darm en borstkanker.

Er vonden tot nu toe nog wel niet veel studies plaats dus er is meer onderzoek nodig om onomstotelijk vast te stellen of Karela de groei van kankercellen bij mensen kan afremmen.

Uitverkocht
19,95

3. Bittere meloen kan bijdragen tot een gezond cardiovasculair systeem

Karela zou de zogenaamde slechte cholesterol in ons lichaam beter onder controle helpen houden. Daardoor blijven de bloedvaten wijder en moet ons hart minder werken om al het bloed rond te pompen. Zo neemt het risico op hart- en vaatziekten af.

hartproblemen

Uit een studie 2 bleek verder dat hoe geconcentreerder het extract is, hoe sterker voelbaar het effect wordt. Weliswaar is er ook hier meer onderzoek nodig om definitief uitsluitsel te geven over de cholesterolverlagende eigenschappen van deze plant.

4. Karela kan nuttig zijn bij het afvallen

In een uitgave van het Journal BMC voor complementaire en alternatieve geneeskunde uit 2010 maakte men voor het eerst melding van deze spectaculaire effecten. De plant zou helpen bij de afbraak van vetcellen. Daarnaast vormt hij ook een rem op de groei van nieuwe vetcellen.

Het zal dan ook geen verbazing wekken dat de plant steeds meer terrein wint als een natuurlijk middel bij de behandeling van zwaarlijvigheid. Een studie 3 ging na in welke mate buikvet afnam bij het gebruik van het extract. Na zeven weken was de buikomtrek gemiddeld met bijna 1,5 cm afgenomen. karela en afvallen

Meer weten over overvallen met Superfoods? Lees dan ook: Top 10 superfoods om af te vallen 

Waar is Karela nog meer goed voor…

Bovenstaande voordelen zijn de belangrijkste maar daar stopt het niet bij. Het heeft ook de volgende eigenschappen die onze gezondheid kunnen ondersteunen

  • Karela versterkt onze immuniteit (door de vele antioxidanten die het rijk is). Lees hier meer tips voor weerstand.
  • Het kan werken tegen ontstekingen
  • het sap van de plant heeft ook een weldadig effect op de huid en het haar 
  • Karela kan de werking en de ontgifting van de lever ondersteunen. Je lever een handje helpen? kijk dan ook bij Chlorella werking.

Mogelijke bijwerkingen

Het advies luidt om Karela met mate te gebruiken. Overdaad schaadt en dat is bij deze bittere plaat niet anders.

Als je Karela wil gebruiken en je gebruikt bepaalde medicatie, win dan zeker vooraf het advies van een dokter in. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, zal het geen verrassing zijn dat je dit kruid beter links kan laten liggen.

Uitverkocht
19,95

Conclusie:

Er is al heel wat inkt gevloeid over de haast magische eigenschappen van dit fantastische kruid. Het is dan ook niet zo’n gek idee om deze plant te gebruiken voor de vele wonderen die hij doet.

Als je er je voordeel wil mee doen, gebruik dan een supplement dat garant staat voor een superieure prijs-kwaliteit verhouding, zoals de Karela-capsules van Planet Ayurveda.

*********************************

Ben je benieuwd om meer te weten over andere natuurlijke middelen die de onze immuniteit en het cardiovasculair systeem kunnen beschermen? Lees dan zeker ook het blogartikel over de Liion’s Mane of de Pruikzwam.- Of verdiep je in een aantal andere geneeskrachtige kruiden uit de Ayurveda en ontdek onze Top-11 Ayurvedische kruiden  , zoals Shilajit.

Een reactie op “Karela – Ontdek de Werking en Voordelen van deze Krachtige Heler

  1. J.Besseling zegt:

    Ik gebruik al jaren verse Karela als groente, om de lever en het bloed te reinigen voornamelijk. In het Surinaams heet het Sopropro, van het Nederlandse woord, proper, zuiverend. Het werkt ook anti-bacterieel, heel nuttig, maar daarmee is het wel oppassen. Als je het te vaak en teveel eet bezwijkt je darmflora, heb ik geleerd, en dat is dan lastig om weer te herstellen. Zoals alles dus met mate gebruiken. Niettemin mijn favoriete groente, absoluut geneeskrachtig. Twee a drie keer in de week is prima. Thee van gedroogde Kerala kan ook, als het vers niet te krijgen is. Goedkoop ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.