Ben je benieuwd hoe het zou zijn om ´een tijdje´ geen alcohol te drinken? Na een ´life changing event´ (aangehouden worden met teveel drank op na een ´hele gezellige´ dag), besloot ik van de ene op de andere dag geen druppel alcohol meer aan te raken. Van ´zware drinker´ en ´fuctioneel alcoholist´ naar geheel-onthouder. En dat is alweer 10 jaar geleden.

 

Hieronder deel ik 3 nuchtere insights met je in mijn ´10 Jaar Sober´-reis.

  1. Plotseling kom je erachter hoe belangrijk alcohol echt voor je is geworden. In mijn oude dagelijkse routine, terwijl ik in Spanje woonde, was er eigenlijk altijd wel wat je vieren of te verdrinken op een terrasje in het zonnetje. Overal staat drank, overal zie je flessen (thuis en onderweg)…..en in je hoofd. De gedachte ´Ik zou nu wel een biertje lusten´ komt regelmatiger langs als je erop let en jezelf ´Nee´ zegt.
  2. Je hele sociale kring is gebouwd op jouw alcohol drinken. Je hebt drink-buddies om je heen verzameld. En die willen helemaal niet dat jij niet drinkt. Want dat is anders dan de groep zich gedraagt….en dus een bedreiging van de groeps-waarden en normen. Mocht je langer geen alcohol willen drinken, dan kun je ervan uitgaan dat je sociale groep verandert. Ik had de mazzel dat Manon, mijn vrouw, nog nooit gedronken heeft. Maar in mijn sociale cirkel is er zeker wat verandert.
  3. Alcohol is (samen met Cafeine) het meest geaccepteerde drug dat we in onze samenleving kennen. En dat is eigenlijk raar. Want er komt heel veel ellende uit voort. Er zouden heel wat minder huiselijk geweld, mishandeling en andere excessen zijn als we collectief de fles zouden laten staan…..of zouden minderen.
  4. Extra: 😉 Het wordt steeds makkelijker. In het begin ben je iemand die toevallig niet drinkt en daarna wordt je identiteit een ´niet-drinker´. Dat is niet alleen belangrijk voor jezelf (en je zelfbeeld), maar ook voor de mensen die met je omgaat.

 

Dus nu de grote vraag: ´Is het leven beter zonder alcohol?´

Voor mij (en vele anderen) een absolute ´JA´. Betere focus, meer diepgang en veel betere gezondheid. De voordelen zijn teveel om op te noemen.

Ik kwam erachter dat je ´wat je mist´ niet gaat opvullen met drank. Hoeveel je er ook in gooit 😉

Voor jou ook een goed idee? Give it a try! Als ik het kan, kun jij het ook!

 

Wil je meer lezen over het aanleren van nieuwe gewoonten? <Klik dan hier.

Een Sobere (maar vriendelijke) groet van Robin

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen