voordelen van Ayurvedische kruiden

Over de vele voordelen van Ayurvedische kruiden zal een Ayurvedische dokter ongetwijfeld urenlang kunnen vertellen. Het is dan ook wonderbaarlijk hoe rijk en gevarieerd de schat aan Ayurvedische kruiden wel niet is.

In dit blogartikel beperken we ons echter tot de essentie. Je ontdekt wat Ayurveda precies is en welke bijzondere plaats kruiden erin innemen. Daarnaast verneem je de vijf belangrijkste voordelen van Ayurvedische kruiden en krijg je voor elk van deze voordelen een aantal concrete kruiden die je kunt gebruiken.

Met deze suggesties hoef je dus niet verder te zoeken. Je kan meteen met je ontdekkingsreis in de wondere wereld van de Ayurvedische kruiden hier een vliegende start nemen.

Wat is Ayurveda?

Voor we in kunnen gaan op de vraag wat de voordelen van Ayurvedische kruiden precies zijn, loont het de moeite even stil te staan bij een andere vraag. Met name, wat is Ayurveda precies?

Ayurveda is een millennia oude traditie die een holistische kijk biedt op gezondheid en geneeskunde. Deze traditie is ontstaan in India en is gebaseerd op het evenwicht tussen drie gelijkwaardige principes, met name Pitta, Kapha en Vata.

De balans tussen deze drie elementen ligt aan de oorsprong van het universum maar ook aan onze individuele constitutie. Als we het evenwicht ertussen kunnen behouden en versterken, zijn fysiek, mentaal en emotioneel welzijn het logische gevolg. Een belangrijk middel om dit doel te bereiken binnen de Ayurvedische traditie is het gebruik van bepaalde kruiden en specerijen.

Deze kruiden kunnen zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden en brengen diverse gezonde voordelen met zich mee, zoals onder andere:

 • het ondersteunen van onze mentale gezondheid
 • reinigen en ontgiften van het lichaam
 • het stimuleren van onze vitaliteit
 • een betere spijsvertering
 • ondersteuning bij het afvallen

Top 5 belangrijkste voordelen van Ayurvedische kruiden

Hieronder krijg je een overzicht van de belangrijkste voordelen van het gebruik van Ayurvedische kruiden en de namen van een aantal kruiden die hiervoor kunnen zorgen.

 

1. Stimuleren van gewichtsverlies* 

Natuurlijk is een gezond voedingspatroon een eerste belangrijke voorwaarde voor een gezond gewicht. Dat onvermijdelijke gegeven krijgt ook veel nadruk in de Ayurveda. Maar er zijn ook heel wat kruiden en specerijen die je kunnen ondersteunen om dat ideale gewicht te bereiken en vast te houden.

We hebben het dan o.a. over:

2. Ayurvedische kruiden voor huid & haar*

Het is een fabeltje dat je allerlei dure cosmetische producten nodig zou hebben om een stralende huid en glanzend haar te hebben. Ook hier is je levensstijl een essentiële factor die hier in belangrijke mate toe bijdraagt. Toch zijn er ook best wel wat Ayurvedische kruiden die ondersteuning kunnen bieden. We beperken ons in dit overzicht tot de twee belangrijkste, met name:

gezonde huid

3. Ayurvedische kruiden bij stress*

Met onze gejaagde levensstijl hebben we meer dan ooit behoefte aan manieren om stress af te bouwen. Sporten, meditatie, mindfulness, yoga, het is maar een losse greep uit de mogelijkheden die je kan benutten om stress kordaat een halt te roepen en makkelijker te ontspannen.

Je hebt ook een aantal populaire Ayurvedische kruiden die hierbij ondersteuning kunnen bieden, meer bepaald Ashwagandha en Bacopa Monnieri. Beiden zijn adaptogenen. Dat zijn superfoods die je lichaam helpen beter met stress om te gaan en de typische uitputting van lichaam en geest die hiermee samenhangt te voorkomen.

bacopa monnieri bij stress

4. Reinigen van het lichaam en het bloed*

De Ayurveda hecht bijzonder veel belang aan het zuiveren (detoxen) van het lichaam, dat wil zeggen het afvoeren van toxines. Men heeft er zelfs een speciale naam voor: Panchakarma. Daar horen o.a. klysma’s en neusspoelingen bij. Zo reinigen we het lichaam van allerlei gifstoffen die een goed functioneren van ons lichaam in de weg staan.

Maar ook een aantal Ayurvedische kruiden kunnen ons hierbij nuttige diensten bewijzen. De drie kruiden die hierbij een speciale vermelding verdienen zijn:

 1. triphala
 2. kurkuma
 3. neem

5. Goed voor de weerstand*

Doordat veel kruiden binnen de Ayurveda voorzien zijn van vele gezonde voedingsstoffen als vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en adaptogenen, zorgt dit er uiteraard ook voor dat zij de algehele weerstand kunnen ondersteunen. De 4 kruiden die hierbij een speciale vermelding verdienen zijn:

 1. kurkuma
 2. Koreaanse Panax Ginseng 
 3. Rehmannia
 4. Shilajit 

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Wil je meer weten over deze kruiden, lees dan zeker het blogartikel met Onze Top 14 van Ayurvedische kruiden. – Of ontdek alles wat er te weten valt over de authentieke Ayurvedische producten van Planet Ayurveda.

Ashwagandha kopen? <Klik hier!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen