5-HTP

5-hydroxytryptofaan 5-HTP)) is een aminozuur dat zeer populair is geworden voor het bijdragen aan een goede gemoedstoestand. 5-HTP is niet te halen uit eten of drinken, maar wordt door je lichaam aangemaakt van het aminozuur L-Tryptofaan. L-Tryptofaan is overigens wel te ven in voedsel, je kunt hierbij denken aan vlees, vis en gevogelte, maar ook aan zuivel en eieren. De werking van 5 HTP wordt vaak in verband wordt gebracht met een gelukkig gevoel en een goed psychologisch functioneren.

Dit miraculeuze supplement, met de ietwat mysterieuze naam, kent echter diverse toepassingen. In dit blogartikel ontdek je wat 5-HTP precies is en hoe je in je natuurlijke behoefte aan 5-HTP kan voorzien. Verder verneem je wat de belangrijkste voordelen en eventuele bijwerkingen en contra-indicaties ervan zijn.

Wat is 5-HTP?

Ons lichaam, om precies te zijn de hersenen, kan zelf 5-HTP aanmaken. Hiervoor heeft het L-tryptofaan nodig, welke je terugvindt in o.a. vlees, vis, zuivel, eieren, etc..L-tryptofaan kan vervolgens een chemische reactie op gang brengen, waarop het lichaam de waardevolle stof 5-HTP gaat aanmaken.

Het is belangrijk om te weten dat 5-HTP een voorloper is van de neurotransmitters melatonine en serotonine. Serotonine noemt men ook wel eens het gelukshormoon en het beïnvloedt heel wat lichaamsfuncties, zoals onze eetlust, slaap, pijnbeleving en seksueel gedrag.

Naast voldoende voedingsmiddelen die rijk zijn aan L-tryptofaan, kunnen we ook een beroep doen op de eigenschappen van de Griffonia Simplicifolia. Dit is een tropische plant waarvan de zaden gebruikt worden in supplementen die ons kunnen helpen de serotonineproductie te stimuleren.

 

 

 

serotonine

 

De belangrijkste voordelen van 5-HTP

5-HTP kan van pas komen als je last hebt van kwalen waarbij serotonine, het “geluksgevoel” een belangrijke rol speelt. 5-HTP kan dus een positieve invloed uitoefenen op allerlei klachten als slaapproblemen* en de gemoedtoestand*, maar ook op het normaal psychologisch functioneren*.

1) Het kan helpen slaapproblemen verbeteren*

De verklaring hiervoor is allicht terug te voeren op de vaststelling dat ons lichaam serotonine omzet in melatonine. Dit is een hormoon dat ons lichaam begint aan te maken eens het donker wordt. Als het dan weer licht wordt, neemt de productie van melatonine af waardoor we normaal vanzelf wakker worden.

 

slaapproblemen

 

Meer weten over het verbeteren van je nachtrust? Lees dan ook: 8 Tips voor Beter Slapen en Goede Nachtrust

 

2. 5 HTP kan ondersteuning bieden aan het psychologisch functioneren

5 HTP is de voorloper van serotonine, de neurotransmitter die vaak in verband wordt gebracht met een gelukkig gevoel en een goed psychologisch functioneren. 5 HTP is een eenvoudige manier om het serotonine niveau in de hersenen te verhogen.

3) Kan ondersteuning bieden aan de gemoedstoestand

5-HTP (5-hydroxytryptofaan) is een aminozuur dat tegenwoordig zeer populair is geworden voor het bijdragen aan een goede gemoedstoestand.

 

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Geïnteresseerd in nog meer superfoods met een wel heel bijzondere en positieve werking voor je lichaam en geest? Ontdek dan ook de wereld van de superalgen genaamd Chlorella en Spirulina: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter?

Heeft 5-HTP mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties?

Zolang je als volwassene de dagelijkse maximale aanbevolen hoeveelheid van 400 mg niet overschrijdt, is er geen reden tot ongerustheid. Er kunnen wel een aantal zeldzame bijwerkingen optreden. We hebben het dan over misselijkheid, braken, duizeligheid, diarree en zure oprispingen. Ook een allergische reactie kan je natuurlijk nooit uitsluiten.

De enige situatie waarin je het gebruik van 5-HTP best kan vermijden is in de aanloop naar een operatie. Bepaalde medicijnen die je tijdens een operatie krijgt toegediend kunnen namelijk ook de serotonineproductie beïnvloeden. Een teveel aan serotonine kan wel degelijk ernstige gevolgen hebben. Zo kan het o.a. leiden tot hartproblemen en angsten. Bij twijfel, raadplaag altijd je arts of specialist alvorens je supplementen in neemt!

***************************************

Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat geen enkel supplement een wondermiddel is! Je zal naast het innemen van 5-HTP supplementen ook je “normale” eetgewoontes moeten aanpassen en uiteraard ook blijven bewegen.

Wil je meer ontdekken over een ander superfood met een gelijkaardige werking, lees dan ons blogartikel over Rhodiola en hoe het helpt bij stress. – Of verdiep je in de wondere wereld van de noötropics, superfoods die inwerken op je hersenen en zo je focus en geheugen kunnen ondersteunen .Lees hir meer over adaptogenen.

Lions mane kopen voor beste hersen-ondersteuning? <Klik hier!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen