collageenpoeder

Er zijn weinig supplementen die tegenwoordig zo veel bijklank krijgen als collageenpoeder. Desondanks zijn er niet veel mensen die precies weten wat het is en wat het nu in het lichaam doet.

Nochtans is het wel een fascinerend supplement. Alleen al de naam, die is afgeleid is van het Griekse “kola”, wat lijm betekent, spreekt boekdelen. Kan het misschien zijn dat collageen als een soort lijm in ons lichaam werkt die alles bij elkaar houdt?

In dit blogartikel krijg je antwoord op die boeiende vraag. Je krijgt verder alle belangrijke informatie over dit bijzondere poeder op een rijtje. Zo ontdek je onder meer wat collageen is en welke functies het in het lichaam vervult. Bovendien verneem je ook wat de belangrijkste voordelen en de eventuele mogelijke bijwerkingen van collageenpoeder zijn.

Op het einde weet je dan ook gegarandeerd of dit poeder voor jou de moeite waard is om in huis te halen.

-17%
-17%
-9%

Wat is collageenpoeder?

Collageenpoeder is zoals de naam doet vermoeden een poeder dat collageen bevat. Collageen is op zijn beurt dan weer een soort eiwit, meer bepaald een structureel eiwit. Dat wil zeggen dat het de structuur van de cellen en weefsels vormgeeft.

Collageen is samengesteld uit drie verschillende aminozuren, met name glycine, proline en hydroxyproline. Het komt voor in verschillende delen van het menselijke lichaam, waaronder het bindweefsel, het kraakbeen, de botten, pezen en huid.

Maar daar stopt het niet, want het is een essentieel bestanddeel dat een rol speelt in allerlei cellulaire processen.

Waarom is collageen zo belangrijk?

Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen in het lichaam geleidelijk af. Daardoor ontstaat er zichtbaar veroudering: de huid wordt minder strak en we krijgen last van rimpels. Dat in combinatie met een verminderde productie van elastine zorgt ervoor dat we ons jeugdig uiterlijk verliezen.

veroudering huid

Gelukkig heb je wel een aantal natuurlijke bronnen van collageen die je kan gebruiken om je collageenproductie op te krikken. De huid van zoogdieren en vissen bijvoorbeeld, maar niet iedereen is daar fan van. Plus, voor vegetariërs of mensen die hier allergisch voor zijn is dit sowieso al helemaal geen optie. Dit verklaart meteen ook ten dele waarom de populariteit van collageensupplementen steeds verder toeneemt.

Hoe kunnen we zelf dit natuurlijke proces vertragen?

Helaas is het niet mogelijk om het verouderingsproces tegen te houden, laat staan om te keren. Alhoewel er wel een aantal factoren zijn die ertoe bijdragen dat dit proces versneld dan wel vertraagd kan worden. Het goede nieuws is dat we daar zelf vat op hebben.

Concreet heeft vooral onze levensstijl een invloed op het vermogen van ons lichaam om voldoende collageen te blijven produceren.

Collageenpoeder kan ons hierbij ook helpen. Het poeder is meestal gehydrolyseerd. Dat houdt in dat de eiwitten reeds afgebroken zijn, waardoor het voor je lichaam makkelijker wordt om het op te nemen. Ons lichaam absorbeert collageenpoeder namelijk niet rechtstreeks. Nee, het breekt het af tot de aminozuren waaruit het is samengesteld. Daarom is het ook belangrijk om voldoende andere voedingsstoffen binnen te krijgen zoals vitamine C, koper en zink. Deze zijn aanvullend nodig om ons lichaam in staat te stellen opnieuw lichaamseigen collageen aan te maken.

-17%
-17%
-9%

Factoren die een negatieve invloed uitoefenen zijn:

  • roken en overmatig alcoholgebruik
  • een eetpatroon met te veel geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen
  • een te hoge blootstelling aan zonnestralen zonder de nodige bescherming voor de huid

Wat zijn de voordelen van collageenpoeder?

Voor je de verschillende voordelen van naderbij bekijkt, is het belangrijk om te weten dat het onderzoek nog volop in ontwikkeling is. Het staat ondertussen wel vast dat de voorlopige resultaten heel positief zijn en het beste laten vermoeden. Maar meer onderzoek blijft toch nodig om die hoopgevende resultaten verder te bevestigen.

1.  Collageen vermindert de zichtbare tekenen van het ouder worden*

gezonde huid

 

2. Collageenpoeder kan het haar en de nagels verstevigen*

3. Collageen maakt de huid van binnenuit mooier*

4. Collageenpoeder behoud de stevigheid van de huid*

5. Collageen behoud van de normale structuur, elasticiteit en uiterlijk van de huid*

****************************

*Beauty- & Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Meer weten over superfoods die goed zijn voor de huid? Ontdek dan nu onze Top 9 Superfoods Voor De Huid

Vertoont collageenpoeder bijwerkingen?

Aan het gebruik van collageenpoeder zijn voor zover bekend tot nu toe geen noemenswaardige risico’s verbonden. Het enige waar je moet op letten bij het gebruik van collageensupplementen is dat er geen andere ingrediënten zijn aan toegevoegd. Deze kunnen namelijk altijd bepaalde bijwerkingen met zich meebrengen. Het advies luidt dan ook steevast om altijd de verpakking goed na te lezen.

Verder is er voorlopig te weinig onderzoek gebeurd naar mogelijke risico’s voor vrouwen tijdens de zwangerschap of de borstvoeding. Dus neem op dit vlak het zekere voor het onzekere. Praat met andere woorden vooraf met je arts goed door of het we veilig is om collageenpoeder te gebruiken als supplement.

Hoe kan je collageen gebruiken?

Je hebt wat dat betreft heel wat mogelijkheden als je collageen wil gebruiken. Eerst en vooral heb je crèmes die je rechtstreeks op de huid kan aanbrengen. Die hebben als doel voor een betere vochtbalans in de huid te zorgen.

Maar je kan daarnaast ook collageen in capsules of vloeibare vorm kopen. En, last but not least, je hebt ook collageenpoeder. Dat laat je een grotere flexibiliteit toe die je met de andere vormen van collageen niet hebt.

collageen poeder

Je kan het o.a. zelf in een crème verwerken of in je drank of smoothie. Creatief kan je echt helemaal loos gaan en het bijvoorbeeld in je ontbijt, bouillon of soep verwerken. Omdat collageenpoeder in wezen smaak- en geurloos is, kan je naar hartenlust experimenteren met het gebruik ervan.

-17%
-17%
-9%

 

********************************************

Wil je weten wat je nog meer kan doen voor het grootste orgaan van ons lichaam, lees dan ook het blogartikel over 9 superfoods voor de huid. – Of ontdek waar magnesium goed voor is en hoe je een tekort kan herkennen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen