Er zijn weinig sectoren waarin jaarlijks zo veel geld omgaat als de gewichtsverliesindustrie. Dat leidt natuurlijk tot heel wat misbruiken en het ontstaan van allerlei mythes die hardnekkiger kunnen zijn dan meest roestige spijker. Dat brengt ons gelijk bij de vraag of spirulina en afvallen samengaan als peper en zout of het een zoveelste fabeltje is om mensen om de tuin te leiden.

De naam ‘spirulina’ komt uit het Latijn en betekent ‘spiraaltje’. Niet verwonderlijk als je weet dat het een piepklein algje is van amper een halve millimeter groot. Dankzij de overvloed aan voedingsstoffen zou spirulina één van de meest geschikte superfoods zijn om af te vallen.

In dit blogartikel bespreken we wat spirulina is, of het echt helpt en waarom het eventueel helpt. We vertellen ook hoe je het best kan gebruiken om af te vallen en onthullen of er bepaalde risico’s of bijwerkingen aan verbonden zijn. Lees dus verder en ontdek of spirulina en afvallen echt een match made in heaven zijn dan wel een zoveelste mythe die we kunnen ontkrachten.

Meer superfoods die je kunnen helpen met afvallen? <Kijk dan hier!

Wat is spirulina?

Spirulina behoort tot de familie van de blauwgroene algen, die echt iets unieks heeft in vergelijking met andere blauwgroene algen en planten. Hij bevat voornamelijk phycocyanine, een bijzondere stof met fenomenale eigenschappen. Zo ondersteunt het onder meer onze immuniteit, maar ook ons energieniveau. Daarnaast zit het ook boordevol aminozuren, vitamines, mineralen, enzymen, onverzadigde vetzuren, mineralen en sporenelementen.

spirulina alg

Spirulina is zo waanzinnig rijk aan voedingsstoffen dat het ook bekend staat als het “voedzaamste levensmiddel ter wereld”. De toepassingen waarvoor men het gebruikt zijn dan ook heel verscheiden. Maar de enige vraag die ons hier bezighoudt is of afvallen en spirulina werkelijk zo goed samengaan als sommigen beweren.

Meer weten over Spirulina? Lees dan ook: Spirulina: Alles over dit Superfood – Ontdek de 10 voordelen

Spirulina en afvallen – Helpt het echt?

Of spirulina en afvallen zo’n goede combinatie zijn, is natuurlijk de hamvraag. Er doen heel wat fabeltjes over allerlei wondermiddeltjes de ronde. De formule voor succesvol gewichtsverlies is eenvoudig: meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. En juist op dit punt kan Spirulina ondersteuning bieden!

Het is natuurlijk wel zo dat je geen valse verwachtingen mag koesteren. Het is geen wondermiddel en het advies blijft om een gezonde levensstijl te ontwikkelen met voldoende lichaamsbeweging en een gezond, gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon. Anders bestaat het risico dat je ten prooi valt aan het alom gevreesde jojo-effect.

Spirulina en afvallen – waarom helpt het?

Spirulina en eiwitten

De blauwgroene alg heeft een enorm hoog eiwitgehalte. Eiwitten zorgen ervoor dat je langer een verzadigd gevoel blijft hebben na de maaltijd. Daardoor vermindert het hongergevoel en eet je dus vanzelf minder. Dat leidt ertoe dat je automatisch meer vet verbrandt en sneller kan afvallen. Tussen de maaltijden heb je bovendien dan minder snel trek in een snack of allerlei andere ongezonde tussendoortjes die het overgewicht in de hand werken of in stand houden.

Spirulina als energiebooster

 

energielevel boosten

Spirulina kan daarnaast ook je energielevel een boost geven. Dit komt doordat Spirulina een rijke bron van allerlei voedingsstoffen is. Iemand die meer energie heeft, is sowieso actiever en is geneigd om meer lichaamsbeweging te nemen. Het hanteren van een gezond voedingspatroon is weliswaar een belangrijke maar niet allesbepalende factor voor gewichtsverlies. Het is geen publiek geheim dat iemand die regelmatig aan sport doet, meer kans om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. De voedingsstoffen in Spirulina kunnen je daar dus indirect bij helpen.

Meer weten over de voordelen van Spirulina? Lees dan ook: Top 8 redenen waarom Spirulina gezond is.

****************************

Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Hoe gebruik je Spirulina het best om af te vallen?

Spirulina kan je beter niet innemen na de maaltijd want het werkt niet op een volle maag. Het beste is voor de maaltijd maar ook niet vlak ervoor. Een kwartier tot een halfuur voor je begint te eten, is het ideale moment om spirulina in te nemen. De eiwitten uit spirulina zijn immers in water oplosbaar waardoor ons lichaam ze sneller kan opnemen. Als je ze dan neemt, zal het je eerder opvallen dat je minder snel wilt grijpen naar een tussendoortje. Doe dit dagelijks en de resultaten zullen niet lang op zich laten wachten.

Zoals met alle supplementen kan je het best rustig opbouwen. Zo krijgt je lichaam voldoende tijd om zich aan te passen aan de gigantische hoeveelheid essentiële voedingsstoffen die dit groene goud bevat. Volg altijd de aanwijzingen op de bijsluiter op de verpakking maar een dagelijkse dosis van 1 tot 4 gram volstaat. Mensen die intensief sporten gaan wel verder, durven wel verder gaan, tot soms zelfs 10 gram per dag.

spirulina poeder

Wat zijn de risico’s van spirulina?

Sommigen claimen dat spirulina nare bijwerkingen kan veroorzaken. Veel van deze vermoede gevaren en risico’s mogen best met een korreltje zout genomen worden. Zo beweert men wel eens dat spirulina zware metalen kan bevatten, maar de meeste spirulina op de markt wordt gekweekt in zuiver water waardoor de kans op de aanwezigheid van zware metalen als lood en cadmium bijna nihil is. Bovendien zijn de controlemechanismen om de beste en zuivere kwaliteit te garanderen behoorlijk streng.

Verder is er ook heel wat te doen om de schadelijke stof microcystine die in spirulina aanwezig zou zijn. Ook daar kunnen we je onmiddellijk geruststellen. Het is niet zo dat de stof niet schadelijk is en niet kan voorkomen in blauwgroene algen. Integendeel, er zijn vele blauwgroene algen die deze stof bevatten en deze kan inderdaad leiden tot schade aan bepaalde organen. Gelukkig kan daar bij zuivere spirulina die aan strenge controles is onderworpen geen sprake van zijn.

Contra-indicaties en bijwerkingen van spirulina

Het gebruik van spirulina tijdens de zwangerschap is onvoldoende onderzocht. Het is daarom niet zeker dat spirulina tijdens de zwangerschap 100 % veilig is. Hetzelfde geldt voor borstvoeding. In beide gevallen is het dan ook niet raadzaam om spirulina te gebruiken. Overleg daarom altijd eerst met een arts alvorens je toch Spirulina gaat gebruiken!

Verder blijkt ook dat spirulina jicht en nierstenen kan verergeren. Als je dus van één van beide last hebt, kan je best ook geen spirulina innemen. Ook bij bepaalde medicatie is voorzichtigheid geboden. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om medicijnen als bloedverdunners en bij auto-immuunziekten. Daarom is het raadzaam in dergelijke gevallen je arts om advies te vragen, vooral wanneer je klachten ervaart.

maagproblemen

Bijwerkingen waarvan sommigen wel eens last hebben zijn maagproblemen en diarree, vooral als de dosis te hoog is. Daarnaast kan je een allergische reactie op blauwgroene algen als spirulina bij voorbaat nooit uitsluiten.

Meer weten? Lees dan ook: Is Spirulina gevaarlijk, wat zijn de nadelen en bijwerkingen?

Conclusie: Spirulina en afvallen

Zoals bij elk supplement zijn er geen absolute waarheden en garanties. Wat wel vaststaat is dat een gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon en voldoende beweging een belangrijke voorwaarde zijn voor succesvol en blijvend gewichtsverlies. Maar daarnaast heb je soms ook fantastische supplementen die je net dat duwtje in de rug kunnen geven. Spirulina is er zo één!

 

***********************************

Wil je meer weten over spirulina, ontdek dan de top 8-redenen waarom spirulina gezond is. Of ontdek wat er te weten valt over een andere blauwgroene alg met een fenomenale werking: De top 10 voordelen van chlorella.

Meer weten over de werking van CBD olie? <Klik dan hier!

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen