Toen ik meer dan een jaar geleden begon met mediteren, deed ik maar wat 😉 Ik had graag deze Tips eerst gelezen:

Het is de meest voorkomende gewoonte die de geinterviewde succesvolle mensen uit de boeken van Tim Ferriss aanhalen: Meditatie!

Meditatie kan zeer voordelig zijn voor het verlichten van stress, het verbeteren van concentratie en het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn. De onderzoeksresultaten liegen er niet om.

Ik mediteer nu alweer meer dan een jaar elke dag. Soms 15 minuten, soms een half uur.

En het heeft me al heel veel rust en inzichten gebracht en ik hoop dat het hetzelfde voor jou doet!

Hier zijn tien nuttige tips voor beginners die willen beginnen met mediteren:

1. Begin klein: Start met korte meditatiesessies van ongeveer 5 minuten per dag. Naarmate je comfortabeler wordt, kun je de tijd geleidelijk verlengen. Je gaat er in het begin achter komen dat het aardig lastig is om je ´monkey mind´ tot rust te brengen. 5 Minuten is echt al een hele prestatie. Je kunt ook gedurende de dag wat ´1 minuut-sessies´ inbouwen. Vaak is het concentreren op je ademhaling al genoeg om je heel even ´bewust´ te maken.

2. Kies een rustige plek: Zoek een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten. Dit helpt je om je te concentreren en je meditatiepraktijk te verdiepen. Leg eventueel zelfs je telefoon even in een andere kamer en sluit je af van afleidingen.

3. Gebruik een comfortabele houding: Zit in een comfortabele positie, of het nu op een stoel, kussen of op de grond is. Zorg ervoor dat je rug recht is, maar niet gespannen. Je hoeft echt niet in een Pretzel houding te zitten: dat is niet het belangrijkste: je moet comfortabel zijn (maar liever niet in slaap vallen ;-))

4. Focus op je ademhaling: Richt je aandacht op je ademhaling. Voel hoe de lucht je neusgaten binnenkomt, je longen vult en weer verlaat. Dit helpt om je geest te centreren. Het werkt eigenlijk altijd bij me, maar soms kost het wat moeite om er ´weer bij terug´ te komen. Het is een goeie manier om uit een maalstroom van gedachten te komen.

5. Sluit je ogen: Door je ogen te sluiten, kun je externe afleidingen verminderen en je concentratie verbeteren.

6. Wees geduldig met je geest: Het is normaal dat je geest afdwaalt. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, breng dan zachtjes je aandacht terug naar je ademhaling zonder jezelf te veroordelen. Ga ervan uit dat het in het begin gewoon even duurt voor je mind tot rust komt. Het gaat meestal echter steeds sneller.

7. Gebruik geleide meditaties: Als je het moeilijk vindt om zelf te mediteren, overweeg dan geleide meditaties. Er zijn veel apps en online bronnen beschikbaar die beginners kunnen helpen. Ik heb deze zelf ook gebruikt in het begin, met name Calm en Headspace.

8. Wees consistent: Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te mediteren. Regelmaat bouwt gewoonte op en versterkt je meditatiepraktijk.

9. Experimenteer met verschillende technieken: Er zijn veel verschillende meditatietechnieken, zoals mindfulness, concentratie, en liefdevolle vriendelijkheid. Experimenteer om te vinden wat het beste bij je past. Ik ben zelf een fan van ´Gratitude-meditation´, waarin je je concentreert op alles waar je allemaal dankbaar voor bent.

10. Observeer zonder oordeel: Leer om gedachten en gevoelens die opkomen tijdens je meditatie te observeren zonder oordeel. Dat kan een enorme uitdaging voor me zijn. Ik word het snelste in een gedachten-maalstroom gezogen als ik ´perse een mening moet hebben´. Af en toe best lastig: Je ego 😉

Door deze tips te volgen (waarbij in mezelf als een eeuwige student zie), kun je een solide basis leggen voor je meditatiepraktijk en de vele voordelen ervan ervaren. Ik hoop dat je er ook heel veel profijt van gaat hebben.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen