Ben je klaar om je mentale gezondheid en sport prestaties naar een hoger nivo te tillen?

Als je wel eens naar sportwedstrijden kijkt, lijkt het vaak alsof atleten volledig gefocust zijn, alsof de wereld om hen heen niet bestaat. Maar zelfs de allerbeste atleten worstelen soms met negatieve gedachten en zelftwijfel. Gelukkig kunnen zij leren hun focus te verleggen en zich weer te concentreren op hun taak of prestatie. Dit vereist oefening en kan worden bereikt door mindfulness, een vorm van mentale training.

Wat is mindfulness precies, waar is het goed voor en hoe beoefen je het?

Omgaan met afleidingen

Zelfs wereldklasse atleten, inclusief Olympische kampioenen, hebben soms moeite om zich te concentreren. Dit is eigenlijk heel normaal, aangezien de menselijke geest voortdurend actief is. Onze geest is in staat om fouten te evalueren, zodat we deze in de toekomst kunnen vermijden. Dit geldt ook voor prestaties; we zijn constant bezig met zelfevaluatie. Bovendien zijn we in staat om problemen te anticiperen om veiligheid te waarborgen en risico’s te vermijden. Atleten zijn, net als iedereen, menselijke wezens en hun geest dwaalt ook regelmatig af. Soms naar het verleden (om fouten te analyseren) of anders naar de toekomst (“Wat als…?”).

Vooral in stressvolle situaties of wanneer we onder druk staan, dwaalt onze geest gemakkelijk af. We kunnen uitkomsten in sport niet anticiperen, en daarom kan het soms moeilijk zijn voor topsporters om in het hier en nu te blijven, zonder zich zorgen te maken over hun prestaties.

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel. Het draait om het bewust worden van wat er zowel binnen als buiten jezelf gebeurt, zonder af te dwalen. Hoewel mindfulness oorspronkelijk een oud Oosters concept was met een religieus doel, is het tegenwoordig ook erg populair in het Westen, los van religie. Mindfulness is een essentiële vaardigheid die moet worden geoefend, zodat het tijdens momenten van stress en prestatie effectief kan worden ingezet.

Mindfulness is niet alleen belangrijk voor atleten, maar voor iedereen die streeft naar een beter begrip van zichzelf, effectief omgaan met stress en een verbeterd emotioneel welzijn.

Mindfulness: een vaardigheid die je kunt leren

Hoewel atleten vaak een sterke focus lijken te hebben, weten we dat er diep van binnen van alles speelt. Zelfs de meest getalenteerde atleten ervaren momenten van zelftwijfel en bezorgdheid. Maar er zijn manieren waarop ze zich kunnen heroriënteren op hun taak, en dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste mentale vaardigheden die atleten kunnen leren.

Wanneer een atleet niet volledig gefocust is op zijn of haar prestaties, kan dit een negatieve invloed hebben op resultaten en prestaties. Recent onderzoek toont aan dat mindfulness training atleten kan helpen om zich te focussen op het hier en nu en het bereiken van zelfvertrouwen.

Het regelmatig beoefenen van mindfulness is niet alleen gunstig voor hun prestaties, maar het stelt atleten ook in staat zichzelf beter te begrijpen en te accepteren hoe hun geest werkt. Dit kan helpen om stress te verminderen en zich over het algemeen beter te voelen, dus ook buiten hun sport om.

Waar is mindfulness goed voor?

Duncan Simpson, Directeur van Persoonlijke Ontwikkeling bij de IMG Academy, noemt de volgende voordelen van mindfulness voor atleten:

  • Verbeterde focus: Mindfulness verhoogt de concentratie en minimaliseert afleidingen tijdens trainingen en wedstrijden.
  • Stressmanagement: Mindfulness helpt atleten om stress te beheersen, zowel in de sport maar ook daarbuiten.
  • Betere prestaties: Door de focus te vergroten en angst te verminderen, kan mindfulness de sportprestaties verbeteren.
  • Ondersteuning bij herstel: Mindfulness kan de emotionele en psychologische aspecten van blessureherstel ondersteunen, waardoor atleten een positieve mindset behouden.
  • Verhoogd zelfbewustzijn en emotieregulatie: Door mindfulness te beoefenen, kunnen atleten hun zelfbewustzijn vergroten en beter omgaan met gedachten, emoties en reacties, wat leidt tot verbeterde besluitvorming in de sport maar ook erbuiten.

Hoe begin je met mindfulness?

Net als bij alle andere vaardigheden, vereist mindfulness oefening. Je kunt oefenen om je aandacht in het hier en nu te houden en deze telkens terug te brengen wanneer je afdwaalt. Deze oefening kan zowel formeel als informeel worden gedaan.

Formeel

Formele mindfulness training omvat het vrijmaken van je tijd voor meditatie oefeningen. Vaak wordt dit gedaan door middel van geleide meditatiesessies. Je ligt of zit in een comfortabele positie en luistert naar de instructies van de meditatie. Een sessie duurt meestal tussen de 5 en 20 minuten. De specifieke oefeningen variëren, maar hebben altijd als doel om de aandacht te trainen. Ikzelf maak het meest gebruik van deze vorm, en reserveer 15-20 minuten van mijn tijd om mindfullness (of visualisatie) te doen vlak voor ik naar bed ga. 

Bij mindfulness is de vaardigheid om zich te concentreren op één enkel aspect, zoals de ademhaling, een geluid, of een sensatie essentieel. Daarnaast omvat mindfulness ook het bewustzijn: het vermogen om op te merken wanneer de aandacht afdwaalt en deze vervolgens terug te brengen naar het oorspronkelijke focuspunt.

Informeel

Informele mindfulness training houdt in dat je je bewustzijn en aandacht traint tijdens het uitvoeren van andere taken. Stel je bent bezig met het schilderen van je huis: richt je aandacht volledig op het schilderen, de beweging van de kwast en hoe de verf het oppervlak bedekt. Telkens wanneer je gedachten afdwalen naar andere zaken, bijvoorbeeld je to-do lijstje, breng je je aandacht rustig terug naar het schilderen.

Mindfulness oefeningen

Hier zijn enkele eenvoudige mindfulness-oefeningen voor zowel atleten als niet-atleten (bron).

  1. Ademhalingsoefening: Neem een moment om je te concentreren op je ademhaling. Diep inademen door je neus en langzaam uitademen door je mond helpt om spanning te verminderen.
  2. Body scan: Zoek een rustige plek en scan je lichaam van top tot teen. Identificeer spanningen om die gebieden vervolgens extra aandacht te geven (via rekoefeningen bijvoorbeeld).
  3. Beweging: Probeer yoga, Tai Chi of wandelen om je bewegingen, ademhaling, kracht en flexibiliteit te verbeteren.
  4. Meditatie: Zoek een stille plek op, sluit je ogen en focus op je ademhaling of een object. Meditatie helpt bij het vinden van innerlijke balans en veerkracht.
  5. Visualisatie: Stel jezelf voor dat je succesvolle prestaties levert, om zo vertrouwen en motivatie op te bouwen. Ik ben een groot fan van visualisatie en merk er de voordelen van zowel in mijn werk als mijn sportieve prestaties. 
  6. Dankbaarheidsoefening: Schrijf op waar je dankbaar voor bent (in je sport of in het algemeen) om je mindset te veranderen naar positief en veerkrachtig. Ook dit is iets wat ik regelmatig doe, en helpt mij om uit een negatieve spiraal te komen.

Lees hier meer over Top 10 Tips voor Meditatie voor Beginners en Voordelen van Meditatie voor Ondernemers, CEO´s en andere High Performers.

Conclusie

Mindfulness en meditatie zijn krachtige tools voor zowel atleten als iedereen die zijn mentale gezondheid en prestaties wil verbeteren. Door bewust aandacht te geven aan het huidige moment zonder oordeel, kunnen atleten hun focus versterken, stress beheersen en hun prestaties verbeteren. Regelmatige beoefening vergroot zelfbewustzijn en helpt effectief om te gaan met gedachten, emoties en reacties.

Vergeet niet om vriendelijk voor jezelf te zijn en elke stap richting je doelen te vieren. Mindfulness kan veel positieve veranderingen teweegbrengen, inclusief het verminderen van afleidingen tijdens het sporten of andere belangrijke momenten. 

Met de juiste training kunnen mindfulness en meditatie essentiële tools worden voor het bereiken van optimale sportprestaties en je algehele welzijn!

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland.
Verder ben ik een sport agent in spe! 

Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden:
IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!
Sportieve groetjes,
Ambra

 

 

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen