Sporten vinden de meesten van ons heerlijk, maar helaas kan een blessure al snel roet in het eten gooien. In dit artikel lees je hoe ik geblesseerd ben geraakt aan mijn achillespees en wat ik heb gedaan om zo snel mogelijk weer te herstellen.

Ongelukkige tackle

Zoals jullie in mijn bio kunnen lezen, speel ik American Football in Amerika op het hoogste niveau. Ieder jaar verblijf ik ongeveer 6 maanden in de VS voor ‘football season’, meestal tussen februari en augustus. 

In 2023 speelde ik voor het ‘Cali War’ team uit Los Angeles. Het was een hete zaterdag in mei, en we speelden tegen mijn voormalige team ‘Nevada Storm’ uit Reno, Nevada. Een ongelukkige tackle van een ex-teamgenoot leidde ertoe dat ik van het veld werd afgedragen en de wedstrijd niet meer kon uitspelen. Ik vreesde dat mijn enkel gebroken was (achteraf denk ik: was het maar zo!). Langs de zijlijn werd mijn enkel onderzocht door de fysiotherapeut. Ik vroeg hem direct naar mijn achillespees – gezien ik al jaren last had van tendinitis, maar nooit echt de tijd voor had genomen om volledig te herstellen. Volgens de fysio was er geen reden tot bezorgdheid en zou ik snel weer op het veld staan.

‘FOMO’

Op krukken en na een dosis pijnstillers, ben ik die nacht toch uitgegaan met mijn team; we hadden immers de wedstrijd gewonnen. De volgende ochtend werd ik echter wakker met een enorme, bonkende enkel die verschrikkelijk veel pijn deed. Ik moest moeite doen om mijn tranen te bedwingen.

Samen met een paar teamgenoten, hadden we leuke plannen gemaakt voor het weekend: de wedstrijd dus op zaterdag en dan op zondag naar Disney. En dat wilde ik natuurlijk niet missen. Dus hup ijs op de enkel, vervolgens deze ingepakt met een stevig verband, en zo heb ik me door teamgenoten laten rondrijden in een rolstoel door Disney. Daar werden we als VIP’s behandeld en kregen we voorrang bij alle attracties. Geluk bij een ongeluk!

Niks aan de hand?!

Eenmaal terug thuis, nog steeds in Cali, wilde ik niet accepteren dat ik mogelijk een ernstige blessure had opgelopen. Mijn host (en teamgenoot) kocht een brace voor me en leende me haar ‘knee scooter’ (atleten zijn altijd goed voorbereid!). Ik kon vrij snel weer mijn dagelijkse routine oppakken, alleen kon ik niet lopen.

Een maand later was er nog steeds weinig verbetering te zien en heb ik de moed bij elkaar geraapt om toch maar een MRI-scan te laten maken. Daaruit bleek dat niet alleen mijn achillespees compleet was afgescheurd, maar ook dat mijn enkel was ontwricht. Volgens de chirurg was ik al aan de late kant en moest er zo snel mogelijk worden geopereerd. Dat gebeurde twee dagen na de uitslag. Heel overweldigend en snel allemaal, en zo kwam er abrupt een einde aan mijn football seizoen.

Hoe ging ik om met mijn blessure?

American football is ongetwijfeld een ruige sport, vooral voor vrouwen, maar blessures zijn helaas een onvermijdelijk onderdeel van elke sport. Zelfs de meest ervaren en voorbereide atleten worden erdoor getroffen.

Niet alleen was mijn seizoen in Cali ineens voorbij, ook moest ik het Europees kampioenschap met het nationale team van Italië in Ierland missen. Dat was moeilijk te verwerken.

Twee weken na mijn operatie verliet ik Amerika en ben ik doorgereisd naar Marokko. Ik moest namelijk coachen op een girls’ football camp in Rabat, en aangezien ze dat helemaal hadden afgestemd op mijn schema, kon en wilde ik dat niet afzeggen.

Na Marokko was ik een paar dagen thuis, om vervolgens weer naar Ierland te vliegen om mijn nationale team, waar overigens ook mijn tweelingzus speelt, aan te moedigen. 

Toen ik weer thuis kwam uit Ierland, besefte ik pas de omvang van mijn blessure en de weg die nog voor me lag. Dit werd een lange rehab. Ik kon wel bij de pakken neer gaan zitten, maar daar zou ik alleen maar mezelf mee hebben. Dus heb ik meteen actie ondernomen en ben ik intensief met fysiotherapie begonnen.

Fysiotherapie en water

Het advies van zowel de chirurg als mijn Italiaanse fysiotherapeut was van onschatbare waarde voor mijn hersteltraject. In het begin lag de nadruk voornamelijk op manuele therapie en liep ik iedere dag op en neer in het zwembad. Het water bood een zachte omgeving waarin ik kon werken aan mijn mobiliteit en kracht zonder het risico op verdere schade.

Kracht, mobiliteit en yoga

Na verloop van tijd werden krachttraining, meer mobiliteitsoefeningen en yoga toegevoegd aan mijn herstelroutine. Deze elementen waren essentieel om niet alleen de kracht in mijn been terug te winnen, maar ook om de flexibiliteit en stabiliteit te verbeteren. Door de langdurige tijd in de brace, had ik een aanzienlijk deel van de spieren in mijn kuit verloren.

Yoga bood niet alleen fysieke voordelen, maar ook mentale rust en focus tijdens het herstelproces.

Voeding en supplementen

Naast fysieke therapie was voeding een cruciaal onderdeel van mijn herstel. Ik zorgde ervoor dat ik mijn eiwitrijke dieet goed bleef volgen. Ook nam ik Epsom zout baden om de gifstoffen uit mijn lichaam te verwijderen en de zwelling en stijfheid te verminderen (bron).

Daarnaast kan het nemen van bepaalde voedingssupplementen het herstel van blessures bevorderen. 

Ik koos voor de volgende supplementen, specifiek voor mijn blessure: 

  • Glucosamine: Dit supplement wordt vaak gebruikt om gezond kraakbeen te bevorderen en kan ook gunstig zijn voor peesweefsel (bron). 
  • Vitamine C: Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen, een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de opbouw en het herstel van pezen (bron). Bekijk hier de Vitamine C opties van Spiruella, die allemaal van de hoogste kwaliteit zijn.
  • Kurkuma: Kurkuma is niet alleen goed voor het onder controle houden van mijn colitis ulcerosa symptomen (link artikel!), maar kan ook beschadigde pezen beschermen en zelfs herstellen (bron). Deze variant is mijn favoriete Kurkuma supplement! Lees hier meer over Kurkuma.
  • Omega-3: Omega-3 vetzuren kunnen ontstekingen verminderen die gepaard gaan met peesblessures (bron). Ik gebruik de Omega-3 capsules van Kenzi. Lees hier meer over Omega 3 Vetzuren.
  • Magnesium: Magnesium kan helpen bij het ontspannen van spieren en het verminderen van spierkrampen, wat kan bijdragen aan een betere mobiliteit tijdens het herstelproces. Magnesium (vooral samen met calcium) kan bovendien het herstel van bindweefsel – zoals pezen – bevorderen (bron).

Het toevoegen van deze supplementen aan mijn dieet heeft mijn herstelproces aanzienlijk versneld en mijn algehele gezondheid bevorderd.

 

Mentaal

Hoewel ik fysiek voor grote uitdagingen stond en lange tijd geen volledige training kon doen, heb ik me vastgehouden aan wat ik wél kon. ‘Upper body’ training was altijd een optie en ik kon ook mijn rechterbeen redelijk normaal blijven trainen. 

Maar de grootste strijd was misschien wel mentaal. Mentale training, wat ik doe via het ‘Heroic’ platform, bood me de tools en technieken om met de uitdagingen van mijn blessure om te gaan en sterker uit het proces te komen. Het hielp me om positief te blijven, zelfs tijdens de meest uitdagende momenten van mijn herstel, en om mijn focus te behouden op mijn doelen.

Conclusie

De weg naar herstel is lang. Nu, 10 maanden na mijn operatie, ben ik nog steeds niet helemaal de oude. Het is een zeer persoonlijk proces, en het feit dat ik met twee blessures tegelijk te maken had, maakte het natuurlijk extra lastig.

Ondanks alle moeilijkheden ben ik blijven trainen en heb ik me gericht op coachen en het organiseren van football evenementen. Ik geloof dat je, ongeacht de situatie, altijd bezig en actief kunt blijven. Opgeven is geen optie!

Alle genoemde aspecten, van fysiotherapie en watertherapie tot voeding, supplementatie en mentale training, hebben geholpen om mijn herstelproces te optimaliseren. Met toewijding en de juiste ondersteuning weet ik zeker dat ik sterker dan ooit terug zal komen. En hoewel de weg lang en hobbelig is, blijft de zon nog steeds opkomen en zijn er altijd dingen om dankbaar voor te zijn!

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland.
Verder ben ik een sport agent in spe! 

Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden:
IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes,
Ambra

 

 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen