Shilajit: Wat is het verschil tussen de ´Altai´ en ´Himalaya´

Shilajit hars, ook wel bekend als het ‘wonderhars’ uit de bergen, is een plakkerige substantie die hoofdzakelijk wordt aangetroffen in de rotsen van de Himalaya en de Altai-bergen. Het hars vormt zich door de langzame afbraak van plantenmateriaal, wat vele eeuwen kan duren. Shilajit bevat fulvinezuur en meer dan 84 mineralen

Shilajit is een veelvoorkomend supplement in de Ayurvedische geneeskunde vanwege zijn antioxidante eigenschappen en potentiële voordelen voor specifieke gezondheidsaandoeningen. 

Wat zijn de voordelen van Shilajit?

Shilajit, ook wel ‘Silajeet’, ‘Shilajeet’, ‘Silaras’, of ‘Shilajatu’ genoemd, wordt over het algemeen beschouwd als een veilig en effectief supplement dat een gunstige invloed kan hebben op de algemene gezondheid en het welzijn.

 

Zoals jullie kunnen lezen op onze site, kan dit supplement je helpen met vele voordelen, waaronder:

 

  1. Ondersteunt de algehele weerstand tegen stress
  2. Ondersteunt energielevels en het uithoudingsvermogen (Shilajit voor sporters)
  3. Ontstekingsremmende eigenschappen
  4. Ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij het bestrijden van infecties
  5. Ondersteunt cognitieve functies, zoals geheugen en alertheid (Shilajit en je hersenen)
  6. Ondersteunt hartgezondheid door het reguleren van bloeddruk en cholesterol
  7. Kan gewichtsbeheersing ondersteunen door de stofwisseling te stimuleren
  8. Ondersteunt bij het herstellen van hormonale balans, vooral bij mannen (verhoogt testosteronniveaus) en is een libido-verhoger
  9. Wordt beschouwd als verjongend in de Ayurvedische geneeskunde, omdat het kan bijdragen aan de vertraging van het verouderingsproces
  10. Verbeterde opname van voedingsstoffen in het lichaam

 

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Onderzoekers, zoals Andrade et al. (2023), suggereren dat Shilajit mogelijk de progressie van Alzheimer kan vertragen. In een andere klinische studie uitgevoerd door Pandit et al. (2015), waarbij mannen tussen de 45 en 55 jaar werden onderzocht, kreeg de ene helft van de deelnemers een placebo, terwijl de andere helft 250 mg gezuiverde Shilajit tweemaal daags kreeg toegediend. Na 90 dagen vertoonde de groep die Shilajit had gekregen significant hogere testosteronspiegels in vergelijking met de placebogroep.

Shilajit kan bovendien de gezondheid van het hart verbeteren. In een onderzoek werd de cardiale prestatie van Shilajit getest op ratten. Eerst kregen ratten Shilajit toegediend, waarna sommigen een injectie met isoproterenol kregen om hartletsel te veroorzaken. De resultaten toonden aan dat de ratten die eerst Shilajit hadden gekregen minder hartbeschadigingen vertoonden na het letsel. Het wordt echter afgeraden Shilajit te gebruiken als je ‘actieve’ hartproblemen hebt.

Shilajit is er in twee verschillende soorten, namelijk de Altai- en de Himalayan variant, met elk hun eigen eigenschappen. Hoe en waar worden deze Shilajit soorten gewonnen, en wat maakt de ene beter dan de andere?

Altai en Himalayan Shilajit

Zowel Altai Shilajit als Himalayaanse Shilajit zijn natuurlijke stoffen die worden gebruikt vanwege hun gezondheidsvoordelen. Beide worden gevormd door de afbraak van plantenmateriaal, maar ze komen uit verschillende geografische gebieden, namelijk het Altai-gebergte versus de Himalaya.

Altai Shilajit

In de Altai-bergen, die zich uitstrekken van de West-Siberische vlakte tot aan de Gobi-woestijn onder Mongolië, vind je Altai Shilajit, ook wel bekend als ‘mumiyo’, ‘mumijo’, ‘mumie’, ‘myemu’, ‘momio’ of ‘mummy’. Al deze benamingen betekenen ‘het lichaam behouden of bewaren’. 

 

In Siberië, waar de beste Altai Shilajit voorkomt, wordt het wondermiddel doorgaans verzameld op hoogtes tussen 3000 – 4200 meter, in gebieden die onaangetast zijn door de mens.

 

In de zomer stroomt water door de bergen, waarbij mineralen uit de rotsen oplossen en zich vermengen met organische stoffen en andere mineralen. Deze verrijkte wateren dringen vervolgens door in grotten. Wanneer het water verdampt, blijft ruwe Mumiyo achter.

 

De lokale bevolking van Altai ontdekte al snel de potentie van Mumijo en begon het te gebruiken als onderdeel van hun traditionele medische praktijken. Dit deden ze  door de ruwe vorm rechtstreeks uit de bergen te halen en te zuiveren via bergbeekjes. Vervolgens werd het opgelost en lieten ze het rusten op lage temperatuur. Hierna werd de Mumijo gezeefd en eventueel gedroogd, om uiteindelijk een vloeibare stof, hars, of poeder te krijgen.

De substantie is dik en plakkerig.

Himalaya Shilajit

Himalaya Shilajit komt uit de Himalaya en wordt op een vergelijkbare manier gewonnen als Altai Shilajit. Toch zijn er verschillen in hoogte en culturele context tussen de twee.

De Himalaya’s liggen ten zuiden van de Altai-bergen en omvatten enkele van de hoogste bergen ter wereld, zoals de Mount Everest. De Shilajit in de Himalaya wordt doorgaans gewonnen op een hoogte tussen 4800 en 5800 meter.

Himalaya Shilajit heeft sterke banden met de hindoeïstische mythologie en wordt al duizenden jaren gebruikt in de oude Ayurvedische geneeskunde. Historische gegevens tonen aan dat onder andere India, Centraal-Azië,en China al eeuwenlang Shilajit gebruiken voor therapeutische doeleinden. Er wordt geloofd dat Shilajit van de hoogste kwaliteit uit de Himalaya komt, en daarom wordt de meeste Shilajit op de markt uit dit gebied gehaald.

Net als bij Altai, wordt Himalaya Shilajit in de zomer verzameld als een kleverige afscheiding op de bergen. Het wordt echter op een andere manier verwerkt. Traditionele methoden omvatten het koken van Shilajit met andere kruiden, maar koken kan leiden tot het verlies van voedingsstoffen, zoals ook bevestigd door onderzoekers. Moderne technologieën verwerken Shilajit onder meer gecontroleerde omstandigheden, waarbij oververhitting wordt voorkomen. 

Himalaya Shilajit wordt beschouwd als een van de beste vormen van Shilajit, vooral omdat het afkomstig is uit de hoogst gelegen gebieden van de Himalaya.

De substantie is minder dik en plakkerig dan die vanuit het Altai gebergte, maar meer als een stroop.

Altai versus Himalaya Shilajit

Zowel Himalayaanse Shilajit als Altai Shilajit zijn natuurlijke stoffen en worden gevormd door de afbraak van plantenmateriaal. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beiden die de superioriteit van Himalayaanse Shilajit benadrukken.

Allereerst wordt Himalayaanse Shilajit gewonnen uit afgelegen en hoger gelegen gebieden, wat resulteert in een product dat minder vatbaar is voor verontreinigingen en onzuiverheden.

Beiden soorten worden zorgvuldig verwerkt en getest door ervaren fabrikanten die strenge kwaliteitscontrole toepassen. Hierdoor wordt de consistentie en effectiviteit van het product gewaarborgd.

Een andere belangrijke factor is de lange geschiedenis van gebruik in de Ayurvedische geneeskunde en onderzoek naar Himalaya Shilajit. Dit heeft geleid tot een diepgaand begrip van de gezondheidsvoordelen en effecten ervan op het menselijk lichaam. 

Himalaya Shilajit wordt door de meeste mensen als ´vriendelijker´ in gebruik, reuk en smaak ervaren. Beiden hebben heel veel voordelen en zijn lab tested.

Conclusie: Welke variant kies je?

Shilajit als voedingssupplement kan vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Hoewel zowel Himalayaanse Shilajit als Altai Shilajit natuurlijke stoffen zijn, wordt Himalaya Shilajit over het algemeen beschouwd als de beste variant. Dit is vanwege zijn zuiverheid, potentie, zorgvuldige verwerking en bewezen effectiviteit. 

Als je overweegt om Shilajit te proberen, bekijk dan eens ons assortiment. Alle Shilajit die wij verkopen, is grondig getest, waardoor je uit kunt gaan van hoogwaardige en zuivere producten met maximale gezondheidsvoordelen. Wij verkopen zowel de Altai als de Himalayan variant. 

Wil je meer weten? Bekijk onze blogs over Shilajit oa ´Shilajit en vrouwen´

 

Shilajit kopen? <Kijk dan snel hier!

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *