vitamine D3

In het rijtje van de bekendste vitamines vinden we naast vitamine C en de vitamines B vooral vitamine D terug. Meer zelfs, Vitamine D, en dan vooral vitamine D3 prijkt al jaren als één van de best verkochte voedingssupplementen. De vraag is: waarom specifiek vitamine D3? in dit blogartikel krijg je antwoord op deze boeiende vraag. Je zal ook ontdekken waarom een vitamine D3 supplement de voorkeur verdient boven een vitamine D2 supplement.

Daarnaast kom je ook aan de weet wat vitamine D precies is, en wat het verschil is tussen vitamine D2 en D3. Je verneemt waarom het zo belangrijk is, wat de gevolgen zijn van een tekort en waaraan je het kan herkennen. Tot slot krijg je ook nog de belangrijkste contra-indicaties en bijwerkingen mee zodat je alles meekrijgt wat er te weten valt over deze essentiële vitamine.

Wat is vitamine D3?

Vitamine D3 (of cholecalciferol) is een belangrijke vitamine die je lichaam helpt bij de opname van calcium en fosfor. Deze twee stoffen zijn essentieel voor heel wat belangrijke functies in ons lichaam. Calcium en fosfor zijn onontbeerlijk voor gezonde botten. Fosfor is bovendien ook nodig voor een gezond gebit en zenuwstelsel.

gezond gebit

Vitamine D op zichzelf is geen vitamine. Het is een groep voedingsstoffen die gelijkenissen vertonen wat betreft hun chemische structuur. In onze dagelijkse voeding vinden we vooral vitamine D2 en D3 terug. Beide helpen je lichaam voorzien in zijn behoefte aan vitamine D. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.

Wat is het verschil tussen vitamine D3 en D2?

Vitamine D2 (ergocalciferol) is van plantaardige oorsprong, terwijl vitamine D3 van dierlijke oorsprong is. Cholecalciferol (vitamine D3) zit vooral in vette vis, maar ons lichaam maakt het ook zelf aan wanneer we onze huid aan zonlicht blootstellen.

vitamine D3 aanmaak door blootstelling aan zonneschijn

Er is uitvoerig onderzoek gevoerd naar het verschil tussen deze twee vitamines. Daaruit blijkt dat de concentratie aan vitamine in ons lichaam hoger ligt bij vitamine D3. Dit verschil zou te wijten zijn aan het feit dat vitamine D3 langer in ons lichaam aanwezig blijft dan vitamine D2.

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Vitamine D tekort is een zwaar onderschat fenomeen dat allerlei bevolkingsgroepen, van jong tot oud, kan treffen.

Volgens schattingen zou in Nederland maar liefst 60% van de bevolking in de winter lijden onder een vitamine D tekort. In de zomer produceert je lichaam voldoende vitamine D als je regelmatig buitenkomt; Het probleem ontstaat echter in de winter, als er te weinig zonneschijn is om te voorzien in je vitamine D behoefte en de weersomstandigheden je aan huis kluisteren.

Gelukkig kan je lichaam dat normaliter opvangen door middel van voeding en de vitamine D die nog is opgeslagen in je lichaam. Maar als je ook zo niet voldoende vitamine D binnen krijgt of op reserve hebt, kun je lichamelijk gezondheidsproblemen krijgen. Vitamine D is echter ook belangrijk voor je gemoedstoestand, een goed functionerende weerstand en gezonde botten en beenderen.

Meer weten over het verbeteren van je weerstand in de winter? Lees dan nu ook: Winter-weerstand verhogen? 9 Tips!

Hier kun je meer lezen over het gebruik van CBD olie.

De verwoestende impact van een vitamine D tekort

Specifiek kan een vitamine D3 tekort leiden tot:

 • een hoger risico op botbreuken
 • het ontstaan van osteoporose (verlies van botmassa)
 • verzwakking van de spieren
 • een verhoogd risico op het ontstaan van o.a. MS, hoge bloeddruk en diabetes type 1

spierpijn

Verder kan een vitamine D tekort bij kinderen bijdragen tot het ontstaan van de ‘Engelse ziekte’ of rachitis. Deze aandoening zorgt ervoor dat hun botten zacht en uiteindelijke misvormd raken.

Verhoogd risico op een vitamine D tekort

Een vitamine D3 tekort kan dus meerdere oorzaken hebben. Het kan te wijten zijn aan een onevenwichtige voeding, een slechte opname of onvoldoende blootstelling aan zonlicht. Sommige categorieën van mensen hebben sowieso ook meer behoefte aan vitamine D.

Er zijn, globaal gezien een aantal groepen van mensen die een verhoogd risico hebben op een vitamine D tekort:

 1. Mensen die lactose intolerant zijn, maar vooral veganisten, nemen minder vitamine D3 op uit hun voeding en lopen daarom meer risico dan anderen.
 2. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Dat betekent dat de opname in belangrijke mate afhangt van de mate waarin we voldoende vetten eten en of onze dunne darm die vetten kan opnemen. Mensen die leiden aan darmontstekingen of last hebben van een verstoorde vetopname vormen om die reden ook een risicogroep.
 3. Mensen die last hebben van zwaarlijvigheid hebben meestal ook lagere vitamine D concentraties in hun bloed. Vitamine D stapelt zich gedeeltelijk op in lichaamsvet maar is niet zo gemakkelijk toegankelijk voor ons lichaam als het daar behoefte aan heeft. Er is ook sprake van een omgekeerde correlatie want op het moment dat zwaarlijvige mensen gewicht verliezen, neemt de hoeveelheid vitamine D in hun bloed weer toe.
 4. Tot slot hebben we ook nog de risicogroep van mensen die een maagomleiding hebben ondergaan. Een deel van de darm is bij hen verwijderd en daardoor kan deze sowieso minder vitamine D opnemen.

Wat zijn de contra-indicaties voor het gebruik van vitamine D3?

vitamine d3

Er zijn een aantal gevallen waarin men extra supplementering met vitamine D3 afraadt. Zo kan je beter geen vitamine D3 nemen indien je

 • ooit een allergische reactie op vitamine D3 hebt gehad
 • hoge concentraties calcium of cholecalciferol in je lichaam hebt
 • lichaam niet in staat is voedingsstoffen goed op te nemen

Verder luidt het advies om eerst je arts te raadplegen als je:

 • ooit last hebt gehad van aandoeningen aan het hart of de nieren
 • een verstoorde elektrolytendisbalans hebt
 • lijdt aan allergieën of diabetes
 • zwanger bent of borstvoeding geeft
 • je kinderen vitamine D3 wil geven

In de laatste twee gevallen zal de hoeveelheid vitamine D3 verschillen in functie van de leeftijd, het gewicht en andere factoren.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van vitamine D3 gebruik?

De meeste mensen ervaren hoegenaamd geen bijwerkingen door het gebruik van vitamine D3 supplementen. In zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een allergische reactie. Dan krijg je last van typische symptomen als gezwollen lippen, tong, gezicht of keel.

Ook bij pijn in de borststreek of kortademigheid na gebruik van cholecalciferol neem je best zo spoedig mogelijk contact op met een arts.

Tot slot moet je ook steeds alert blijven dat je geen overdosis vitamine D3 binnenkrijgt. Signalen die hierop kunnen duiden, zijn gewichtsverlies, pijn in je spieren of botten, constipatie, misselijkheid en overgeven.

**************************************

Als je je graag wil verdiepen in de boeiende wereld van een aantal andere vitamines, check dan onze blog over vitamines, wat ze zijn en waar ze goed voor zijn. Of ontdek het belang van een andere belangrijke vitamine waar velen een tekort aan hebben in de blog Hoe een vitamine B12 tekort herkennen en ermee omgaan.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen