trikatu

De Ayurvedische geneeskunde is gebaseerd op een millennia oude Oosterse traditie. ‘Ayur’ betekent leven en ‘Veda’ wetenschap. Zo is de Ayurveda met andere woorden niets anders dan de wetenschap van het leven. Ondertussen hebben ook verscheidene Ayurvedische kruidenmengelingen hun plaats verworven in de moderne gezondheidszorg. Trikatu is er daar zo ééntje van.

In dit blogartikel duiken we diep in alles wat met deze bijzondere kruidenmengeling te maken heeft. Je verneemt wat het precies is en wat de werking ervan is. Je krijgt ook een overzicht van de belangrijkste gezondheidsvoordelen zodat je een perfect beeld hebt van hoe Trikatu jou kan helpen op weg naar een leven vol vitaliteit en gezondheid.

Meer weten over de Ayurvedische geneeskunde? Lees dan vooral ook onze blog met de Top 11 van Ayurvedische kruiden , zoals Shilajit.

Wat is Trikatu?

Trikatu is een samenstelling van drie verschillende kruiden of specerijen uit de Ayurvedische keuken. Het gaat meer bepaald om een samenstelling in drie gelijke delen van:

  1. Zwarte paper (Piper Nigrum)
  2. Lange peper (Piper Longum)
  3. Gember (Zingiber officinalis)

Deze ‘hete’ specerijen werken samen om het vuur in de spijsvertering aan te wakkeren. Dat heeft allerlei voordelen voor onze spijsvertering, maar daarover dadelijk meer. In de Ayurveda staat deze kruidenmengeling ook bekend als Trikatu Choornam, Kadutraya Churna, Drie Pepers, Drie Scherpe Kruiden, etc.

De werking van Trikatu

Trikatu heeft zijn populariteit te danken aan het actieve bestanddeel piperine. Dat is een alkaloïde waarvan de werkzaamheid uitvoerig bestudeerd is. Het blijkt dat piperine meerdere gezondheidseffecten vertoont. Zo werkt het o.a. antimicrobieel, immuunregelurend, antidiabetisch en verjongend.

Gezondheidsvoordelen van Trikatu

Het is een behoorlijk krachtig supplement, met name voor onze immuniteit en onze spijsvertering. Zo draagt het bij tot een goede spijsvertering in de maag. Ook stimuleert het een goede werking van de galblaas en ontgifting van de lever.

Je kan Trikatu dus inzetten voor allerlei ziekten en aandoeningen die te maken hebben met onze spijsvertering, maar ook met de luchtwegen. Zo schrijven in India artsen het vaak voor bij de behandeling van keelinfecties, een opgeblazen gevoel, sinusitis en astma en gasvorming.

Meer weten over het verhogen van je weerstand? Lees dan ook: Winter-weerstand verhogen? 9 Tips!

1. Trikatu stimuleert de immuniteit

Trikatu is rijk aan vitamine C en antioxidanten. Daardoor heeft het een versterkend effect op ons immuunsysteem. Zo kan het effectief ons lichaam beschermen tegen allerlei microben die ons lichaam binnendringen.

immuniteit boosten

Daarbovenop vertoont het nog eens sterke antivirale, antibacteriële en antifungale eigenschappen. Daardoor werkt Trikatu o.a. preventief tegen vaak voorkomende infecties zoals verkoudheden, koorts en allerlei luchtwegeninfecties.

2. Het bevordert de spijsvertering

Trikatu wordt alom geprezen als een krachtig middel voor onze spijsvertering. Het zorgt ervoor dat voeding beter wordt afgebroken. Dit gebeurt vooral door een betere afscheiding van spijsverteringssappen, en dit zowel in de maag als het darmstelsel. Het middel heeft daarom als bijkomend voordeel dat ons lichaam ook nog eens meer voedingsstoffen kan opnemen.

Allerlei typische spijsverteringsklachten kan je dus effectief aanpakken met Trikatu. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maagkrampen, winderigheid, diarree, zure oprispingen, constipatie, maagzweren en een opgeblazen gevoel.

gezonde spijsvertering

3. Trikatu vermindert pijn en ontstekingen

Trikatu is ook een populaire remedie tegen allerlei ontstekingen. Het geniet de reputatie uitstekend te helpen tegen artritis en de pijn die het veroorzaakt. Door de sterke anti-inflammatoire werking kan het ook helpen andere typische symptomen als zwellingen, roodheid. Bovendien kan het ook de stijfheid van de gewrichten verminderen.

Meer weten? Lees ook: BAM! In het Ziekenhuis: Wat ik leerde over Tegengaan van Ontstekingen! 

4. Het ondersteunt de werking van onze lever

De piperine in Trikatu levert nog een extra voordeel op, meer bepaald voor onze lever. Zo helpt het onze lever ontgiften. De lever is een orgaan dat heel wat te lijden heeft onder de toxines die zich in ons lichaam opstapelen.

Deze zijn afkomstig van chemicaliën in onze voeding of uit het milieu, maar ook van medicijnen of alcohol. Ze kunnen de goede werking van onze lever saboteren, en zelfs de structuur ervan wijzigen. Trikatu is een prima remedie tegen de schade die deze toxines kunnen aanrichten in onze lever omdat het onze levercellen beschermt en helpt regenereren.

5. Trikatu ondersteunt de werking van het hart

Last but not least, Trikatu bezit ook een beschermende functie voor ons cardiovasculair systeem. Het ontspant ons hart én de geest. Mensen die wel eens last hebben van hartritmestoornissen en hartkloppingen hebben dus veel baat bij het gebruik van Trikatu.

Men zet het middel ook in om de hartspier te versterken. En, naar verluidt verlaagt het ook de cholesterolwaarden. Het voorkomt vetophopingen in het bloed en vermindert zo het risico op het ontstaan van allerlei aandoeningen die hieruit kunnen voortvloeien. Denk hierbij aan hartaanvallen, hartfalen, bloedklonters, enz.

verlagen van de bloeddruk - voorkom hartproblemen

Conclusie:

Het tot nu toe gevoerde wetenschappelijk onderzoek wijst duidelijk in de richting van een brede werking van Trikatu. Het maakt niet uit of je het nu gebruikt voor je spijsvertering, je immuniteit of je hart en bloedvatstelsel. Bijna iedereen kan voordeel halen uit de vele gezondheidseffecten van deze bijzondere Ayurvedische kruidenmengeling.

 

 

***********************************************

Wil je je graag laten inspireren door al het goede dat de Ayurvedische geneeskunde te bieden heeft? Lees dan ook zeker over onze Top 11 van Ayurvedische kruiden. Of ontdek de belangrijkste voordelen van Giloy, ook wel het Ayurvedische levenselixir genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.