Als je eraan denkt om een Raw Vegan dieet uit te proberen, heb je mogelijk wel wat vragen. In 2018 heb ik, met mijn gezin, 100 dagen een Raw Vegan dieet gevolgd. We aten al gezond, maar dit was toch wel even wat anders. Ik deel mijn ervaringen met je, zodat je goed voorbereid jouw Raw Vegan avontuur kunt beginnen!

Wat is een Raw Vegan Dieet eigenlijk?

Misschien ben je al bekend met een Vegan dieet: daarbij eet je dus niets wat van dieren afkomstig is: geen vlees, geen vis, geen (koe)melk producten. Steeds meer mensen kiezen hiervoor: ze voelen zich er beter bij en/of doen het voor een beter milieu.

Raw Vegan dieet gaat daar nog wat verder in:
Een raw vegan dieet is een voedingswijze waarbij men alleen onbewerkte plantaardige voeding eet die niet verhit is boven een bepaalde temperatuur, vaak rond de 48°C (118°F). Dit dieet omvat vers fruit, groenten, noten, zaden, en soms ook gedroogde vruchten, zeewier en kiemen. De kerngedachte achter dit dieet is dat het verhitten van voedsel essentiële enzymen en voedingsstoffen kan vernietigen, waardoor rauw voedsel als gezonder wordt beschouwd.

Waarom kiezen mensen voor een Raw Vegan Dieet/Lifestyle?

Voordelen van een Raw Vegan Dieet

 1. Rijk aan Nutriënten: Omdat het voedsel rauw is, blijven veel vitamines, mineralen en enzymen die gevoelig zijn voor hitte behouden.
 2. Hoog in Vezels: Een raw vegan dieet is meestal hoog in vezels, wat goed is voor de spijsvertering en kan helpen bij gewichtsbeheersing.
 3. Lagere Inname van Verzadigde Vetten en Cholesterol: Het dieet is vrij van dierlijke producten, wat betekent dat het meestal laag is in verzadigde vetten en geen cholesterol bevat.
 4. Hydratatie: Rauwe vruchten en groenten hebben een hoog watergehalte, wat helpt om gehydrateerd te blijven.
 5. Vermindering van Verwerkte Voedingsmiddelen: Door zich te richten op rauwe voeding, vermijden mensen vaak verwerkte voedingsmiddelen die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.

Wat zijn mijn ervaringen en bevindingen?

 1. Als je denkt dat een vegan lifestyle wat ingewikkeld en beperkt in keuzes is (wat tegenwoordig heel erg meevalt), dan is Raw Vegan in het begin wel echt een hersenbreker. Zo valt veel van het ´fabriek-gemaakte-vegan-eten´ gelijk af. Je keuzes zijn wat beperkter en je moet wat meer nadenken over ´Wat eten we vanavond nou weer?´. Het wordt wel steeds makkelijker.
 2. Omdat het eten vaak koud is (of in ieder geval onder de 48 graden) kwam het goed uit in de zomer, maar ik denk dat we het in de winter moeilijker hadden gevonden.
 3. Je voelt je heel ´licht´. Voor je darmen is het een grote schoonmaak. Je beweegt je makkelijker en soepeler.
 4. Je gaat veel helderder nadenken.Ik weet dat het raar klinkt, maar je hebt gewoon veel minder brain-fog. Dat viel gelijk op.
 5. Je hebt energie voor 10! Omdat je je lichaam minder belast met voeding waarvoor het hard moet werken om te verteren en op te nemen, heb je veel energie over.
 6. Je huid klaart op: minder rode vlekjes en veel stralender
 7. Je ogen worden helderder……ja, echt.
 8. Je krijgt heel veel vocht binnen. Dat is heel goed, maar je gaat dus ook een stuk meer naar de WC
 9. Ook je stoelgang verloopt super soepel (door al de extra vezels) en frequenter. Da´s ook goed: snel afvoeren van afvalstoffen.
 10. Je moet heel veel eten om wel aan je calorieen te komen, helemaal als je sport. Ik deed in die tijd veel aan cardio (trailrunning in de bergen) en dat zijn workouts waarbij je makkelijk 1000 calorieen of meer verbrandt. Het resultaat was dat ik wel kon blijven eten, waaronder veel noten (geweekt uiteraard ;-)) en dadels. Ik ben echter nooit meer zo droog gespierd geweest als toen. Het is heel makkelijk om af te vallen.
 11. Het herstel van hele zware workouts was ongelofelijk snel.
 12. Het voorbereiden van het eten neemt (veel) meer tijd in beslag. Helemaal als je niet elke dag hetzelfde wilt eten. Het lijkt een contradictie: want je hoeft niet te koken, maar (bijvoorbeeld) Raw crackers maken van zaden is toch een klusje.
 13. Voor onze proteine namen we Vegan proteine poeder supplement. Ik weet niet of dat voor iedereen nodig is, maar met al ons sporten was het voor ons een logische keuze.
 14. Uit eten gaan is enorm lastig. Eigelijk vrijwel geen beginnen aan ;-).
 15. Als we ooit, onverhoopt, een chronische ziekte krijgen, zouden we waarschijnlijk (ook) weer eerst Raw Vegan gaan eten. Ja: zo´n groot verschil in gezondheid voelden we.

Waarom doen we het niet meer?

Dat is toch echt wel puur praktisch: het is gewoon meer (nadenk- en voorbereidings-) werk. Maar als ik zo weer de voordelen en onze ervaringen teruglees, dan zie ik in de toekomst zeker weer meer Raw Vegan maaltijden op tafel komen.

Ik begin in ieder geval vandaag weer met een Green Smoothie met Superfoods! Doe je mee?

Groeten van Robin

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen