Te hoge cholesterol? Dit kun je doen

Wist jij dat bijna één op de 10 Nederlanders een te hoog cholesterolgehalte heeft (1)? Bijgevolg worden er in ons land door ongeveer 1,5 miljoen mensen dagelijks statines genomen. Dat is geen goed nieuws, want deze cholesterolverlagende middelen hebben heel wat bijwerkingen. Zo kunnen ze het verouderingsproces versnellen (2), geheugenverlies veroorzaken (3) en voor spierpijn zorgen (4). 

Als jij net zoals vele Nederlanders te kampen hebt met een te hoog cholesterolgehalte, dan zijn er gelukkig ook andere oplossingen. In deze nieuwsbrief bespreken we de meest doeltreffende, natuurlijke en gezonde manieren om cholesterol te verlagen volgens de gezondheidsexperts.

Goede vs. slechte cholesterol 

Wanneer je het woord cholesterol hoort, dan denk je wellicht spontaan aan de negatieve gevolgen voor je gezondheid. Maar deze vetachtige stof die aangemaakt wordt in je lever is in wezen niet ongezond. Sterker nog, cholesterol is onmisbaar voor de opbouw van onder andere je lichaamscellen en hormonen. Daarnaast helpt het bij de aanmaak van vitamine D. Pas als er sprake is van een verhoogd cholesterol, moet je opletten.

Ook zijn er twee soorten te onderscheiden: goede ofwel HDL-cholesterol en slechte ofwel LDL-cholesterol. De goede variant voert overtollige cholesterol terug naar de lever. Dit maakt dat je lichaam het teveel weer kan uitscheiden. Hoe hoger de waarde van goede cholesterol, hoe beter. Voor mannen zijn HDL-normaalwaarden van hoger dan 45 mg/dl goed, voor vrouwen is dit 55 mg/dl. 

LDL of Lage Dichtheid Lipoproteïnen cholesterol is de cholesterol die als slecht beschouwd wordt. Lage Dichtheid Lipoproteïnen transporteren cholesterol via het bloed naar de rest van het lichaam. Het gevaar is dat er cholesterol aan de binnenwand van je bloedvaten kan kleven en ophopen, met aderverkalking als gevolg. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten (5). Om die reden is het belangrijk dat je LDL-normaalwaarden zo laag mogelijk zijn. Je LDL cholesterol waarden zouden niet hoger dan 130 mg/dl mogen zijn. 

Wat is een te hoge cholesterol?

Wellicht wil je graag weten of jij ook te maken hebt met een te hoge cholesterol. Er zijn dan twee opties: of je kan een test bij een dokter laten afnemen of je kan dit zelf thuis doen. Bij zo’n test wordt het cholesterolgehalte in je bloed gemeten. Dit wordt uitgedrukt in millimol per liter bloed (mmol/l). Uit de resultaten kun je het volgende afleiden:

  • Normaal cholesterol: lager dan 5 mmol/l
  • Licht verhoogd cholesterol: tussen 5,0 en 6,4 mmol/l
  • Verhoogd cholesterol: tussen 6,5 en 7,9 mmol/l
  • Sterk verhoogd cholesterol: hoger dan 8 mmol/l

Belangrijk is wel dat je cholesterol regelmatig getest wordt, omdat het cholesterolgehalte in het bloed sterk kan schommelen door allerlei omstandigheden. Er is pas sprake van een verhoogd cholesterolgehalte als er een constante verhoging is.

3X Tips om je cholesterol te verlagen

Heb je opgemerkt dat jouw cholesterolgehalte te hoog is? Dan wil je waarschijnlijk snel je cholesterol verlagen. Dit zijn volgens de experts de beste cholesterol verlagen tips:

Tip 1: Pas je voedingspatroon aan

Het aannemen van een gezonder voedingspatroon kan het cholesterolgehalte met maar liefst 10 à 20% laten dalen (6). Dingen die goed zijn om te eten bij een verhoogd cholesterolgehalte zijn onder meer noten, knoflook, groene bladgroenten, vette vis, zoals zalm, haring of makreel en avocado (7).

Je kan ook een cholesterol-verlagend dieet volgen. Er zijn er verschillende om uit te kiezen. Een van de beste is echter het peulvruchtendieet. Dit cholesterolverlagend dieet werkt volgens diverse onderzoeken erg doeltreffend (8). Verder is het aangeraden om bewerkte producten te vermijden, minder verzadigde vetten te eten en  je suikerinname te minderen. 

Plantensterolen mag je dan wel weer meer nuttigen. Dit zijn vetachtige stoffen die plantaardig zijn. Ze zitten onder andere in noten, granen en plantaardige oliën.  Er bestaan ook margarines en zuivelproducten die verrijkt zijn met plantensterolen. Door meer plantensterolen in te nemen, kun je je cholesterolgehalte met wel 10% verlagen.

Tip 2: Vermijd stress

Stress verhoogt, net zoals een te hoge cholesterol, het risico op hart- en vaatziekten (9). Dat betekent dat je nog meer gevaar loopt als je zowel een hoge cholesterol als stress hebt. Rustig blijven is dus de boodschap. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Er bestaan gelukkig wel enkele manieren om met stress om te gaan. Zo is het belangrijk om voldoende tijd voor jezelf te nemen, meer in het Nu te leven, genoeg dingen te doen die je graag doet en niet te veel hooi op je vork te nemen. Ben je vaak gestrest? Overweeg dan om anti-stress supplementen in te nemen. Ze zijn een uitstekend hulpmiddel en een veel gezonder alternatief op medicatie.

Tip 3: Beweeg vaker

Door minimaal 150 minuten per week te bewegen, verlaagt je cholesterol en vermindert het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk (10). Als je te zwaar bent, helpt voldoende sporten ook met gewicht verliezen. En een gezond gewicht bereiken en behouden is eveneens voordelig voor je cholesterol (11).

Supertip: Probeer deze cholesterolverlagende supplementen en superfoods

Het is belangrijk om een gezonde leefstijl aan te nemen als je een te hoog cholesterolgehalte hebt. Gezond eten, voldoende bewegen, niet roken (11, 12) en minder stress, zijn dingen die veel zullen helpen. 

Als je toch nog meer wilt doen of deze maatregelen voor jou niet voldoende baten, is het interessant om deze cholesterolverlagende supplementen en superfoods te ontdekken:

 

Lees hier meer over Kurkuma, Berberine en Astaxantine.

Deze krachtige cholesterol verlagende supplementen en superfoods vind je allemaal terug in onze online natuurwinkel Spiruella en voldoen aan de hoogste eisen en richtlijnen van de Europese Voedsel- & Warenautoriteit. Verken ons assortiment, probeer onze producten en laat je verbazen over de kracht van de natuur!

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 Ontdek nog meer krachtige superfoods en supplementen

PS Houd onze nieuwsbrieven en blog in de gaten en kom nog meer te weten te komen over de heilzame werking van onze superfoods en supplementen! 

Bronnen 

Cholesterol is gezond en van levensbelang – aHealthylife.nl

 

Ik wil iets doen aan mijn hoge cholesterol | Thuisarts.nl

 

20 wetenschappelijk bewezen manieren om je cholesterol natuurlijk te verlagen – aHealthylife.nl

 

263200008.pdf (rivm.nl)

 

Cholesterol | Voedingscentrum

 

Goede en slechte cholesterol: het verschil – Becel ProActiv | ProActiv (pro-activ.com)

 

Dieet rijk aan peulvruchten verlaagt LDL-cholesterol – CVGK – Cardiovasculaire Geneeskunde

 

Cholesterol verlagen? Dit moet je weten | Hartstichting

 

Eén avocado per dag kan cholesterol laten dalen – aHea

 

Long-term cholesterol-lowering effects of psyllium as an adjunct to diet therapy in the treatment of hypercholesterolemia – PubMed (nih.gov)

 

 

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen