berberine

Met de regelmaat van de klok kom je in de wereld van de superfoods nieuwe supplementen tegen met de meest ongelooflijke claims. Berberine hoort zonder twijfel in deze categorie thuis. Sommigen noemen het zelfs de ‘master switch’ voor ons metabolisme.

Genoeg dus voor ons om in dit blogartikel hier wat dieper op in te gaan en in te zoomen op de gigantische voordelen die het gebruik van beberine zou opleveren. Verder ontdek je ook wat berberine precies is, hoe het werkt en wat de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties zijn.

Wat is berberine?

Berberine is een bestanddeel dat aanwezig is in bepaalde planten zoals de geelwortel, de bloedwortel en de Chinese kurkboom. Het kent dan ook een lange geschiedenis in de Chinese Ayurveda. Men gebruikt het in het Verre Oosten dus al eeuwenlang voor diverse kwaaltjes.

Sinds de jaren vijftig wordt berberine ook als stof geïsoleerd en als voedingssupplement gebruikt. De afgelopen twintig jaar is de wetenschappelijke belangstelling enorm gegroeid en inmiddels komen er jaarlijks zo’n 200 gepubliceerde artikelen over berberine bij.

Berberine heeft een hele kenmerkende diepgele kleur. Dat is meteen de reden waarom het ook vaak dienst deed als kleurstof voor o.a. wol, hout en leer. Maar naast de rijke traditie van berberine zien we dat er in de moderne tijd een brede consensus onder onderzoekers is ontstaan over de effectiviteit van berberine. Deze hebben onder meer betrekking op het hart- en bloedvatenstelsel, de bloedsuikerspiegel en het op peilen houden van het lichaamsgewicht.

Werkzame stoffen in Berberine

Berberine komt uit de zogenaamde zuurbes. De belangrijkste werkzame stof in zuurbes is de alkaloïde berberine. Daarnaast zit er ook alkaloïden, jatrorrhizine, magnoflorine, palmatine, berberubine, berbamine, columbamine, isoterandine,oxyacanthine en chelidoninezuur in.

Hoe werkt berberine?

Uit talloze studies is gebleken dat berberine invloed uitoefent op allerlei biologische systemen in ons lichaam. De werking is erg divers en gecompliceerd maar één van de belangrijkste effecten van berberine betreft de activering van het zogenaamde AMPK enzym.

Het AMPK enzym noemt men ook wel de ‘master swich’ voor onze stofwisseling. Het is een enzym dat aanwezig is in allerlei vitale organen zoals de hersenen, het hart en de lever. Verder zou het ook ingrijpen op de werking van allerlei moleculen in onze cellen. Het zou zelfs invloed kunnen uitoefenen op de genexpressie.

De effecten van Berberine zijn volgens onderzoekers toe te schrijven aan de Berberine metabolieten die vrij komen na omzetting door het lichaam.

Berberine moleculaire structuur

 

De gezonde voordelen van Berberine op een rij:

  1. Berberine draagt bij aan een normale bloedsuikerregulatie*
  2. Berberine kan ondersteuning bieden bij het afvallen*
  3. Berberine biedt ondersteuning aan het hart*
  4. Berberine draagt bij aan het normaal functioneren van de bloedvaten*
  5. Berberine ondersteunt de normale werking van de leverfunctie*
  6. Berberine ondersteunt de spijsvertering*
  7. Berberine ondersteunt een normaal cholesterolgehalte*

 

****************************

*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Meer weten over het helpen van je hersenen? Lees dan over de Paddenstoel Lion´s Mane werking of je kunt ook gelijk Lions Mane kopen.

Mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties

De vaakst voorkomende bijwerkingen zijn buikloop, constipatie en een opgeblazen gevoel. Daarom is het altijd verstandig met een kleinere dosis te starten en eerst te kijken hoe je lichaam reageert.

Omdat bepaalde supplementen bij de zwangerschap altijd onbedoelde gevolgen voor de foetus met zich kunnen meebrengen, wordt het gebruik ervan tijdens die periode sterk ontraden. Ook tijdens de borstvoeding en de eerste levensjaren kan je het gebruik van berberine best vermijden. Bij twijfel raadpleeg altijd eerst je arts of specialist!

***********************************

Ben je op zoek naar meer informatie over superfoods, lees dan zeker ons blogartikel over de voordelen van superfoods en onze top-15 van superfoods. Of verdiep je in één van de meest krachtige superfoods, spirulina, en de redenen waarom het zo gezond is.

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen