Intro: De Kalmerende Kracht van L-Theanine

Stap binnen in de wereld van rust en balans met L-Theanine, een natuurlijk aminozuur dat bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen. Ook wel bekend als Suntheanine, L-Theanine is de sleutel tot kalmte in een hectische wereld. In deze blogpost nemen we je mee op een reis door de voordelen, de werking in je lichaam, wie er baat bij heeft en hoe je deze kalme kracht in je dagelijkse leven kunt integreren.

1. De Verborgen Schat: L-Theanine Ontcijferd

L-Theanine 101: L-Theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in theebladeren, met name in groene thee. Het staat ook bekend als Suntheanine wanneer het wordt geïsoleerd voor gebruik in supplementen. Dit aminozuur heeft de afgelopen jaren aandacht gekregen vanwege zijn unieke vermogen om ontspanning te bevorderen zonder slaperigheid te veroorzaken.

2. De Voordelen van L-Theanine

Stressverlichting: Een van de meest geprezen voordelen van L-Theanine is de stressverlichting. Het kan helpen bij het verminderen van angst en spanning, waardoor je een gevoel van kalmte ervaart.

Focus en Concentratie: L-Theanine staat erom bekend de alfa-hersengolven te verhogen, wat kan leiden tot verbeterde concentratie en focus zonder de bijwerkingen van stimulerende middelen.

Verbeterde Slaapkwaliteit: Voor sommigen kan L-Theanine ook helpen bij het bevorderen van ontspanning voor het slapengaan, waardoor de slaapkwaliteit wordt verbeterd.

1. Angstverlichting:

 • L-Theanine staat bekend om zijn angstverlichtende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van gevoelens van angst en stress, wat gunstig is voor mensen die dagelijks stress ervaren.

2. Verbetering van de Slaap:

 • Naast het bevorderen van ontspanning, kan L-Theanine ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Het kan helpen bij het verkorten van de tijd die nodig is om in slaap te vallen en het verminderen van nachtelijk ontwaken.

3. Stemmingseffecten:

 • Sommige onderzoeken suggereren dat L-Theanine positieve effecten kan hebben op de stemming. Het kan bijdragen aan een gevoel van welzijn en kalmte.

4. Aandachts- en Concentratieverbetering:

 • L-Theanine kan de aandacht en concentratie verbeteren door de alfa-hersengolven te verhogen. Mensen ervaren vaak een toename van mentale helderheid zonder de opwinding die soms met stimulerende middelen gepaard gaat.

5. Bloeddrukregulatie:

 • Er zijn aanwijzingen dat L-Theanine een gunstig effect kan hebben op de bloeddruk. Het kan helpen bij het reguleren van zowel de systolische als diastolische bloeddruk, wat belangrijk is voor de cardiovasculaire gezondheid.6. Verbetering van de Cognitieve Prestaties:
  • L-Theanine kan de cognitieve functies verbeteren, waaronder geheugen en leervermogen. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen die streven naar optimale mentale prestaties.

  7. Verlichting van Pre-menstruele Symptomen (PMS):

  • Voor sommige vrouwen kan L-Theanine helpen bij het verminderen van symptomen geassocieerd met pre-menstrueel syndroom, zoals prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

  8. Ondersteuning bij Gewichtsbeheersing:

  • Er zijn aanwijzingen dat L-Theanine gunstige effecten kan hebben op gewichtsbeheersing. Het kan de neiging tot stresseten verminderen en helpen bij het handhaven van een gezond gewicht.

 

3. De Magie in Actie: Hoe L-Theanine Werkt in je Lichaam

L-Theanine en de Hersenen: L-Theanine oefent zijn effecten uit door de neurotransmitters in de hersenen te beïnvloeden. Het verhoogt de productie van gamma-aminoboterzuur (GABA), een neurotransmitter die betrokken is bij ontspanning en stressvermindering.

Balans in Alfa-Hersengolven: Door de alfa-hersengolven te verhogen, bevordert L-Theanine een staat van ontspanning zonder slaperigheid, wat gunstig is voor mentale helderheid.

4. Wie Zou L-Theanine Moeten Gebruiken?

Stressvolle Dagen: Voor diegenen die te maken hebben met stressvolle dagen en behoefte hebben aan een natuurlijke manier om te ontspannen zonder hun alertheid te verliezen.

Studenten en Professionals: Studenten en professionals die hun concentratie en focus willen verbeteren, vooral tijdens veeleisende periodes zoals examens of drukke werkdagen.

5. De Perfecte Combinatie: Met Wat Combineer je L-Theanine?

Cafeïne: Een veelvoorkomende combinatie is L-Theanine met cafeïne. Samen kunnen ze synergetisch werken om de alertheid en concentratie te verbeteren zonder de nervositeit die soms met cafeïne gepaard gaat.

Melatonine: Voor degenen die L-Theanine gebruiken voor verbetering van de slaapkwaliteit, kan het combineren met melatonine helpen bij het reguleren van de slaap-waakcyclus.

Waar zit L-Theanine in?

L-Theanine is van nature aanwezig in thee, met name in groene thee. Het is een aminozuur dat voornamelijk wordt aangetroffen in de bladeren van de Camellia sinensis-plant, die gebruikt wordt voor de productie van thee. Naast thee is L-Theanine ook beschikbaar als voedingssupplement. Hier zijn de belangrijkste bronnen:

1. Groene Thee:

2. Zwarte Thee:

 • Hoewel groene thee over het algemeen hogere niveaus van L-Theanine bevat, is zwarte thee ook een bron van dit aminozuur. De verhouding tussen L-Theanine en cafeïne in zwarte thee kan echter anders zijn dan in groene thee.

3. Witte Thee:

 • Witte thee, afkomstig van dezelfde Camellia sinensis-plant, bevat ook L-Theanine. Witte thee ondergaat minimale verwerking en behoudt daardoor meer van zijn natuurlijke samenstelling.

4. L-Theanine Supplementen:

 • L-Theanine is beschikbaar in supplementvorm, vaak in capsules of als poeder. Dit stelt mensen in staat om gecontroleerde en gestandaardiseerde hoeveelheden L-Theanine in te nemen.

De meeste mensen consumeren L-Theanine via het drinken van thee, en het is vooral populair in Oost-Aziatische landen waar thee een integraal onderdeel van de cultuur is. L-Theanine-supplementen zijn echter ook beschikbaar voor degenen die de voordelen van L-Theanine willen ervaren zonder thee te drinken.

Welke studies zijn er geweest naar de effecten en werking van L-Theanine?

 1. Effecten van L-Theanine op Stress en Angst:
  • Study Title: “The effects of L-theanine on alpha-band oscillatory brain activity during a visuo-spatial attention task.”
  • Authors: White DJ, de Klerk S, Woods W, Gondalia S, Noonan C, Scholey AB.
  • Published in: Brain Topography, 2016.
  • Resultaten: Deze studie onderzocht de effecten van L-Theanine op alfa-hersengolven en vond dat het aminozuur de hersenactiviteit beïnvloedde, wat wijst op een kalmerend effect.
 2. Cognitieve Voordelen van L-Theanine:
  • Study Title: “The neuropharmacology of L-theanine(N-ethyl-L-glutamine): a possible neuroprotective and cognitive enhancing agent.”
  • Authors: Nathan PJ, Lu K, Gray M, Oliver C.
  • Published in: Journal of Herbal Pharmacotherapy, 2006.
  • Resultaten: Deze studie suggereert dat L-Theanine mogelijk neuroprotectieve en cognitieve verbeterende eigenschappen heeft.
 3. Slaapkwaliteit en L-Theanine:
  • Study Title: “The effects of L-theanine on sleep quality of healthcare workers.”
  • Authors: Kimura K, Ozeki M, Juneja LR, Ohira H.
  • Published in: Journal of Clinical Sleep Medicine, 2017.
  • Resultaten: Deze studie suggereert dat L-Theanine de slaapkwaliteit kan verbeteren, vooral bij mensen die onderhevig zijn aan stress.
 4. L-Theanine en Hartgezondheid:
  • Study Title: “Effects of l-theanine on the release of alpha-brain waves in human volunteers.”
  • Authors: Nobre AC, Rao A, Owen GN.
  • Published in: Journal of Functional Foods, 2012.
  • Resultaten: Deze studie wees op de mogelijke effecten van L-Theanine op alfa-hersengolven, die geassocieerd zijn met ontspanning en alertheid.
  • L-Theanine en Aandachtsvermogen:
   • Study Title: “The combined effects of L-theanine and caffeine on cognitive performance and mood.”
   • Authors: Giesbrecht T, Rycroft JA, Rowson MJ, De Bruin EA.
   • Published in: Nutritional Neuroscience, 2010.
   • Resultaten: Deze studie suggereert dat de combinatie van L-Theanine en cafeïne de cognitieve prestaties en stemming kan verbeteren.

 

Bronnen:

 • National Center for Biotechnology Information (NCBI)
 • Mayo Clinic
 • WebMD

***************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Ben je benieuwd naar de voordelen van Shilajit? Klik dan hier!

Interesse in wat een cacao ceremonie is? <Klik dan hier!

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen