Spirulina is als volgt opgebouwd:

 

Spirulina: Wat is het en wat zit erin?

Zoals je hierboven kunt zien is het grootste gedeel van een spirulina tablet opgebouwd uit eiwitten ofwel aminozuren en of vetzuren. Spirulina bestaat zelfs ongeveer voor 60 tot 70 procent uit eiwit, afhankelijk van de groeiomstandigheden ( denk aan zoet- of zoutwater). Deze eiwitten zijn biologisch volledig dat betekent dat ze alle acht essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen bevatten. Bovendien levert spirulina alle benodigde aminozuren in een vorm die gemakkelijker te verteren is dan vlees of soja-eiwit. Spirulina poeder bestellen?

Deze 8 essentiële aminozuren zijn te vinden in Spirulina:

ISOLEUCINE: is vereist voor een optimale groei, ontwikkeling van intelligentie en een juist  stikstofbalans in het lichaam, het wordt ook ingezet om andere niet-essentiële aminozuren te synthetiseren.

LEUCINE: Stimuleert de hersenfunctie, verhoogt de spierkracht.

LYSINE: Bouwsteen voor antistoffen, versterkt de bloedsomloop en handhaaft de normale groei van cellen.

METHIONINE: essentieel lipotroop (vet- en lipidemetaboliserend) aminozuur dat de gezondheid van de lever onderhoudt. Een anti-stressfactor, kan kalmeren werken

FENYLALANINE: belangrijke stof voor de schildklier voor de productie van thyroxine, wat de stofwisseling stimuleert.

THREONINE: verbetert de spijsvertering en darmflora

TRYPTOFAAN: verhoogt de inzet van B-vitamines in het lichaam, verbetert de gezondheid van de zenuwen en de stabiliteit van de emoties. Bevordert het gevoel van kalmte.

VALINE: helpt bij spiercoördinatie.

Daarnaast bevat Spirulina tien van de twaalf niet-essentiële aminozuren. “Niet-essentieel” betekent niet dat deze aminozuren niet nodig zijn voor het lichaam, maar geeft alleen aan dat het lichaam ze zelf kan aanmaken als dat nodig is, op voorwaarde dat de juiste voedingsbouwstenen beschikbaar zijn. Desondanks is het lichaam beter gediend als deze eiwitcomponenten gemakkelijk en volledig beschikbaar zijn uit voedingsbronnen, omdat alle aminozuren aanwezig moeten zijn als de cellen enzymen, eiwitten, hormonen, chemische stoffen in de hersenen en de andere stofwisselingsproducten produceren. Van de duizenden biochemische stoffen die in het menselijk lichaam werken en interacteren, is er niet één afgeleid van een enkele stof; het lichaam is uiteindelijk afhankelijk van de opname van voedingsstoffen voor al zijn functies, in een synergie

ALANINE: versterkt de celwanden.

ARGININE: is van belang voor de seksuele gezondheid van mannen sperma bestaat voor 80 procent bestaat uit arginine. Helpt ook om het bloed te ontgiften.

ASPARTIC ACID: Helpt transformatie van koolhydraten in cellulaire energie.

CYSTINE: Helpt met  de gezondheid van de alvleesklier, stabiliseert de bloedsuikerspiegel en koolhydraatstofwisseling. wordt gebruikt om sommige symptomen van voedselallergie en intolerantie te verlichten.

GLUTAMINEZUUR: Samen met glucose, een van de belangrijkste brandstoffen voor de hersencellen. wordt gebruikt om het verlangen naar alcohol te verminderen en de geestelijke gezondheid te stabiliseren.

GLYCINE bevordert het gebruik van energie en zuurstof in cellen.

HISTIDINE: versterkt zenuwrelais, vooral in de gehoororganen. Wordt gebruikt om sommige gevallen van doofheid terug te draaien.

PROLINE: Een voorloper van glutaminezuur.

SERINE: Helpt bij het vormen van de beschermende vet- omhulsels rond zenuwvezels.

TYROSINE: vertraagt ​​veroudering van cellen en onderdrukt hongercentra in de hypothalamus. Kan worden gesynthetiseerd uit fenylalanine. Betrokken bij de juiste kleuring van haar en huid, inclusief bescherming tegen zonnebrand.

Welke vitamines en mineralen zitten in Spirulina

Spirulina is een bron van vitamines maar wat en in welke hoeveelheid zit er nu precies in?

Het micro-organisme “spirulina” wordt zo genoemd vanwege haar spiraalachtige vorm.

Spirulina lijkt immens voedzaam voor de mens. Het bestaat voor 60% uit eiwitten en bezit een relatief hoge waarde in carotenoiden in vergelijking met planten. Door de hoge voedingswaarde in eiwitten, vitamine A en B12 lijkt dit een zeer efficient voedingssupplement in ontwikkelingslanden waar ondervoeding en eenzijdige voeding een groot probleem is naast de hoge voedingswaarde zijn er ook meerdere studies naar de potentie van spirulina als bio-brandstof.

Bestel Spirulina als poeder (poeder 25% korting)of tabletten

De voedingssamenstelling van spirulina kan variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden. Spirulina tabletten kopen?

Het jodiumgehalte kan bijvoorbeeld variëren tussen zoetwater en zoutwater gekweekte spirulina.

Hieronder is de voedingswaarde genomen uit zoetwater gekweekte spirulina alg per 100gr:

Energy ContentTotal Fat –saturated fat –PUFA –MUFA –Cholesterol –gamma-Linolenic acid (GLA) 373 kcal4.3 g1.951.930.26< 0.11080 mg
Carbohydrate 17.8 g
Protein 63 g
Vitamin A (as beta-Carotene) 352,000 IU  
Total carotenoids (mean)β-carotene (mean)Zeaxanthin Vitamin K  504 mg211 mg101 mg 1090 µg
Vitamin B1 (Thiamine HCL) 0.5 mg
Vitamin B2 4.5 mg
Niacin B3 14.9 mg
Vitamin B 6 (Pyridoxine HCL) 0.96 mg
Vitamin B12 162 µg
Minerals  
Calcium 468 mg
Phosphorus 961 mg
Iron 87.4 mg
Iodine 142 µg
Magnesium 319 mg
Zinc 1.45 mg
Selenium 25.5 mg
Copper 0.47 mg
Potassium 1660 mg
Manganese 3.26 mg
Sodium 641 mg

Bron: http://www.dr-hoeglinger.com/wp-content/uploads/2017/10/spirulina.pdf

Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences, 2011, 1, 111-118- Vitamin A, Nutrition, and Health Values of Algae: Spirulina, Chlorella, and Dunaliella

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn moleculaire verbindingen die de mens niet zelf aanmaakt, behalve vitamine, A, K en D. Vitamine K wordt door de darm in kleine hoeveelheden aangemaakt. Vitamine A en D worden door pro-vitamines oftewel carotenoiden, voorlopers van vitamines omgezet tot de uiteindelijke vitamines A en D. Vitamine D wordt bijvoorbeeld door de huid onder invloed van pro-vitamins en zonlicht omgezet.

Er bestaan 13 stoffen die de naam vitamine krijgen. Dat zijn de vitamines A, C, D, E, K en 8 soorten vitamine B: thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), B6, biotine (B8), foliumzuur (B11) en B12. 

Deze vitamines zijn onder te verdelen in wateroplosbare vitamines en vetoplosbare vitamines.

Onder de vetoplosbare vitamines vallen: A, D, E en K. Deze kan het lichaam gedeeltelijk zelf opslaan.

Vitamines B (alle varianten ) en C zijn in wateroplosbaar.

Vitamines kan het lichaam moeilijk opslaan en moeten daarom afhankelijk van de vitamine dagelijks uit voeding gehaald worden. Vitamine C heeft het lichaam respectievelijk veel nodig, ca 75 miligram per dag, vitamine B12 in verhouding maar 2-3 miligram

Welke vitamine is waar goed voor?

Vitamine A (retinol), een vet-oplosbare vitamine, is betrokken bij de weerstand. Het speelt een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.

Vitamine B (complex)

In het begin ging er vanuit dat er één vitamine B was. Maar vitamine B kan onderverdeeld worden in 8 vitamines ofwel het vitamine B-complex. B -vitamines zijn in water oplosbare vitamines.

Spirulina bevat 5 van het 8 vitamine B-complex:

Vitamine B1 (thiamine) is onderdeel van het vitamine B-Complex.. Vitamine B1 is betrokken bij de verbanding van koolhydraten dat ons energie. Het heeft ook nog een rol in het zenuwstelsel en is belangrijk voor het functioneren van het hart.

Vitamine B2 ofwel riboflavine speelt ook een rol in het zenuwstelsel de spijsvertering en de energiehuishouding. Ook is het van belang voor een gezonde huid en het gezichtsvermogen. Vitamine B2 draagt bij aan de bescherming van de cellen in het lichaam tegen oxidatieve schade.

Vitamine B3 ofwel niacine, nicotinezuur, nicotinamide speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook is het van belang voor een gezonde huid.

(Niet in Spirulina)

Vitamine B5  Vitamine B5 speelt net als B1 een belangrijke rol bij de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Het draagt bij aan de voorziening van energie. Daarnaast is het van belang bij de vorming van een aantal hormonen en zorgt het voor een goed functionerend zenuwstelsel. 

Vitamine B6  ofwel pyridoxine is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen en energievoorziening. Vitamine B6 zorgt verder voor een goede werking van het zenuwstelsel.

(Niet in Spirulina)

Vitamine B8 (biotine)  speelt voornamelijk een rol bij de energie voorziening denk aan de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Ook is deze vitamine voor een goed functionerend zenuwstelsel, voor gezond haar en een gezonde huid.

(Niet in Spirulina)

Foliumzuur (vitamine B11) Foliumzuur is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Ook Foliumzuur heeft een rol bij de vorming van rode bloedcellen net als B6, het erfelijk materiaal (DNA) en gezonde groei tijdens de zwangerschap. Ook is het erg belangrijk bij de deling van de cellen tijdens de groei, daarom wordt het veel aangeraden bij zwangere vrouwen: foliumzuur verlaagt de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje. Daarnaast verlaagt foliumzuur het homocysteïnegehalte van het bloed. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Vitamine B12 (cobalamine) Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Het is van belang voor een goede weerstand. Betrokken bij de vorming van gezonde rode bloedcellen, zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan de energievoorziening. Verder speelt het een rol bij de stofwisseling van foliumzuur.Vitamine B12 wordt voornamelijk gehaald uit vlees. Ook spirulina heeft een hogere mate van B12 en wordt daarom ook door veel vegetariers ingezet als voedingsupplement bij tekort aan vlees.

Vitamine C (ascorbinezuur) is een wateroplosbare vitamine en staat bekend om haar rol voor een goede lichamleijk weerstand. Het is betrokken bij de huishouding van gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Vitamine C is verder een antioxidant en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer.

Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Vitamine E (tocoferol), een vetoplosbare vitamine, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen.

Vitamine K, een vetoplosbare vitamine, is nodig voor bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling. Pasgeboren baby’s (tot en met drie maanden) krijgen extra vitamine K toegediend om bloedingen te voorkomen. Zelf kunnen zij dit nog niet aanmaken.

Bèta-caroteen (pro-vitamine A) wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt, net als vitamine A, voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Er zijn aanwijzingen dat bèta-caroteen anti-oxidatieve eigenschappen heeft en de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen.

Kan ik teveel vitamines innemen?

Voor een aantal voedingsstoffen vormt een hoge inname een risico voor de gezondheid. De EFSA heeft aanvaardbare bovengrenzen vastgesteld voor de inname van vitamines. Het gebruik van vitaminesupplementen met te hoge gehaltes vitamines wordt afgeraden.

 Vitamine  Aanvaardbare bovengrens
 Vitamine A  3.000 mcg (microgram)
 Vitamine D  100 mcg
 Vitamine E  300 mg (milligram)
 Vitamine K  
 Thiamine (B1)  
 Riboflavine (B2)  
 Niacine (B3)  10/900 mg
 Pantotheenzuur (B5)  
 Vitamine B6  25 mg
 Biotine (B8) 5  
 Foliumzuur (B11)  1.000 mcg
 Vitamine B12  
 Vitamine C  

Bestel spirulina als poeder (poeder 25% korting)of tabletten

Spirulina heeft ook Mineralen

Hoewel eiwitten de bouwstenen van het leven zijn, kunnen veel sporenelementen de gezondheid en het metabolisme diepgaand beïnvloeden.

De wateren die door Spirulina worden begunstigd zijn zo verzadigd met mineralen die zijn afgezet op oude bodem en bergen dat er geen andere planten kunnen leven. Omdat Spirulina in zulke alkalische wateren gedijt, neemt het vele mineralen en afgeleide verbindingen op in zijn celstructuur en synthetiseert het dit.

Natuurlijke mineralen worden door Spirulina omgezet in natuurlijke organische vormen, mineralen worden gechelateerd met aminozuren en kunnen daarom gemakkelijker door het lichaam worden geassimileerd. Vele malen hebben mensen grote hoeveelheden anorganische mineralen ingenomen zonder gezondheidsvoordeel, omdat het lichaam niet weet wat te doen met deze incompatibele vormen. In feite accumuleert het bewijs dat de anorganische mineralen de absorptie van de organische vormen kunnen blokkeren, wat uiteindelijk leidt tot mineraalgebrekziekten.

Spirulina bevat essentiële mineralen en sporenelementen die uit het groeimedium zijn geabsorbeerd in gechelateerde, gemakkelijk te absorberen vormen:

Kalium: een cruciaal mineraal dat de balans van lichamelijke elektrolyten reguleert, in een soort wisselspanning. 

CALCIUM: Het meest voorkomende mineraal in het lichaam, het is vooral belangrijk voor de bot- en tandgezondheid, maar is ook betrokken bij neurale transmissies naar de spieren. Spirulina levert ongeveer evenveel calcium, gram voor gram, als koemelk.

ZINK: het draaipunt van meer dan dertig vitale enzymatische reacties, met ingrijpende gevolgen voor de geestelijke gezondheid, huidtint, prostaatfunctie en genezingscapaciteit.

MAGNESIUM: Een tekort kan leiden tot spasmodische spieraandoeningen, inclusief hartonregelmatigheden. Helpt bij de assimilatie van vitamine C, B-vitamine complex en eiwitten.

MANGAAN: Activeert enzymsystemen, samen met zink. Bevordert de activiteit van neurotransmitter acetylcholine en helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

SELENIUM: Oorspronkelijk gedacht dat het een giftige zware metalen was, maar nu bekend is dat het essentieel is voor een goede gezondheid. Het vertraagt ​​veroudering, heeft een positieve invloed op oxidatieve stress en vorming van vrije radicalen, vermindert het toxische effect van kankerverwekkende stoffen en verbetert de hartefficiëntie.

IJZER: Bevordert de vorming van hemoglobine, het zuurstofhoudende bloedpigment dat wordt aangetroffen in gezonde rode bloedcellen. IJzertekort komt het meest voor bij vrouwen in hun reproductieve jaren.

Fosfor: Het op een na meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam, het wordt in vrijwel elke cel aangetroffen. Functies met calcium om de botdichtheid te behouden. Helpt bij het verteren van koolhydraten en de B-vitaminen niacine en riboflavine.

Fyto nutrienten

Fyto nutrienten oftewel plantaardige voedingstoffen worden onderverdeeld in:

Vitamines en mineralen, bitterstoffen, alkaloïden, looistoffen, glycosiden, saponinen, organische zuren, harsen en slijmstoffen

Fyton nutrienten vormen de inspiratie voor medicijnen, zo spoorde hippocrates om wilgenthee te drinken tegen koorts vanwege het stofje Salicine en wordt door middel van het stofje taxol, gehaald uit de taxus plant antikankermedicijen gewonnen.

Wil je het verschil weten tussen Spirulina en Chlorella? Klik dan hier!

Gebruikte bronnen:

http://www.naturalways.com/spirulina-analysis.htm

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100157-wat-zijn-fytonutrienten.html

file:///I:/spiruella/spirulina/spirulina%20content%20paper%20onderzoek.pdf

****************************

Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

5 reacties op “Wat zit er in Spirulina? Uitleg over Vitamines, Mineralen en Vetzuren

 1. John van Wessel zegt:

  Duidelijk en overzichtelijk, wellicht zou de dagelijkse hoeveelheid die nodig is bij het voedingswaarde overzicht kunnen worden vermeld.

  • robinxl zegt:

   Hallo Mariette, Ja, moringa kan veilig worden gecombineerd met spirulina en chlorella. Deze drie voedingsmiddelen worden vaak gecombineerd omdat ze allemaal rijk zijn aan voedingsstoffen en veel gezondheidsvoordelen bieden.

   Moringa, spirulina en chlorella zijn allemaal rijk aan antioxidanten, eiwitten, vitamines en mineralen, en kunnen helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid, het immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering, enzovoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen