Spirulina recepten- detoxen

Spirulina is een groene alg die al een tijdje in het lijstje van beste superfoods voorkomt. Spirulina heeft dit te danken aan haar hoge voedingswaarde en dat het consumeren van deze alg tal van gezonde voordelen met zich mee brengt. Het toevoegen van Spirulina aan je eten is dan ook de perfecte aanvulling indien je klaar bent voor een gezonder leven.  Maar hoe kun je Spirulina nou eigenlijk het beste toevoegen aan je eten zodat het niet alleen gezond, maar ook nog eens simpel te bereiden en bovenal lekker is? In deze blog ga ik je vertellen waarom Spirulina een onderdeel zou moeten zijn van ieders dieet, aangevuld met een 5 tal simpele doch lekkere Spirulina recepten!

Waarom Spirulina?

Spirulina is een mooie blauwgroene alg welke groeit in mineraalrijk water. De minuscule wonderalg zit bomvol vitaminen (vitamine A, C, E en K, én de onmisbare B-vitamines B1, B2, B6 en B12), mineralen (forfor, magnesium, chroom, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium), eiwitten (60 tot 70%) en maar liefst 20 aminozuren. Door het eten van slechts één eetlepel Spirulina per dag krijg je dus al deze essentiële voedingsstoffen binnen. Daarnaast bevat zo’n eetlepel bovendien maar 20 calorieën en 1,7 gram koolhydraten. Wat Spirulina niet alleen een van de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde maakt, maar ook nog eens een caloriearme.

Nu zou je denken dat er op het gebied van voedingsstoffen niet heel veel meer in Spirulina kan zitten, maar niets is minder waar. Naast alle eerdere genoemde voedingsstoffen beschikt Spirulina ook over essentiële vetzuren (gamma-linoleumzuur), fycocyanine, chlorofyl, polysachariden, sulfolipiden en glycolipiden. Allemaal Voedingsstoffen die de immuniteit ondersteunen en goed zijn als je wilt afvallen! Spirulina is dus een supercompact en voedzaam algje die met een kleine hoeveelheid je lichaam voorziet van eindeloos veel voedingstoffen. Dit is ook één van de redenen dat NASA het al heel lang gebruikt als astronautenvoedsel.

Meer weten over Spirulina en de voordelen van deze superfood? Lees dan hier verder: Wat is de werking van Spirulina? – Ontdek onze TOP 8 voordelen

14,9524,95
-9%
11,9529,50
16,9557,50
17,9532,50

Hoe kun je Spirulina verwerken in recepten?

Je weet dus nu waarom Spirulina goed voor je is en zeker niet zal misstaan in je dagelijkse voedingsschema. Nu kun je er voor kiezen om enkele keren per dag Spirulina in te nemen in tabletvorm met een groot glas water, maar je kunt ook gaan voor een leukere optie (of een combi van beide), Spirulinapoeder! Misschien heb je het wel eens voorbij zien social media: felgroene superfood smoothies, shots of smoothiebowls, en vroeg je je af hoe deze smoothies zo mooi van kleur werden. Juist, dankzij Spirulinapoeder!

Spirulina poeder verwerken in een smoothie, yoghurt of bowl is één van de meest gebruikte manieren. Het ziet er niet alleen supergezond uit, maar de prachtige groene kleur zorgt ook nog eens voor een mooi effect. Ook de smaak van Spirulina past erg goed bij een wat zoeter fruitig gerecht. Toch is het niet alleen maar mogelijk om spirulina te verwerken in een smoothie. Er zijn nog talloze andere manieren om Spirulina in je voeding te verwerken! Wat dacht je bijvoorbeeld van Spirulina pesto, Spirulina bites of Spirulina pasta? het is allemaal mogelijk! Hieronder geef ik 5 heerlijke Spirulina recepten die je zeker eens moet proberen!

5 Heerlijke Spirulina recepten!

1.    Smoothie bowl met Spirulina, banaan en spinazie

recepten Spirulina - smoothie

Spirulina kan misschien wel het makkelijkste in het ontbijt verwerkt worden. In deze smoothie wordt het gecombineerd met spinazie, maar door de banaan die ook in het recept terugkomt zal het ontbijt toch een zoete smaak hebben. Voor dit recept gebruiken we Spirulina poeder. Een halve theelepel is genoeg, als we meer toevoegen zal de smaak van Spirulina gaan overheersen.

Kijk hier voor meer Spirulina Smoothies!

Wat heb je nodig?

  • 1 banaan
  • 1 handje spinazie
  • 1 halve theelepel Spirulina
  • 1 scheutje amandelmelk

Voor de topping

  • Banaan
  • Blauwe bessen

Hoe maak je het?

Het is eigenlijk heel makkelijk. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en blend tot het glad is. Het wordt een wat dikkere smoothie. Schenk het in een kom en leg de toppings erop.

2.    Vegan Spirulina latte

Maak deze Spirulina latte in minder dan tien minuten. Het recept is voor twee personen. Perfect voor op een drukke dag en een goede, gezonde vervanging van je koffie.

Wat heb je nodig?

  • 500 ml amandelmelk, of een andere plantaardige melk (ongezoet)
  • 1 theelepel maple syrup
  • 5 theelepel vanille extract
  • 4 gram Spirulinapoeder
  • Een snufje kaneel voor erop

Hoe maak je het?

Verwarm de amandelmelk in een pan. Let op, het moet niet gaan koken. Als het warm is voeg je de maple syrup en het vanille extract toe en haal je de pan van het vuur. Hierna voeg je de Spirulina toe en meng het goed door met een garde. Zorg dat er geen klontjes meer inzitten. Schenk het in twee mooie mokken en bestrooi het met een beetje kaneel.

TIP: Probeer dit gerecht ook eens met blauwe Spirulina, voor een prachtige felblauwe effect!

3.    Spirulina pesto

recepten Spirulina - pesto

Als er iets is wat een gerecht helemaal afmaakt, is het pesto. Het is niet alleen smaakvol en heel makkelijk om te maken, maar pesto kun je ook eten bij oneindig veel gerechten. Zo kun je pesto eten bij o.a. stokbrood, toevoegen aan gevulde champignons of paprika’s, combineren met parmaham, aardappels en salade en natuurlijk is pesto ook perfect bij talloze pasta’s en lasagne! Je maakt de pesto bovendien nog gezonder door er een eetlepel Spirulina aan toe te voegen.

Wat heb je nodig?

  • 30 gram verse basilicum
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • Een half teentje knoflook
  • 2 el geroosterde pijnboompitten
  • 1 el Spirulinapoeder
  • 80 ml extra vergine olijfolie
  • 1 snuf zout en 1 snuf peper

Hoe maak je het?

Haal de basilicumblaadjes van de takken. Gooi vervolgens alle bovenstaande ingrediënten tegelijkertijd in de blender. Mix het geheel enkele minuutjes en je hebt een overheerlijke verse Spirulina pesto.

4.   Spirulina eiwit bites

Wil je echter een ultiem gezond work-out Spirulina tussendoortje proberen, dan is dit recept, boordevol eiwitten en gezonde koolhydraten, een must om te proberen!

Wat heb je nodig?

  • 1 mespuntje (Himalaya) zout
  • 100 gr rozijnen
  • 125 gr walnoten of amandelen (ongebrand en ongezouten)
  • 2 eetlepels spirulina
  • 3 eetlepers citroensap
  • 6 Dadels

Hoe maak je het?

Maal allereerst de walnoten fijn malen in de blender. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe. Blend nu net zolang tot je een geheel hebt. Rol nu van het mengel kleine bolletjes (circa 3-4 cm doorsnee) en leg ze 3 tot 6 uur in de koelkast, tot ze hard zijn geworden…en smullen maar! Dit recept is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel erg gezond en voedingsrijk!

Let wel dat je, i.v.m. de aanbevolen dagelijkse dosering Spirulina (1 eetlepel), niet alle bolletjes tegelijkertijd op eet! Dit is slechts een voedend tussendoortje! Je kunt je Spirulina eiwit bites echter prima in de koelkast bewaren, hier zijn ze zo’n twee weken houdbaar.

5.   Zelfgemaakte Spirulina Tagliatelle

Spirulina - pasta

Wat heb je nodig voor de pasta (1 persoon)?

  • 100 gram bloem
  • 40 ml water
  • 2 tl olijfolie
  • 1/2 eetlepel Chlorella poeder
  • 1 tl zout

Wat heb je nodig voor de saus (1 persoon)?

  • 100 gram tros cherrytomaatjes
  • 1/2 courgette
  • rode ui
  • 1 el pijnboompitten
  • 2 teentje knoflook
  • 1 eetlepel rode wijnazijn of balsamicoazijn
  • 1 tl met Italiaanse kruidenmix
  • Peper& zout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de Spirulinapoeder met de bloem en zout. Voeg vervolgens de olijfolie en het water in kleine porties toe, tot je een niet al te plakkerige deegbal krijgt. Hiervan moet je namelijk later de tagliatelle gaan maken. Als je de bal hebt gemaakt, bedek je deze met plasticfolie en laat je deze 30 minuten rusten.

Ga nu verder met de cherrytomaatjes door deze te voorzien van een vleugje olijfolie, peper en zout. Is de oven op temperatuur dan is het tijd om de cherrytomaten gedurende 15 minuten in de oven grillen.

Terwijl jouw tomaatjes in de oven staan, is het tijd om van het deeg tagliatelle te maken. Zet eerst een grote pan met water op om te koken. Vervolgens verdeel je het pastadeeg in 2 stukken. Rol deze uit en blijf net zolang rollen tot het deeg ongeveer 2 mm dik is. Vervolgens snijd je repen van 1 cm breed. Het voordeel van dit deeg is dat het maar 2 minuten hoeft te koken om gaar te worden. De tagliatelle is klaar zodra het boven komt drijven.

Zodra je klaar bent met de tagliatelle schaaf of snij je de courgette tot dunne slierten of fijne blokjes.  Vervolgens snijd je ook de ui fijn en pers je de knoflook. Doe nu de pijnboompitten, ui en knoflook in een wok en bak deze gedurende 2 minuten. Voeg nu gedurende 5 minuten de courgette, italiaanse kruiden en een beetje peper en zout toe.

Giet tot slot de pasta af en meng deze met de groente en cherrytomaatjes, én smullen maar!

Conclusie:

Met deze 5 heerlijke Spirulina recepten kun je op een makkelijke manier een gezonder voedingspatroon aannemen. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren waarop je dit kan doen. Bak een keer Spirulina pannenkoeken of bak een Spirulina cheesecake. Of wat dacht je van een heerlijke Spirulina Chocolademelk? Zolang je niet te veel toevoegt zal je de Spirulina eigenlijk bijna niet terug proeven, maar kun je wel genieten van alle gezonde voordelen van deze kleine alg. Veel kookplezier gewenst met de deze heerlijke Spirulina recepten!

Je kunt deze heerlijke Spirulina recepten uiteraard ook klaarmaken met het zusje Chlorella! Of een kijkje nemen bij onze Chlorella recepten: 5 heerlijke Chlorella recepten!

*******************************

Meer weten over Superfoods of Spirulina? Lees dan nu ook: Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP 15 Lijst met Superfoods! & Spirulina: Alles over dit Superfood – Ontdek de 10 voordelen

14,9524,95
-9%
11,9529,50
16,9557,50
17,9532,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen