Zink is een mineraal dat een belangrijke rol speelt in verschillende processen in ons lichaam, waaronder het immuunsysteem, de groei en ontwikkeling, en de stofwisseling. Omdat ons lichaam zelf geen zink kan aanmaken, is het belangrijk om dit mineraal via onze voeding of supplementen binnen te krijgen. In dit blogbericht gaan we dieper in op de voordelen van zink supplementatie, voor wie het geschikt is, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, en eventuele bijwerkingen. Ook bespreken we voedingsmiddelen die een hoog zinkgehalte hebben en tips om de opname van zink te verbeteren. Ten slotte bekijken we de potentiele voordelen van zink supplementatie voor ouderen en het effect van zink op libido. Lees verder om meer te weten te komen over dit essentiële mineraal en hoe het kan bijdragen aan een gezond en vitaal lichaam.

Zink is een essentieel mineraal dat nodig is voor verschillende processen in ons lichaam, waaronder de immuunfunctie, de groei en ontwikkeling van cellen, wondgenezing, DNA-synthese, enzovoort. Het kan echter lastig zijn om voldoende zink uit voeding te halen, vooral voor mensen met een plantaardig dieet of een verhoogde behoefte aan zink, zoals zwangere vrouwen of mensen met een zinkdeficiëntie. In dit artikel zullen we bespreken wat zink supplementatie is, de voordelen ervan, de potentiële bijwerkingen en hoeveel zink je per dag zou moeten innemen.

Waaraan herken je een Zink tekort?

Een zinktekort kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

 1. Verminderde eetlust en smaakveranderingen
 2. Vertraagde wondgenezing
 3. Verzwakte immuunfunctie en verhoogd risico op infecties
 4. Haaruitval en huidproblemen, zoals acne en eczeem (lees hier meer over welke superfoods helpen bij eczeem)
 5. Vermoeidheid en zwakte
 6. Seksuele disfunctie
 7. Verminderde groei en ontwikkeling bij kinderen

Voordelen van Zink supplementatie:

Zink supplementatie kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder:

 1. Versterkt het immuunsysteem: Zink speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling en werking van het immuunsysteem. Het kan helpen bij het voorkomen en verminderen van verkoudheid, griep en andere infecties.
 2. Bevordert de wondgenezing: Zink is betrokken bij de productie van collageen en andere eiwitten die nodig zijn voor de wondgenezing. Zink kan de genezing van wonden versnellen en de vorming van littekenweefsel verminderen.
 3. Helpt bij de groei en ontwikkeling: Zink is nodig voor de groei en ontwikkeling van cellen, wat vooral belangrijk is voor kinderen en zwangere vrouwen.
 4. Verbetert de vruchtbaarheid: Zink speelt een belangrijke rol bij de voortplanting en kan de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen verbeteren.
 5. Reguleert de bloedsuikerspiegel: Zink kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de insulineresistentie te verminderen, waardoor het risico op diabetes wordt verlaagd.

Mogelijke bijwerkingen van Zink Supplementatie

Hoewel zink supplementatie over het algemeen veilig is bij de aanbevolen doseringen, kan overmatig gebruik leiden tot bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen van zink supplementatie zijn misselijkheid, diarree, hoofdpijn en verminderde immuniteit. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse doseringen van zink te volgen en niet meer te nemen dan nodig is.

Hoewel zinksupplementen doorgaans veilig zijn voor de meeste mensen, kunnen er wel bijwerkingen optreden bij overmatig gebruik. Enkele mogelijke bijwerkingen van zinksupplementen zijn onder andere:

 1. Misselijkheid en overgeven
 2. Maagpijn en diarree
 3. Verlies van eetlust
 4. Hoofdpijn
 5. Vermoeidheid
 6. Verstoring van het kopermetabolisme bij langdurig gebruik van hoge doses
 7. Interactie met bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en diuretica

 

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Zink?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en andere factoren. Over het algemeen is de aanbevolen dagelijkse inname voor volwassenen tussen de 8 en 11 milligram per dag. Voor zwangere vrouwen wordt een hogere inname aanbevolen van 11 tot 13 milligram per dag en voor zogende vrouwen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 12 tot 14 milligram per dag.

De exacte ADH voor zink per leeftijdscategorie en geslacht is als volgt:

 • Kinderen van 1-3 jaar: 3 milligram
 • Kinderen van 4-8 jaar: 5 milligram
 • Kinderen van 9-13 jaar: 8 milligram
 • Mannen vanaf 14 jaar: 9-11 milligram
 • Vrouwen vanaf 14 jaar: 7-8 milligram
 • Zwangere vrouwen: 11 milligram
 • Vrouwen die borstvoeding geven: 12 milligram

 

Waar zit Zink van nature in?

Rood vlees

Rood vlees is een van de beste bronnen van zink. Een portie van 100 gram biefstuk bevat ongeveer 7 milligram zink, wat meer is dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen.

Schelpdieren

Schelpdieren, zoals oesters en mosselen, zijn ook rijk aan zink. Oesters bevatten bijvoorbeeld meer dan 5 milligram zink per 100 gram, wat meer is dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen.

Peulvruchten

Peulvruchten, zoals linzen, bonen en kikkererwten, zijn goede bronnen van zink. Een portie van 100 gram gekookte linzen bevat bijvoorbeeld

Naast het feit dat zink supplementatie de weerstand kan verbeteren en een gunstige invloed kan hebben op de huid, kan het ook een positief effect hebben op de vruchtbaarheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een zinktekort kan leiden tot een afname van het aantal zaadcellen en verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zink supplementen soms worden voorgeschreven aan mannen met een verminderde vruchtbaarheid.

Daarnaast kan zink ook bijdragen aan de ondersteuning van de cognitieve functies en het geheugen. Het mineraal is betrokken bij de aanmaak van neurotransmitters, de signaalstoffen in de hersenen die betrokken zijn bij de communicatie tussen zenuwcellen. Een tekort aan zink kan hierdoor leiden tot verminderde cognitieve functies en geheugenproblemen.

Hoewel zink een belangrijk mineraal is voor de gezondheid, is het belangrijk om te beseffen dat een teveel aan zink ook negatieve effecten kan hebben. Een overdosis aan zink kan leiden tot misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn en duizeligheid. Het is daarom aan te raden om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden en bij twijfel een arts te raadplegen.

Waardoor kun je Zink beter opnemen?

Om zink goed op te kunnen nemen, is het belangrijk om het in combinatie met andere voedingsstoffen te gebruiken. Zo kan zink beter worden opgenomen in combinatie met vitamine A en C. Ook zijn er voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan zink, zoals oesters, rood vlees, gevogelte, vis, noten, zaden, peulvruchten en volkoren producten.

 1. Neem zink op een lege maag: Zinksupplementen kunnen het beste op een lege maag worden ingenomen, omdat voedsel de opname van zink kan verstoren.
 2. Vermijd calciumrijke voedingsmiddelen of supplementen: Calcium kan de opname van zink verstoren, dus het is het beste om calciumrijke voedingsmiddelen of supplementen te vermijden wanneer je zinksupplementen neemt.
 3. Vermijd vezelrijke voedingsmiddelen of supplementen: Vezels kunnen de opname van zink ook verminderen. Het is dus raadzaam om vezelrijke voedingsmiddelen of supplementen en zinksupplementen gescheiden van elkaar in te nemen.
 4. Combineer met vitamine C: Vitamine C kan de opname van zink verbeteren. Het is daarom aan te raden om zinksupplementen te combineren met vitamine C-rijke voedingsmiddelen of supplementen.
 5. Overweeg een multivitamine: Multivitaminen bevatten vaak zink en andere mineralen die elkaar kunnen aanvullen en de opname van zink kunnen verbeteren.

Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden en een arts te raadplegen voordat je begint met het nemen van zinksupplementen.

Is Zink supplementatie goed voor je libido en testosteron?

Ja, zink kan een positief effect hebben op het libido. Zink is namelijk betrokken bij de productie van testosteron, het mannelijke geslachtshormoon dat onder andere verantwoordelijk is voor de libido. Een tekort aan zink kan leiden tot een verlaagd testosterongehalte en daarmee mogelijk een verminderd libido. Supplementatie van zink kan dit tekort aanvullen en zo bijdragen aan een gezond testosterongehalte en een verbeterd libido.

Voor wie is Zink supplementatie met name geschikt?

Zinksupplementen zijn over het algemeen geschikt voor mensen met een zinktekort of een verhoogde behoefte aan zink, zoals zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vegetariërs en veganisten. Ook mensen met een aandoening die de opname van voedingsstoffen in het lichaam belemmert, zoals de ziekte van Crohn, coeliakie of colitis ulcerosa, kunnen baat hebben bij zinksupplementen. Het is echter altijd raadzaam om eerst met een arts te overleggen voordat je begint met het nemen van supplementen.

 

Kortom, zink is een belangrijk mineraal dat een essentiële rol speelt in verschillende processen in het lichaam. Het kan bijdragen aan een gezonde huid, een verbeterde weerstand, een betere vruchtbaarheid en ondersteuning van de cognitieve functies en het geheugen. Het is echter wel belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden en bij twijfel een arts te raadplegen. Door gevarieerd te eten en eventueel gebruik te maken van supplementen, kan je bijdragen aan een gezond zinkniveau in het lichaam.

 

 

 

***************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HERONTDEK PASSIE EN PLEZIER in je relatie

Kenzi Libido boost:

TIJDELIJK 31% KORTING

(+ GRATIS E-BOOK over testosteron t.w.v. 7,99)

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen