Colitis ulcerosa (CU) is een chronische inflammatoire darmziekte die ontsteking en zweren veroorzaakt in het slijmvlies van de darmen, wat leidt tot symptomen zoals buikpijn, diarree, bloedingen en gewichtsverlies. De precieze oorzaak van colitis ulcerosa is nog niet volledig bekend, maar er wordt verondersteld dat het een combinatie is van genetische-, omgevings- en immuunfactoren. 

CU is een lastige aandoening die mijn dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden. In dit artikel geef ik je inzicht in wat ik zoal eet, welke voeding/drank ik vermijd, geef ik tips en vertel ik je ten slotte welke supplementen mij helpen de colitis onder controle te houden.

Wat eet ik zoal op een dag?

Het uitdagende van CU is dat het bij elk individu verschillend kan uitpakken, wat betekent dat er geen universeel dieet bestaat dat voor alle CU-patiënten werkt. Er zijn geen strikte richtlijnen, omdat mensen met CU in verschillende mate last kunnen hebben van symptomen. 

Behalve het raadplegen van wetenschappelijke studies, vertrouw ik sterk op mijn eigen ervaringen met verschillende voedingsmiddelen, dranken en supplementen. Immers, voor iedereen werkt de aandoening anders.

Spreiding van maaltijden

Uit ervaring heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat het spreiden van mijn maaltijden over de dag het beste werkt. Dit betekent dat ik om de 2-3 uur een maaltijd of snack neem. Mijn focus ligt hierbij niet alleen op ‘gezond’ eten, maar ook op proteïnerijk voedsel dat bijdraagt aan spieropbouw en herstel. 

Ontbijt

Een typisch dagmenu voor mij begint met zelfgemaakte wafels in de ochtend, gemaakt van amandelmeel of speltmeel, kokosrasp, kokosolie, amandel-, rijste- of havermelk, en soms wat honing en eieren. Ik gebruik gewone melk met mate vanwege intolerantie in mijn jeugd en geef de voorkeur aan plantaardige alternatieven. Ook suiker heb ik altijd vermeden, wederom vanwege vroegere intolerantie, en omdat het gewoon ongezond is.

Lunch

Mijn lunch is meestal een warme maaltijd (heel Italiaans natuurlijk) bestaande uit eiwitten (plantaardig of dierlijk, vaak kip/kalkoen/(vette)vis), koolhydraten (volkoren/kamut pasta, aardappelen, rijst, enzovoort) en groenten, gevolgd door een stuk fruit.

Protein shake

Tussen lunch en diner neem ik een proteïneshake met proteïne poeder, banaan, een lepel pindakaas (ik wissel dit af met walnoten of pecannoten), plantaardige melk en bevroren vruchten.

Avondeten

Mijn avondmaaltijd lijkt vaak op mijn lunch, met een lekkere portie eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten en groenten. 

Late night snack

Voor het slapengaan eet ik een bak yoghurt (gewone, volle yoghurt) met noten (walnoten, pecannoten, wat ik in huis heb), wat chiazaad, soms wat fruit, en honing.

Welke voeding vermijd ik?

Hoewel er geen specifieke richtlijnen zijn, speelt gezonde voeding een cruciale rol bij het beheersen van CU. Er is ook geen klinisch bewijs dat voeding op zichzelf een opflakkering veroorzaakt, maar uit persoonlijke ervaringen heb ik geleerd welke voedingsmiddelen mijn symptomen kunnen verergeren. Voorbeelden zijn wit brood en gedroogd fruit, soms is het een combinatie van ingrediënten, en in andere gevallen is de voornamelijke boosdoener stress.

Daarnaast vermijd ik pittig eten en koolzuurhoudende dranken. 

Wat is verder belangrijk?

Naast een gezond en gevarieerd dieet, is voldoende lichaamsbeweging en hydratatie ook extra belangrijk voor mensen met CU. Toen CU bij mij werd geconstateerd, heeft de arts medicatie voorgeschreven, maar die gebruik ik echt alleen in noodgevallen. Verder raad ik aan om elke twee jaar een colonoscopie te laten uitvoeren om de ontwikkeling van je CU te monitoren.

Ik merk bij mezelf dat stress ook een grote rol speelt bij de symptomen van CU. Hoe meer stress ik heb, hoe gevoeliger ik word voor bepaalde ingrediënten. De ene dag geeft wit brood mij geen problemen, terwijl ik het de andere dag niet goed kan verteren.

Om mijn stress levels onder controle te houden, probeer ik, behalve intensief te sporten, een aantal keer per week te mediteren, bijvoorbeeld vlak voor ik naar bed ga. Yoga helpt ook om stress te verminderen.

Tekort aan voedingsstoffen

Mensen met CU kunnen soms minder eten vanwege symptomen zoals buikpijn en diarree. Maar aanhoudende diarree kan leiden tot verlies van belangrijke voedingsstoffen, vocht en elektrolyten. Ontstekingen in de darmen kunnen ook de opname van voedingsstoffen belemmeren, waardoor tekorten aan eiwitten, vitaminen en mineralen ontstaan. Veelvoorkomende tekorten bij CU-patiënten zijn vitamine D, B12, K, A, ijzer, calcium en magnesium, evenals bloedarmoede door ijzer- en vitamine B12-tekort. Zinktekort komt ook voor (bron).

Welke supplementen neem ik voor CU?

Er zijn een aantal supplementen die mij goed helpen om de CU onder controle te houden, namelijk:

Kurkuma

Ik neem kurkuma supplementen vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Colitis ulcerosa is namelijk een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Hoewel er veelbelovende resultaten zijn gevonden voor de behandeling van CU met medicatie in combinatie met kurkuma, is aanvullend onderzoek vereist. Lees hier meer over Kurkuma icm CU.

Tip: Heb je wel eens Golden milk geprobeerd?

Vitamine D3

Vitamine D is een overkoepelende term die verwijst naar een groep vetoplosbare vitamines, waaronder vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D3 wordt voornamelijk gesynthetiseerd in de huid onder invloed van zonlicht en is ook te vinden in dierlijke bronnen, zoals vette vis (paling, zalm, makreel) en eieren. Vitamine D3 kan ontstekingen bij colitis ulcerosa verlichten (bron). En laten we de zon niet vergeten, de meest natuurlijke bron van vitamine D! Op zonnige dagen probeer ik daarom zo veel mogelijk buiten te zijn.

Ijzer

Bij CU kan een tekort aan ijzer voorkomen doordat het minder efficiënt wordt opgenomen in de darmen, door bloedverlies in de ontlasting, of door het bloeden van zweertjes in de darmen (bron).

Err veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer. Ik probeer regelmatig eieren (niet iedere dag), peulvruchten, noten, volkoren producten, aardappelen en groene groenten toe te voegen aan mijn dieet. 

Maar soms is dat niet genoeg. Een ijzertekort kan hardnekkig zijn en dan kunnen ijzersupplementen een extra steuntje in de rug geven om ervoor te zorgen dat mijn lichaam krijgt wat het nodig heeft. Net als met ieder ander supplement, is het wel verstandig om eerst met je arts te overleggen.

Omega 3

Visolie is een van de belangrijkste bronnen van omega-3 vetzuren, en ik haal het meestal uit vette vis zoals zalm, forel, makreel, haring en tonijn. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik groene bladgroenten, noten, zaden, olijfolie toevoeg aan mijn maaltijden, omdat ze ook rijk zijn aan omega-3 vetzuren. Om er zeker van te zijn dat ik voldoende omega-3 binnenkrijg, neem ik visoliecapsules.

Zink

Verder neem ik zink supplementen, omdat zink ontstekingen bij colitis ulcerosa-patiënten kan verminderen (bron).

B12

B12 kan een ander belangrijk supplement zijn voor CU-patiënten. Uit een recente studie is gebleken dat darmcellen die zichzelf proberen te herstellen baat zouden hebben bij supplementatie met vitamine B12 (bron).

Het kan misschien overweldigend lijken in het begin, maar het is een kwestie van gewenning en routine. Neem bijvoorbeeld al je supplementen ‘s ochtends, zodat je er de rest van de dag niet meer over na hoeft te denken. Ook kun je supplementen nemen die meerdere vitamines/mineralen in één bevatten, zoals deze visolie met D3

Er zijn nog andere supplementen die mogelijk voordelig voor je kunnen zijn, maar dit zijn de vitaminen en mineralen waar ik persoonlijk goede ervaringen mee heb gehad.

Conclusie

Colitis ulcerosa is een complexe aandoening die per persoon nogal kan verschillen. Hoewel er geen universeel dieet is dat voor alle CU-patiënten werkt, spelen voedingskeuzes en supplementen een belangrijke rol bij het beheersen van de symptomen. Uit mijn persoonlijke ervaring blijkt dat het verspreiden van maaltijden over de dag gunstig kan zijn, alsook het vermijden van potentiële triggers zoals pittig eten en koolzuurhoudende dranken. Het aanvullen van een gezond dieet met supplementen zoals vitamine D3, ijzer, omega-3 vetzuren en zink helpt mij bovendien bij het handhaven van een gezonde levensstijl. 

Overleg met een arts is altijd aan te raden bij het starten van nieuwe supplementen en het aanpassen van je dieet.

 

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland.
Verder ben ik een sport agent in spe! 

Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden:
IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes,
Ambra

 

 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen