Er zijn verschillende voedingssupplementen die kunnen helpen bij het verminderen van eczeem symptomen, hoewel het belangrijk is om op te merken dat deze supplementen geen vervanging zijn voor de behandeling van een arts.

Enkele van de meest veelbelovende supplementen voor eczeem zijn:

 • Visolie: Visolie is rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en roodheid van de huid bij eczeem

Visolie is rijk aan omega-3 vetzuren, met name EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen daarom helpen bij de behandeling van eczeem, een aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking en roodheid van de huid. Het wordt aanbevolen om minstens 1000 mg EPA en DHA per dag te consumeren.

Onderzoek heeft aangetoond dat het innemen van visolie-supplementen de symptomen van eczeem kan verminderen, waaronder jeuk, roodheid en schilfering. Dit komt waarschijnlijk doordat omega-3 vetzuren ontstekingen verminderen en de huidbarrière helpen versterken.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology toonde aan dat het nemen van visolie-supplementen gedurende 8 weken de huidsymptomen van eczeem significant verbeterde bij kinderen met deze aandoening. Een andere studie gepubliceerd in het British Journal of Dermatology vond dat visolie-supplementen de jeuk en ontsteking bij volwassenen met eczeem verminderde.

Het is belangrijk op te merken dat visolie-supplementen niet voor iedereen geschikt zijn en bijwerkingen kunnen veroorzaken, zoals bloedverdunning.

Lees hier meer over vis (Krill) olie.

 • Probiotica: Probiotica zijn gunstige bacteriën die van nature in het spijsverteringsstelsel voorkomen. Studies suggereren dat probiotica de ontsteking in het lichaam kunnen verminderen en de gezondheid van de huid kunnen verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van eczeem symptomen. Lactobacillus rhamnosus en Bifidobacterium lactis zijn twee van de meest bestudeerde probiotica voor eczeem.

Er is enig bewijs dat probiotica kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van eczeem. Probiotica zijn gunstige bacteriën die van nature in ons lichaam voorkomen en ook worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals yoghurt en kefir en supplementen.

Een van de hypothesen over waarom probiotica gunstig kunnen zijn bij eczeem, is dat ze de immuunrespons in het lichaam kunnen veranderen. Eczeem wordt geassocieerd met een verstoring van het immuunsysteem, waarbij er sprake is van een verhoogde ontstekingsrespons. Probiotica kunnen de ontsteking in het lichaam verminderen en daarom helpen bij het verminderen van de symptomen van eczeem.

Een systematische review van verschillende studies gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients concludeerde dat probiotica de symptomen van eczeem bij kinderen en volwassenen kunnen verminderen. De auteurs merkten echter op dat er meer onderzoek nodig is om de werkzaamheid en veiligheid van probiotica bij eczeem te bepalen.

Een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Allergy and Clinical Immunology vond dat het nemen van Lactobacillus rhamnosus GG, een specifieke stam van probiotica, de symptomen van eczeem bij kinderen verminderde.

Het is belangrijk om op te merken dat probiotica niet voor iedereen geschikt zijn en bijwerkingen kunnen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Lees hier meer over Probiotica.

 

 • Vitamine D: Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de regulatie van het immuunsysteem en de ontstekingsreactie in het lichaam. Studies suggereren dat lage niveaus van vitamine D kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van eczeem en dat het nemen van vitamine D-supplementen de symptomen van eczeem kan helpen verminderen.

Er is enig bewijs dat vitamine D kan helpen bij het verminderen van de symptomen van eczeem. Vitamine D is een belangrijke vitamine die betrokken is bij verschillende processen in het lichaam, waaronder de immuunfunctie en ontstekingsresponsen.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology onderzocht de effecten van vitamine D-suppletie op de symptomen van eczeem bij kinderen. De studie wees uit dat het nemen van vitamine D-supplementen de ernst van de symptomen van eczeem verminderde.

Een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients onderzocht de relatie tussen vitamine D-spiegels en eczeem bij volwassenen. De studie vond een omgekeerde relatie tussen vitamine D-spiegels en de ernst van eczeem bij volwassenen. Met andere woorden, hoe lager de vitamine D-spiegels van een persoon, hoe ernstiger hun eczeem was.

Lees hier meer over vitamine D3.

 • Zink: Zink is een essentieel mineraal dat nodig is voor een gezonde huid en een sterk immuunsysteem. Studies suggereren dat zinksupplementen de symptomen van eczeem kunnen helpen verminderen door ontsteking te verminderen en de immuunfunctie te verbeteren.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Dermatology onderzocht het effect van oraal zinksulfaat bij patiënten met eczeem. De studie toonde aan dat zinksulfaat-supplementen de symptomen van eczeem aanzienlijk verminderden bij de deelnemers.

Een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Dermatology onderzocht het effect van zinkoxide op eczeem bij kinderen. De studie toonde aan dat zinkoxidecrème hielp bij het verbeteren van de symptomen van eczeem, waaronder jeuk en roodheid.

Wat kun je allemaal nog meer tot je nemen ter ondersteuning van je huid en immuunsysteem?

 1. Bladgroenten: Groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en snijbiet zijn rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die de huidgezondheid kunnen ondersteunen.
 2. Bessen: Bessen zijn rijk aan antioxidanten en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het beschermen van de huid tegen beschadiging door vrije radicalen. Frambozen, aardbeien en bosbessen zijn goede keuzes.
 3. Avocado’s: Avocado’s zijn rijk aan gezonde vetten die de huid kunnen hydrateren en de gezondheid van de huidbarrière kunnen verbeteren.
 4. Noten en zaden: Noten en zaden zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten en antioxidanten. Walnoten, amandelen en lijnzaad zijn goede keuzes.
 5. Kurkuma: Kurkuma bevat curcumine, een ontstekingsremmende stof die kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, inclusief de huid.
 6. Groene thee: Groene thee bevat antioxidanten die de huid kunnen beschermen tegen beschadiging door vrije radicalen en ontstekingen kunnen verminderen.
 7. Kokosolie: Kokosolie bevat laurinezuur, een stof die ontstekingsremmend kan werken en de huid kan hydrateren.

 

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van deze supplementen op eczeem verschillen per individu en dat de resultaten niet altijd consistent zijn. Het is daarom altijd het beste om met een zorgverlener te overleggen voordat je supplementen gaat gebruiken en om eventuele bijwerkingen of interacties met andere medicijnen te bespreken.

Wil je weten welke superfoods nog meer goed zijn voor je huid? <Klik dan hier.

 

***************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen